
بیمه بیکاری به عنوان یک حمایت مالی برای افرادی تعریف شده که بدون خواست خود، شغلشان را از دست دادهاند. این نوع بیمه به آنها کمک میکند تا در دوران بیکاری، با دغدغهی مالی کمتری به دنبال شغل جدید باشند.
طبق قانون، میزان مقرری بیمه بیکاری معادل ۵۵ درصد میانگین حقوق سه ماه آخر فرد در محل کار قبلی است. با این حال، این مبلغ هیچگاه از حداقل حقوق مصوب وزارت کار در همان سال پایینتر نخواهد بود.
شرایط دریافت مقرری بیمه بیکاری در چند بخش طبقهبندی میشود که اصلیترین شرط آن، خروج ناخواسته کارگر از محل کار است. متقاضی باید حداکثر تا ۳۰ روز پس از ترک شغل یا اخراج، برای دریافت این مقرری اقدام کند.
مدت زمان پرداخت بیمه بیکاری بستگی به میزان پرداخت حق بیمه دارد و این مدت برای افراد مجرد حداقل شش ماه و برای متاهلان دستکم دوازده ماه در نظر گرفته شده است.
نکته مهم دیگر اینکه، بیمه بیکاری تنها شامل کسانی میشود که شغل خود را از دست دادهاند و همچنان توانایی کار کردن دارند. به عبارت دیگر، صرف بیکار بودن دلیلی برای دریافت این بیمه نیست.
قانون بیمه بیکاری بخشی از قانون کار مصوب سال ۱۳۶۹ است. در این سالها، مفاد اصلی این قانون تغییر چندانی نکرده و تنها بخش متغیر آن، رقم مقرری بیمه بیکاری است که هر سال متناسب با شرایط اقتصادی کشور، دستخوش تغییر میشود.
شرایط پرداخت بیمه بیکاری چیست؟
شرایط بیمه بیکاری را میتوان در هفت بخش خلاصه کرد. اول اینکه فرد متقاضی دریافت مقرری بیمه بیکاری، باید مشمول قانون کار و تامین اجتماعی باشد. موضوع مهم بعدی جایی است که فرد متقاضی نباید بدون میل و اراده خود از محیط کارگاهی خارج شده باشد. شرط سوم آمادگی لازم برای ورود به محیط کارگاهی جدید است و به این ترتیب اشخاص ازکار افتاده شرایط لازم برای دریافت مقرری بیمه بیکاری را ندارند.
داشتن سابقه بیمه شرط بعدی است. طوریکه کارگران دائمی باید حداقل شش ماه سابقه پرداخت بیمه داشته باشند و این بازه زمانی برای کارگران قراردادی دستکم یک سال تعیین شده است. داشتن کارت پایان خدمت برای آقایانی که خواستار دریافت مقرری بیمه بیکاری هستند، اجباری است. فرد بیمهشده نهایتا تا ۳۰ روز پس از خروج و تعدیل از محیط کارگاهی باید امور لازم برای دریافت مقرری بیمه بیکاری دستبهکار شود.
شرکت در کلاسها و دورههای مهارتآموزی هم شرط دیگری برای بهرهمندی از بیمه بیکاری است. دورههایی که زیرنظر وزارت کار برگزار میشود و افراد پس از شرکت در دورهها باید هر دوماه یکبار گواهی مربوط به دورهها را به شعب تامیناجتماعی ارائه کنند.
بیمه بیکاری به چه کسانی تعلق نمیگیرد؟
بیمه بیکاری به اتباع خارجی تعلق نمیگیرد. اگر شخصی که برای دریافت بیمه بیکاری اقدام کرده، اصطلاحا ازکارافتاده باشد، نمیتواند از بیمه بیکاری بهرهمند شود و کسی که به شکل اختیاری از محیط کار خارج شده و بهشکل اختیاری حق بیمه پرداخت میکند، از دایره بیمه بیکاری بیرون میماند.
حقوق بیمه بیکاری چقدر است؟
حقوق بیمه بیکاری فرمول سادهای دارد؛ ۵۵ درصد از میانگین حقوق سه ماه آخری که فرد دریافت کرده است. تصور کنید شخصی به شکل ماهانه ۲۰ میلیون حقوق دریافت میکند و به این ترتیب حقوق بیمه بیکاری او ۱۱ میلیون تومان تعیین میشود.
حقوق بیمه بیکاری البته یکسری تبصره دارد و نباید از حداقل دستمزد وزارت کار کمتر باشد. چطوری؟ شخصی را تصور کنید که در محیط کارگاهی خود قبل از اخراج یا تعدیل ماهانه ۱۵ میلیون تومان دریافت میکرده است. فرمول حقوق بیمه بیکاری برای این شخص به عددی معادل هشت میلیون و ۲۵۰ هزار تومان میرسد که از کف حقوق وزارت کار در سال ۱۴۰۴ کمتر است.
حقوق بیمه بیکاری به این ترتیب دستکم معادل کف حقوق وزارت کار خواهد بود و در سال جاری با عددی معادل ۱۰ میلیون و ۳۹۰ هزار تومان سروکار خواهیم داشت. فراموش نکنید، بیمه بیکاری شامل عیدی نمیشود.
بیمه بیکاری تا چه زمانی پرداخت میشود؟
مدت زمان پرداخت بیمه بیکاری رابطه مستقیمی با سابقه پرداخت بیمه دارد و اینجا تفاوتی هم بین افراد مجرد و متاهل دیده میشود. مقرری بیمه بیکاری برای مجردی که بین شش تا ۲۴ ماه سابقه بیمه دارد، تا شش پرداخت میشود و اگر چنین شخصی متاهل باشد میتواند تا یک سال از مقرری بیمه بیکاری بهرهمند شود.
پرداخت حق بیمه برای ۲۵ ماه تا ۱۲۰ ماه (دو سال تا ۱۰ سال) اجازه استفاده مقرری بیمه بیکاری تا ۱۲ ماه را برای افراد مجرد ایجاد میکند و این بازه زمانی برای افراد متاهل ۱۸ ماه تعیین شده است. بیشترین مدت زمان استفاده از مقرری بیمه بیکاری هم ۳۶ ماه برای افراد مجرد و ۵۰ ماه برای افراد متاهل است که شرط این موضوع نیز پرداخت حق بیمه برای مدتی بیش از ۲۴۱ ماه است؛ یعنی ۲۰ سال.
بدون نظر