سیستم دفاع موشکی اس ۴۰۰ روسیه؛ سامانه‌ای بسیار خوفناک‌تر از حد تصور

سیستم دفاع موشکی اس ۴۰۰ روسیه؛ سامانه‌ای بسیار خوفناک‌تر از حد تصور

این روزها که بحث خرید سیستم های دفاع موشکی بسیار داغ است همه برای خرید سیستم دفاع موشکی اس ۴۰۰ روسیه صف بسته اند. اما در بازاری که انواع مختلفی از سیستم های دفاع موشکی ساخت کشورهای بزرگ دنیا وجود دارد چرا همه برای خرید این مورد تلاش می کنند؟ میل کشورهای جهان و به خصوص کشورهای منطقه خلیج فارس به این سیستم بی دلیل نیست. قرارداد عربستان سعودی برای خرید سیستم ضدموشکی ترایمف اس ۴۰۰ از روسیه، دهن کجی و شکستی سخت برای ایالات متحده و کشورهای اروپایی عضو ناتو به شمار می آید. این قرارداد پس از آن امضا شد که ترکیه نیز قرارداد ۲.۵ میلیارد دلاری خود را برای خرین این سامانه از روسیه نهایی کرد. مصر نیز قصد دارد این سیستم را از روسیه خریداری نماید.

اس 400

مصر از قبل نیز سیستم اس ۳۰۰ وی ام که می توانست موشک های بالستیک برد کوتاه و متوسط، موشک های کروز، موشک های نقطه زن، هواپیماهای تاکتیکی و استراتژیک و همچنین هواپیماهای جنگ الکترونیکی و اخطار اولیه را رهگیری و منهدم کند نیز در اختیار داشت. یکی دیگر از کشورهایی که سیستم دفاع موشکی اس ۳۰۰ را در اختیار دارد یونان است که یکی از متحدان ناتو به شمار آمده و این سامانه را از قبرس خریداری کرد؛ بعد از آن که ترکیه این کشور را تهدید کرد که در صورت در اختیار داشتن این سیستم موشکی به این کشور حمله خواهد کرد. از این رو این سیستم به یونان فروخته شد تا از درگیری جنگ با ترکیه جلوگیری شود. کشورهای دیگری نیز از این سیستم دفاع ضد موشکی استفاده می کنند که از آن میان می توان به چین، هند، اوکراین، ونزوئلا و بلغارستان اشاره کرد که خود از کشورهای عضو ناتو به شمار می آید.

اس 400

اما سیستم دفاع موشکی اس ۴۰۰ به کلی قاعده بازی در میدان نبرد را تغییر می دهد. در واقع قدرت اصلی و تعیین کننده این سیستم در این است که اس ۴۰۰ موشک های رهگیری متفاوتی می تواند شلیک کند. این سیستم چهار نوع مختاف موشک را پشتیبانی خواهد کرد: موشک های با برد بسیار بلندی که تا ۴۰۰ کیلومتر برد دارند، موشک های برد بلندی که تا ۲۵۰ کیلومتر برد دارند، موشک های برد متوسط با برد ۱۲۰ کیلومتر و در نهایت موشک های برد کوتاه با برد ۴۰ کیلومتر. اگر بخواهید مقایسه کنید سیستم دفاع موشکی پاتریوت ایالات متحده تنها دارای یک نوع موشک رهگیر است که برد آن نیز از ۱۰۰ کیلومتر (دقیقا ۹۶ کیلومتر) فراتر نمی رود.

اما این تمام ماجرا نیست. موشک های برد متوسط این سامانه با نام ۹M96E2 از بهترین بخش های اس ۴۰۰ هستند. این موشک ها با سرعت ۱۵ ماخ (۵ کیلومتر در ثانیه و ۱۸.۵۰۰ کیلومتر در ساعت) پرواز می کنند و می تواند در ارتفاعی پایین در حد ۵ متر از سطح زمین نیز با هدف خود درگیر شود و نیرویی با قدرت بیش از ۲۰ جی (نیروی جاذبه ای) تولید کند در حالی که انسان با لباس ها و کلاه های ضدفشار مخصوص و تنها برای چند ثانیه می تواند نیرویی با قدرت کشش حداکثر ۹ جی را تاب بیاورد. این موشک برای هدف قرار دادن هواپیماها یا موشک هایی که در ارتفاع بسیار پایین حرکت کرده و هدف قرار دادن آن ها با موشک های کروز ممکن نیست بسیار موثر خواهد بود.

