ایران رتبه اول مهاجرفرستی را در جهان کسب کرد

ایران رتبه اول مهاجرفرستی را در جهان کسب کرد

در ادامه ی آمارهای نگران کننده از وضعیت مهاجرت در کشور، رصدخانه مهاجرت ایران اعلام کرد ایران نرخ اول مهاجرفرستی را در جهان ثبت کرده است. این مؤسسه پیش تر اعلام کرده بود در فاصله ی سال‌ های ۲۰۱۸ تا مارچ ۲۰۲۳ پناهجویان ایرانی بیشترین عبور خطرناک با قایق را از کانال مانش داشتند و همچنین از سال ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۱، نرخ پناهجوفرستی ایران بیشتر از لبنان، فلسطین و یمن بوده است. بر اساس گزارش این رصدخانه، ایران با داشتن حدود ۱۴۳ هزار پناهنده در رتبه ی بیستم وضعیت پناهندگی جهان ایستاده است.

رصدخانه مهاجرت ایران، اولین نهاد پژوهشی کشور در زمینه تحلیل داده‌های مهاجرتی است. نهادی که با هدف ارائه داده‌ و تحلیل‌های به‌روز و قابل ‌اعتماد در زمینه انواع مهاجرت در سال ۱۳۹۷، ذیل پژوهشکده سیاست‌گذاری دانشگاه شریف و با همکاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تاسیس شد. این رصدخانه سالانه درباره مهاجرت، پیمایش‌ها و بررسی‌هایی را انجام می‌دهد.

ایران مهاجرفرستی

بهرام صلواتی، مدیر رصدخانه مهاجرت ایران در یادداشتی نوشت:

کارکرد سالنامه های مهاجرتی در جهان، نمایش آخرین شواهد و آمارهای مهاجرتی برای اطلاع و آگاهی عموم از آخرین وضعیت روندهای مهاجرتی و پیشنهاد راهکارهای عملی برای شناخت و مدیریت بهتر پدیده جهانی مهاجرت است. در همین راستا، در ادامه مهمترین نکات مربوط به سالنامه مهاجرتی کشورهای حوزه OECD ( ویرایش ۴۷ ام) در ارتباط با کشور ایران که طی چند روز گذشته منتشر شده است بصورت خلاصه ارائه می شود. نکته ای که مایه فخر و بالندگی است، اکثر آمار و نکات مربوط به ایران در سالنامه جدید OECD در سال ۲۰۲۳ پیش از این در سالنامه مهاجرتی ایران ۱۴۰۱ که توسط رصدخانه مهاجرت ایران در آذر ماه سال گذشته منتشر شده بود، مورد اشاره و تاکید قرار گرفته بود و لذا در اینجا صرفا به برخی از نکات جدید سالنامه OECD اکتفا می شود:

۱. رتبه اول مهاجرفرستی ایران در منطقه OECD بر اساس نرخ رشد مهاجران جدید

منطقه OECD به عنوان قطب اصلی جذب مهاجران در جهان، سالیانه تعداد زیادی مهاجران جدید را جذب می کند. درسال ۲۰۲۰ تعداد مهاجران جدید ورودی ایرانی به کشورهای این منطقه ۴۸ هزار نفر بود که طبق آخرین آمار این سالنامه در سال ۲۰۲۱ با ۱۴۱ درصد افزایش به ۱۱۵ هزار ورودی جدید در سال رسیده است. و به این ترتیب رتبه اول مهاجرفرستی بر اساس نرخ رشد مهاجر جدید را ثبت کرده است. لازم به ذکر است، از نظر قدر مطلق تعداد مهاجران جدید، ایران در جایگاه ۱۲ ام قرار دارد. کشور هند با اعزام ۴۰۷ هزار مهاجر جدید به این منطقه در جایگاه نخست از نظر قدرمطلق تعداد مهاجران جدید قرار دارد که نسبت به سال گذشته نرخ رشد ۸۶ درصدی را نشان می دهد.

ایران مهاجرفرستی

۲. رتبه دوم مهاجرفرستی ایران به کشور ترکیه

کشور ترکیه در سال ۲۰۲۱، ۶۱۵ هزار مهاجر جدید را از کشورهای مختلف جذب کرده است که نسبت به سال گذشته رشد ۲۵۰ درصدی را ( ۲۴۲ هزار مهاجر جدید) ثبت کرده است. کشور عراق با ۷۴ هزار مهاجر جدید در رتبه نخست و ایران با ۶۷ هزار مهاجر جدید در رتبه دوم و کشور ازبکستان ۴۰ هزار مهاجر جدید در رتبه سوم در ترکیه قرار دارد. نکته حائز توجه این است که ۵۰ درصد از مهاجران جدید ایرانی در کشور ترکیه را زنان تشکیل می دهند.

۳. ایرانیان دومین ملیت تشکیل دهنده دانشجویان بین المللی در کشور ایتالیا

هر ساله بسیاری از کشورهای منطقه OECD نسبت به جذب دانشجویان بین المللی اقدام میکنند. در سال ۲۰۲۱ در کشور ایتالیا در مجموع ۷۲ هزار دانشجوی بین المللی ثبت نام کرده اند، که دانشجویان ایرانی بعد از دانشجویان چینی، دومین ملیت تشکیل دهنده دانشجویان خارجی هستند و در جایگاه سوم دانشجویان کشور هند قرار دارند. در مجموع ۴ میلیون و ۳۲۴ هزار دانشجوی بین المللی در منطقه OECD مشغول به تحصیل هستند که دانشجویان چینی، هندی و ویتنام جایگاه های اول تا سوم را در اختیار دارند.

