اوایل تیر ماه امسال آهنگ ایرانی بحث برانگیزی به نام «دافی» در فضای مجازی منتشر شد که به طور گسترده توسط بلاگرهای شبکه های اجتماعی تبلیغ می شد. این قطعه که محتوای ساختارشکنانه ی آن با انتقاداتی رو به رو شده، کمپین تبلیغاتی یک شرکت آرایشی بهداشتی داخلی به نام دافی از آب درآمد. و حالا وزارت ارشاد اعلام کرده پرونده شرکت دافی به دلیل تبلیغ محصولات خود با یک آهنگ مبتذل و بدون مجوز به قوه ی قضائیه ارجاع داده شده است.
روز گذشته صدا و سیما نیز گزارشی در این رابطه منتشر کرد.
آهنگ دافی اثر مشترک گروه موسیقی «تاک داون» و خواننده ای به نام «فدی» است و به سفارش شرکت «سیلانه سبز» برای کمپین تبلیغاتی دستمال مرطوب «دافی» ساخته شده است.
این قطعه با موضوع تولد و جشن و موسیقی شاد و ریتمیکش خیلی زود توانست ترند شود و جای خود را در میان مخاطب هدفش باز کند.
به گفته ی مدیر مارکتینگ شرکت دافی این قطعه با استقبال خوب مخاطبان مواجه شده و ۲۰ میلیون بار شنیده شده است.
با این حال، متن این قطعه که صراحتاً مخاطب نوجوان را هدف قرار می دهد و روی عبارت «زیر سن قانونی» تأکید دارد، حاوی اشارات حساسیت برانگیزی همچون «گل کشیدن» و «مصرف الکل» است که انتقاداتی را در پی داشته است.
وبسایت «فرارو» در این رابطه نوشته:
آهنگ دافی چطوری جنجالی شد؟
آهنگ دافی در نگاه نخست یک موزیک داغ و تازهگل کرده است که بهنظر میرسد محتوایی ساختارشکنانه دارد، اما اگر همه ابعاد موضوع را بررسی کنید، متوجه میشویم پشتپرده ماجرا اتفاقات مهمتری جریان دارد. متن آهنگ دافی، مانند موزیک ویدئوهای ساسان حیدری (ساسی مانکن) مملو از کلمات و عبارتهایی است که حساسیت جامعه ایرانی را برمیانگیزد و با عرف و آموزههای اخلاقی دچار چالش میشود.
آهنگ سورپرایز مخاطب خود را گروه نوجوانان و جوانان تعیین میکند و آنها را با عناوینی مثل «دافی» و «داشی» خطاب قرار میدهد و ظاهرا بهمناسبت و در گرامیداشت سالروز تولد ساخته شده است. عناصری مثل کیک، برف شادی، شمع، کادو و فشفشه را هم در متن ترانه گنجاندهاند و حتی تلاش کردهاند بگویند صاحب تولد و رفقای حاضر در مهمانی، سن ۱۸ سالگی را رد کردهاند و حالا یک آدم عاقل و بالغ بزرگسال بهحساب میآیند اما در نهایت آهنگ دافی بهخاطر وجود کلمات، تشبیهات و عبارتهایی خارج از عرف مسئلهساز شده است.
آهنگ دافی از طرف منتقدان مورد سرزنش و شماتت قرار گرفته، چون از دید آنها مخاطب عمدتا جوان و نوجوان خود را به مصرف نوشیدنیهای الکلی و ماده مخدر گل تشویق میکند. مشخص است که موقع نوشتن متن ترانه، از یکسری عبارتها فاکتور گرفتهاند و آنها را با کلمات مناسبتری جایگزین کردهاند. احتمالا باور نمیکنید، ولی تمام این بیپرواییها را به جان خریدهاید تا آن وسط چند بار کلمه دافی تکرار شود و به محصولات تولید شده از برند دافی که در میکاپ و پاککردن آرایش کاربرد دارند اشاره کنند. هرچند تولیدکننده معروف لوازم بهداشتی حاضر نشده پای کار بایستد و نهایتا حاضر میشود جزییات ارتباط خود با آهنگ دافی را بهشکل غیررسمی منتشر کند. وقتی هم انتقادات شدت گرفت، مصاحبه شخصی که بهعنوان یکی از مدیران مجموعه معرفی شده از دسترس خارج میشود.
آهنگ دافی توسط چه کسانی ساخته شده؟
شرکت سیلانه سبز یک هلندینگ فعال در زمینه تولید محصولات لوازم آرایشی و بهداشتی ایرانی است.
سیلانه سبز غیر از محصولات دافی، برندهای کامان، میسویک، زنون، نینو، آمبرلا، کاپوتی و کدکس را هم در اختیار دارد.
آهنگ دافی اولین حاشیه هدلینگ سیلانه سبز نیست. این شرکت در سالهای گذشته بهخاطر مدل معرفی و عرضه محصولات خود توسط بخشی از کاربران شبکههای اجتماعی مورد انتقاد قرار گرفته بود.
محصولات برند کامان بهخاطر استفاده از پرچم و نشان سوییس، خیلی وقت پیش به سیبل انتقادها تبدیل شد. منتقدان میگفتند طراحی بستهبندی بهشکلی است که خریداران را به اشتباه میاندازد و باعث میشود بعضیها فکر کنند با محصولی خارجی طرف هستند در حالی که برند کامان کاملا ایرانی است. مدتی بعد پرچم و نشان کشور سوییس و کلمه ژنو، روی بستهبندی محصولات کامان بیسروصدا تغییر کرد.
