قراردادهای اجتماعی و هنجارهای رفتاری در ژاپن می تواند کسانی که برای اولین بار به این کشور سفر می کنند را سردرگم کند. گرچه ژاپنی ها اغلب این موضوع را درک می کنند که گردشگران به عمد آداب و رسوم آن ها را زیر پا نمی گذارند اما مانند هر کشور دیگری بهتر است پیش از سفر با این تفاوت های فرهنگی آشنا شد تا سوء تفاهمی رخ ندهد.
در ادامه از کارهایی خواهیم گفت که در کشورهای دیگر عادی اما در ژاپن ناپسند محسوب می شوند.
۱- برداشتن وسایل گمشده از خیابان
ژاپنی ها احترام زیادی برای اشیاء گمشده ی دیگران قائل اند، مثلاً عینک، دستکش یا اسباب بازی کودکان. شاید صرفاً قصد داشته باشید با برداشتن آن وسیله به پیدا شدن صاحبش کمک کنید، اما به طور کلی بهتر است از انجام این کار خودداری کنید. به جای این کار، باید آن وسیله را جایی ببرید که بیشتر در دید باشد تا اگر صاحب آن برای پیدا کردنش بازگشت، راحت تر بتواند آن را ببیند. اشیاء قیمتی مانند کیف پول یا زیورآلات را می توان به نزدیک ترین کلانتری برد.
۲- بیرون گذاشتن شانه ها
در ژاپن داشتن پوشش موقرانه یک هنجار محسوب می شود و زن ها، به ویژه زنان بزرگسال اغلب شانه و شکم خود را می پوشانند، حتی در هوای گرم. آن ها برای در امان ماندن از نور خورشید، دستکش های بلند به دست و از چتر استفاده می کنند. به همین دلیل، گردشگرانی که لباس بازی به تن می کنند ممکن است با نگاه متعجب مردم مواجه شوند. لازم به ذکر است که دختران کم سن و سال تر ژاپنی گاهی این رسم را زیر پا می گذارند و دامن کوتاه و شلوارک به تن می کنند، حتی در هوای سرد.
۳- غذا خوردن در سکوت
ژاپنی ها دوست دارند غذای خود را با میزان مشخصی سر و صدا بخورند. در یک رستوران آرام و خالی ممکن است تلویزیون را روشن کنند یا موسیقی بگذارند. این امر شاید برای خارجی هایی که به غذا خوردن در سکوت عادت دارند، عجیب به نظر برسد.
۴- بلند حرف زدن در مکان های عمومی
ژاپنی ها با اینکه ترجیح می دهند غذای خود را در سر و صدا بخورند، اما از کسانی که در مکان های عمومی بلند صحبت می کنند خوش شان نمی آید. به همین دلیل بهتر است در مکان های عمومی از صحبت کردن با صدای بلند یا با حرکات دست زیاد خودداری کنید، چون به نظر ژاپنی ها زیاد از حد پر سر و صدا خواهید آمد. هنگام استفاده از وسایل نقلیه ی عمومی، بخصوص اگر چند مسافر هم باشد، بهتر است از صحبت با تلفن همراه خودداری کنید. البته این امر تنها محدود به مکان های عمومی نیست و برای مثال، در محل اقامت خود هم باید از ایجاد سر و صدا پرهیز کنید تا مزاحم بقیه نشوید.
۵- قوز کردن
یکی از تفاوت های برجسته ی میان مردم ژاپن و گردشگران کشورشان، حالت بدن آن ها است. ژاپنی ها برای اشاره به قوز کردن از عبارت «پشت گربه» استفاده می کنند. این ویژگی برای آن ها بسیار قابل توجه است چون معمولاً صاف و قاطع بودن حالت بدن برای آن ها در اولویت قرار دارد و به ندرت قوز می کنند.
۶- باز کردن در تاکسی
گرفتن تاکسی در ژاپن می تواند برای گردشگران اندکی گیج کننده باشد چون به شیوه ی بخصوصی انجام می شود. ژاپنی ها برای گرفتن تاکسی به جای آنکه با دست خود به سمت کنار اشاره کنند، دست را بالا می برند. به علاوه، نباید در ِ تاکسی را به تنهایی باز کنید، چون این کار به عهده ی راننده است.
