رتبه بندی تولید برق هسته ای بر اساس کشورها؛ جایگاه ایران کجاست؟ [اینفوگرافیک]

رتبه بندی تولید برق هسته ای بر اساس کشورها؛ جایگاه ایران کجاست؟ [اینفوگرافیک]

نزدیک به ۴۴۰ رآکتور در سراسر جهان، برق هسته ای را برای کشورهای مختلف تامین می‌کنند که ترکیبی از آن حدود ۱۰ درصد از برق جهان یا حدود ۴ درصد از ترکیب انرژی جهانی است. برق هسته ای دومین منبع برق کم کربن در جهان است. در این مقاله رده بندی تولید برق هسته ای را بر اساس کشورها در سال ۲۰۲۱ می‌بینیم.

اما در حالی که برخی کشورها به سمت انرژی هسته ای به عنوان یک منبع انرژی پاک روی آورده اند، تولید انرژی هسته ای به طور کلی از زمان اوج خود در دهه ۱۹۹۰ کاهش یافته است.

اینفوگرافیک پیش رو تولید برق هسته‌ای را به تفکیک کشورها در سال ۲۰۲۰ با استفاده از داده‌های سیستم اطلاعات راکتور برق (PRIS) تقسیم‌بندی کرده است.

کدام کشورها بیشتر از همه از انرژی هسته ای برای تولید برق استفاده می‌کنند + اینفوگرافیک

ایالات متحده دارای ۹۲ راکتور هسته ای قابل بهره برداری با ظرفیت خالص ۹۴.۷ گیگاوات است. در سال ۲۰۲۱ انرژی هسته ای ۱۹.۶ درصد از برق این کشور را تولید کرد.

چین دومین تولیدکننده برق هسته ای جهان دارای ۵۵ راکتور هسته ای قابل بهره برداری با ظرفیت خالص ۵۳.۳ گیگاوات است. در سال ۲۰۲۱ انرژی هسته ای، ۵ درصد از برق این کشور را تولید کرد.

چین در تلاش برای دستیابی به اهداف اقلیمی خود، در حال سرمایه گذاری بیشتر در انرژی هسته ای است. این طرح شامل ساخت ۱۵۰ راکتور جدید تا سال ۲۰۳۵ است که می‌تواند ۴۴۰ میلیارد دلار هزینه داشته باشد.

کدام کشورها بیشتر از همه از انرژی هسته ای برای تولید برق استفاده می‌کنند + اینفوگرافیک

رده بندی تولید برق هسته ای بر اساس کشورها در سال ۲۰۲۱

۱۳ کشور در سال ۲۰۲۱ حداقل یک چهارم برق خود را از طریق هسته ای تولید کردند. فرانسه حدود ۷۰ درصد برق خود را از انرژی هسته ای تامین می‌کند، در حالی که اوکراین، اسلواکی، بلژیک و مجارستان حدود نیمی از برق خود را از انرژی هسته ای تامین می‌کنند.

کدام کشورها بیشتر از همه از انرژی هسته ای برای تولید برق استفاده می‌کنند + اینفوگرافیک

اما نظرات اروپایی ها در مورد انرژی هسته ای متفاوت است. آلمان هشتمین کشور این فهرست سه راکتور برق هسته ای با ظرفیت خالص ۴.۱ گیگاوات دارد که در سال ۲.۲۱، ۱۱.۹ درصد از برق هسته ای کشور را تولید کرد. با این حال این کشور قصد دارد تولید هسته ای خود را متوقف کند.

فرانسه در جایگاه سوم، برعکس قصد دارد ظرفیت انرژی هسته ای خود را بالا ببرد. این کشور اروپایی دارای ۵۶ راکتور هسته ای قابل بهره برداری با ظرفیت خالص ۶۱.۴ گیگاوات است. در سال ۲۰۲۱ انرژی هسته ای ۶۹ درصد برق این کشور را تولید کرد.

