اختلاف دو نهاد فرهنگی؛ جایزه‌ها سهم بنیاد روایت فتح شد و سازمان اوج قهر کرد

اختلاف دو نهاد فرهنگی؛ جایزه‌ها سهم بنیاد روایت فتح شد و سازمان اوج قهر کرد

جشنواره فیلم فجر امسال نه‌تنها عرصه رقابت فیلم‌ها، بلکه میدان رویارویی دو نهاد فرهنگی، بنیاد روایت فتح و سازمان اوج نیز بود. این دو مجموعه که هر دو در تولید آثار هنری و سینمایی فعالیت دارند، با فیلم‌های خود در جشنواره حضور داشتند. اما سرنوشت آن‌ها به‌کلی متفاوت رقم خورد؛ یکی با دریافت جوایز متعدد جشنواره را ترک کرد و دیگری با اعتراض و قهر از صحنه کنار رفت.

در ادامه گزارش رویداد ۲۴ از این ماجرا را می‌خوانید:

وقتی معصومه منصوری اصل، چهره پرحاشیه جریان شریان سال گذشته طلبکارانه صدایش را در گلو انداخت و گفت که ممکلت مال حزب اللهی هاست و بعد از آن هم به سرعت از حضور وزیر حسن روحانی، محمدجواد آذری جهرمی در برنامه به افق فلسطین انتقاد کرد، کسی تصور نمی‌کرد «خانم جلسه‌ای» هوادار سعید جلیلی استارت هجمه علیه سازمان اوج در صداوسیما را بزند.

آن روز‌ها برنامه به افق فلسطین میزبان چهره‌هایی شده بود که به مذاق برخی خوش نیامد؛ از علی لاریجانی و محمد قوچانی تا آذری جهرمی و البته برنامه‌ای برای حضور محمدجواد ظریف.

کار تا جایی بالا گرفت که صحبت از حذف برنامه به میان آمد. همان روز‌ها هم گفته شد که چرا برنامه‌ای که کار سازمان اوج است و توانسته مخاطبان خود را جلب کند در زدوبند‌های سیاسی صداوسیما زیر تیغ رفته و گوش عوامل اش را پیچیدند.

«به افق فلسطین» محصول سازمان اوج بود و تنها برای پخش آن از ظرفیت آنتن شبکه افق بهره می‌برد و سیاست‌گذاری محتوایی و ساختاری آن، خارج از روال مرسوم سیاست‌گذاری در تلویزیون، صورت گرفته بود. به قول جواد موگویی مستندسازاصولگرا «شبکه افق ناپرهیزی کرده و جز جماعت پایداری پای بقیه جناح‌ها را هم به آنتن بازکرده بود».

القصه این که برنامه به افق فلسطین و نام پشت سر آن یعنی سازمان اوج یک طرف منازعه با صداوسیما شد.

حالا دوباره نام سازمان اوج- در کمتر از یک سال از حواشی ذکر شده- و محصول سینمایی‌اش یعنی خدای جنگ در جشنواره فیلم فجر برجسته شده است؛ عوامل خدای جنگ با قهر و دلخوری از دریافت جایزه سرباز زدند. علت؟ آن‌ها می‌گویند تقسیم بندی جوایز مساله داشته است.

جایزه سهم چه کسانی شده که اوجی‌ها دلخور هستند؟ سهم فیلم‌های دیگر و البته دو فیلم از بنیاد روایت فتح.

سرباز کردن اختلاف قدیمی اوج و بنیاد روایت فتح در جشنواره فیلم فجر

جشنواره فیلم فجر صحنه سرباز کردن اختلاف قدیمی اوج و بنیاد روایت فتح، رقیب قدیمی‌اش شده است، اختلافی که در یک عبارت ساده قابل بیان است؛ جایزه‌ها سهم بنیاد روایت فتح شد و سازمان اوج قهر کرد!

