در این مقاله، ۱۲ کشور قدرتمند خاورمیانه را در آستانه سال ۲۰۲۴ بررسی می کنیم. خاورمیانه منطقهای است با عدم تعادل قدرت شدید و نابرابری های فراوان، با کشورهای ثروتمند با فناوری پیشرفته دارای مرز مشترک با همسایهای که در اثر جنگ ویران شدهاند. در حالی که برخی از دولت ها قادر به پرداخت یارانه به آموزش، مراقبت های درمانی، و برق هستند، برخی دیگر از دولت های همسایه با فقر، بیکاری شدید و قطع برق دست و پنجه نرم می کنند.
منبع اصلی این نابرابری ها نفت و گاز است – ذخایر عظیمی که برخی از کشورهای خاورمیانه را بسیار ثروتمندتر از کشورهای همجوار کرده است. با این وجود، تنها دسترسی به این دو منبع طبیعی نیست که این کشورها را ثروتمند کرده است. تغییر واقعیت های سیاسی منطقه و روابط راهبردی آنها با قدرت های جهانی نیز به خوشبختی آنها کمک کرده است.
نفت و گاز در خاورمیانه
بر اساس گزارش شورای روابط خارجی (CFR)، ۵۳ درصد از ذخایر اثبات شده نفت جهان و نیمی از کل ذخایر گاز طبیعی در خاورمیانه است. این دو منبع طبیعی ۵۱ درصد از کل صادرات منطقه خاورمیانه را تشکیل می دهند. کشورهایی مانند عربستان سعودی، امارات متحده عربی، قطر و کویت از جمله بزرگترین کشورهای تولید کننده نفت در جهان هستند، در شرایطی که شهروندان آنها از بالاترین کیفیت زندگی برخوردار هستند.
چندین شرکت بزرگ چندملیتی نفت و گاز مانند Exxon Mobil Corporation، BP p.l.c و شرکت شورون نزدیک به یک قرن است که در خاورمیانه فعالیت می کنند و میلیاردها دلار در اکتشاف، استخراج و تولید نفت و گاز سرمایه گذاری کرده اند. شرکت های محلی نیز در این صنعت عملکرد خوبی دارند. به عنوان مثال، شرکت آرامکو متعلق به عربستان سعودی، بزرگترین شرکت نفت و گاز در جهان و دومین شرکت بزرگ جهان از نظر درآمد است – تنها بعد از والمارت. آرامکو عربستان روزانه ۱۳ میلیون بشکه نفت تولید می کند. بزرگی عملیات آن را می توان با سود خالص ۱۶۱ میلیارد دلاری آن در سال ۲۰۲۲ ارزیابی کرد که بیش از سه برابر درآمد شرکت اکسون موبیل در همین سال بوده است.
تامین مالی قدرت نظامی
بسیاری از کشورهای نفت خیز از قدرت اقتصادی خود نیز برای تقویت نظامی شان استفاده می کنند. عربستان سعودی که بزرگترین تولیدکننده نفت در خاورمیانه است، در سال ۲۰۲۲ با ۷۵ میلیارد دلار هزینه نظامی، پنجمین کشوری بود که بیشترین هزینه را برای دفاع در جهان داشت. این شامل خرید ۳ میلیارد دلاری موشک های پاتریوت تولید شده توسط شرکت RTX برای محافظت از سعودی ها در برابر حملات موشکی حوثی ها در یمن است.
سعودی ها همچنین بر توسعه صنایع دفاعی خود تاکید دارند. رویترز در مارس ۲۰۲۲ گزارش داد که شرکت لاکهید مارتین یک میلیارد دلار در زمینه ساخت قطعات سیستم دفاع موشکی THAAD خود در عربستان سعودی سرمایه گذاری خواهد کرد. در همان سال، امارات نیز سیستم دفاع موشکی تاد را با قراردادی به ارزش ۲.۲۵ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۲ از ایالات متحده خریداری کرد، در حالی که مصر یک هواپیمای C-130J-30 Super Hercules را از آمریکا دریافت نمود. پیمانکار هر دو معامله شرکت لاکهید مارتین بود. سعودی ها و اماراتی ها همواره به دنبال خرید جت های جنگنده F-35 شرکت لاکهید مارتین نیز بوده اند. این علاقه تاکنون مورد توجه ایالات متحده قرار نگرفته است، زیرا احساس می کند که چنین اقدامی می تواند یک مسابقه تسلیحاتی در منطقه ایجاد کند. ابوظبی که از خرید F-35 های آمریکایی ناامید شده بود، ۸۰ جت جنگنده رافال را از فرانسه خریداری کرد و ریاض نیز در نظر دارد همین کار را انجام دهد.
عادی سازی روابط اعراب با اسرائیل
بخشهایی از خاورمیانه ناآرام ماندهاند و دولت هایی دارند که به خاطر برای حمایت ایالات متحده از اسرائیل در بحبوحه اختلافات ارضی با فلسطین، با این کشور دشمنی دارند. اسرائیل امروز یکی از قدرتمندترین قدرت های اقتصادی و نظامی خاورمیانه است و از حمایت قوی دیپلماتیک، مالی و نظامی ایالات متحده برخوردار است. طی چندین دهه تلاش هایی برای حل مناقشه اعراب و اسرائیل صورت گرفته است. در سال های اخیر تغییرات زیادی در رابطه قبلاً خصمانه بین کشورهای عربی و اسرائیل صورت گرفته است، با توافقنامه ابراهیم در سال ۲۰۲۰ که روابط دیپلماتیک بین اسرائیل و امارات متحده عربی و بحرین را عادی کرد.
