رونمایی از اولین گلوله توپ فراصوت جهان با سرعت ۴,۳۴۵ کیلومتر بر ساعت

رونمایی از اولین گلوله توپ فراصوت جهان با سرعت ۴,۳۴۵ کیلومتر بر ساعت

آمریکا از نخستین گلوله توپ فراصوت جهان رونمایی کرده که می‌تواند با سرعتی حدود ۴,۳۴۵ کیلومتر بر ساعت، اهدافی را در فاصله ۱۶۰ کیلومتری هدف قرار دهد. شرکت Tiberius Aerospace که یک کمپانی مشترک بریتانیایی‌آمریکایی به‌شمار می‌رود، از گلوله توپ سوپرسونیک خود با نام Sceptre TrBM 155HG در کنفرانس آینده توپخانه (Future Artillery) لندن رونمایی کرده است.

موشک هایپرسونیک چه تفاوتی با موشک بالستیک دارد؟

اولین گلوله توپ فراصوت

این فناوری پیشرفته می‌تواند به سرعتی معادل ۳.۵ ماخ برسد و تا ارتفاعی نزدیک به ۲۰ کیلومتر اوج بگیرد. چنین قابلیتی باعث می‌شود تا این گلوله در برابر سامانه‌های مقابله الکترونیکی و اختلال در سیستم جی‌پی‌اس مقاوم و غیرقابل نفوذ باشد. موتور رم‌جت به کار رفته در آن امکان دستیابی به سرعت فراصوت و بردی تا ۱۵۰ کیلومتر را فراهم می‌کند.

از دیگر ویژگی‌های مهم گلوله Sceptre TrBM 155HG این است که می‌تواند با سوخت دیزل، JP-4 یا JP-8 کار کند. بر خلاف موشک‌های معمولی با سوخت جامد، طراحی سیستم سوخت‌رسانی این گلوله باعث افزایش عمر نگهداری آن تا بیش از ۲۰ سال می‌شود و خطرات مربوط به ذخیره‌سازی را کاهش می‌دهد. سامانه پیشرانه‌ی اسپکتر (Sceptre’s) همچنین وابستگی به سوخت‌های خاص و کمیاب را تقلیل می‌بخشد، که این امر به شرکت دفاعی این امکان را می‌دهد تا سوخت مورد نیاز خود را از شبکه‌های لجستیکی موجود تأمین کرده و زنجیره تأمین را تقویت نماید.

Dark Eagle؛ جدیدترین موشک هایپرسونیک ایالات متحده با سرعت بیش از ۵ ماخ

اولین گلوله توپ فراصوت جهان

چاد استیلبرگ، مدیرعامل و بنیان‌گذار شرکت Tiberius Aerospace، این موشک پیشرفته را راه‌حلی ده برابر بهتر از نظر دقت برد، صرفه‌جویی در هزینه، ماندگاری و انعطاف‌پذیری عملیاتی توصیف کرده است. وی همچنین می‌گوید: «این سلاح برای میدان نبرد آینده طراحی شده؛ سریع، دقیق و مقاوم در محیط‌هایی که دسترسی محدود شده است». این موفقیت پس از آن رخ داد که بریتانیا در رقابت تسلط بر فناوری هایپرسونیک، به نقطه عطف مهمی دست یافت؛ موتوری قدرتمند برای موشک جدید که ۲۳۳ بار آزمایش شده و تحول بزرگی در امر دفاعی این کشور محسوب می‌شود.

موشک هایپرسونیک فتاح؛ ابرموشک ایرانی با برد ۱,۴۰۰ کیلومتر و سرعت ۱۳ ماخ

اولین گلوله توپ فراصوت جهان

سامانه‌ جدید پیشرانه هوابرد، که برای پرتاب موشک‌های کروز با سرعتی بیش از پنج برابر سرعت صوت طراحی شده، بخشی از سرمایه‌گذاری یک میلیارد پوندی بریتانیا برای ساخت تسلیحات هایپرسونیک تا سال ۲۰۳۰ به شمار می‌رود. این پیشرفت در حالی رخ داده که کارشناسان نظامی هشدار داده‌اند نسخه بریتانیایی سامانه دفاع موشکی مشهور گنبد آهنین اسرائیل، هزینه‌ای بسیار بالا و کمرشکن خواهد داشت و نمی‌تواند تمام نقاط بریتانیا را پوشش دهد، که باعث می‌شود شهرها در معرض حملات موشک‌های روسیه قرار بگیرند.

جان هیلی، وزیر دفاع بریتانیا، می‌گوید: «ما در دنیای خطرناکی زندگی می‌کنیم و هیچ‌گاه به اندازه امروز مهم نبوده که نوآوری داشته باشیم و از رقبای خود پیشی گرفته و نیروهای خود را با فناوری‌های آینده مجهز کنیم… این لحظه مهم در پژوهش‌های هایپرسونیک، که با حمایت دانشمندان بریتانیایی و شرکت‌های کوچک این کشور انجام شده، نشان‌دهنده یکی دیگر از حوزه‌های حیاتی است که ما در همکاری تنگاتنگ با ایالات متحده برای تقویت نیروهای مسلح خود و افزایش بازدارندگی‌مان فعالیت می‌کنیم».

اولین گلوله توپ فراصوت

این موتور که از طریق همکاری مشترک بین آزمایشگاه علوم و فناوری دفاعی (Dstl)، آزمایشگاه تحقیقات نیروی هوایی آمریکا و شرکت‌های صنعتی بریتانیا مانند Gas Dynamics Ltd توسعه یافته، با موفقیت در مرکز تحقیقات لانگلی ناسا در ویرجینیا آزمایش شد. در طول شش هفته، دانشمندان ۲۳۳ آزمایش ایستا در بازه‌ای از سرعت‌های مافوق صوت و فراصوت انجام دادند و با تحلیل داده‌های لحظه‌ای، طرح‌ خود را بهینه کرده و عملکرد آن را افزایش دادند.

پل هالینزهد، مدیرعامل آزمایشگاه علوم و فناوری دفاعی بریتانیا، می‌گوید: «این دستاورد، پیشرفتی حیاتی در توانمندی‌های دفاعی بریتانیا محسوب می‌شود و جایگاه ما را در همکاری سه‌جانبه AUKUS (آمریکا، انگلیس و استرالیا) برای توسعه سلاح‌های هایپرسونیک تقویت می‌کند… موفقیت این آزمایش‌ها تعهد بریتانیا برای مدیریت فناوری و نوآوری در این حوزه حیاتی را به‌خوبی نشان می‌دهد».

سلاح لیزری؛ برگ برنده آمریکا در برابر چین علیرغم عقب ماندن در تکنولوژی هایپرسونیک

مطالب مرتبط
مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
بدون نظر

ورود