ایران مهاجرفرستی

۴.تشدید کانال مهاجرت پناهجوئی برای ایرانیان

در کنار کانالهای مهاجرتی تحصیلی، کاری و خانوادگی، کانال مهاجرت پناهجوئی یکی از راههای رایج در میان مهاجران در جهان است. نکته قابل توجه در سالنامه مهاجرتی OECD در سال ۲۰۲۳، حضور چشمگیر مهاجران ایرانی در فهرست ۱۵ کشور برتر ثبت درخواست پناهجوئی در کشورهای میزبان است که علاوه بر تنوع کشورهائی که درخواست پناهجوئی جدید در آنها به ثبت رسیده است، این درخواستها بعضا افزایش چشمگیری نیز داشته اند. برای مثال، ایرانیان رتبه اول را در میان ملیتهای ثبت کننده درخواست جدید پناهجوئی در کشور استرالیا با ۱۹۱۶ درخواست در سال ۲۰۲۲ کسب کرده اند که نسبت به سال گذشته (۲۰۲۱) رشد ۲۲۶ درصدی ( ۸۴۶ ثبت درخواست جدید پناهجوئی) را نشان می دهد.

ایرانیان با ثبت ۶۳۲۰ درخواست جدید در کشور آلمان در سال ۲۰۲۲ نسبت به سال گذشته ( ۲۶۹۵ درخواست) رشد ۲۳۴ درصدی را تجربه کرده اند.

جایگاه ایران در میان ۱۵ ملیت برتر ثبت درخواست جدید پناهجوئی در کشور های میزبان به صورت زیر است:

استرالیا (رتبه ۱)، مجارستان (رتبه ۲)، بریتانیا (رتبه ۳)، ترکیه (رتبه ۴)، لتونی (رتبه ۴) ، کانادا (رتبه ۵)، دانمارک ( رتبه ۵)، آلمان (رتبه ۶)، لوکزامبورگ (رتبه ۶)، فنلاند (رتبه ۸)، نروژ (رتبه ۹)، سوئیس (رتبه ۹)، سوئد (رتبه ۱۰)، لهستان (رتبه ۱۰)، ایسلند (رتبه ۱۰)، لیتوانی (رتبه ۱۱)، هلند (رتبه ۱۱)، اسلونی ( رتبه ۱۱)، ژاپن ( رتبه ۱۲)، اتریش (رتبه ۱۳)، بلژیک (رتبه ۱۴)

با توجه به نکات بالا و اهمیت روزافزون و گسترده‌ی مهاجرت در جامعه‌ی امروز ایران، بدیهی است نورپراکنی و آگاهی بخشی عمومی در این حوزه و ادامه‌ی انتشار سالنامه‌های مهاجرتی در کشور که همگام و مطابق با استانداردهای بین المللی است تا چه میزان برای کشور ضروری و کمک کننده بشمار می آید.

دیجیاتو
۶ نظر

ورود

  • Farid آبان ۱۰, ۱۴۰۲

    طبیعیه ، خیلی وقته اینه ، انتظار دیگه ای نمیرفت این آمار از ۲۰ سال پیش تقریبا اینطوریه . تنها کشوری که ۱۰٪ جمعیتش اونم اکثرا تحصیل کرده و نخبه و تاجر و کارگذار و مدیر و کاربلد و فنی و متخصص و متمدن و افراد با هوش اجتماعی سیاسی بالا خارج از کشور میشه گفت پناهنده شدن در طول تاریخ با افتخار ایرانه خلاصه دممون گرم که این حماسه رو کنار صدها حماسه دیگه آفریدیم

  • منم میرم آبان ۱۰, ۱۴۰۲

    من و همسرم با ۲ تا بچه و ۳۵ سال سن داریم میریم. ۲ ساله زبان انگلیسی رو شروع کردیم. همسرم لیسانس ادبیات داشت. از ۳۰ سالگی دوباره رفت کاردانی نقشه برداری. الانم با حقوق یک میلیون تومن جایی مشغوله. فقط برا اینکه تجربه کسب کنه و بیمه رد بشه. منم روانشناسی و استخدام اموزش پرورش.
    الانم داریم مقدمات ویزای کاریابی رو برا همسرم جور میکنم و با چندتا شرکت مکاتبه کردیم ابراز تمایل کردن اسپانسر بشن. یکسال دیگه ما رفتیم.

  • @@ آبان ۱۱, ۱۴۰۲

    هدف ایران ستیزان همینه که کشور رو از نخبه و باسواد خالی کنند و تاریخ و فرهنگ ما رو از بین ببرن
    آزادی خواهان رو بکشند و جوانان رو سرکوب کنند
    در آخر مردمی میمانند که بیمار روحی و روانی و بیسواد و عقب افتاده هستند مثل خود ایران ستیزانی که الان حاکمند

  • حاج حشمت آبان ۱۳, ۱۴۰۲

    ایران هشت سال دیگر بهشت میشود ان زمان ما اجازه بازگشت به شما نخواهیم داد

    • شایان آبان ۱۵, ۱۴۰۲

      بله بهشتی بعد از افغانستان و هندوراس و سومالی🤣🤣😂😂🤣🤣🤣🤣😆🤣😆🤣😆🤣😆🤣😆😆😂😆😂🤣😂😂