به دنبال آن سودان و مراکش نیز در سال ۲۰۲۱ با اسرائیل روابط برقرار کردند. از سال ۲۰۲۰، امارات و اسرائیل توافقنامه تجارت آزاد و قراردادهای تجاری به ارزش ۱۰ میلیارد دلار امضا کرده اند. در ماه مارس، شرکت ملی نفت ابوظبی و BP p.l.c. به طور مشترک ۲ میلیارد دلار برای خرید ۵۰ درصد از سهام شرکت تولید کننده گاز طبیعی اسرائیلی NewMed Energy پیشنهاد کردند. محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی در اوایل سال جاری در سپتامبر گفت که کشورش به یک توافق عادی سازی روابط با اسرائیل نزدیک می شود. گفتگوها پس از حمله اسرائیل به نوار غزه در پاسخ به حمله غافلگیرانه حماس به اسرائیل در ۷ اکتبر متوقف شده است.
قدرت ترکیه
ترکیه یکی دیگر از قدرت های بزرگ منطقه است که در زمان دولت رئیسجمهور اردوغان با ایدیولوژی نئو عثمانیگرایی و ناسیونالیسم، نقشی تأثیرگذار در منطقه خود بر عهده گرفته است. آنکارا نقش فعالی در درگیریهای سوریه و لیبی داشته و خود را به عنوان میانجی در بسیاری از کشمکشهای سیاسی و دیپلماتیک در جهان اسلام معرفی کرده است. از نظر اقتصادی، علیرغم سقوط لیر ترکیه، این کشور همچنان یک نیروی اقتصادی قابل توجه باقی مانده است که تولید ناخالص داخلی اسمی آن به مرز یک تریلیون دلار نزدیک می شود. نفوذ فرهنگی آن نیز در بالاترین حد خود قرار دارد و سالانه میلیون ها گردشگر به استانبول می آیند. دولت همچنین در حدود یک دهه گذشته هزینه های زیادی را صرف ترویج فرهنگ ترکی از طریق سریال های تلویزیونی کرده است که برخی از آنها بر روی ارائه تصویری از ترکیه به عنوان حامی همه مسلمانان در خارج از مرزهایش متمرکز شده اند.
روش شناسی
ما ۱۲ کشور قدرتمند خاورمیانه را در سال ۲۰۲۴ بر اساس تحلیل ها بر طبق چهار معیار – قدرت اقتصادی، قدرت نظامی، قدرت نرم سیاسی و نفوذ فرهنگی، رتبه بندی کرده ایم. نحوه رتبهبندی این کشورها در خاورمیانه در هر معیار مشخص شد، پس از آن امتیازاتی برای هر معیار تعیین شد – ۶۰ درصد به قدرت اقتصادی و نظامی، و ۴۰ درصد به قدرت سیاسی و نفوذ فرهنگی. پس از اعمال این امتیازات، نمرات جمع آوری شده محاسبه شد. کشورها به ترتیب نزولی رتبه بندی شده اند.
۱۲ کشور قدرتمند آسیا در سال ۲۰۲۴
۱۲- بحرین
- رتبه قدرت اقتصادی: ۱۳
- رتبه قدرت نظامی: ۱۳
- رتبه قدرت نرم سیاسی: ۹
- رتبه تاثیرگذاری فرهنگی: ۱۴
- امتیاز نهایی: ۱۲.۱۵
بحرین یکی از قدرتمندترین کشورهای خاورمیانه است. این کشور دارای اقتصاد باثباتی به حجم ۴۴ میلیارد دلار و تولید ناخالص داخلی سرانه کمی بیش از ۲۶,۰۰۰ دلار است. بحرین همچنین دارای یکی از قدرتمندترین ارزهای جهان است و دینار بحرین از نظر نرخ تبادل ارز در برابر دلار آمریکا تنها پس از دینار کویت در رتبه دوم قرار دارد. از نظر سیاسی نیز، منامه نقش مهمی در منطقه دارد. این کشور در جریان تنش ها با قطر در سال ۲۰۱۷ با عربستان سعودی، امارات متحده عربی و مصر متحد شد و سپس در سال ۲۰۲۰، توافق نامه ابراهیم را به همراه امارات برای برقراری روابط با اسرائیل امضا کرد.
۱۱- اردن
- رتبه قدرت اقتصاد: ۱۲
- رتبه قدرت نظامی: ۱۴
- رتبه قدرت نرم سیاسی: ۱۰
- رتبه تاثیرگذاری فرهنگی: ۹
- امتیاز نهایی: ۱۱.۶۵
اردن یکی دیگر از کشورهای مهم خاورمیانه است که از شمال با سوریه جنگ زده، از شرق با عراق و از غرب با اسرائیل و کرانه باختری همسایه است. این کشور روابط قوی با ایالات متحده دارد و برای پیشبرد صلح و میانه روی در خاورمیانه تلاش می کند. اردن یکی از دریافت کنندگان عمده کمک های مالی و نظامی آمریکاست.
