نگاهی به هیروشیما؛ شهری که «صلح و دوستی» صادر می‌کند

نگاهی به هیروشیما؛ شهری که «صلح و دوستی» صادر می‌کند

در یکی از روزهای گرم ماه اوت در «پارک یادواره صلح هیروشیما»، گل‌های نیلوفر آبی در دریاچه‌ای در اطراف «زنگ صلح» از آب سر برآورده بودند. دانش‌آموزان کلاس اول ابتدایی با کلاه‌های زرد خود در مراسم جشن اولین روز از مدرسه در صف‌های منظم ایستاده بودند و نوای خوش موسیقی از همه اطراف پارک به‌گوش می‌رسید.

در حالیکه دانش‌آموزان منتظر نوبت خود برای حرکت بودند، اژدهای آبی‌رنگی را در آسمان مشاهده کردند که به سمت نیلوفرهای درون دریاچه با شتاب زیاد در حرکت است.

گل‌های نیلوفرها آبی در کشور ژاپن جایگاه ویژه‌ای دارند. در تمامی معابد این کشور می‌بینید که بودا روی گلبرگ‌های نیلوفر آبی نشسته است. نحوه رشد این گل‌هایِ بسیار زیبا از درون لجنزار، نمادی از بوداست که با تحمل رنج‌ها و سختی‌های فراوان، روحش صیقلی یافته و در نهایت به روشن‌دلی و آزادگی رسیده است.

اما گل‌های لوتوس در «پارک یادواره صلح هیروشیما» سمبل رویداد دیگری نیز بشمار می‌روند. آن‌ها بازتابی از رشد شهر هیروشیما از میانه دود و خاکستر هستند و نماینده تولد دوباره این شهر بشمار می‌روند.

«زنگ صلح»

در ماه اوت سال ۱۹۴۵ میلادی، در اواخر جنگ جهانی دوم، نیروی ارتش آمریکا با بمباران هسته‌ای شهر هیروشیما منجر به کشته شدن ده‌ها هزار انسان بی‌گناه و غیرنظامی شد.

هیروشیما به یک برهوت بزرگ تبدیل شده بود و دانشمندان و بسیاری از کارشناسان در آن زمان اعتقاد داشتند که از زمین‌های سوخته این شهر، حداقل تا ۷۰ سال هیچ‌گیاهی رشد نخواهد کرد و روی زندگی را نمی‌توان در این همه خاکستر دید.

اما پس از آن، مجموعه‌ای از اتفاقات موجب شد تا هیروشیما همچنان در طول تاریخ باقی بماند و داستان‌های الهام‌بخشی برای مردم بسازد.

در ابتدا باید به پاییز سال ۱۹۴۵ اشاره کرد، علف‌ها شروع کردند به جوانه زدن از زمین‌های سوخته؛ یعنی درست برخلاف آنچه دانشمندان اعلام کرده بودند. در تابستان سال بعد هم، خرزهره‌ها رشد کردند. سپس درختان کامفور (که بسیاری از آن‌ها حدود یکصد سال عمر دارند) شروع کردند به شاخه دادن و برگ دادن و زنده شدن.

رشد گیاهان موجب قوت قلب مردم محلی شد. جالب است بدانید که خرزهره و کامفور بعدها به‌عنوان گیاهان رسمی هیروشیما ثبت ملی شدند. به این خاطر که موجب برگشت زندگی به شهری سوخته شده بودند.

به طور همزمان، کمک‌های مردمی از سراسر کشور ژاپن و دیگر کشورهای جهان به سمت هیروشیما سرازیر شد. یک معبد در Wakayama Prefecture بتکده (پاگودا) خود که به قرن ۱۶ میلادی تعلق داشت را به این شهر اهدا کرد تا فضای معنوی شهر نیز در کنار سرسبزی و زندگی رونق داشته باشد.

تصویر این معبد را می‌توانید در عکس زیر مشاهده کنید که با رنگ نارنجی خود در میان درختان بسیار زیبای افرای قرمز خودنمایی می‌کند. این معبد در حال حاضر یکی از با صفاترین مناطق شهر هیروشیما محسوب می‌شود.

یک معبد در Wakayama Prefecture بتکده (پاگودا) خود که به قرن ۱۶ میلادی تعلق داشت را به این شهر اهدا کرد تا فضای معنوی شهر نیز در کنار سرسبزی و زندگی رونق داشته باشد.

اما قدم اصلی که موجب تولد دوباره شهر هیروشیما شد به ۶ اوت سال ۱۹۴۹ میلادی باز می‌گردد. در آن تاریخ دولت ژاپن، قانون ساخت شهر یادبود صلح هیروشیما را در مجلس تصویب کرد. این قانون، ثمره تلاش مستمر مردم محلی، به‌ویژه شهردار «سینزو هامای» بود.

در نخستین جشنواره صلح هیروشیما در سال ۱۹۴۷ میلادی، هامای از تمامی شهرداران درخواست کرد تا با هم متحد شده و وحشت جنگ که بر پیکره این شهر سایه انداخته بود را از بین برده و در عوض صلح، دوستی و آرامش را در هیروشیما بگسترانند.

امیداواریم که پیام دوستی، صلح و آرامش هیروشیما در همه جهان گسترده شود.

