ماجرای دریافت غرامت جنگی برای جانبازان چیست؟

ماجرای دریافت غرامت جنگی برای جانبازان چیست؟

بنابر گفته امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی، رئیس بنیاد شهید، تشکل‌های فعال ایثارگری می‌توانند در اجلاسیه‌های بین‌المللی که در آینده برگزار می‌شوند، به نمایندگی از ایثارگران حضور پیدا کرده و شکایاتی علیه شرکت‌های هلندی و آلمانی مطرح کنند.

به گزارش تابناک، چندی پیش، خبری مبنی بر محکومیت یک شرکت هلندی به دلیل فروش مواد شیمیایی به عراق در جریان جنگ تحمیلی علیه ایران و پرداخت غرامت به ۵ ایرانی منتشر شد.

امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی، رئیس بنیاد شهید، در این باره به تابناک گفت: پیرو شکایت ۵ جانباز ایرانی از شرکت‌های فروشنده مواد شیمیایی به عراق، یکی از این شرکت‌ها محکوم شد.

وی درباره وضعیت سایر ایثارگران توضیح داد: «طی جلسه‌ای که با معاونت حقوق ریاست جمهوری داشتیم، قرار شد تشکل‌های فعال ایثارگری به نمایندگی از ایثارگران در اجلاسیه‌های بین‌المللی ـ که در آینده قرار است برگزار شود ـ حضور پیدا کنند و شکایاتی علیه شرکت‌های آلمانی و هلندی مطرح کنند. اما لازمه این کار این است که مستندات قوی درباره ارتباط آن‌ها با رژیم صدام پیدا شود.»

به گزارش خبرگزاری میزان، کشور‌های اروپایی شامل، آلمان، فرانسه، هلند و…، در دوران جنگ تحمیلی اقدام به فروش سلاح‌های شیمیایی به رژیم صدام کردند.

با وجود تلاش‌های متعدد ایران برای احقاق حق قربانیان سلاح‌های شیمیایی غربی استفاده شده از سوی رژیم صدام، هنوز این امر کاملاً محقق نشده است.

جدیدترین پرونده در این زمینه، شکایت ۵ نفر از جانبازان شیمیایی کشورمان از دو شرکت هلندی تامین‌کننده مواد خام مورد نیاز تولید گاز خردل از سوی رژیم بعث است.

۵ قربانی ایرانی سلاح‌های شیمیایی، شکایتی را علیه دو شرکت هلندی تولیدکننده سلاح‌های شیمیایی به دلیل فروش این تسلیحات به رژیم بعث در دادگاه لاهه هلند مطرح کردند.

شرکت هلندی Melchemie متعلق به «هانس ملچرز» که اکنون با نام‌های Otjiaha و KBS Holland شناخته می‌شود، مواد خام تولید گاز خردل را به رژیم صدام می‌فروختند.

به گفته وکیل قربانیان، مالک شرکت هلندی فروشنده مواد خام تولید گاز خردل به عراق، شخصاً از استفاده عراق از تیونیل کلرید برای تولید گاز خردل اطلاع داشته و عراق در مجموع ۴ هزار و ۲۰۰ تن از این گاز را از هلند خریداری کرده بود.

دادگاهی در هلند، در روز چهارشنبه ۲۴ آبان، بر اساس حکمی یک شرکت هلندی با نام «فورافینا بلگینگن» را به پرداخت غرامت به ۵ قربانی شیمیایی جنگ ایران و عراق محکوم کرد.

دادگاه در بیانیه‌ای اعلام کرد که ۵ ایرانی قربانی، پس از ۳ حمله شیمیایی با «گاز خردل» توسط عراق بین سال‌های ۱۹۸۴ و ۱۹۸۶ و در جریان جنگ ۸ ساله ایران و عراق، برای همیشه سلامت خود را از دست دادند. بنا به استدلال دادگاه، متهمان «می‌دانستند یا باید می‌دانستند» که «تیونیل کلراید»، ماده شیمیایی فروخته‌شده به عراق برای تولید گاز خردل استفاده می‌شود.

شرکت هلندی دوم با نام Otjiaha B.V تبرئه شد؛ زیرا بنا به اعلام دادگاه، «این شرکت در زمان فروش مواد شیمیایی، از استفاده از آن‌ها برای تولید گاز خردل توسط عراق مطلع نبوده است.»

بنا به اعلام دادگاه، «در دهه ۱۹۸۰ (۱۳۵۹)، هنوز مشخص نبود که رژیم عراق از گاز خردل در جنگ علیه ایران استفاده می کند؛ چه رسد به اینکه عراق نیازمند تیونیل کلراید برای تولید این گاز است. ضمن این که این ماده شیمیایی می‌تواند به عنوان آفت‌کش و برای ساخت پلاستیک نیز استفاده شود.»

به گفته دادگاه، دولت وقت هلند در اوایل دهه ۱۹۸۰، از تجارت با عراق حمایت می‌کرد و در آن زمان هیچ محدودیتی برای صادرات تیونیل کلراید اعمال نکرده بود.

پیش از این نیز در تاریخ ۴ اردیبهشت ۱۳۹۳، دادگاهی در لاهه یک بازرگان هلندی را به علت فروش مواد شیمیایی مورد استفاده در تسلیحات نظامی به عراق در زمان صدام حسین به پرداخت ۴۳۵ هزار دلار غرامت محکوم کرده بود. این مبلغ قرار بود به بازماندگان قربانیان حملات شیمیایی در عراق و ایران پرداخت شود.

منبع: tabnak
مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
۳ نظر

ورود

  • محمود عباس آذر ۱۲, ۱۴۰۲

    چرا از عراق غرامت نمیگیرید؟
    کویت گرفته ولی شما نمیگیرید؟

  • راد آذر ۱۳, ۱۴۰۲

    غرامت جنگی بر اساس بند ۶ و ۷ از قطعنامه ۵۹۸ حق همه ی آسیب دیدگان از جنگ تحمیلی می باشد.
    گرفتن غرامت هشداری است به سایر کشورها که به خودشون اجازه ی اعلام جنگ علیه ایران ندهند همچنین در این شرایط اقتصادی موجود می‌تونه کمک خیلی زیادی به بسیاری از خانواده ها بدهد.

    جدای از مسأله بمباران شیمیایی که باید بهش پرداخت و غرامت گرفته بشه

    همین تعدی به خاک ایران و تحمیل جنگ علیه ایران مشمول غرامت سنگینی خواهد بود.

  • مهدی آذر ۱۵, ۱۴۰۲

    فعلا خسارت جنگ را از عراق دریافت کنید که متعلق به تمام ملت ایران است ارث پدریتان نیست که وصول نمیکنید