بیوگرافی عباس عراقچی؛ از پیوستن به سپاه تا فعالیت به عنوان وزیر امور خارجه

بیوگرافی عباس عراقچی؛ از پیوستن به سپاه تا فعالیت به عنوان وزیر امور خارجه

سید عباس عراقچی دیپلمات و سیاستمدار باسابقه ایرانی است که در حال حاضر به‌عنوان وزیر امور خارجه دولت مسعود پزشکیان فعالیت می‌کند. عراقچی از اعضای تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران با گروه ۱+۵ بود و سابقه سخنگویی وزارت خارجه و معاونت سیاسی وزیر امورخارجه را نیز در کارنامه دارد. در جریان جنگ ۱۲ روزه ایران و اسرائیل که از امروز ۳ تیر ۱۴۰۴ وارد آتش‌بس شده است، عراقچی نقش مهمی در مذاکرات با طرف‌های مختلف داشته و بیش از هر چهره سیاسی ایرانی دیگری در کانون تحرکات و توجهات قرار داشت.

بیوگرافی عباس عراقچی

عباس عراقچی جلوی وزارت خارجه

تولد و کودکی

سیدعباس عراقچی در سال ۱۳۴۱ در تهران متولد شد. سه خواهر و سه برادر دارد و اکثر اعضای خانواده‌اش در زمینه تجارت فعال هستند؛ دو برادر بزرگترش یکی در هیئت رئیسه اتحادیه صادرکنندگان، و دیگری در اتحادیه فروشندگان عضویت دارند.

دوران کودکی خود را در خیابان بهار، حوالی پیچ شمیران و هفت تیر سپری کرد و تحصیلات ابتدایی و متوسطه خود را به اتمام رساند. او در سال ۱۳۵۸ موفق به اخذ مدرک دیپلم می‌شود، اما به علت تعطیلی دانشگاه‌ها و سپس آغاز جنگ تحمیلی، از ادامه تحصیل در دانشگاه منصرف و به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی پیوست.

عباس عراقچی در جبهه جنگ

پس از چند سال حضور در جبهه‌ها، در سال ۱۳۶۴ در آزمون ورودی دانشکده وزارت خارجه قبول و تحصیلات خود در دانشگاه را آغاز کرد. با پایان جنگ و اخذ مدرک کارشناسی، در سال ۱۳۶۸ از سپاه پاسداران جدا و در وزارت امور خارجه ایران مشغول به فعالیت شد.

تحصیلات

عراقچی مدرک کارشناسی خود را در رشته روابط بین الملل و کارشناسی ارشد را در رشته علوم سیاسی، هر دو از دانشگاه تهران دریافت کرد، پس از آن به انگلیس رفت و مدرک دکترای اندیشه های سیاسی را از دانشگاه کنت گرفت.

عباس عراقچی

وی به زبان‌های عربی و انگلیسی مسلط است.

فعالیت‌های اجرایی

عراقچی سفیر ایران در ترکیه بوده و استوارنامه‌اش را ۱۱ مارس ۲۰۰۸ از امپراتور ژاپن دریافت کرده است. بعد از بازگشت از توکیو از نیمه دوم سال ۲۰۱۱ به عنوان معاون وزارت امور خارجه در امور آسیا و اقیانوسیه منصوب شد. 

عباس عراقچی

در پی استعفای رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه در ۲۱ اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۲، عراقچی از سوی علی اکبر صالحی به عنوان سخنگوی وزارت خارجه منصوب شد، او در دولت دهم در سال ۱۳۹۲ به مدت ۴ ماه سخنگوی وزارت خارجه بود و پس از آن از سال ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۶ به عنوان معاون حقوقی و بین المللی وزیر امورخارجه فعالیت می‌کرد و در پی تغییر ساختار این وزارتخانه، از بهمن سال ۱۳۹۶  معاونت سیاسی وزیر امور خارجه را بر عهده داشته است. 

محمدجواد ظریف در دولت یازدهم، از تاریخ ۱۹ مهر ۱۳۹۲ عراقچی را به عضویت تیم مذاکره کننده هسته ای درآورد. او در کلیه مذاکرات ایران و گروه ۵+۱ حاضر بود، و تا پایان مذاکرات هسته‌ای ایران و دستیابی به برنامه جامع اقدام مشترک، به عنوان مذاکره‌کننده ارشد در متن مذاکرات حضور داشت و بعد از محمدجواد ظریف، نفر دوم ایران در مذاکرات محسوب می‌شد.

عباس عراقچی

عراقچی در تاریخ ۱۰ مهر ماه سال ۱۴۰۰ با حکم سید کمال خرازی، رئیس شورای راهبردی روابط خارجی، به سمت دبیری این شورا منصوب شد.

همسر و فرزندان

عباس عراقچی تاکنون دو بار ازدواج کرده است.

همسر اول عباس عراقچی

عراقچی از ازدواج اول خود با بهاره عبداللهیان، صاحب سه فرزند – دو پسر و یک دختر – شده و اکنون نیز نوه‌دار است. همسر اول ایشان، که دختر علی عبدالهیان از چهره‌های سرشناس اتاق بازرگانی و نزدیک به حزب موتلفه اسلامی است، برخلاف فضای سیاسی خانواده، به هنر روی آورده و به عنوان نقاش فعالیت می‌کند. آن‌ها یک نوه دختری به نام علی داشتند. البته این ازدواج چند سال پیش به طلاق منتهی شد.

عباس عراقچی و همسر دومش

همسر دوم عباس عراقچی، آرزو احمدوند نام دارد و اطلاعات چندانی از او موجود نیست.

سایر سمت‌های سیدعباس عراقچی

  • معاون حقوقی و بین‌الملل وزارت امور خارجه
  • سخنگوی وزارت امور خارجه ۱۳۹۲
  • سفیر جمهوری اسلامی ایران توکیو ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۰ 
  • معاون حقوقی و بین المللی وزیر امور خارجه ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۶ 
  • رئیس دانشکده روابط بین الملل ۱۳۸۳ و ۱۳۸۴
  • رئیس اداره اول اروپای غربی وزارت امور خارجه ۱۳۸۲ و ۱۳۸۳ 
  • سفیر جمهوری اسلامی ایران هلسینکی – فنلاند ۱۲۷۸ تا ۱۳۸۲ 
  • سفیر اکردیته جمهوری اسلامی ایران در تالین – استونی ۱۳۷۸ تا ۱۳۸۲ 
  • مدیر کل دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی ۱۳۷۷ و ۱۳۷۸
  • سردبیر مجله سیاست خارجی دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی ۱۳۷۸
  • معاون پژوهشی دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی ۱۳۷۷
  • رئیس مرکز مطالعات خلیج فارس دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی ۱۳۷۶ و ۱۳۷۷
  • معاون اداره مجامع اسلامی، منطقه ای و غیر متعهدها ۱۳۷۲ و ۱۳۷۳ 
  • کارشناس بخش بین الملل وزارت امور خارجه ۱۳۷۰ تا ۱۳۷۲ 

مطالب مرتبط
دیجیاتو
بدون نظر

ورود