سازمان هنری رسانه‌ای اوج با دو فیلم سینمایی «خدای جنگ» و «اسفند» در چهل و سومین جشنواره فیلم فجر حاضر شد. در پایان جشنواره، اما یک خبر از دلخوری و قهر عوامل فیلم خدای جنگ در شرایطی که بنیاد روایت فتح با دو فیلم خود یعنی «پیشمرگ» و «شمال از جنوب غربی» با دست پر از جایزه جشنواره را ترک می‌کرد، توجه‌ها را به خود جلب کرد.

روز ۲۲ بهمن بود که خبر رسید عوامل فیلم سینمایی «خدای جنگ» سیمرغ ویژه چهل و سومین جشنواره فیلم فجر را نپذیرفتند. توضیحی که بعد از آن عوامل پروژه در اینباره منتشر کردند به خوبی نشان از دلخوری از نحوه توزیع جوایز بود: «آنچه در جریان اعلام نامزد‌های جشنواره چهل و سوم فیلم فجر روی‌داد، موجب حیرت بسیاری از علاقه‌مندان سینما و فعالان رسانه‌ای شد.

مخاطبان مردمی و خبرنگاران از طیف‌های مختلف که در این ایام به تماشای فیلم‌های حاضر در این دوره از جشنواره نشستند، عدم نامزدی «خدای جنگ» در رشته‌های مختلف را سوال برانگیز تلقی کرده‌اند. به نظر می‌رسد دبیر و هیئت داوران در پی آن بودند که در تاریخچه ادوار جشنواره، نامی از «خدای جنگ» حتی در میان نامزد‌ها نباشد. این تلاش با استقبال مخاطبان سینما ناکام مانده و خواهد ماند. پس از این برخورد ناصحیح، عوامل جشنواره طی تماسی با دست اندرکاران فیلم اعلام کردند که بنا دارند سیمرغ ویژه‌ای را به «خدای جنگ» اختصاص دهند و خواستار حضور عوامل فیلم در اختتامیه شدند. اما با احترام به تصمیم هیئت داوران و دبیر، فیلمی که در هیچ رشته‌ای جز جلوه‌های بصری نامزد نشده، طبعاً نمی‌تواند بهترین فیلم دبیر، یا بهترین فیلم از نگاه ملی یا عناوین دیگر باشد. این سیمرغ را هم ذیل همان تقسیم بندی که در جریان نامزدی آثار اتفاق افتاد، تقسیم کنید.»

بنیاد روایت فتح، اما بی اعتنا به این دلخوری رقیب قدیمی خود کار تبلیغ دستاوردهایش را به روابط عمومی خود سپرده بود و خبر «درخشش دو فیلم بنیاد فرهنگی روایت فتح در چهل و سومین جشنواره فیلم فجر» روز ۲۳ بهمن در فضای مجازی و رسانه‌ای می‌چرخید.

آقامرتضی و خط و نشان اوج و بنیاد روایت فتح برای یکدیگر

داستان اختلاف این دو نهاد- روایت فتح زیر نظر بسیج مستضعفین و سازمان اوج موسسه نیمه دولتی وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی- سال ۱۴۰۰ به خوبی نمایان شد. آن هم بر مستندی ۷ قسمتی از زندگی مرتضی آوینی.

فروردین سال ۱۴۰۰، پخش مستند تلویزیونی “آقا مرتضی” که درباره زندگی شهید مرتضی آوینی است باعث ایجاد اختلاف شدید میان موسسه اوج و موسسه روایت فتح شد. کار به جایی رسید که بنیاد روایت فتح، مدیر سازمان اوج را به خارج کردن آرشیو «محرمانه»‌ی این بنیاد برای ساخت مجموعه‌ای درباره‌ی مرتضی [کامران]آوینی متهم کرد.

ماجرا از این قرار بود که همسر شهید آوینی به خاطر ورود آقا مرتضی به حریم زندگی خصوصی آوینی این اثر را زیر سوال برد. مستندسازان نیز معترض بودند که چرا کارگردان «آقا مرتضی» بدون اجازه از راش‌های قدیمی آثار آنها (مستند‌هایی مرتبط با شهید آوینی) استفاده کرده است.