اس 400

دکتر کارلو کوپ، یکی از شناخته شده ترین کارشناسان علوم هوافضای جهان، می گوید که اس ۴۰۰ دارای رادارهای انتخابی دریافت اطلاعات است که قابلیت شکست دادن هواپیماهای پنهانکار مدرن مانند اف ۲۲ و اف ۳۵ را نیز دارد. این رادارها از باندهای فرکانسی متعددی از جمله وی اچ اف و ال که توانایی شناسایی جنگنده های بسیار پنهانکار را دارند استفاده می کنند. جنگنده های رادارگریز امروزی طوری ساخته شده اند که توسط رادارهای باند ایکس که بیشترین استفاده را در صنعت رادارهای نظامی دارند شناسایی نشوند. جنگنده اف ۳۵ بیشتر در قسمت جلوی خود دارای خاصیت پنهانکاری است که بدین معنا خواهد بود که در صورت بازگشت پس از انهدام هدف یا پشت کردن به آن بسیار آسیب پذیر خواهد بود. در حال حاضر تمامی سیستم های دفاع موشکی ایالات متحده و متحدانش اغلب از باند ایکس استفاده می کنند که با روی آوردن روسیه و چین به ساخت هواپیماها و موشک های پنهانکار دیگر عملاً بلااستفاده خواهند بود.

اس 400

علاوه بر پیشرفت های فوق العاده در زمینه راداری که ممکن است به مشتریان خارجی داده شده و یا داده نشود، روسیه یک سیستم دفاع هوایی یکپارچه خوفناک دارد اگر چه سایز ناوگان هوایی حقیقتاً مدرن آن در مقایسه با ایالات متحده و ناتو بسیار کوچک است. روسیه به مدت یک دهه، نبرد در زمینه ساخت هواپیماهای جنگی را به دلیل نداشتن منابع مالی کافی برای توسعه این جنگ افزارها به کلی باخته بود و شرایط اقتصادی کنونی آن نیز به سختی امکان ساخت و توسعه تجهیزات نظامی مدرن را میسر می سازد. در واقع یکی از دلایلی که روسیه سیستم دفاع موشکی خود را توسعه داده نه تنها مقابله با هواپیماهای پنهانکار و موشک های کروز ایالات متحده بلکه این واقعیت است که توانایی ساخت و توسعه یک ناوگان مدرن بزرگ و پرتعداد از هواپیماهای جنگی را ندارد.

اس 400

بدین ترتیب روسیه به جای تمرکز بر مولفه های تهاجمی در این بخش از ارتش خود، روی تجهیزات دفاعی متمرکز شده است؛ موضوعی که توسط مقامات آمریکایی نادیده گرفته می شود. سیستم اس ۴۰۰ که یک سیستم دفاع ضد موشکی برد بلند است برای هدف قرار دادن هواپیماهای فرماندهی دشمن و هواپیماهای جاسوسی آواکس طراحی شده است.این هواپیماها که توسط ایالات متحده و کشورهای عضو ناتو مورد استفاده قرار می گیرند در پایگاه هایی در ژاپن و امارات متحده عربی نیز مستقر هستند و بدین ترتیب در برابر این سیستم دفاع موشکی به شدت آسیب پذیر می باشند. به دلیل برد بلند این سیستم ضد موشکی، تمامی هواپیماهایی که تاکنون از خطر دیگر سیستم های دفاعی روسیه در امان بودند دیگر ایمن نخواهند بود. بدین ترتیب شاید زمان بازنشستگی آواکس که از دهه ۱۹۶۰ وارد سرویس شد فرا رسیده است.

اس 400

اس ۴۰۰ همچنین در مقابله با موشک های کروز نیز بسیار توانمند بوده که بیش از همه عاملی برای جلب توجه عربستان سعودی بوده است هر چند هنوز کسی در مورد میزان کارآیی این سیستم در برابر موشک های کروز چیزی نمی داند. تصمیم عربستان سعودی برای خرید سامانه دفاع موشکی اس ۴۰۰ بی ارتباط با خرید سیستم اس ۳۰۰ وی ام و تصمیم برای خرید اس ۴۰۰ توسط مصر نیست. روسیه با فروش این سامانه به کشورهای عضو ناتو که آینده آن ها در این اتحادیه چندان امیدوار کننده نیست اتفاقی غیرمنتظره را رقم زده است.

همچنین روسیه توانسته نظر برخی کشورهای قدرتمند منطقه مانند عربستان و امارات که همواره مشتری سلاح های آمریکایی بوده اند را برای خرید این سامانه جلب کند که به شدت به وجهه ایالات متحده آسیب وارد خواهد کرد. علاوه بر این امارات به زودی اولین جت های جنگنده چند منظوره سوخوی ۳۵ را دریافت خواهد کرد که پیشرفته ترین جنگنده ناوگان هوایی روسیه به شمار می آید. بدون شک ایالات متحده هیچ هماوردی برای اس ۴۰۰ نداشته و با گسترش این سامانه در میان کشورهای جهان دیگر برای نگرانی بسیار دیر شده است.

