ماجرای حضور عوامل برنامه «ثریا» در لبنان و زخمی شدن محسن مقصودی + ویدئو

ماجرای حضور عوامل برنامه «ثریا» در لبنان و زخمی شدن محسن مقصودی + ویدئو

سفر اخیر یک تیم از مستندسازان صدا و سیما به لبنان برای تهیه ی مستندی درباره ی حملات اسرائیل به غزه با حواشی زیادی همراه بوده است. حضور این تیم در مرز لبنان و اسرائیل که با تبادل آتش میان نیروهای ارتش اسرائیل و حزب الله همراه بود، به کشته شدن یک عضو لبنانی این تیم انجامید.

محسن مقصودی، مجری برنامه ی تلویزیونی ثریا چند روز قبل در توییتر خود اعلام کرد به همراه گروهی از همکارانش در این برنامه برای ساخت مستند درباره ی تحولات اخیر فلسطین راهی مرز لبنان و اسرائیل شده اند.

او با اشاره به حادثه ی بیمارستان المعمدانی غزه نوشت: «بعد از جنایت دیشب، رفقای ‎ثریا دیگر طاقت روایت از دور نداشتند، پس از هماهنگی، از صبح عازم شدیم. از حلب به دمشق وحالا در مسیر بیروت و ان‌شاالله بزودی جنوب لبنان و‌ از مرزهای ‎فلسطین اشغالی، تحولات را ‎روایت خواهیم کرد. تا یار که را خواهد و میلش به که باشد..‌ طلب حلالیت و التماس دعا»

با این حال، روز پنجشنبه ۲۷ مهر ماه مقصودی با انتشار توییت هایی اعلام کرد پس از رسیدن به مرز لبنان و اسرائیل، خودروی آن ها هدف گلوله قرار گرفته. او که از قرار معلوم در حال گزارش لحظه به لحظه از وضعیت خود و گروهش زیر آتش گلوله بود، سلفی ای نیز از خودشان منتشر کرد.

پس از آن، در فضای مجازی شایعاتی درباره ی کشته شدن مستندسازان ایرانی در جریان این حادثه مطرح شد اما ساعاتی بعد، مجتبی امانی، سفیر ایران در لبنان اعلام کرد هیچ یک از اعضای گروه برنامه ی ثریا کشته یا مجروح نشده اند.

محسن مقصودی نیز خود بعداً در توییترش اعلام کرد هر ۶ خبرنگار ایرانی صدا و سیما سالم هستند اما یکی از خبرنگاران لبنانی همراهشان در جریان این حادثه جان خود را از دست داده است.

همچنین تصاویری از محسن مقصودی در بیمارستان منتشر شد که از قرار معلوم به دلیل اصابت ترکش خمپاره دچار یک جراحت سطحی شده بود. او بعداً ویدئویی از خود در صحت و سلامت کامل منتشر کرد و در آن به شرح ماجرای رخ داده پرداخت.

به علاوه، بعداً اعلام شد خبرنگاران ایرانی با پادرمیانی نیروهای سازمان ملل موفق به خروج از منطقه شده بودند.

با این حال، نحوه ی حضور این مستندسازان در یک منطقه ی جنگی و شکل اطلاع رسانی آن ها درباره ی این ماجرا با واکنش های زیادی مواجه شده است، به ویژه سلفی محسن مقصودی در میانه ی گلوله باران که سوژه ی کاربران شبکه های اجتماعی شد.

علاوه بر این، گفته شد که روابط عمومی حزب الله اعلام کرده مستندسازان ثریا بدون هماهنگی به آن منطقه رفته بودند و حتی این احتمال وجود دارد که در حین تبادل آتش میان نیروهای ارتش اسرائیل و حزب الله، خبرنگاران ایرانی سهواً مورد اصابت گلوله ی نیروهای حزب الله قرار گرفته باشند.