۷- عطر زدن
در ژاپن مردم حساسیت بالایی نسبت به بوها دارند، به همین دلیل، عطرها را اغلب تند می دانند. حتی ممکن است استفاده از عطرهای تند را توهین به دیگران تلقی کنند. ژاپنی ها مناسب ترین عطر برای یک فرد را بی بو بودن می دانند.
بازار عطر هم در ژاپن نسبتاً محدود است و چند گزینه بیشتر نمی توان در فروشگاه ها پیدا کرد. برندهای عطر ژاپنی عمدتاً رایحه هایی عرضه می کنند که یک حس تمیزی، شبیه به بوی بدن و لباس تازه شسته شده ایجاد می کنند.
۸- دادن انعام
ژاپنی ها آداب مشخصی درمورد انعام دادن دارند، بخصوص در رستوران، کافه ها، تاکسی ها و هتل ها. آن ها ارائه ی بهترین خدمت به مشتریان خود را یک افتخار می دانند و انتظار تشویق اضافه ای مانند دادن انعام را ندارند، کاری که حتی ممکن است آن را بی ادبانه بدانند. به جای آن کافی است یک تشکر ساده و مؤدبانه کنید.
با این حال، در ژاپن کسانی که با گردشگرانی از کشورهایی که دادن انعام در آنجا رایج است، سر و کار دارند، معمولاً انعام گردشگران را رد نمی کنند، گرچه خود به دنبال دریافت انعام نیستند. به علاوه، لازم به ذکر است که در ژاپن دادن پول به دیگران به شکل مستقیم مرسوم نیست. به جای این کار باید اسکناس ها را از قبل در یک پاکت قرار دهید یا از سینی های مخصوصی که در اغلب فروشگاه ها موجود است، استفاده کنید. شمردن پول مقابل فروشنده هم کار بی ادبانه ای محسوب می شود.
۹- خوردن خوراکی و نوشیدنی در مکان های عمومی
در ژاپن گرچه غذا خوردن در مکان های عمومی به طور مشخص ممنوع نیست، بخصوص اگر غذا بسته بندی شده باشد، اما نگاه خوبی به آن وجود ندارد.در فرهنگ ژاپنی اهمیت زیادی به تمیزی داده می شود، به همین دلیل این نگرانی وجود دارد که افراد بعد از غذا خوردن زباله ی آن را در محیط رها کنند.
لازم به ذکر است که این قاعده حالا دیگر به سفت و سختی گذشته نیست، چرا که جوان های ژاپنی گهگاه با خوردن خوراکی در مکان های عمومی آن را زیر پا می گذارند. با این حال، اغلب این کار را با احتیاط انجام می دهند و از خوردن غذا در مکان های شلوغ خودداری می کنند.
۱۰- بیرون گذاشتن خالکوبی
خالکوبی کردن در ژاپن به اندازه ی بسیاری از کشورهای دنیا رایج نیست. آن هایی هم که خالکوبی دارند اغلب هنگام رفتن به سر کار یا مکان های عمومی آن را با لباس یا ابزارهای مخصوص پنهان می کنند.
برای گردشگران هم داشتن خالکوبی در ژاپن می تواند چالش هایی ایجاد کند. مثلاً ممکن است دسترسی آن ها به مکان های عمومی ای مانند استخر، باشگاه، اسپا یا حمام های سنتی را محدود کند. با این حال، بیرون گذاشتن خالکوبی در مکان های عمومی ای مانند خیابان، مترو یا رستوران به طور کلی با برخوردی از سوی مردم مواجه نمی شود.
۱۱- رفتن به دستشویی با کفش
در ژاپن هم مانند بسیاری از دیگر کشورهای آسیایی باید پیش از ورود به خانه کفش های خود را درآورید. این رسم در نگاه ژاپنی ها به مقوله ی تمیزی ریشه دارد که برخی مکان ها را تمیز یا کثیف می دانند. ژاپنی ها تمام خانه جز دستشویی را تمیز می دانند. به همین دلیل برای ورود به دستشویی از دمپایی استفاده می کنند.
این دمپایی ها را نه تنها در دستشویی خانه ها، بلکه در توالت های عمومی مانند دستشویی رستوران ها و هتل ها نیز می توان یافت. به علاوه، از روی دمپایی ها می توان متوجه شد که دستشویی پر است یا خالی.