پیرو این فراخوان، قانون ساخت‌وساز ۱۹۴۹ نه تنها برای بازسازی شهر تصویب شد، بلکه مقرر گشت تا هیروشیما به نماد و یادواره‌ای از صلح و آرامش تبدیل شود.

برای نخستین بار در تاریخ جهان، یک شهر به‌طور کامل خود را برای ترویج صلح و آرامش وقف کرد. این فرهنگ و باور هنوز هم در میان شهروندان هیروشیما زنده و جاری است.

هیروشیما
برای نخستین بار در تاریخ جهان، یک شهر به‌طور کامل خود را برای ترویج صلح و آرامش وقف کرد.

با این توصیفات، پارک یادمان صلح نیز در مرکز شهر و در کرانه رودخانه موتویاسو ساخته شد. این منطقه با مساحت حدودی ۰.۱۲ کیلومتر مربع، در حال حاضر محلی برای نگهداری از مجسمه‌ها و امکانات مربوط به صلح هستند. یکی از بارزترین ساختمان‌های این مجموعه، موزه یادواره صلح است.

در سمت دیگر این ساحل نیز، فرم اسکلتی از تالار ترویج صنعتی استانی هیروشیما همچنان به قوت خود باقی مانده است تا نمادی برای پایان بخشیدن و ممنوعیت استفاده از سلاح‌های هسته‌ای در جهان تبدیل شود. بمباران هسته‌ای هیروشیما، در بالای گنبد این بنا رخ داده و ازاین‌رو، به خاطر قرار گرفتن در کانون مرکزی انفجار، کاملاً ویران نشد.

تالار ترویج صنعتی استانی هیروشیما

مردم محلی‌ ژاپن، بنای یادمان صلح هیروشیما را «گنبد بمب هسته‌ای» یاد می‌کنند.

این بنا، نماد اهمیت ماندگاری صلح در جهان بشمار می‌رود. هیچ بنا یا سازه‌ی دیگری در جهان مانند این ساختمان نیست.

البته جا دارد اشاره کنیم که در سال ۲۰۱۶ میلادی،  یادمان صلح هیروشیما در فهرست میراث جهانی یونسکو جای گرفت و بالغ بر یک میلیون گردشگر از آن دیدن کردند.

واژه «صلح» را می‌توانید در سراسر شهر هیروشیما مشاهده کنید. بلوار صلح، یک خیابان ۴ کیلومتری است که دو طرف آن را درختان و چراغ‌های سنگی مزین کرده‌اند. در همین خیابان، پارک یادمان صلح، دروازه صلح، و مجموعه‌ای از طاق‌های شیشه‌ای با ارتفاع ۹ متری قرار دارند که به کلمه «صلح» در ۴۹ زبان مختف منقوش هستند.

هیروشیما
در بلوار صلح هیروشیما طاق‌های شیشه‌ای با ارتفاع ۹ متری قرار دارند که به کلمه «صلح» در ۴۹ زبان مختف منقوش هستند.

مسولین شهر هیروشیما در مورد سرسبزی و زیبایی شهر هیروشیما گفته‌اند که این امر برای احترام به مردمی است که برای بازسازی و شکل‌گیری دوباره هیروشیما همه تلاش خود را به کار بستند و تا محقق شدن هدفشان از هیچ کوششی فروگذار نکردند.

البته این‌ها تنها موارد مربوط به صلح در هیروشیما نیستند. دانش‌آموزان ابتدایی و راهنمایی، به کمپ صلح برده می‌شوند و برای گردشگران هم نمایشگاه‌هایی در مورد گذشته هیروشیما وجود دارد تا همه در مورد ارزش و اعتبار صلح در جهان بیاموزند.

مرکز هنرهای معاصر هیروشیما به صورت سالانه به هنرمندانی که هماهنگی و آرامش را ترویج می‌دهند، جوایزی اهدا می‌کند.

حتی رویدادهای هنری همچون کنسرت‌ها هم بر پایه صلح و پیام‌رسانی صلح و آرامش به جهانیان برگزار می‌شوند.

مرکز هنرهای معاصر هیروشیما به صورت سالانه به هنرمندانی که هماهنگی و آرامش را ترویج می‌دهند، جوایزی اهدا می‌کند.

استاندار هیروشیما در این‌باره گفته:  هدف اصلی هیروشیما، ارسال پیام آرامش به جهانیان است و برای این‌منظور، سامانه‌ای در نظر گرفته شده تا به‌صورت مستمر از تمامی فعالیت‌هایی که در راستای صلح جهانی انجام می‌گیرند حمایت و قدردانی شود.

امیداواریم که پیام دوستی، صلح و آرامش هیروشیما در همه جهان گسترده شود.

اگر قصد سفر به این شهر زیبا و سرشار از دوستی را داشتید، باید بدانید که با خاطره‌ای شیرین به شهر خود بازخواهید گشت. علاوه بر ۶ رودخانه‌ای که در این شهر جاری است و چشم‌اندازهای زیبایی رقم زده، رفتار ساکنین ان نیز با گردشگران بامهربانی است. به‌طوری که خاطره آن را «اثر هیروشیما» می‌نامند که ماندگار است.

منبع: bbc
بدون نظر

ورود