روسیه دارای ۳۷ رآکتور هسته ای قابل بهره برداری با ظرفیت خالص ۲۷.۷ گیگاوات است. در سال ۲۰۲۱، انرژی هسته ای ۲۰ درصد از برق این کشور را تولید کرد. در آغاز سال ۲۰۲۲، روسیه سه راکتور در دست ساخت داشت که ظرفیت آن مجموعا ۲.۶ گیگاوات بود.

قدرت صنعت هسته ای روسیه در تسلط آن بر بازارهای صادراتی راکتورهای جدید بازتاب می‌یابد. صنعت ملی هسته ای این کشور در حال حاضر در پروژه های راکتوری جدید در بلاروس، چین، مجارستان، هند، ایران و ترکیه و در درجات مختلف به عنوان سرمایه گذار در الجزایر، بنگلادش، بولیوی، اندونزی، اردن، قزاقستان، نیجریه، آفریقای جنوبی، تاجیکستان و ازبکستان مشارکت دارد.

کدام کشورها بیشتر از همه از انرژی هسته ای برای تولید برق استفاده می‌کنند + اینفوگرافیک

نمودار زرادخانه کلاهک های هسته ای کشورهای جهان از سال ۱۹۴۵ تا به امروز + ویدیو

ایران یک رآکتور هسته ای قابل بهره برداری با ظرفیت خالص ۰.۹ گیگاوات دارد و در سال ۲۰۲۱ انرژی هسته ای، یک درصد برق کشور را تولید کرد. دومین واحد VVER-1000 طراحی روسیه نیز در ایران در دست ساخت است.

امارات متحده عربی دارای سه رآکتور هسته ای قابل بهره برداری با ظرفیت ۴ گیگاوات است و واحد چهارم نیز در حال ساخت است. در سال ۲۰۲۱ انرژی هسته ای ۱.۳ درصد برق این کشور را تولید کرد.

کدام کشورها بیشتر به انرژی هسته ای متکی هستند؟

اگرچه کل تولید برق برای یک مقایسه جهانی در سطوح بالا مفید است، اما مهم است که به خاطر داشته باشید که برخی از کشورهای کوچکتر وجود دارند که در بالا نشان داده نشده‌اند اما در آنها انرژی هسته ای بخش مهمی از ترکیب برق را تشکیل می‌دهد.

در اینجا تقسیم بندی بر اساس سهم انرژی هسته ای در ترکیب برق یک کشور آمده است:

کدام کشورها بیشتر از همه از انرژی هسته ای برای تولید برق استفاده می‌کنند + اینفوگرافیک

بزرگترین منابع انرژی برای تولید برق در هر کشور اروپایی چیست؟ + اینفوگرافیک

جالب است بدانید که تنها تعداد کمی از این کشورها تولیدکنندگان برتر هسته ای به صورت مطلق هستند. به عنوان مثال، در اسلواکی، انرژی هسته ای ۵۳.۶ درصد از ترکیب برق را تشکیل می‌دهد، با این حال، چهار رآکتور این کشور کمتر از یک درصد از کل ظرفیت عملیاتی جهانی را تشکیل می‌دهند.

از سوی دیگر، ایالات متحده با وجود تولید ۳۱ درصد از برق هسته ای جهان در سال ۲۰۲۰، از نظر سهم انرژی هسته ای در رتبه هفدهم قرار دارد. این اختلاف عمدتا به دلیل اندازه و جمعیت است. کشورهای اروپایی نسبت به کشورهای بزرگتر مانند ایالات متحده و چین بسیار کوچکتر هستند و در مجموع برق کمتری تولید می کنند.

مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
۱۳ نظر

ورود

  • سلام فروردین ۲۵, ۱۴۰۲

    خاک تو سر مسوولان ایران ۴۴ساله این همه بدبختی و فلاکت و تحریم به خاطر انرژی هسته ای به ارمغان آوردند به خاطر ۱ رآکتور واقعا ارزش این همه تحریم و به تبع آن تورم و گرانی را داره، التماس تفکر…

    • بچه‌انقلاب‌۵۷ فروردین ۲۸, ۱۴۰۲

      هر چیزی به ۴۴ سال و کل نظام ربط نداره گاهی وقتا به جای مقصر دونستن این و اون خودمون رو مقصر بدونیم… انتخاب های درست میتونست مسیر کشور رو تغییر بده حالا بیاید برید برای برداشتن روسری به روحانی رای بدین…. که قلب راکتور محصول چین بشه