۱۰- عمان
- رتبه قدرت اقتصادی: ۱۰
- رتبه قدرت نظامی: ۱۱
- رتبه قدرت نرم سیاسی: ۸
- رتبه تاثیرگذاری فرهنگی: ۱۰
- امتیاز نهایی: ۹.۸
عمان یکی از موفق ترین کشورهای خاورمیانه است، با وجود اینکه به اندازه برخی دیگر از کشورهای قدرتمند منطقه از نظر نفت و گاز غنی نیست. نقطه قوت عمان موقعیت استراتژیک آن است که از آن برای تبدیل شدن به یک کانون لجستیکی بزرگ در منطقه استفاده کرده است. علاوه بر این، دولت عمان تعادل را در روابط با همسایگان منطقه ای و قدرت های جهانی حفظ کرده و از حضور فعال در درگیری ها خودداری کرده است.
۹- عراق
- رتبه قدرت اقتصادی: ۷
- رتبه قدرت نظامی: ۶
- رتبه قدرت نرم سیاسی: ۱۴
- رتبه تاثیرگذاری فرهنگی: ۱۲
- امتیاز نهایی: ۹.۲
عراق پس از حمله آمریکا به این کشور در سال ۲۰۰۳ و سپس با پیشروی های داعش در مناطق مختلف کشور، تا حدود زیادی ویران شد. برخلاف آنچه در افغانستان دیدهایم، عراق توانسته اوضاع را تغییر دهد و دوباره روی پاهای خود بایستد. بیشتر اقتصاد عراق به نفت وابسته است. این کشور با ذخایر اثبات شده ۱۴۵ میلیارد بشکه ای، پنجمین تولیدکننده بزرگ نفت در جهان است. ارتش عراق پس از موفقیتهای خود در برابر گروههای تروریستی، در حال بازسازی خود است و بر اساس شاخص جهانی فایرپاور در سال ۲۰۲۳ در رتبه ۴۵ قوی ترین ارتش های جهان قرار دارد.
۸- کویت
- رتبه قدرت اقتصادی: ۹
- رتبه قدرت نظامی: ۱۲
- رتبه قدرت نرم سیاسی: ۶
- رتبه تاثیرگذاری فرهنگی: ۸
- امتیاز نهایی: ۹
کویت یکی از قدرت های اقتصادی خاورمیانه است. این کشور در سال ۲۰۲۳ بر اساس شاخص قدرت نرم جهانی برند فاینانس در رتبه ۳۵ از ۱۲۱ کشور قرار گرفت که آن را به ششمین کشور با نفوذ سیاسی در خاورمیانه تبدیل می کند. بخش عمده ای از قدرت این کشور از ذخایر عظیم نفت و گاز آن ناشی می شود. کویت سابقه درگیری های مسلحانه با عراق را دارد و به همین دلیل ارتش قدرتمندی را تشکیل داده است. با این حال، در دهه های اخیر، کویت خود را از درگیری های منطقه ای دور نگه داشته و بر تقویت اقتصادی خود متمرکز شده است. دینار کویت قوی ترین ارز جهان در برابر دلار آمریکا است.
۷- ایران
- رتبه قدرت اقتصادی: ۶
- رتبه قدرت نظامی: ۳
- رتبه قدرت نرم سیاسی: ۱۲
- رتبه تاثیرگذاری فرهنگی: ۷
- امتیاز نهایی: ۷.۰۵
علیرغم مواجهه با تحریمهای غرب برای چندین دهه، ایران همچنان یکی از قویترین کشورهای خاورمیانه در اوایل سال ۲۰۲۴ است. ارتش این کشور دارای نیروی انسانی نزدیک به ۶۰۰,۰۰۰ سرباز و ناوگان تانک بیش از ۴۰۰۰ فروندی است. ایران از نظر نفوذ فرهنگی خود در جهان رتبه بالایی دارد، چه در شکل نرم از طریق فرهنگ، میراث و غذاهای ایرانی، چه از طریق شکل سخت با داشتن گروه های سیاسی و شبه نظامیان طرفدار در کشورهای منطقه مانند لبنان، عراق، سوریه و یمن که تهران نفوذ بسیاری بر آن ها دارد.
۶- قطر
- رتبه قدرت اقتصادی: ۸
- رتبه قدرت نظامی: ۹
- رتبه قدرت نرم سیاسی: ۴
- رتبه تاثیرگذاری فرهنگی: ۶
- امتیاز نهایی: ۷
قطر یکی از قدرتمندترین کشورهای خاورمیانه به دلیل منابع طبیعی غنی از نفت و گاز است. در سال ۲۰۱۷، عربستان سعودی، امارات متحده عربی و مصر به روابط دیپلماتیک خود با دوحه پایان دادند و حتی به دلیل مناقشه دیپلماتیکی که چند سال به طول انجامید، این کشور را محاصره اقتصادی کردند. قطر همچنان موفق شد از طریق روابط خود با ایران و ترکیه آسیبی نبیند. این کشور همچنین از نظر سیاسی و فرهنگی از تأثیرگذارترین کشورهای جهان است، اعتباری که پس از میزبانی موفقیت آمیز جام جهانی فوتبال در سال ۲۰۲۲ توسط قطر و پذیرایی هزاران مسافر از سراسر جهان، بیشتر نیز شد.