۱۲- دست دادن با دیگران
در ژاپن گردشگران اغلب نمی دانند که چطور باید با دیگران سلام و احوالپرسی کنند. در فرهنگ ژاپنی تماس بدنی نزدیک به طور کلی ناپسند محسوب می شود، به همین دلیل خودداری از لمس، بغل کردن یا زدن به شانه یا پشت دیگران اهمیت زیادی دارد. دست دادن شکل قابل قبولی از تماس فیزیکی محسوب می شود، اما بهتر است صبر کنید تا طرف ژاپنی برای انجام آن پیش قدم شود. در غیر اینصورت، یک تعظیم مؤدبانه راه محترمانه و مطمئنی برای سلام و احوالپرسی با دیگران است.
۱۳- بوق زدن
صبر و ادب از ارزشمندترین ویژگی ها برای ژاپنی ها است که حتی هنگام رانندگی هم آن ها را حفظ می کنند. در ژاپن داشتن صبر هنگام رانندگی و خودداری از پرت کردن حواس دیگران با زدن بوق بلند یک هنجار اجتماعی محسوب می شود. این تأکید فرهنگی بر داشتن یک تعامل آرام و هماهنگ در حین رانندگی، گویای اهمیت این اصل در جامعه ی ژاپنی و زندگی روزمره ی ژاپنی ها است.
۱۴- نشان دادن توجه آشکار به جنس مخالف
در فرهنگ ژاپنی هنوز یک جدایی قابل توجه میان دو جنس مخالف وجود دارد. دوستی میان زنان و مردان، به ویژه زمانی که یکی از طرفین در رابطه ی عاشقانه باشد، مرسوم نیست.
از حدود ۸ سالگی به بعد، حضور جنس مخالف، دختران و پسران را معذب می کند. همه ی جمع ها و فعالیت های دسته جمعی میان زنان و مردان به طور خودکار جداگانه انجام می شود. هر گونه تلاشی برای صحبت با جنس مخالف ممکن است با خنده یا شوخی دیگران درباره ی توجه شما به جنس مخالف تان مواجه شود.
۱۵- دادن جای خود به دیگران در وسایل نقلیه عمومی
شاید عجیب به نظر برسد اما ژاپنی ها در مترو و اتوبوس جای خود را به دیگران نمی دهند. در حقیقت اگر بخواهید جای خود را به دیگران دهید ممکن است فداکاری تان را توهین آمیز تلقی کنند، چرا که معتقدند با این کار آن ها را ضعیف نشان می دهید. لازم به ذکر است که در ژاپن در وسایل نقلیه ی عمومی صندلی هایی مخصوص افراد مسن و معلول وجود دارد.
۱۶- اشاره با انگشت
در ژاپن هنگام آدرس پرسیدن از دیگران از اشاره کردن با انگشت خودداری کنید. ژاپنی ها اشاره با انگشت را حرکتی پرخاشگرانه یا بی ادبانه می دانند. به جای آن، از تمام انگشتان تان برای اشاره کردن استفاده کنید یا بهتر از آن اینکه از ارتباط کلامی کمک بگیرید.
نخواستیم
یه زمان خیلی عاشق جاپون بودم چون پدرم یکی دوسالی رفته بود. ولی این قواعد جامعه شون خیلی سخته. بهتره برم رو روسیه کار کنم
این های که گفته شد خوزعبلاتی بیش نیست… تاتو تو شاپون فراوان مثل گروه های یاکوزا وووو… در مورد لباس هم اگر فیلم های کره و ژاپن رو ببینید مخصوصا تو کلاب های شبانه و خیابان هر جور راحت هستن لباس میپوشن در اکن ها همدیگر رو جنس مکمل میدانند نه جنس مخالف و هیچ جای مغذب بودنی وجود نداره… در میان شاید ۲الی ۳مورد صدق کند و دیگر جیزی جز شر و ور نیست
چقدر با فهم شعور هستند بیخود نیست پیشرفته ترین کشور هست الحق که اینا میرن بهشت حالا تو یه نگاه ب ایران بنداز درست برعکس تازه ما مسلمانان هستیم اونا مسیحی یا …. ولی خداوکیلی کیف کردم در آینده شاید سفر کنم به ژاپن
جدی نگیرید! فقط قصد نویسنده این بود که توی ژاپنم مثل ما تفکیک جنسیتی یه هنجاره!!! ولی اونجا اگه هنجاره اینحا اجباره
هنجاراجتماعی یا قانون اجباری در هر صورت نادیده گرفتنش صورت خوبی نداره و باید رعایت بشه
منم خیلی به کشور های آسیای شرقی علاقه دارم باید از کجا شروع کنم«بطور کلی» برای رفتن؟
آفرین به ژاپنی ها کاشکی اون سامورایی های با غیرت هم اکنون باشند
عاشق همین ادب و آداب و رسوم ژاپنی ها هستم . غیر از خطشون البته که خیلی سخته انگار 😆
دقت کنید به جر چند مورد
اکثر موارد اون کاری را میکنن که در اسلام اومده
آداب و رسوم خیلی خوبی دارند. کاش ایرانیها هم یاد میگرفتن مثل ژاپنیها رفتار کنند.