وبسایت «خبرآنلاین» گزارشی کامل از ماجرای تیراندازی به خودروی مستندسازان صدا و سیما در مرز لبنان و اسرائیل داشته که در ادامه آن را می خوانید:

بعد از ظهر پنجشنبه گروهی از مستندسازان ایرانی برنامه ثریا که برای تهیه مستندی از جنگ غزه در مرز لبنان مستقر بودند هدف گلوله بارن ارتش اسرائیل قرار گرفتند که با شهادت یک عضو لبنانی این تیم خبری و پنج ساعت گلوله باران محل استقرار خبرنگاران ایرانی همراه بود.

برنامه ثریا مستندی متعلق به شبکه یک صداوسیما است که تهیه کنندگان آن حول مسئله ای مرتبط با سیاست یا اقتصاد ایران، به کشورهای مختلف سفر می کند. برابر آنچه محسن مقصودی مجری این برنامه در شبکه های اجتماعی هم رسانی کرده، قرار بوده به دلیل تقارن رویدادهای این روزها با جنگ غزه، مستندی درباره حملات اسرائیل به لبنان و فلسطین تهیه شود. اما بعد از حضور تیم مستندسازان برنامه ثریا در مرز لبنان و اسرائیل و فیلمبرداری از دو منطقه، در حالی که در نزدیکی یکی از پایگاه های اسرائیل قرار می گیرند، با گلوله باران اسرائیلی ها مواجه می شوند.

هنوز مشخص نیست اسرائیل و حزب الله به طور اتفاقی و طبق برنامه قبلی تبادل آتش کردند و یا حضور تیم خبرنگاران در مرز، به اسرائیل امکان داده تا آن ها را هدف قرار دهد. چه آنکه در روزهای قبل نیز بیش از ۴۰ خبرنگار در جریان حملات اسرائیل کشته شده بودند.

هماهنگی سازمان ملل با اسرائیل برای نجات مستندسازان ایرانی

با شدت گرفتن گلوله باران محل حضور خبرنگاران ایرانی، با هدف نجات این گروه ، یونیفل (نیروهای حافظ صلح سازمان ملل مستقر در لبنان) با درخواست از نیروهای مسلح اسرائیل برای توقف تیراندازی، مجوزی از ارتش اسرائیل دریافت می کند که هفت نفر را در نزدیکی «خط آبی» (مرزی) لبنان و اسرائیل نجات دهند. در اطلاعیه یونیفل آمده است: «عصر پنجشنبه، نیروهای مسلح لبنان از یونیفل برای هفت نفری که در نزدیکی خط آبی (مرزی)، نزدیک آرامگاه شیخ آباد، در جریان تبادل آتش سنگین در سراسر این نوار مرزی گیر افتاده بودند، درخواست کمک کردند.»

انتشار خبر گیرافتادن خبرنگاران ایرانی در مرز اسرائیل به شایعه کشته شدن آنها دامن زد. کاربران ایرانی شبکه های اجتماعی، اخبار تایید نشده ای از شهادت خبرنگاران ایرانی منتشر کردند.اما بعد از خروج مستندسازان از مرز و نجات آنها توسط نیروهای حافظ صلح سازمان ملل، محسن مقصودی مجری برنامه ثریا که از توئیتر خودش ماجرای گیرافتادن در مرز لبنان و اسرائیل را اطلاع رسانی عمومی کرده بود، با انتشار ویدئویی در توضیح آن ماجرا گفت «گروه مستندساز ثریا برای تهیه گزارش و مستند، در مرز جنوبی لبنان با اسرائیل و فلسطین مستقر بود که مورد حمله رژیم صهیونیستی قرار گرفت» او تاکید کرد « اسرائیل بارها تیم ثریا را با شلیک های دائم، مستقیم و خمپاره مورد حمله قرار داده تا جایی که امکان خروج از معرکه نیز فراهم نشد و تیم ثریا با یاری ارتش لبنان و حزب الله از تیررس گلوله های دشمن خارج شده است»