۵- مصر
- رتبه قدرت اقتصادی: ۵
- رتبه قدرت نظامی: ۵
- رتبه قدرت نرم سیاسی: ۷
- رتبه تاثیرگذاری فرهنگی: ۲
- امتیاز نهایی: ۵.۰۵
مصر یکی از قوی ترین ارتش های خاورمیانه را دارد. نیروهای مسلح این کشور کنترل بی سابقه ای بر جنبه های مختلف حکومت داری در کشور دارند. مصر یکی از متحدان کلیدی ایالات متحده در مبارزه با تروریسم به ویژه در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا است. از نظر اقتصادی، مصر در سال های اخیر دچار مشکل شده است، به طوری که پوند مصر از سال ۲۰۲۲ تقریباً ۵۰ درصد از ارزش خود را در برابر دلار آمریکا از دست داده است. این کشور با تاریخ و سنتهای باستانی غنی خود از نظر فرهنگی تأثیرگذار است که گردشگران از سراسر جهان را به دیدن فرهنگ و میراث باستانی مصر ترغیب میکند.
۴- امارات متحده عربی
- رتبه قدرت اقتصادی: ۴
- رتبه قدرت نظامی: ۷
- رتبه قدرت نرم سیاسی: ۱
- رتبه تاثیرگذاری فرهنگی: ۱
- امتیاز نهایی: ۳.۷
امارات متحده عربی رتبه دهم را در شاخص قدرت نرم جهانی Brand Finance در سال ۲۰۲۳ به خود اختصاص داده است که آن را به تاثیرگذارترین کشور از نظر سیاسی در خاورمیانه تبدیل می کند. امارات متحده عربی همچنین در زمینه نفوذ فرهنگی رتبه بالایی دارد. ظهور دبی به عنوان یک مرکز مالی و گردشگری سهم قابل توجهی در رشد قدرت نرم امارات در سیاست جهانی داشته است. امارات متحده عربی روزانه حدود ۳.۲ میلیون بشکه نفت از ذخایر عظیم خود که عمدتاً در اطراف ابوظبی است استخراج می کند. دولت امارات در دهه گذشته از قدرت اقتصادی خود برای ایجاد ارتش قوی استفاده کرده است. بسیاری از تجهیزات نظامی این کشور از ایالات متحده و کشورهای اتحادیه اروپا تهیه می شود.
۳- اسرائیل
- رتبه قدرت اقتصادی: ۳
- رتبه قدرت نظامی: ۲
- رتبه قدرت نرم سیاسی: ۵
- رتبه تاثیرگذاری فرهنگی: ۴
- امتیاز نهایی: ۳.۳۵
اسرائیل از نظر فناوری، پیشرفته ترین در خاورمیانه است و این همان چیزی است که آن را از نظر اقتصادی و نظامی به چنین نیروی قدرتمندی تبدیل می کند. علاوه بر این، روابط نزدیک تل آویو با ایالات متحده و جهان غرب باعث شده تا اسرائیل نفوذ سیاسی کافی در منطقه داشته باشد، به طوری که در سال ۲۰۲۰، امارات متحده عربی و بحرین عادی سازی روابط با اسرائیل را اعلام کردند. عربستان سعودی نیز به دستیابی به یک توافق صلح با این کشور نزدیک بود، اما مذاکرات در حال حاضر در بحبوحه جنگ جاری اسرائیل و حماس متوقف شده است.
۲- عربستان سعودی
- رتبه قدرت اقتصادی: ۱
- رتبه قدرت نظامی: ۳
- رتبه قدرت نرم سیاسی: ۲
- رتبه تاثیرگذاری فرهنگی: ۵
- امتیاز نهایی: ۲.۴۵
عربستان سعودی بزرگترین تولید کننده نفت در خاورمیانه است و از ثروت خود از فروش نفت برای تامین مالی جاه طلبی های نظامی خود نیز استفاده کرده است. در سال ۲۰۲۲، این پادشاهی ۷۵ میلیارد دلار برای مصارف نظامی هزینه کرده و به پنجمین کشور در بخش دفاعی تبدیل شد. این کشور از درگیر شدن در مناقشات نظامی در منطقه نیز ابایی نداشته است. عملیات نظامی عربستان در یمن علیه حوثیها و مناقشه دیپلماتیک با قطر در سال ۲۰۱۷ گواهی بر این امر است. این کشور همچنین خانه برخی از مقدس ترین مکان های مذهبی اسلام است و از نفوذ بسیار زیادی بر بسیاری از کشورها و مردم جهان اسلام برخوردار است.
۱- ترکیه
- رتبه قدرت اقتصادی: ۲
- رتبه قدرت نظامی: ۱
- رتبه قدرت نرم سیاسی: ۳
- رتبه تاثیرگذاری فرهنگی: ۳
- امتیاز نهایی: ۲.۱
ترکیه قدرتمندترین کشور خاورمیانه است. موقعیت ژئواستراتژیک آن در تقاطع آسیا و اروپا، نفوذ ژئوپلیتیکی کافی برای این کشور به ارمغان آورده است. این کشور همچنین عضو ناتو و اتحادیه اروپا است. از نظر اقتصادی، با وجود سقوط پول ملی، اقتصاد ترکیه از نظر تولید ناخالص داخلی اسمی به مرز یک تریلیون دلار نزدیک شده است. آنکارا از قدرت اقتصادی خود برای تقویت ارتشش با تمرکز بر خودکفایی در بخش دفاعی و کاهش وابستگی به کشورهای خارجی برای تامین تجهیزات دفاعی استفاده کرده است.
