تمسخر آهنگ خاطره‌انگیز «یار دبستانی من» در برنامه مجری پرحاشیه‌ی تلویزیون + ویدیو

تمسخر آهنگ خاطره‌انگیز «یار دبستانی من» در برنامه مجری پرحاشیه‌ی تلویزیون + ویدیو

همزمان با فرا رسیدن ۱۶ آذر که سال هاست به عنوان روز دانشجو در نظر گرفته می شود و بهانه ای است برای یادآوری نقش اثرگذار دانشجویان در عرصه های مختلف علمی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی کشور، در بخشی از برنامه سید خندان که محمدرضا شهبازی، مجری پرحاشیه صداوسیما اجرای آن را بر عهده دارد، به بهانه‌ی این روز، آهنگ خاطره انگیز یار دبستانی من با شعری عجیب اجرا شد که تمسخر این آهنگ سیاسی بود و انتشار بخشی از آن در فضای مجازی، واکنش و انتقاد بسیاری از کاربران شبکه های اجتماعی را برانگیخت.

یار دبستانی من یکی از سروده‌های انقلابی ایران است که در سال ۱۳۵۹ به اجرا درآمد. عصر ایران در مقاله ای درباره این آهنگ نوشته است: یار دبستانی من، سروده‌ی منصور تهرانی کارگردان و ترانه‌سراست که فریدون فروغی برای اولین بار در فیلم از فریاد تا ترور – که سال ۱۳۵۹ در ایران به کارگردانی خود منصور تهرانی اکران شد- خواند. فیلمی که مضمونی انقلابی داشت، اما پس از کمتر از یک ماه از اکرانش توقیف شد.

تمسخر آهنگ «یار دبستانی من» در برنامه «سید خندان»
منصور تهرانی

منصور تهرانی در مصاحبه ای گفت: «این ترانه بر اساس فیلم از فریاد تا ترور بود و حکایت ۳ یار دبستانی در زمان قبل از انقلاب را حکایت می کند. پس از بازبینی توسط وزارت ارشاد وقت صدای فریدون فروغی حذف شد و جمشید جم آن را در قالب یک کاست خواند که بیشتر مردم هم این آهنگ را با صدای او شنیده اند».

تمسخر آهنگ «یار دبستانی من» در برنامه «سید خندان»
فریدون فروغی

به تدریج این آهنگ رونق بیشتری گرفت و به لحاظ همه گیر شدن در جامعه، در سال ۱۳۷۵ در پارک لاله توسط دانشجویان دانشگاه تهران به عنوان یک سرود دانشجویی همخوانی شد و بعدها در مراسم ها و راهپیمایی‌های دانشجویی سال‌های ۱۳۷۶ ، ۱۳۷۷ و ۱۳۷۸ به عنوان یک سرود دانشجویی تثبیت شد.

تمسخر آهنگ «یار دبستانی من» در برنامه «سید خندان»
جمشید جم

بهره برداری های سیاسی از این آهنگ، صدا و سیما را نیز در همان گیر و دار به این صرافت انداخت که برای عقب نماندن از قافله آن را بارها پخش کند. در همان زمان البته افرادی در مخالفت با آن سخن گفتند و از جمله حجت الاسلام علم الهدی امام جمعه مشهد آن را اثری ضد انقلابی دانست: «سرود یار دبستانی من ضد انقلابی است و در حال حاضر منافقین آن را می‌خوانند، من چند بار به آقای دارابی (معاون وقت صداوسیما) تذکر دادم که آن را از تلویزیون پخش نکنند.»

تمسخر آهنگ «یار دبستانی من» در برنامه «سید خندان»

این در حالی است که این آهنگ از ابتدا به هیچ گروه خاصی تعلق نداشته و یک اثر هنری و اجتماعی است که عموم مردم می توانند آن را بخوانند و با آن ارتباط برقرار کنند و این جنبه حتی بسیار مهم تر از جنبه های تکنیکی ساخت آهنگ و تنظیم موسیقی است.