چرا یاد بگیریم؟؟؟ جامونو به همدیگه ندیم؟به جنس مخالف احترام نزاریم؟خالکوبیم نکنیم؟ اینهمه فرهنگ خوب و رسم خوب داره ایران چرا برده کشورای خارجید؟
واقعن
کاش تو هم یاد بگیری که تا کسی ازت نظر نخواسته حرف در مورد کشور حرف نزنی
کاش تو هم یاد میگرفتی که تا کسی ازت نظر نخواسته در مورد کشور حف نزنی
اره عریزم حال مگین ایران بدرد نمخوره اشعال باور ژاپن بین به خدا ایران بهشت هفتم 😂 ناموس من ژاپین بودم به ریم روسم خودم را می کشتم😂🤦♂️ رهبر مان سید علی عریزم بزرگ ترین انسان روی زمین بهتر رهبر جهان رهبر سلامت باشی❤
ولی اکثر مواردش توی فرهنگ خودمونم هست بغیر از درب تاکسی …
با عرض سلام و احترام خیلی این فرهنگ اصیل و همراه با احترام در جوامع اصیل ژاپنی و ایرانی هماهنگی با ریشه نجابت و اصالت دارد مخصوصا که برای رفاه بانوان واسایش آنها واگن های جدا قرار داده آند .از رفتار محترمانه آنان به خانمها حکایت دارد فرهنگ اصیل ایرانی هم همین ویژگیها را دارا است و همین نشان از آن دارد که در نسل آینده به دنبال ایجاد تفکر اصیل ایرانی و اسلامی باشیم تا کشوری پیشرفته وتوانا داشته باشیم .
دوست عزیز حتی ما ایرانی ها هم روزی زیبا ترین تمدن و فرهنگ رو داشتیم اما تاسفانه در اثر کم توجهی کم رنگ شد و این افتخار کردن به فرهنگ کشور های دیگه به وجود اومد امید وارم که این جرقه ای بشه تا سری به فرهنگ تمدن ایران باستان خودمون بزنیم و شکل مدرن همون فرهنگ با ارزش رو رواج بدیم
چقدر زر زدی تو ….. الان تو ایران آزاد نیستی؟ لخت وبرهنه نمیری تو خیابونای عمومی؟ نیشت تا بنا گوشت با نامحرم باز نی؟ خب چی میخوای از ایران الان ک بت نداده تا بخوای برگردی ب اون مدرن فرهنگ وتمدن جونت؟ چقدر نمک نشناسید خدلوکیلی. هر کشوری قانون خودشو داره. برید خداتون و شکر کنید ایرانی هستید وتو خود ایران زندگی میکنید. چون از همه لحاظ دولت ایران بتون ازادی داده وسخت نمیگیره . میرید بهترین پارک یا همون شمال ایران. معروفترین وقشنگترین جایه ایران. مردم ایران …تو شمال. همش اشغال ونمیدونم چی ریختن تو هر گوشه شمال…تا یکی بخوادم چیزی بتون بگه بش توهین میکنید یا میگید بتو چ اصلا. فرهنگت در همین حد دیگه
خوب برو شمال آشغال هارو جمع کن اگه ایران رو خیلی دوست داری.
چقدر بی تربیتی تو !!!! مردم برای پوشش و شمال رفتنشون باید از تو اجازه بگیرن؟! نترکی از اون توهم ات……. نوبر،کی بخودت اجازه دادی انقدر پرررو باشی
تحقیق.عالی.بود
چه جالب!
بعضی از این قوانین در اسلام هم توصیه شده.