امروزه بیش از ۷۰۰ پروژه به ارزش ۷۰ میلیارد دلار در صنایع دفاعی ترکیه در دست توسعه هستند. ارتش ترکیه در میان تمام کشورهای خاورمیانه قوی ترین است. ترکیه همچنین به طور فعال تأثیرات فرهنگی و سیاسی خود را از طریق تولید سریالهای نمایشی تلویزیونی با حمایت دولتی که به زبانهای مختلف بینالمللی نیز دوبله میشوند، به پیش میبرد. یکی از این نمونه ها سریال «ارطغرل» است.
ابرررر قدرت منطقه که ما بودیم پس چی شد
خیلی به این آمارهای کذایی توجه نکن. قدرت در میدان مشخص میشه نه روی کاغذ.
ما زمان شاه فقید قدرت اول آسیا بودیم
چون دزداختلاس گر نداشتیم
الان ببین کجا هستیم
همه چی مون خوبه
ولی هزار حیف دزد داریم
وقتی دزد باشه از هر نظر ضعیف هستیم
زمان شاه،چین وهند وروسیه وپاکستان وژاپن وکره و….جزو آسیا نبودند؟یا نمیدونی آسیا کجاست یا نمیدونی ایران توکدوم قاره هست،بقول معروف یا شلاق نخوردی یا شمردن بلد نیستی ونمیدونی صدتا چنتاست.
ساندیس بدم
واقعا؟ تاریخ رو از راننده تاکسی شنیدی یا مجازی؟ کتاب بخون اسکول خان. هویدا توی خاطراتش نوشته اختلاسها اینقدر زیاد بود که زیر پنجاه میلیون رو اصلا ورود نمیکردیم، آخرش میدونی چیشد؟ هیچی، توسط ساواک دستگیر شد
من خیلی از این که ایران در رتبه ۷ هست ناراحت شدم من کشورم را دوست دارم دوست دارم پیشرفت کشورم را ببینم نه پس رفت کاش مدیریت درستی داشتیم تا پیشرفت کنیم
از ممررررررضا شاه بپرس با وجود ژاندارمی خلیج فارس چطوری با پس گردنی انداختنش بیرون
یه زمانی قرار بود ژاپن خاورمیانه بشیم، قبل اون قرار بود جزو ابرقدرت های جهان بشیم، حالا هفتم خاورمیانه. وای بر ما. نه فردیت و لذات شخصی برامون مونده نه ملی گرایی و افتخار به کشور. …تو همه چی
ترکیه یک قدرت جهانی هست. دهمین ارتش قدرتمند دنیا.دومین ارتش ناتو. هفدهمین اقتصاد دنیا. نفوذ سیاسی با توجه به کمک در زلزله که بیش از ۱۰۰ کشور حضور داشتند مشخص بود.قدرت اقتصادی در خاورمیانه اول هست اقتصاد تقریبا دوبرابر ایران و بالاتر از عربستان هست
ژاپن خاورمیانه؟ به صحبتهای شاپور بختیار گوش کن بهت میگه داستانش چی بوده اسکول. تاریخ رو مطالعه کن نه از راننده تاکسی و مجازی
وزنه نیمه پنهان ایران از کل کشورهای خاور میانه سنگین تره
احسنت ، گل گفتی
واقعا اگر ایرانی هستید باید گریه کنید ،که قطر واماراتی که به اندازه یک شهر بزرگ ایران هم نمیشوند باید حرفهای سوم وچهارم آسیاباشند ، چقدر ما عقب افتادیم ، فقط نمیدونم که جمهوری اسلامی به چی خودش مینازه،،،،،،، قدرت مطلق منطقه ایران بود ،،،ترکیه وعربستان حتی خوابشم نمیدیدن که یک روز جلوترازایران باشند، ،ولی ماایرانیان دیدیم که حتی امارات وقطر هم ازماجلوترند ،،،…به توجمهوری اسلامی
میدونم که منتشرنمیشه ،،ولی مینویسم که حداقل خودم روخالی کنم ،،،،،
دوست عزیز
این مقالات با نگاه سیاسی و فرهنگی نوشته میشن تا دقیقا همین جملات رو از زبان ما بشنون
شاید کسی ک این مقاله رو ترجمه کرده منظوری نداشته و از روی ناآگاهی اون رو منتشر کرده، اما متاسفانه ب خوبی تونسته روحیه ما رو خراب کنه و ما رو تحقیر کنه و باعث خوشحالی یه عده بشه
برای جنگهای امروزی نیاز ب شلیک گلوله نیست ، میشه با یه جمله صدها و شاید هزاران نفر رو از حمایت و اتحاد منصرف کرد ، کدوم گلوله میتونه اینقدر قوی باشه
یعنی میخوای بگی واقعیت نداره!؟ 😏
دقیقا بزار جنگ بشه قدرت ترکبه هم میبینیم😂😂😂
تا ب کی ازین حرفا میزنید؟🫤
زیادی زررر مفت نزدی به نظرت
آقا مغوله
من میگم بعضی وقتا مرگ ی چیز خوبیه که خدا به آدما عنایت کرده اینکه ایران در رتبه ی ۷باشه و قطر امارات و اسراییل تو رتبه های برتر قرار بگیرن نمی دونم شاید بعضیا این براشون مهم نباشه ولی مطمینم ی ایرانی وقتی به این آمار نگاه میکنه حتما حالش خراب میشه از اینکه این کشور با این حجم وسعت و ذخایر نفت گاز و مواد معدنی تو این رتبه قرار بگیره
احسنت ب غیرتت
وای بر اون کسانی ک چنین مقالاتی رو از رسانه های دشمن کپی و منتشر میکنن
چقدر زشته ک یه نویسنده ، یه صاحب رسانه اینقدر خودکمبین و ضعیف باشه
خان داداش جان واقعیت و اتفاقات افتاده خلاف افکار شماست
ساندیس بسته ۴۰تایی گرفتم،یکی هم به شمامیدم…
اسرائیل کشور نیست که جزو قدرتمندترین کشورهای خاورمیانه آوردینش