      • سندرز فروردین ۲۸, ۱۴۰۲

        خب شما که به علامه رییسی نگاه کردید بفرمائید تو این ۲ سال در حوزه های : سکه , ارزش ریال , صنعت خودروسازی , املاک , تورم , خروج سرمایه و نخبگان , فیلترینگ اینترنت , فقر و خط فقر , بیکاری , قیمت اقلام گوشت , مرغ , ماست و…. به کجا رسیدیم ؟؟؟؟؟؟ البته چنین حرف هایی از بچه ۵۷ بعید نیست

        • تارا فروردین ۳۰, ۱۴۰۲

          مشکل اینجاست که قشر اپوزوسیون یا مخالفین حکومت
          ،قدرت واقعا سنگینی در این کشور دارد چه مالی و چه قدرت جایگاهی
          وبرای ناراضی کردن مردم و البته تاراج و کردن مال مملکت هیچ کوتاهی نمیکنه و بدتر از اون این که این جماعت به هیچ چیزی اعتقاد ندارد و هیچ ابایی از به کاربردن هر شیوه ای برای رسیدن به اهدافشون کوتاهی نمیکنند
          مثالش محسن بهرامی عضو شورای رقابت و چاکر کامل شاهنشاه
          حالا شما از این فرد توقع دارید برای مردمی که توی جمهوری اسلامی زندگی میکنند کار درست انجام بده و برای رفاهشون تلاشکنه
          این فقط یکی از اون کوچیکه هاشونه که لورفته حالا بقیه که پنهان و …..بماند

  • گمنام فروردین ۲۵, ۱۴۰۲

    اگه روی انرژی باد و خورشید و زمین گرمایی سرمایه گذاری کرده بودیم الان هم تحریم نبودیم و هم کلی از بقیه دنیا جلو بودیم و حرفی برای گفتن داشتیم

    • بچه‌انقلاب‌۵۷ فروردین ۲۸, ۱۴۰۲

      هنوز هم حرفی برای گفتن داریم….

      • سندرز فروردین ۲۸, ۱۴۰۲

        معلومه عزیز حرف برای گفتن داریم فقط کافیست یه نگاه به آمار های اقتصادی کشور بندازیم

  • yasin فروردین ۲۶, ۱۴۰۲

    الان جهان دارد به سمت اترژیهای پاک میرود.المان امروز ۲۶ فروردین به سه راکتور هسته ای خود دستور خاموش شدن ابدی میدهد و حالا مانده است با ملیونها تن زباله اتمی که کجا باید تخلیه کند.بله سوخت پاک تعریف دارد نه ابنکه پسماند خطرناک داشته باشد.

  • Mrmr فروردین ۲۶, ۱۴۰۲

    اگه فکر میکنید با تعطیلی صنعت هسته‌ای تحریم‌ها برداشته میشه کاملاً اشتباه فکر میکنید اصرار ایران مبنی بر داشتن صنعت هسته‌ای تحقیقاتی و تولید رادیودارو هست که در بخش دارو به شدت تحریم هستیم

    • ایرانی فروردین ۲۶, ۱۴۰۲

      عموجان جمهوری اسلامی دوتا موشک زپرتی از روسیه خریده دنیا رو داره تهدید میکنه بعد انتظار داری انرژی هسته‌ای رو برا تحقیقات استفاده کنه آره کره شمالی هم داره تحقیق میکنه دلفین ها هم پرواز میکنن

  • ایران اسلامی فروردین ۲۷, ۱۴۰۲

    اگر ما هم به انرژی پاک متکی بشیم و در اون سرمایه گذاری کنیم،خیلی از مشکلات ما کم میشه

  • محمدآریانی بنه کهل فروردین ۲۸, ۱۴۰۲

    ما که ۴۰ سال میلیاردها دلار هزینه های مستقیم و غیر مستقیم بابت انرژی هسته ای را متحمل شدیم کجای کاریم
    چرا مسولان نالایق روسیاه نمیشوند