کلا رسم چرت و پرتیه معنی نمیده البته اگه توجه کنید تو ایران هم هست ولی اونجا یکم شل تره تو بعضی چیزا تمیز بودن خوبه ولی زیاد از حد سرش گیر دادن باعث بد جلوه دادن فرهنگ میشه کاش کل دنیا شبیه این بود🗿
عالی قابل تحسینه
سلام،مطالب خوبی بود برای یک عده ایرانی هایی که با فرهنگ ژاپنی بیگانه بودند من پدرم ایرانی و مادرم ژاپنی است با خواندن این مقاله خوشحال شدم قسمتی از فرهنگمان را به عده ای از ایرانی ها معرفی کردید سپاسگزارم.امیر اویاما.
داش مگه نمیگی پدرت ایرانی بود:/ 😂😂
سلام، امیر هستم،من بیشتر دوره زندگیم را در توکیو (ژاپن) گذرانده ام درسته از لحاظ قانونی من ایرانی هستم ولی من خودم را بیشتر ژاپنی میدانم تا ایرانی! مثلا من زیاد در ایران اقامت نداشتم اگر اقامتی کوتاهی داشتم بیشتر درتهران بوده اصلا به سایر شهرهای ایران سفر نکردم و به آداب و رسوم شهرهای مختلف ایران کاملا بیگانه هستم.البته خیلی دلم میخواد با سایر ایرانی ها آشنا بشم ولی فرصت چندانی نداشتم،بهر حال سپاسگزارم از کامنت جنابعالی!موفق باشید(البته لازم به ذکر است که این جملاتی که برای شما کامنت گذاشتم بکمک منشی اینجانب تایپ شده و همینجا از ایشان هم سپاسگزارم).
سلام کاربر گرامی ، آقای وانیا! از حسن توجه شما سپاسگزارم همانطور که در کامنت قبلی اشاره داشتم پدرم ایرانی و مادرم ژاپنی است پدرم بخاطر بیزینیس شغلی تابیعت جند کشور اروپایی -آمریکا و منجمله ژاپن را دارد خب طبیعی است وقتی من در ژاپن متولد شوم (در ناگویا) و بیشتر سالهای زندگیم را در توکیو اقامت داشته ام و تابیعت ژاپن را دارم جزو شهروند ژاپنی محسوب میشوم و من بخاطر شغل پدرم مجبور بودم در سال فقط چند هفته در تهران اقامت داشته باشم و افتخار این را نداشته ام با سایر ایرانیهای شهرهای مختلف آشنا شوم.باز هم از نکته سنجی جنابعالی سپاسگزارم موفق باشید.
اگه راست میگی یه کاغذ بگیر روش بنویس روزیاتو دوستت داریم بعدم جلو دوربین بزار از خیابونای ژاپن فیلم بگیر.
اره عریزم حال مگین ایران بدرد نمخوره اشعال باور ژاپن بین به خدا ایران بهشت هفتم 😂 ناموس من ژاپین بودم به ریم روسم خودم را می کشتم😂🤦♂️ رهبر مان سید علی عریزم بزرگ ترین انسان روی زمین بهتر رهبر جهان رهبر سلامت باشی❤
برخی قوانینش جزو انسانیت هست و بهتر هست تو ایران هم اجرا بشه اما برخی قوانین شون خودشون بهتر هست روشون کار کنند
پس ینی تگه من برم ژاپن منو میندازن بیرون👺😂
دقیقن همون چیزاییه که من از بچگیم ، ارزش میدونستم فقط یکی دو مورد که اونم حتمن شرایط اونجا فرق داره مثلن در مترو یا اتوبوس جامونو به کسی ندیم ، خوب میگن برا افراد پیر و بیمار ، صندلی مخصوص دارن ،،، بهر حال برا هر مشکلی یه راه حل درست و قابل اجرا میذارن که حرفی توش درنیاد … ایول به ژاپنیا در علم و درک و فهم و اخلاقیات عالی ان
گمونم بابای من ژاپنیه!