اسرائیل اگر آمریکا حامیش نباشه نهایتا در حد قطر امارات هست عربستان
این نشان عملکرد حاکمیت در کشور ها را نشان می دهند مسولان کشور باید اصلاحات در تمام حوزه ها را انجام دهند
این نشونه بی سوادی کل حاکمیت هست ۴۰ساله اصلاحات انجام میدن هر روز بدتر از دیروز به نظر من استعفای دسته جمعی بهتره
نمیدونم این مقاله رو از روی کدوم رسانه ترکی یا اسرائیلی نوشتید، اما قطعا امتیازی ک بدون دلیل و مدرک محکم و معتبر باشه ، از روی احساساته
همانطور ک اگه منم اگه این مقاله رو مینوشتم امتیاز خیلی بالاتری ب ایران و نمره کمتری ب اسرائیل و متحداش میدادم
عزیز من.نمیشه ۴۵ سال شعار بدی و رجز بخونی و بعد به آمار عملکرد که برسه خودت رو برتر از همه بدونی.باور کن هر چی زور بزنی نمیشه.تازه بدتر از اون بیای حاصل زحمت و تلاش دیگران را نادیده بگیری.حکایت دانش آموزیه که درس نمیخونه و نمره هم می خواد!!
حرف حساب
شاخص های اقتصادی رتبه بالاتری به اسراییل و متحدانش میدن چون اقتصاد اونا از ما از همه نظر بالاتره تو فناوری و خودرو. و هوش مصنوعی. هم از ایران خیلی پیشرفته ترن
ترکیه یک قدرت جهانی هست. دهمین ارتش قدرتمند دنیا.دومین ارتش ناتو. هفدهمین اقتصاد دنیا. نفوذ سیاسی با توجه به کمک در زلزله که بیش از ۱۰۰ کشور حضور داشتند مشخص بود.قدرت اقتصادی در خاورمیانه اول هست اقتصاد تقریبا دوبرابر ایران و بالاتر از عربستان هست
پس نتیجه اینکه :با توجه به رتبه های برتر در خاورمیانه که همشون با آمریکا روابط نزدیکی دارند،رابطه با آمریکا بسیار هم خوب است به شرطی که قائده رابطه را بلد باشید.فقط به رتبه قدرت سیاسی ما تو این مقاله نگاه کنید.
به هر شکلی که حساب کنیم به خاطر دشمنی و دوستی که تا به حال هیچ دستاوردی برای ملت ملت ایران نداشته رتبه خیلی پایینی بین کشورهای نام برده داریم اکثر شون از هیچ به اینجا رسیدند آنوقت ایران از کجا به کجا رسیده
وقتی پول و اقتصاد داشته باشید قدرت فرهنگی و نرم اقتصادی هم دارید بحرین زمانی که استقلال دست یافت از جزایر سه گانه طبق گفته وزیر عربستانی بی ارزش بود چون نه نفتی قابل توجه داشت نه زمین های بحرین قابل کشاورزی و ساخت بود گرما وحشتناک باعث میشد هیچ کسی توش سرمایه گذاری نکنه و الان از ۱۲ برابر خوزستان ایران اقتصاد داره هنوز بزرگ ترین مشکل خوزستان فاضلاب و سیل در زمستان و خشکسالی در تابستان است
چیزی که عیان است چه حاجت به بیان است!ترکیه از لحاظ قدرت نظامی برتراز ایران سه برابر ایران جنگنده جدید داره.عربستان از لحاظ اقتصادی اینو دیگه تو زندگی خود وهموطنامون که از همه جا سرشونو میکنن زباله جمع میکنن میبینیم.امارات از لحاظ سیاسی و فرهنگی.دیگه چی میمونه برامون که اونا بخان دروغ گفته باشن؟؟!!!
مسئولان کمی بی اندیشند چرا و کدام سیاستهای نادرست ما را از قدرت اول منطقه به چنین قهقرائی برده و اگر به همین روال ادامه دهیم در دهه های آینده چه خواهد شد . بیائید سیاستهایمان را آرام آرام اصلاح کنید کسی به شما خرده نخواهد گرفت بلکه تاریخ گواهی خواهد داد که اینان از راه پر اشتباه گذشته برگشتند و ملتی را به سعادت رساندند
آفرین واقعا
جنگ نرم یعنی همین کل دنیا به ابر قدرتی ایران اعتراف میکنن بعد این مقاله به صورت خیلی هوشمند اسرائیل که از پی یک گروه کوچک برنیومد میگه قدرتمند یا ترکیه که سرانه درآمد داخلی ۷۰۰میلیارد قویتر از ۱۲۰۰میلیارد ایران میدونه یه توی تاثیر سیاسی بچهای مقاومت که هر کدومشون یه قدرت بزرگ هستند که در منطقه حرف اول آخر میزنن اصلا حساب نشدن چنتا بی هویت و معلوم حال هم که نه سواد رسانه ای دارن نه قدرت تحلیل میان خودشون تحقیر و ایرانی بودن رو بی ارزش میدونن کمی تفکر و غیرت لازمه که جماعتی که خودشون هشتک میزنن #من بی ناموس هستم چه انتظاری داری دلش به حال وطن بسوزه
ناشر عزیز حداقل یه جاهای شو خودت خلاقیت به خرج میدادی مینوشتی رفتی از رو رسانه خوارجی کپی پیست کردی… وطن فروش
قدرت نظامی در میدان عمل مشخص می شود، نه آمار تعداد تانک و موشک و هواپیما. مثلاً عربستان در سال ۲۰۲۲ سه میلیارد برای ضد موشک پاتریوت پول داد ولی پهبادهای چند ده هزار دلاری حوثی های یمن، به آرامکو برخورد کرد. تحلیل مقاله فوق از قدرت نظامی بر اساس واقعیات میدانی نیست.
