کشتی غرق شده سن خوزه (San Jose) که نام جام مقدس (Holy Grail) را بر آن گذاشتهاند قرار است ظرف چند ماه آینده از اعماق دریای کارائیب بیرون کشیده شود. این کشتی گالئون (نوعی کشتی بادبانی بزرگ با سه یا چهار دکل) حاوی ۲۰۰ تن طلا، نقره و زمرد است و کشور کلمبیا اعلام کرده که قصد دارد طی ماموریتی ملی این گنجینه را بازیابی کند.
کشتی اسپانیایی سن خوزه پس از انفجار در انبار باروت در جریان درگیری با بریتانیا در سال ۱۷۰۸ در بندر کارتاخنا در کلمبیا غرق شد. در این کشتی گنجینهای به ارزش ۲۰ میلیارد دلار به همراه ۶۰۰ ملوان حضور داشتند که همه آنها بهجز ۱۱ نفر با کشتی به اعماق رفتند.
در سال ۲۰۱۵ دولت کلمبیا اعلام کرد که تیمی از غواصان نیروی دریایی، این کشتی افسانهای را در عمق حدوداً ۹۴۵ متری از سطح آب کشف کردهاند. سال گذشته هم یک تیم دیگر تصاویر شگفتانگیزی از محموله این کشتی منتشر کرد که نشان میداد گنجینهها به خوبی حفظ شدهاند.
اکنون دولت کلمبیا گفته پیش از پایان دوره ریاست جمهوری گوستا پترو در سال ۲۰۲۶ قرار است کشتی سن خوزه بیرون کشیده شود.
اما ظاهرا دعوای بزرگی بر سر مالکیت این کشتی وجود دارد؛ شرکت آمریکایی ادعا میکند که خودش آن را پیدا کرده و نیمی از اشیاء گرانبها را میخواهد. از طرفی دولت اسپانیا و یک گروه بومی هم بر آن ادعای مالکیت میکنند.
شرکت تحقیقاتی Glocca Morra ادعا میکند که سن خوزه را در سال ۱۹۸۱ پیدا کرده و مختصات آن را به کلمبیاییها تحویل داده مشروط بر اینکه پس از بازیابی کشتی، نیمی از داراییها را دریافت کند.
اما خوان مانوئل سانتوس، رئیس جمهور وقت کلمبیا در سال ۲۰۱۵ این ادعا را نپذیرفت و گفت که نیروی دریایی کشورش آن را در مکان دیگری در بستر دریا پیدا کرده است.
براساس گزارشها شرکت آمریکایی که اکنون به نام Sea Search Armada فعالیت میکند، برای نیمی از این گنج -طبق برآوردها حدود ۱۰ میلیارد دلار- از دولت کلمبیا شکایت کرده است.
اما موضوع از این هم پیچیدهتر است؛ اسپانیا که کشتی متعلق به نیروی دریایی آنها بود و مردم بومی بولیوی که میگوید مردمش مجبور به استخراج طلا و جواهرات درون این کشتی شدهاند نیز از دیگر مدعیان مالکیت گنجها هستند.
این کشتی گالئون از پورتوبلو در پاناما در حال حرکت بود که در نزدیکی جزیره بارو با اسکادران بریتانیایی روبهرو شد. اسپانیا و بریتانیا در آن زمان در حال مبارزه در جنگ جانشینی اسپانیا بودند و نیروی دریایی سلطنتی در حال دستیابی به تسلط بر دریاهای آزاد بود که سن خوزه را به اعماق دریا فرستاد.
تصاویری که سال گذشته از این کشتی غرق شده به دست آمد، بقایای بدنه کشتی و همچنین بخشی از سینه کشتی را نشان میداد که به وضوح پوشیده از جلبکها و صدفها بود.
این تصاویر تاکنون بهترین نما را از گنجهای موجود در سن خوزه به نمایش گذاشتهاند؛ شمشها و سکههای طلا، توپهای گلآلود ساخته شده در سویل در سال ۱۶۵۵ و سرویس چینی که کاملا سالم مانده است. ظروف چینی، سفال و بطریهای شیشهای نیز در عکسها به چشم میخورند.
امیدوارم خمس این گنج پرداخت شود
چی میگی باباجون اربابت گفته بازم زر بزنی