منشی هم داری برات کامنت تایپ کنه؟
از کشور ما بخایم بنویسن ب نظرم عابرو نمیمونه واسمون بخایم اداب و فرهنگ امروزی ایران بگیم
بعضی از همین آداب، توی فرهنگ ایرانی و اسلامی هم هست اما نمی دونم چرا از طرف ژاپنی اگه اجرا بشه زیباست و از طرف ما اگه اجرا بشه آداب و رسوم کهنه و دست و پا گیره
بیشتر این رسم ها توی ایران هم هست، حتی بعضی رسم ها رو توی ایران سفت و سختر میگیرن
همه انسانها مثل همند این مطالب برای همه انسانها مورد توجه هست . مثل استفاده از دمپایی در دستشویی یا تنفر از پر سر و صدا بودن یا استعمال دخانیات در محیط عمومی یا حتی لیسیدن بستنی توسط بانوان در خیابان
خیلی کمکم کرد چون دارم پاسپورتم رو برای مهاجرت درست میکنم متشکرم ۳>
صمنا اگر در ژاپن عمدی هم به کسی تنه بزنی و مقصر باشی آنها به شما تعظیم و عذر خوای میکنند . این فروتنی و ادبشون منو کشته
این محملات چیه دیگه راجع به ارزان شدن نان بگو که گشنه ایم
نان که ارزانه داث
خلاصه ک هیچ …نخورید بمونید خونتون
من دارم میرم ژاپن این مطالب خیلی بدردم میخوره سپاس 🌹🌹🌹
دوستان فرهنگ کشور ها متفاوته هرچند که هیچ فرهنگ کامل و بی نقصی در ژاپن نیست
اشتباه و غلط هم وجود نداره انسان ها افکارشون متفاوته و وابسه به افکار و نظر شخصی و جامعشون کار هایی رو انجام میدن
نباید کسی رو سرزنش کرد به خاطر کاراش چون از نظر ما اشتباه از نظر اون فرد بالعکسه
زنان ژاپنی علیرغم اینکه مسلمان نیستند ولی پوشش بدن رو رعایت میکنند واقعا خالق شخصیت هستند
والا نمیدونم حقیقته یا نه ولی اگر واقعی باشه خیییییلی …فرهنگشون!!!!!
خدایی خیلی خوبه بدون اجبار حد و حدود برای خودشون قرار دادن.
بعله به همین دلیله که شما هم مثل ژاپن در جهان در هر زمینه ای حرف اول رو میزنید! 😂😂😂کلا چیز چه ربطی به چیز داره! فقط خدا میدونه و تو .😂😂😂
اتفاقا توی جهان حرف اول میزنیم . و مثل ژاپن زیر دست نیستیم ک تازه امسال گفته باید نیرو نظامی پرورش بدیم و اینقدر هزینه ب امریکا ندیم بابت نیرو نظامی
بابا بسه بزرگنمایی دیگران و خودتحقیری…کافیه یه سر به ژاپن بزنین کارتن خوابهای مترو و تا بوق سگ کار کردن زن و مرد و…اجرای کاپیتولاسیون توی ژاپن وغیره رو ببینید بعد شر بگید
میگین مردم ژاپن فهن و شعور دارن ولی دخترا تو ژاپن بعد از ۱۸ سالگی نباید ب*ا*ک*ر*ه باشن و برای همین براشون مراسم میگیرن که….
همسایمون پدرش رفته بود ژاپن دهه شصت. میگفت چیز خاصی نیست. فقط خیابوناش تمیزه. مردمش مثل سگ کار میکنن. دولتشونم مثل چوپون از مردمش کار میکشه. امریکا هم هی تو سرشون میزنه. میگفت دلیل اصلی حمایت از ژاپن اینه که چین بخواد گسترش پیدا کنه ، ژاپن و کره و تایوان و یه سری کشورای اسیای شرقی جلوش یه سد باشه و با چین بجنگن. مثل همون پیمان سنتو که قرارداد بود اگه شوروی حمله کرد به طرف کشورای نفت خیز عربی، ایران قربانی بشه و چندتا سلاح هسته ایی تاکتیکی هم بزنن شهرهای ایران و مناطق صنعتی و خط امن از جنوب اصفهان شروع میشد. یعنی هرچی شمال اصفهان بود رو نابود میکردن. میشد میدون جنگ. واقعیه ها. پاکستان جلو اومدن شوروی از طرف افغانستانو میگرفت. ایران از شمال. ترکیه هم عضو ناتو بود که از شرق جلو اومدن شوروی تسخیر مناطق نفت خیز جنوب و عراق و کشورای عربی رو میگرفت. حالا این همسایه ما دوسالی زندگی کرده بود ولی اندازه ۱۰۰ سال خاطره تعریف میکنه. کارشم چیز خاصی نبود. میگفت یه دوچرخه با یه جور خورجین یا سبد بهش دادن. همه وسایل نظافت روش بود. کارش این بود بره پارک و صبح تا شب فقط مشغول کار باشه. شب هم خسته کوفته بیاد خوابگاه که پر مالزیایی اندونزی بودش. بعد دو سال اصلا از ژاپن متنفر شده بود برگشت. ولی پول خوبی جمع کرد. یه اپارتمان خرید یه مغازه زد. نژادپرست ولی نیستن. خیلیا میگن خارجی ها رو راه نمیدن. ولی راه میدن. ژاپن یکی از کشوراییه که مهاجرای زیادی رو داره. ولی بهشون خارجی میگن. ولی اکثرا مهندس و متخصص و اتباع اندونزی و مالزی هستش که ژاپنی بلدن و معمولا یا فروشنده مغازن. یا منشی و یا پرستار. خودم چون دنبال مهاجرتم یه سری امار دیدم قبلا. میگن حدود ۵ میلیون مهاجر خارجی تو ژاپن زندگی میکنن. اگه نسبت بگیریم یعنی اندازه کشور خودمون قبل طالبان. بیشترشونم اتباع همون اسیا هستن که چون قیافه ها شبیه نمیشه تشخیص داد. مهاجرای اروپایی و غربی هم خب کلا یه سطح دیگه ای از مهاجرتن که بیشتر تو شرکتای ژاپنی کار میکنن و بیشتر مشغول کار تو شرکت و اداره و بعدم با ماشین میرن میان خونه که تو جامعه زیاد به چشم نمیان. برا همین مهاجر و خارجی زیادی تو ژاپن هست ولی شاید ایزوله باشن. ژاپنیها زیاد که چی بگم اصلا با خارجیها نمیگردن یا ارتباط اجتماعی ندارن. مگه اینکه مثلا ۱۰ سال زندگی کرده باشی همسایه بشناستت. یا همکارت بشناستت. چون خیلی از خارجیها گفتن همه همکاران ژاپنی شون بعد کار رفتن رستوران ولی خبرشون نکردن. یعنی همه رفتن به جز این خارجیه. ایرانی هم هستش که یکی رو تو اینستا دنبال میکردم. هموطنامون بیشتر از همون بازمانده های دهه ۶۰ هستن یا دانشجوها که با بورس ژاپن رفتن برا تحصیل و موندگار شدن. دهه ۶۰ هم که رفتن متاسفانه یه کارای خیلی شنیعی کردن. مثل قتل تجاوز مواد. برا همین چندسال پیش ژاپن یه سری قوانین تصویب کردن و استخدام و مهاجرت متخصص خارجی اسون شده. بعد لامصبا فقط ایران و ترکیه رو استثنا کردن و نمیزارن. یه اسکل دیگه هم تو اینستا دنبال میکردم کلا لات بود و از ژاپن تعریف میکرد فیلم میزاشت. تو مترو مثلا میرقصید. یا جوات بازی میکرد. فکر کنم از بچه های همین شوش بوده که پدرش دهه ۶۰ رفته ژاپن و موندگار شده.
یاکوزاها همون نواده های سامورایی ها هستن. قدیما وقتی ژاپن مدرن میشه، سامورایی ها شورش میکنن. مخالف بودن دیگه. بعدم پول و درامدشون که قبلا با جنگیدن و غنیمت و خدمت به ارباب به دست میومد قطع میشه. شروع میکنن به دزدی و غارت و کارای خلاف. خیلی از ساموراییها با دولت میجی جنگیدن و کشته شدن. یه سری هم بعد شسکت کارشون غارت و دزدی شد.
صنعت چورن ژاپن هم خیلی عجیبه. بعضیا میگن وقتی دیدن به کمک هموطنا مواد و تریاک و نمیدونم شیشه داره زیاد میشه، دولت و مسئولین تصمیم میگیرن یه جوری مردم رو از این چیزا دور کنن و سرشونو تو یه چیزای دیگه سرگرم کنن. برا همین صنعت چورن پا میگیره. حتی دولت سرمایه میزاره. مانگاهای چورن بیشتر و بیشتر میشه . انیمه های چورن ایجاد میشه. همشونم خط داستانی داره که مثلا ۱۰ سال طول میکشه داستان چورن رو تعریف کنن. طرف از نوجوونی و تو اوجش یه مجله میخره هی وابسته میشه و تا ۱۰ سال همینو ادامه میده و نمیفهمه اصلا تریاک و الکل چیه. سال پیش یه خبر خوندم دولت ژاپن گفته ای ملت الکل بیشتر مصرف کنین.