عزیزان دلیل نمره ی اول قدرت نظامی ترکیه ،عضویت در ناتو هست.از لحاظ سلاح و نیرو و قدرت موشکی و پهپادی و بی سرنشین ها ،رتبه اش پایین تر از ایرانه.فقط پهپاد ،اونم به گفته ی خودشون ،مونتاژ هست.حدود ۵-تا ۱۰ درصدش ساخت ترکیه.موشک که هیچی.بی سرنشین هم پایینه نمره اش.و…
ممد جان تعصب بی جا خوب نیست،ممد جان هیچ کشوری در دنیا دوست نداره به ترکیه حمله کنه.ممد جان ایران از ترکیه از هر نظر خیلی عقب افتاده ممد جان تو بگو ۲ درصد پهپاد تولید میکنه و مونتاژ ولی فعلا به اسم ترکیه داره فروخته میشه.ممد جان عربستان هم اسراییل هم قبول کردن ترکیه قدرت برتر خاورمیانه است ایران که جای خود دارد.ممد جان پیروز باشی
معذرت میخوام اما شما خیلی بووووووق خوردید
این آمار خیلی بچگانه و الکی هست
خنده داره اسرائیل که توی این رده بندی رتبه ۲قدرت نظامی روبهش دادن توی جنگ ۳۳روزه ازیه به صطلاح خودشون گروهک کوچیک چریکی به نام حزب الله شکست خودرن اونم یه شکست مفتضحانه درحالی که همه دنیااطلاع دارن حزب الله لبنان تنها شمه کوچیکی ازقدرت نظامی ایران هست ازنظراقتصادی هم اگرنبودندافرادخودفروخته غرب گرا که این همه دزدی واختلاس کردن به جرات رتبه خیلی بالاتری داریم الته متاسفانه دزدان وخائنین غرب گرامعمولا باپوشش مذهبی ورفتارعوام فریبانه کرشون روانجام میدن
بایدبگم این رده بندی ابداازنظرتجربی ومنطقی درست نیست
دیدگاهم روبه افق
این کشورهای قدرتمند تر از ایران نسل کشی فلسطینیان رو دارن میبینن و جرات ندارن به اسرائیل بگن بالای چشت ابروئه ، با این که فلسطینیان هم زبان و هم نژاد خودشونن ، اون وقت اینا شدن قدرت اول خاورمیانه . تمام دنیا از ایران حساب میبره و ایرانه که حرف اول رو تو منطقه میزنه .
این واقعییت مسلمه حالا برین امار چهل وچنسال پیش را نگاه کنین خوشبختی وقدرت برای ایران از بالارفتن از دیوار سفرت شروع وباجنگ وتحریم وتحریم وتنش با همسایه ها وجنگ با امریکا وساختن دشمنان خیالی وجنگ سفت نرم شل وفرهنگی ادامه دارد در دنیا بهشت فقط مال ماست همه دنیا دروغگو بی ابرو وبی دین هستن وفقط ما راس میگیم د طبق گفته های ما چون ما به روش پیامبر وعلی عمل کردیم هیچ کس دوست مانیس دردروه وتنش زایی ودشمن تراشی رودس نداریم بدبحترین وثروتمندترین کشور هم ماهستیم این واقعیات تلخ کشور ماست که حتی خاکشو هم مبفروشیم یعنی ثروتمندترین ملت منطقه ارزوی یک وعده گوشت سره سفره ویک مسول راستگو سر کار را دارد
اره چون عربها مردم شون براشون مهم هستند از همه نظر عالی شدن ولی کشور ما ماشالله دزدی تا وقتی جیب خودشون پر بشه
به جز افت شدید سلامت روانی و بی کفایتی در رشد اقتصادی و رفاه اجتماعی و همچنین محدود شدن روابط ایران به چند کشور ضعیف و پرحاشیه در جهان و در ادامه بی فایده بودن سیاست های جمهوری اسلامی در جهان و حتی خاورمیانه هیچ تغییر خارقالعاده
مثبتی در ایران نشده و اگر حتی رهبران عرب در این کشور فعاایت میکردند با در دست داشتن آن همه سرمایه و امکاناتی که در ابتدای کار نسبت به کشورهای منطقه و همسایه دراختیارشان بود، الان قدرت اول خاورمیانه بودیم… در اینجا هم باید یه دست میزاد به ارتش ساییری نظام و عرزشی های رگ باد کرده حکومتی که همه جای فصای مجازی رشد چشم گیری داشتن گفت باریکلا به شماها. باید به شماها بگیم با چشم پوشی کردن به وضعیت اسف بار مردم و زدن طبل تو خالی، هیچ چیز به ارزش های حکومت و نظام اضافه نمیشه و هیچکدوم از مشکلات مردم کمتر نخواهد شد.هیچ وقت دسته قطع شده با چشم زحمت خوب نمیشه