ابهام درباره مجوز حضور خبرنگاران صداوسیما در مرز اسرائیل

اگرچه روابط عمومی حزب الله لبنان با انتشار بیانیه تاکید کرده بود « این تجاوز در ادامۀ جنایات قبلی اشغالگران علیه اصحاب رسانه در لبنان و فلسطین با هدف جلوگیری از انتقال حقایق صورت گرفته» اما ساعتی بعد اخبار تایید نشده ای از ورود بدون مجوز این تیم مستندساز ایرانی در شبکه های اجتماعی منتشر شد که انتقاد کارشناسان رسانه و علوم ارتباطات به اقدام غیرحرفه ای آنها را به دنبال داشت.در همین راستا؛ بعد از خبر رهایی تیم مستند ایرانی از صحنه تبادل آتش اسرائیل با ارتش لبنان، فعالان رسانه ای، پیام دیگری از واحد ارتباطات حزب الله منتشر کردند که در آن از حضور بدون هماهنگی مجری و عوامل برنامه ثریا در مرز انتقاد شده بود.

مقصودی مجری ثریا، در پاسخ به انتشار این خبرها تصویری از مجوز حضور تیم ثریا در مرز لبنان را که با روابط حزب الله لبنان هماهنگ شده بود منتشر کرد. او تاکید کرده بود «مجوز تهیه این مستند پیشتر برای واحد هماهنگ کننده حزب الله لبنان ارسال شده بود و هماهنگی برای عبور خودرو و اعضای تیم مستندساز از قبل انجام شده بود و قرار بوده روایت تهاجم اسرائیل به فلسطین و لبنان را با تصویربرداری از مناطق مرزی و روایت گری مجری برنامه برای صداوسیمای ایران تهیه نمایند. »

انتقاد به حضور غیرحرفه ای مستندسازان صداوسیما در منطقه جنگی

ماجرای حضور تیم خبرنگاران ایرانی در مرز لبنان بار دیگر ضرورت آموزش خبرنگاران از سوی نهادها و دستگاه های داخل کشور را مطرح کرد. اگرچه تیم مستندساز ایرانی از قبل مجوز حضور در منطقه جنگی را در اختیار داشته اما شواهد منتشر شده نشان می دهد، این تیم رسانه ای، تجهیزات ایمن برای حضور خبرنگاران در مناطق جنگی را به همراه نداشتند. چه آنکه برابر مقررات بین المللی حضور خبرنگاران با جلیقه خبرنگاری با نوشته Press و کلاه ایمن که آنها را از غیرنظامیان و نظامیان حاضر در صحنه های نبرد جداسازی می کند، ضروری است.همین موضوع نیز دست مایه برخی انتقادات به این گروه شد.

نخستین انتقاد را روابط عمومی حزب الله درباره عملکرد خبرنگاران ایرانی مطرح کرد و از ضرورت هماهنگی های دقیق تر برای تعیین مکان خبرنگاران و حضور آنها با خودروهای مخصوص به همراه لباس و نشانه های مخصوص خبرنگاران، قبل از استقرار در مناطق جنگی، سخن گفت. حادثه ای که می توانست علاوه بر خلق فاجعه ای انسانی، ابعاد سیاسی و بین المللی برای ایران داشته باشد.

برخی دیگر از فعالان رسانه ای با انتشار تصاویر خبرنگاران سایر کشورها، از به همراه نداشتن تجهیزات ایمن همچون کلاه و جلیقه ضدگلوله توسط تیم مستندساز انتقاد کردند.همچنین انتشار تصویر همراه با لبخند مقصودی مجری برنامه ثریا در صحنه گلوله باران آنها توسط اسرائیل به موضوع انتقاد بخش دیگری از خبرنگاران داخلی تبدیل شده بود.آنها در پیام های منتشر شده رفتار مقصودی را غیرحرفه ای و خارج از عرف خبرنگاری توصیف کرده بودند که به دنبال نمایش رسانه ای بوده است. انتقاد از رفتار مقصودی آنجا بالا گرفت که او ویدئوی از بستری شدن در بیمارستان منتشر کرد و برخی دیگر از دوستان این مجری صداوسیما، برای جانباز شدن او پیام های تبریک منتشر کردند.