بنیاد فرهنگی روایت فتح در خصوص حواشی پیش‌آمده پیرامون تولید و پخش مجموعه مستند «آقا مرتضی» بیانیه‌ای منتشر کرد؛ این بیانیه بر ادعای معترضان مبنی بر استفاده بدون اجازه از راش‌های قدیمی مهر تایید زده و اعلام کرد که «روایت فتح» پیگیری‌های خود را از مسیر قانونی دنبال می‌کند.

در بخشی از بیانیه روایت فتح آمده بود: «این حجم بسیار از آرشیو که برخی از آنان به دلایل متقن از سوی مدیران وقت گروه به‌صورت محرمانه نگهداری می‌شده، در زمان تصدی مسئول سازمان اوج در بنیاد فرهنگی روایت فتح در پایان سال ۱۳۹۶ و اوایل سال ۱۳۹۷ و به دستور شخص ایشان از آرشیو بنیاد خارج و در اختیار عوامل مستند مذکور قرار گرفته است».

در واکنش به بیانیه روایت فتح، احسان محمدحسنی مسئول سازمان اوج از پیگیری قضایی حواشی این مستند استقبال کرد. او در بیانیه پر از کنایه علیه موسسه روایت فتح نوشت: «مجموعه‌ای که از آن به عنوان «آرشیو روایت فتح» یاد می‌شود، در سنوات ماضی و در برخی دوره‌ها مورد دستبرد‌های شخصی و سوء استفاده‌های منفعت طلبانه و پنهانی قرار گرفته است و یا للعجب که صدا از دیوار در آمد، امّا از همسنگران و مدعیانِ جدید، خبری نبود. هر گونه پیگیری‌های حقوقی! قضایی! نیز پیشکش؟!»

محمد حسنی در ادامه به تهدید پیگیری قضایی ماجرا اشاره کرد و نوشت: «سرورانِ عزیزم این برادرشان را تهدید به پیگیری حقوقی و قضایی در دستگاه‌های ذی‌ربط نظامی نموده‌اند! بسیار خوب، اگر چنین قصدی هم داشتند نیاز به بیانیه سرگشاده و دعوا در ملاء عام نبود، باید ظرف این دو سال گذشته که از ریاستشان گذشته، به جای سکوت و تملّق، اقدام می‌فرمودند. حالا هم دیر نشده. ما را از چه می‌ترسانند؟! گردنمان از مو باریک‌تر و ارائه اسناد و پاسخگویی حقوقی در دستگاه قضایی را به مراتب آسان‌تر و گواراتر از پاسخگویی در محضر حضرت کرام الکاتبین می‌دانیم.»

کیهان هم همان روز‌ها به این اختلاف واکنش نشان داد و نوشت: «ای‌کاش عزیزان بنیاد روایت فتح و سازمان اوج، که هر دو یک هدف دارند و برای یک رسالت مقدس در دو ارگان جداگانه کار می‌کنند، اختلافات و مسائل پیش آمده بر سر این مجموعه مستند را بین خودشان حل می‌کردند و این‌گونه دشمن شادکن، دعوا و پرخاشگری لفظی علیه یکدیگر را به رسانه‌ها نمی‌کشاندند».

آبان ماه همان سال هم داوود مرادیان مدیر جدید گروه مستند روایت فتح با گفتن یک جمله «اختلافی بین روایت فتح و اوج نیست» سعی کرد تا از این تنش عبور کند. به سنت همیشگی نیرو‌های انقلابی مرداد ماه سال بعد از خبر همکاری مشترک بین اوج و بنیاد روایت فتح منتشر شد تا به قول شریعتمداری و کیهان دو نهاد نیمه دولتی فرهنگی «دشمن شاد» نشوند.

حالا، اما بعد از دو سال از حفظ ویترین به نظر می‌رسد که دوباره جشنواره فیلم فجر این اختلافات را از دریچه دیگری نمایش داده است. سناریویی که یکبار سعی شد برای آن پایان خوش و فیلم فارسی نوشته شود، اما گویا «پایان باز» عنوان بهتری برای آن است.

مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
بدون نظر

ورود