😂😂روابط با چند کشور ضعیف ؟ روسیه و چین ضعیفن! اینکه کشورای عربی دیگه فرودگاه هاشون رو روی نیروهای ناتو و امریکا میبندن ضعف ماست ها؟ یا اینکه امثال تو خوشحال از بزرگترین تحریم های تاریخ بشریت نسبت به ایرانی اند بعد معترض به وضعیت داخل
یاشاسین تورکیه 🤘🇹🇷❤️
همه اینهارو گفتی که بگی ترکیه آقای خاورمیانه ست…افغانیها بادست خالی میگن ما قوی هستیم..همیشه به عزت نفس.قدرت.ایمان.وطن دوستی ایرانیها شک نکنید..ترکیه خیلی دوست داره جاایران تومنطقه بگیره اما خیلی بعید میدونم..آقااردوغان.یادت میاد سردارسلیمانی .شمارو کجا نجات داد؟
…تو رتبه بندیتون
خاک بر سر مردمی که در تئوری توهم زده خود مشتاق تحلیل و اظهار فضل و جدل با یکدیگر هستند و تمایل به دشمن پروری و القا و توجیه دارند ، اما حاضر نیستند دیروز شأن را با امروز بصورت منطقی مقایسه کنند و مطالبه گری قانونمند داشته باشند حال بماند ۴۵ سال
اگه به تاجیک جماعت بر نخوره ، آمار در خوری هست
این آمار الکی از کجا اوردن،، مثل قطر بحرین اسرائیل جای چند موشک میشود، اصلا سرباز جنگی برای دفاع چقدر دارند، ، ایتها از ایران بالاتر نوشته همه شون تو خونه شیشه ای کوجک زندگی میکنند،، من ترکیه زندگی میکنم،، ترکیه با ۱۰ تا موشک به عصر حجر میره، چون اقتصادش از توریست هست
چقدر احمقن کسایی که این آمارهارو باور می کنند
ببینید این آمار تا حدودی غیر واقعیه یعنی اگه کسی اینو باور کنه واقعا براش متاسفم. ایران از لحاظ کلی رتبه ۳ یا ۴ خاورمیانه رو داره ولی از لحاظ نظامی اولی رو اگه ترکیه که ی جورایی هی خودشو به اروپا وصل میکنه بدونیم مطمئنا دومی هست. تازه پهپاد هایی داریم که تو دنیا نظیرش کمه و برد های متنوعی هم داره که ثابت شده تو جنگ های امروزی پهپاد بیشترین نقش رو داره( نمونش جنگ اوکراین). البته تو جنگ عیار رو تو میدون میسنجن حتی اسرائیل که فکر میکنید خیلی پیشرفته هست رو شکست میدیم اونا هر چی دارن از کمک های آمریکا و انگلیسه اگه اونا تو مسائل خاورمیانه دخالت نکنن دهن این رژیم آسفالته
خندم از ابن میاد خودمون خودمونو سام دعوت کردیم جو گیر شدیم،کدوم قدرت اول منطقه این دروغ و خیال واهی رو بحز خودمون هیچ کجای دنبا کسی نه شنیده و نه گفته،ماها مردمانی کاملا حسود هستیم همه چیز را مفتی میخوایم به دیت بیاریم نه تلاشی نه مشقتی نه رنجی نه زمانی،کی گفته ایران قدرت اول منطقه هست؟؟یک سند معتبرخارجی که این دروغ رو نوسته رو کنید تا باور کنیم،مشکل ما اینه دروغ هایی برای دلخوشی خود در داخل مرزهامون ساختیم و انقد اون دزوغ هارو تکرار کردیم برامون رنگ واقعیت گرفته،ترکیه از اول قدرت منطقه بوده و هست هیچ چیش قابل قیاس با ای ان نیست از هر لحاظ اقتصادی گردشگری توریستی رسانه ای هنری صادرات و…از ایران چند صد پله بالاتزه انگار یک ثروتمند رو با یه فقیر قیاس کنی،تا وقتی حقایق رو کتمان کنیم تو همین چاه عقب موندگی خواهیمموند چشماتونو باز کنید ایران بغیر از دزدی و اختلاس و هزاران مشکل دیگه چیزی نداره،جامعه ی مریض با مر مانی مریض تر،تا وقتی که تفاوت خود تحقیری رو با انتقاد نفهمیم حال و روزمان همین خواهد بود که هست،دست از تخیلات واهی بردارید ایران از اول قدرت منطقه نبوده و نیست،شاید در بی ارزشی پول اول باشه
جناب صداقت پیشه دولت ترکیه ..غربیاست و البته چسبیده به اروپا و البته جز بزرگترین کشور های قاچاق انسان و مواد مخدر رو چطور مقایسه میکنی؟
اگه اسرائیل دوم منطقه از لحاظ نظامی هس پس چرا با کمک آمریکا هم حریف ۱۰۰تا بسیجی نشده
لطف کنید منابع چرندیاتی که پست میکنید رو مشخص کنید نه از رو باد معدتون مطلب بدید