منتقدان به عملکرد خبرنگاران صداوسیما معتقدند خبرنگاری جنگ و خبرنگاری بحران، از رشته های مهم در خبرنگاری حرفه ای است که تاکنون سازوکار مشخصی برای آموزش و تجهیز این خبرنگاران در کشور تعریف نشده است و دست کم از صداوسیما با دارای بودن گستره ای از پرسنل حرفه ای انتظار می رفت افرادی را برای تهیه گزارش به لبنان اعزام کند که تجربه بیشتری برای حضور در صحنه های عملیات نظامی داشته اند.چه آنکه حضور خبرنگاران رسانه های داخلی در رویدادهای بین المللی که ایران نیز جزئی از معادله آن است، از آنجا اهمیت دارد که روایت ایرانی از آن ماجرا برای مخاطب داخلی از اهمیت دو چندانی برخوردار است.

ماجرای کمپین اینترنتی اعزام به غزه

همزمان با اوج گرفتن تنش و درگیری نظامی میان اسرائیل و حماس در نوار غزه، خبرگزاری فارس اقدام به راه‌اندازی پویشی تحت عنوان «اعزام داوطلبان به فلسطین از ایران» کرده که در بین کاربران فضای مجازی بحث‌برانگیز شده.

بخش «فارس من» این خبرگزاری نوشت: «با توجه به آغاز عملیات «طوفان‌الاقصی» دفاع زمینی گروه حماس در مقابله با اسرائیل که مورد استقبال همه مردم آزاده جهان قرار گرفته است، از مسئولان خواهشمندیم با اعزام جوانان داوطلب برای جنگ با شیاطین زمینی موافقت نمایند.»

این پویش درحال نزدیک شدن به ۱۰ هزار امضاست.

۹ نظر

ورود

  • مرتضی مهر ۲۹, ۱۴۰۲

    به این میگن خبرنگاری جهادی، درست مثل تمام فعالیت‌های جهادی دیگه‌ای که تو سطح کشور انجام میشه، بدون ذره‌ای تفکر و تخصص. یابو سواران

  • محسن مهر ۲۹, ۱۴۰۲

    اتفاق‌های این‌چنین نشان می‌ده که نظام رسمی رسانه‌ای ایران، در مواجهه با «خبرنگاری بحران»، حرفی برای گفتن نداره.
    مجموعه‌ای از اقدامات شتاب‌زده و بدون برنامه رو انجام میشده و به نتیجه‌ای هم در نهایت نمی‌رسه.

  • ح محمود مهر ۲۹, ۱۴۰۲

    ای کاش بنده هم می توانستم در غزه بودم و یک درس حسابی به اشغالگران میدادم

  • ح محمود مهر ۲۹, ۱۴۰۲

    کاش بنده در غزه بودم و با اشغالگران می‌جنگیدم جوانان باید به غزه بروند و به مردم بی دفاع کمک کنند

  • امیرمسعود مهر ۲۹, ۱۴۰۲

    خوشبحالت که به آرزوت رسیدی،…بلخره…

  • یکی از دوستان مهر ۲۹, ۱۴۰۲

    شما اگه نمیرفتی اونجا یکی رو هم به کشتن نمیدادی …اونجاهم شاید انقدر دستات رو تکون میدادی اونا فکر میکردن میخوای یه سلاحی در بیاری

  • امیر مهر ۲۹, ۱۴۰۲

    جالبه میگه ترکش خوردم بدن اینکه حتی لباسش پاره شده باشه! 🤣🤣🤣🤣

  • احسان آبان ۴, ۱۴۰۲

    ایرانی جماعت همینه جوگیر وبدون تفکر وهمیشه ودرهرجا دنبال سلفی ! خجالت آوره ، یاد اون خبرنگاره اروپاییه افتادم مسلمونم نبود ولی مثه مرد دوتا کودک زخمی زده بود زیر بغل و به عنوان امدادگر داشت کمک رسونی می‌کرد. متاسفم که ماها کمک که نمی کنیم هیچ میریم اونجا این مسخره بازیا وسلفی گرفتنا و دردسر برای اونا هم درست می کنیم. جوگیریم جوگیریم و جوگیریم