این سرود که ماهیتی اعتراضی و اجتماعی دارد برای یادآوری وقایعی چون ۱۶ آذر و ۱۳ آبان زمزمه می‌شد و در سال‌های پس از انقلاب مورد استفاده‌ی گروه‌های سیاسی گوناگون نیز قرار گرفت.

۱۱ نظر

ورود

  • محسن شکاری آذر ۱۸, ۱۴۰۲

    چقدر حقیری تو شهبازی

  • @@ آذر ۱۸, ۱۴۰۲

    صدا و سیما شده سیرک عرررزشی ها 😆 اونهایی که میخواستن کاخ سفیدو حسینیه کنن، ولی بجاش مردم صدا و سیما رو تحریم کردن 👍
    شاگردهای سعید طوسی رو آوردن براشون دست بزنن 😆
    ابله ها خودشون رو مسخره دنیا کردن و مردم هم بهشون میخندن 🤣😆

  • احسان آذر ۱۸, ۱۴۰۲

    به این مار میگن لودگی

  • هادی آذر ۱۸, ۱۴۰۲

    … شهبازی و هرچی مجریه توی صداوسیمای میلی ولی واقعا این چه فرهنگیه که ما داریم و دوست داریم همه چیز رو مقدس و غیر قابل لمس بکنیم؟ پرودی شعر، ترانه یا هر اثر هنری دیگه چیز کاملا جا افتاده‌ و پذیرفته‌شده‌ای هست توی دنیا. حالا درسته این پرودی که این‌ها درست کردند خیلی خنک و بیمزه است ولی ذات قضیه چیز بد و عجیبی نیست فقط فرهنگ ما اینقدر رشد نکرده که برای هر چیز کوچکی بهمون بر نخوره.

    • !? آذر ۱۸, ۱۴۰۲

      یعنی با شعر سلام فرمانده تون هم میشه شوخی کرد؟ یا فقط اونهایی که شما عرررزشی ها خوش ندارین؟؟ ماله کشی کن سایبری، ولی دیگران رو مثه خودت …فرض نکن😆😆😆 با کلمات مقدس و نامقدس بازی نکن، یجایی شا …. طرف براتون میشه مقدس و برای نقد، حکم رجم میبررین

      • هادی آذر ۱۹, ۱۴۰۲

        روزیاتو هم گندش رو درآورده با این سانسور کردنش. فحشی که به شهبازی و بقیه مجری‌های صدا و سیما دادم رو حذف می‌کنه ولی زرت و پرت های …مثل تو رو نه.

  • H آذر ۱۸, ۱۴۰۲

    وقتی دانشجو ها و نخبه های واقعی رو زندانی میکنن
    و مسئولان بی سواد حتی نمیتونن از رو نوشته یه جمله رو درست بیان کنن! باید هم این بی مغزها میدان دار عرصه فرهنگ !!!! بشن

  • نمیدونستم آذر ۱۸, ۱۴۰۲

    واقعا نمیدونستم. چون خودم یادمه دبیرستان تو دهه فجر میخوندیم. گروه سرود و تواشیح داشتیم. چون مدرسه خاص بود حتی تواشیح برا مهمونهای خاص میخوندیم . مهمونایی که مثلا مسئول بودن. یادمه هرسال یار دبستانی رو میخوندیم

  • محمد آذر ۱۹, ۱۴۰۲

    شهبازی که حرف غیر منطقی نمیزنه اول برنامه شو ببینید حرف شو بشنوید بعد قضاوت کنیم

    • حامد آذر ۲۰, ۱۴۰۲

      بله درست مثل استاد بزرگ شما رائفی پور
      و سعید طوسی

  • صهبا آذر ۲۰, ۱۴۰۲

    به این سبک میگن نقیضه و برای تولید اشعار طنز به کار میره! حتی با اشعار شاعران بزرگ هم شوخی میشه. کمی در موردش مطالعه کنید با همه سرودهای انقلابی همین شوخی ها صورت گرفته و کسی معترض نشده مثل پشت سنگر گشته پرپر پیکر پاک برادر که پشت سنگر گشته پنجر ماشین فرمانده لشکر
    حالا سیاسی بازی اقتضاء می کنه هر روز برای یک. چیزی به شهبازی هجمه کنید؟