حاشیه بعدی افشا شدن اشتراکات نشانهای تجاری مورد استفاده شرکت سیلانه سبز بود. ا این کار در دنیا مرسوم است و حتی میتوان به خودروهای تویوتا و لکسوس اشاره کرد که از یک برند مادر بیرون میآیند و بهنوعی با هم مرتبط هستند، اما در مواقعی که تولیدکننده محصولی را با برندهای متفاوت، بهشکل غیرعلنی روانه بازار میکند شائبههایی درباره تلاش برای بازارسازی و بهرهبردن غیراخلاقی از فضای رقابت ساختگی به وجود میآید.
آهنگ دافی چرا نهایتاً شکست خورد؟
همزمان با شدت گرفتن انتقادها نسبت به محتوا و ترانه آهنگ دافی، مدیرمارکتینگ این برند با رسانهای که بهشکل انحصاری روی اخبار حوزه بازاریابی و فروش تمرکز دارد گفتگو کرده و گفته بهمنظور بهرهبرداری از کمپین تبلیغاتی مرتبط با این مسئله، دستکم یک میلیارد تومان بودجه صرف ساخت آهنگ دافی کردهاند. وقتی کار به جاهای باریک کشید و صدای اعتراضات به محتوای ترانه بلند شد، ویدئو کامل مصاحبه از روی سایت پاک شد، ولی هنوز میتوان تکههایی از آن را در فضای مجازی از جمله خبرگزاری فارس تماشا کرد.
آهنگ دافی با وجود انتقادها و نگرانیهای مطرح شده بابت استفاده از کلمات و تکهکلامهای نامناسب، بهعنوان یک قطعه موسیقی مورد توجه قشر نوجوان و جوان قرار گرفته است. اگر ماجرا از فقط این قضیه نگاه کنیم، ریتم شاد و ملودی جوانپسند محبوبیت آهنگ دافی را رقم میزند اما…
آهنگ دافی برای برندی تجاری که تلاش کرده نامش با کمک ابزار و شیوهای غیرمرسوم روی زبانها بیندازد چقدر آورده داشته است و آیا میتوان کمپین تبلیغاتی پرریسک و هزینه گزاف پرداخت شده برای آن را موفق دانست؟
سپهر علیخانی، مدیر بازاریابی برند دافی (زیرمجموعه هلدینگ سیلانه سبز) در همان مصاحبه از دسترس خارج شده گفته برای کمپین تبلیغاتی آهنگ دافی، حداقل یک میلیارد تومان هزینه کردهاند. همچنین در ادامه، ویدئویی نیز برای مرتبط کردن آهنگ دافی و محصولات دافی با استفاده بیلبوردهای تبلیغاتی سطح شهر به نمایش درآمد که مشخص شد آن هم ساختگی است.
آهنگ دافی تا اینجای کار برای هلدینگ سیلانه سبز چه از نظر اقتصادی و چه از نظر وجهه عمومی پرهزینه بوده. حتی شاید باعث شود مقامات قضایی به ماجرا ورود کنند و برخوردهایی هم صورت بگیرد. مدیر بازاریابی برند دافی صادقانه گفته با وجود تمام ریسکها و جسارتی که در ساخت و استفاده از آهنگ دافی به خرج دادهاند، در بخش فروش به نتایج ملومس امیدوارکنندهای دست پیدا نکردهاند.
آهنگ دافی تقریبا اوایل تیرماه منتشر شد. بررسیهای فرارو نشان میدهد از آن زمان تا حالا این آهنگ دست بهدست چرخیده و بهخاطر ریتم بهظاهر شاد و مفرح خود بارها و بارها پشتسر هم پلی شده. میزان کنجکاویهای اینترنتی صورت گرفته توسط کاربران موتورجستجوی گوگل برای خود آهنگ و خواننده آن یعنی تاک داون، بهشکل چشمگیری افزایش پیدا کرده، اما برخلاف آنچه مدیران شرکت سیلانه سبز توقع داشتهاند، خود برند دافی، کامان و سیلانه سبز نتوانستهاند از این اتفاق بهره آنچنانی ببرند و بسیاری از مخاطبان، حتی متوجه اشارات بهظاهر زیرکانه موجود در متن ترانه آهنگ دافی نشدهاند.
خوب یقه دران گرامی فرارو و فارس فرمودند که این آهنگ با ۲۰ میلیون بازدید در یک ماه شکسته خورده است ولی سلام فرمانده با زیر ۵ میلیون بازدید در ماه اول موفق بوده دقیقا معیار موفقیت یا استقبال یا عدم موفقیت رو جابه جا کردید امثال بقیه معیارها و شاخص ها
در مورد برند دافی با دو دره بازی و برچسب. کپی کاری نمی شه بازاریابی و اصالت به دست آورد ملت دنبال کیفیتن حتی اگر برند داخلی باشه
واقعا که باید یه فکری به حرف هایی که میزنین بکنین این آهنگ چندین برابر آهنگ های داخلی محبوبیت داشت کلا هرچی توسط بعضیا پسندیده نشه (از داخل) شکست خورده ولی اگر بپسندند موفق بوده