محققان چینی توانسته اند به کمک پیوند سلول های بنیادی گوزن به موش ها، ساختارهایی شبیه شاخ گوزن را روی پیشانی موش ها رشد دهند. شاخ گوزن ها هر ساله افتاده و دوباره رشد می کند و در طول فصل بهار روزی یک اینچ (۲.۵ سانتیمتر) به طول آن ها اضافه می شود. در تحقیقات جدیدشان، محققان دانشگاه پلی تکنیک شمال غربی در استان شی یان، چین، سلول های عامل این رشد دوباره گوزن را در آن ها کشف کردند.
تنها ۴۵ روز بعد از پیوند این سلول های بنیادی به پیشانی موش های بی مو، برآمدگی های کوچکی روی پیشانی آن ها شروع به رشد کرد. تیم محققان چینی امیدوار است که این موفقیت روزی بتواند برای کمک به ترمیم استخوان ها یا غضروف ها در انسان ها و یا حتی بازگرداندن دوباره اندام های قطع شده استفاده کرد.
شاخ گوزن ها تنها عضو بدن در پستانداران است که هر ساله از نو رشد می کند و یکی از سریع ترین رشد بافت های زنده را در طبیعت دارد. بعد از اینکه برخی جانوران اندامی را از دست می دهند، جمعیت سلول های موسوم به «بلستما» (blastema) افزایش می یابد، که می تواند در نهایت به سلول های تبدیل شود که آن اندام را از نو رشد می دهند. گوزن های شاخ دار دارای سلول های بلستما هستند که بافت و استخوان شاخ را بعد از افتادن آن، از نو می سازند.
ساخت جنین مصنوعی انسان از سلول بنیادی در رحم مکانیکی
در سال ۲۰۲۰، تیمی متفاوت از محققان دریافتند که می توانند با تزریق تکه ای از بافت شاخ گوزن زیر پوست پیشانی موش ها، برآمدگی هایی شاخ گونه را رشد دهند. اما برای تحقیق جدید، محققان می خواستند آن سلول های بلستمای خاص موجود در بافت شاخ که مسئول بازسازی دوباره آن هستند را شناسایی کنند. این تیم از توالی یابی RNA برای مطالعه ۷۵,۰۰۰ سلول گوزن سیکا در بافت های شاخ و اطراف آن استفاده کردند. با اجرای این تکنیک روی سلول های شاخ، قبل، در حین و بعد از افتادن شاخ ها، محققان توانستند دریابند که دقیقاً کدام سلول ها باعث رشد دوباره شاخ گوزن ها می شوند.
نتایج نشان می داد که ۱۰ روز پیش از افتادن شاخ گوزن ها، سلول های بنیادی در پایه شاخ بسیار زیاد می شوند. ۵ روز بعد از افتادن شاخ ها، این سلول ها نوع فرعی جداگانه ای از سلول ها را بازتولید می کنند که این تیم از محققان نام آن را «سلول های پیش ساز بلستمای شاخ» نامیدند. و ۱۰ روز پس از افتادن شاخ ها، این سلول ها شروع به بازگشت به بافت پایه شاخ و استخوان کردند.
آدم شاخ درمیاره