زمانی که قدیمیترین مسابقات ملی فوتبال، یعنی جام حذفی، برای اولین بار در سال ۱۸۷۲ برگزار شد، بازیکنان حقوقی دریافت نمیکردند، باشگاهها انجمنهای محلی بودند و چیزی به نام برندهای فوتبال وجود نداشت. یک قرن و نیم بعد، بسیاری از باشگاههای فوتبال از شهرت جهانی مشابهی با برندهای معروف مانند اپل یا کوکاکولا برخوردار شدند، در حالی که به طور همزمان وفاداری بسیاری از طرفدارانشان را به عنوان تضمین سرمایه دارند. این ویژگی ها ارزش مالی بسیار بالایی دارند. امروز بررسی می کنیم که کدام باشگاه ها، جدای از رقابت در زمین، به عنوان برترین برند های فوتبال نیز با هم رقابت می کنند. Brand Finance، یک مشاور ارزیابی و استراتژی برند، فهرستی از ۵۰ برند ارزشمند باشگاه های فوتبال جهان را گردآوری کرده است.
ارزش برند به ارزش فعلی درآمدی اشاره دارد که به طور خاص با شهرت برند یک تیم فوتبال مرتبط است. ارزش برند با ارزش بازار، یا ارزش یک سازمان به عنوان یک کل که به قیمت تعیین شده برای خرید آن اشاره دارد، متفاوت است.
کدام باشگاه فوتبال با ارزش ترین برند را دارند؟
منچسترسیتی اف سی انگلیس با ارزش ۱.۵۶ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۳، رتبه اول را به عنوان با ارزش ترین برند فوتبال به خود اختصاص داد. ارزش برند این باشگاه در سال گذشته، ۱۳.۵ درصد رشد کرد که گواهی بر موفقیت اخیر و پایدار باشگاه در رقابت های داخلی و بین المللی است. این باشگاه از سال ۲۰۱۱ هفت بار قهرمان لیگ برتر انگلیس شده است و در سال ۲۰۲۳، یک سه گانه تاریخی را به دست آورد: قهرمانی در لیگ برتر، قهرمانی در لیگ قهرمانان اروپا و جام حذفی، همه در یک فصل.
در اینجا نگاهی به ۵۰ برند برتر باشگاه های فوتبال جهان می ندازیم:
برند اسپانیایی رئال مادرید سی اف نیز کمی بیشتر از ۱.۵ میلیارد دلار ارزش دارد، اما ارزش این برند، در سال گذشته ۱۴ درصد کاهش یافته است. این باشگاه در فصل قبل، هر دو عنوان قهرمانی لیگ داخلی و اروپا را از دست داد که به کاهش ارزش برند آنها در سال ۲۰۲۳ منجر شد.
در سمت کاتالونیایی اسپانیا، برند اف سی بارسلونا با ارزش ۱.۴ میلیارد دلار در رتبه سوم قرار دارد. این دو باشگاه معروف اسپانیایی، درخصوص کسب عنوان قهرمانی لالیگا (لیگ داخلی اسپانیا)، تقابل بزرگی دارند. یکی از آنها در ۹۴ سال پس از تأسیس لیگ، ۶۲ بار قهرمان شده است. این رقابت در دهه ۲۰۰۰ با حضور دو اسطوره فوتبال جهان، لیونل مسی و کریستیانو رونالدو، شدیدتر شد.
در حالی که مسی و رونالدو هر دو در پنج سال تیم های سابق خود را ترک کرده اند، برندهای بارسلونا و رئال مادرید همچنان در اوج مانده اند. هر دو باشگاه از سال ۲۰۱۳ به طور مداوم در رده بندی پنج برند برتر باشگاه فوتبال قرار گرفته اند.
چهار برند باشگاهی دیگر که بالای ۱ میلیارد دلار ارزش دارند:
باشگاه منچستریونایتد، انگلیس (۱.۴۱ میلیارد دلار)
لیورپول، انگلستان (۱.۴۱ میلیارد دلار)
پاریس سن ژرمن، فرانسه (۱.۱۷ میلیارد دلار)
اف سی بایرن مونیخ، آلمان (۱.۱۴ میلیارد دلار)
کشورهایی با با ارزش ترین برندهای فوتبال
از منظر منطقهای، بریتانیا خانه برترین برندهای باشگاهی فوتبال یعنی ۱۸ تیم است که همه آنها به استثنای باشگاه سلتیک اسکاتلند، در انگلستان هستند.
پس از بریتانیا، آلمان با ۱۰تیم و اسپانیا با ۹ تیم، برترین برندهای باشگاهی فوتبال را دارند. انگلیس، آلمان و اسپانیا، روی هم تقریباً سه چهارم ارزشمندترین برندهای باشگاهی فوتبال جهان را به خود اختصاص داده اند.
با نگاهی حتی گسترده تر، اروپا میزبان ۴۹ باشگاه از ۵۰ باشگاهی است که در فهرست برترین برندهای باشگاهی فوتبال قرار دارند که گواهی بر قدرت بازار فوتبال اروپا است. تنها تیم غیر اروپایی که در این لیست قرار گرفت، سی آر فلامینگو از برزیل بود.
برند ارزشمند چه تاثیری بر ارزش کلی باشگاه ها دارد؟
در حالی که ارزش برند باشگاه فوتبال با ارزش خود باشگاه یکسان نیست، یک برند قوی می تواند برای عملکرد مالی و ارزش نهایی یک باشگاه معجزه کند. به منچستریونایتد نگاه کنید، که از زمان خروج سر الکس فرگوسن در سال ۲۰۱۳، عملکرد درخشان خود را در زمین بازی دوباره به دست نیاورده است، اما با این وجود همچنان در بازار، ارزش خود را حفظ کرده است. پیراهن این باشگاه در سال ۲۰۲۱، چهارمین پیراهن ورزشی پر فروش جهان بود.
داستان مشابهی را می توان در مورد باشگاه النصر عربستان سعودی مشاهده کرد؛ به محض اینکه این باشگاه با کریستیانو رونالدو قرارداد امضا کرد، بازدید از فروشگاه کالاهای مربوط به این باشگاه، ۳۰۰٪ افزایش یافت.
با نزدیک شدن به فصل جدید فوتبال، تغییر رتبه بندی برترین برندهای فوتبال در سال آینده، جالب خواهد بود.
بدون نظر