دانشمندان دانشگاه تگزاس در آستین هوش مصنوعی (AI) را آموزش دادهاند تا ذهن افراد را بخواند و درونی ترین افکار را به متن تبدیل کند. یک ویدیویی باورنکردنی نشان میدهد که چگونه هوش مصنوعی افکار افراد را در زمان واقعی به متن تبدیل میکند.
این پیشرفت نگرانی هایی را در مورد حریم خصوصی ذهنی ایجاد میکند زیرا میتواند اولین گام برای استراق سمع افکار دیگران باشد.
جری تانگ، نویسنده اصلی این مطالعه، گفت که با گفتن اینکه این فناوری ممکن نیست در آینده پتانسیل شنود افکار مردم را داشته باشد، به مردم احساس امنیت کاذب نخواهد داد و گفت که اکنون می توان از آن استفادههای سوء کرد.
اما او گفت: «ما نگرانیها را پیرامون اینکه میتوان از آن برای اهداف بد استفاده کرد، جدی میگیریم و میخواهیم زمان زیادی را برای حرکت رو به جلو و تلاش برای جلوگیری از این اتفاق اختصاص دهیم. میخواهیم مطمئن شویم که مردم فقط زمانی از اینها استفاده میکنند که به آن نیاز دارند و این به آنها کمک میکند.»
سه شرکتکننده در مطالعه در حالی که در یک دستگاه MRI دراز کشیده بودند به داستانهایی گوش میدادند و در همین حال یک رمزگشای هوش مصنوعی فعالیت مغز آنها را تجزیه و تحلیل میکرد. سپس از آنها خواسته شد که داستان دیگری را بخوانند یا داستان خود را بسازند تا رمزگشا بتواند داده های MRI را در زمان واقعی به متن تبدیل کند.
در واقع، این فناوری هنوز حریم خصوصی را تهدید نمیکند، زیرا ۱۶ ساعت طول کشید تا هوش مصنوعی آموزش ببیند و بتواند با موفقیت افکار یک شرکت کننده را تفسیر کند. حتی پس از آن، نمیتوانست داستانهایی را که میخواندند یا خلق میکردند، دقیقا تکرار کند، بلکه فقط نکات اصلی را به تصویر میکشید.
به عنوان مثال، فردی که به سخنران گوش میدهد و میگوید «هنوز گواهینامه رانندگیام را ندارم»، افکارش به این صورت ترجمه میشود که «او هنوز شروع به یادگیری رانندگی نکرده است».
شرکتکنندگان همچنین توانستند با استفاده از روشهایی مانند فهرست کردن ذهنی نام حیوانات، نظم این فناوری را به هم بزنند تا از خواندن افکارشان جلوگیری شود.
این مطالعه که در Nature Neuroscience منتشر شده است، نشان میدهد که این رمزگشا از فناوری پردازش زبان مشابه چت جی پی تی (ChatGPT)، چت بات هوش مصنوعی استفاده میکند.
ChatGPT بر روی حجم عظیمی از داده های متنی از اینترنت آموزش داده شده است که به آن امکان میدهد در پاسخ به یک درخواست دادهشده، متنی شبیه انسان تولید کند.
مغز «الفبای» خود را دارد که از ۴۲ عنصر مختلف تشکیل شده است که به مفاهیم خاصی مانند اندازه، رنگ یا مکان اشاره دارد و همه اینها را ترکیب میکند تا افکار پیچیده ما را شکل دهد. هر «حرف» توسط بخش متفاوتی از مغز مدیریت میشود، بنابراین با ترکیب تمام قسمتهای مختلف میتوان ذهن یک فرد را خواند.
تیم مستقر در ایالات متحده این کار را با ضبط داده های MRI از سه قسمت از مغز که با زبان طبیعی مرتبط هستند در حالی که شرکت کنندگان به ۱۶ ساعت پادکست گوش میدادند، انجام دادند. سه ناحیه مغزی مورد تجزیه و تحلیل عبارتند از شبکه پیش پیشانی، شبکه زبان کلاسیک و شبکه ارتباط جداری-زمانی-پس سری.
سپس اسکنهایی به الگوریتم داده شد که الگوهای موجود در صدا را با الگوهای فعالیت مغزی ضبطشده مقایسه میکرد و در نیمی از موارد میتوانست متوجه شود فرد به چه فکر میکند. این بدان معنی بود که متنی را تولید میکرد که نزدیک و گاهی بهطور دقیق با کلماتی که افراد به آنها گوش میدادند مطابقت داشت و این کار را فقط با استفاده از فعالیت مغز آنها انجام میداد.
این فناوری همچنین توانست آنچه را که مردم هنگام تماشای فیلمهای صامت میدیدند یا افکارشان را هنگام تصور کردن یک داستان، تفسیر کند.
بر خلاف سایر فناوریهای ذهنخوانی، این الگوریتم زمانی که افراد به هر کلمهای فکر میکنند، کار میکند و نه فقط با آنهایی که از یک فهرست از پیش تعیینشده هستند.
محققان میگویند این پیشرفت میتواند به افرادی که از نظر ذهنی آگاه هستند و در عین حال قادر به صحبت کردن نیستند، مانند قربانیان سکته مغزی یا مبتلایان به بیماری نورون حرکتی کمک کند.
از پیر خرابات بشنوید دارم میبینم همیشه تو صده گذشته همین دلداریارو دادن ولی در اخر اکثر علوم پیشرفته یا چندان به نفع بشر استفاده نشد یا بر علیه ش استفاده شد حالا قضیه اینجاست این یکی فرق میکنه این خود بشرو هدف گرفته شوخی نداره