با ۱۵ سلاح مخوف و فوق پیشرفته موجود در زرادخانه های تسلیحاتی روسیه آشنا شوید [قسمت اول]

موشک «شیطان ۲»؛ اسلحه جدید روس ها که می تواند کشوری با ابعاد فرانسه را نابود کند

سیستم دفاع موشکی اس-۵۰۰ روسیه؛ خوفناک ترین و پیشرفته ترین در نوع خود

قطار مرگ؛ سامانه موشکی جدید روسیه که می تواند از هر نقطه ای سلاح هسته ای شلیک کند [تماشا کنید]

منبع: nolimitszone
مطالب مرتبط
مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
دیجیاتو
۱۵ نظر

ورود

  • علی فروردین ۸, ۱۳۹۷

    جالبه که روسیه که انهمه ادعای دوستی با ایران را داره و سالهاست داره ایران را میدوشه نه اس ۴۰۰ به ایران میده و نه سوخو ۳۵ در عوض به دشمنای ایران هردوتاش را هم میده تا هم بتوانند به ایران حمله کنند و هم بتوانند در مقابل موشکهای ایران از خود دفاع کنند

    • هیراد فروردین ۱۱, ۱۳۹۷

      اتفاقا روسیه پیشنهادش رو داد، اما ایران قبول نکرد!

    • صادق تیر ۱۱, ۱۴۰۲

      خب سوخو ۳۵ هم خریدیم و تحویل گرفتیم
      اما بدان روسیه تا الان به هیچ کشوری جنگنده سوخو ۳۵ نفروخته

  • saeed فروردین ۸, ۱۳۹۷

    این کشورها رو نگان نکنین که همه چیزشون رو برای همه دنیا نشون میدن. آمریکا یه چیزهایی داره که هیچکس نداره و هیچکس هم حتی نمیدونه حدس هم بزنه. همه چیز تو میدان جنگ معلوم میشه که کاراییشون چقدره و کشورها چه چیزهایی دارن.

    • حسین فروردین ۱۲, ۱۳۹۷

      دوست عزیز صنعت فیلم هالیود رو برای همین راه انداخته اند تا فکر شما رو اینطور مسموم کنند که امریکا یه چیزهایی دارد!
      در عمل و میدان جنگ ما سربازان آمریکایی و انگلیسی رو به اسارت دراوردیم و اونها شلوارشونم خیس کردن!

      • امين فروردین ۱۲, ۱۳۹۷

        دوست عزیز نظر شما من رو بیشاز همه یاد فیلم بربادرفته میتدازه. تو قسمت اول این رمان دعوا بر یر توانمندی جنوب آمریکا در جنگ با شمال اونجا بود و همه غیورمردها از توانای کشورشون داد سخن میدادنو کیف میکردن. فقط یه نفر تو اون جمع بود که همه رو مسخره کرد و با دلایل علمی ثابت کرد که جنوب شکست بدی رو در مقابل شمال میخوره. البته به غرور همشون بر خورده بود که این حرفا رو میشنیدن. القصه که وقتی جنگ شد آدمایی که نمیتونستند فرق بین حقیقت و آرزوهاشون رو درک کنن به سختی تنبیه شدن و خانه و خانواده و تمام ارزشهاشون رو نابود شده دیدن. مراقب باش خودتو گول نزنی دوست عزیز

  • سام فروردین ۱۱, ۱۳۹۷

    این مقاله پر از اشتباه علمی و نظامی هست و احتمالا توسط پوتین لاف زن نوشته شده:
    ۱- آمریکا در حمله به پایگاه هوایی سوریه در اصل میخواست سیستم هوایی اس ۴۰۰ رو تست بگیره که با موشکهای با تکنولوژی ۳۰ سال پیش تام هاگ ولی با سنسورهای جدید بی خاصیت بودن است ۴۰۰ رو به همه ثابت کرد
    ۲- روسیه بخاطر اینکه به دلیل تحریم ها و وابستگی شدید به نفت و نداشتن درآمد دیگر مجبور به فروش تنها کالای قابل عرضه و گران خود یعنی اس ۴۰۰ به مشتریان خارجی هست در حالیکه سیستم دفاعی یک کشور، کالایی قابل عرضه و فروش نیست چرا که به امنیت اون کشور وابسته هست به این دلیل آمریکا هیچ وقت سیستم دفاعی جدید و حساس خودش رو به هیچ کشوری نمی فروشه پس به این دلیل همه سراغ اس ۴۰۰ میرن.قطعا کارشناسان آمریکایی اطلاعات اس ۴۰۰ رو از کشورهای هم پیمان گرفتند و پول خرید این موشکهای اس۴۰۰ رو شک نکنید آمریکا داده تا بتونه سنسورهاش رو تست بگیره.
    ۳- آمریکا تکنولوژی هدف گرفتن ماهواره ها رو چند سال پیش تست گرفته که از داخل یک ناو شلیک شده بود این سیستم اس ۴۰۰ رهگیریش از طریق ماهواره ها هست وقتی آمریکا ماهواره های رهگیر رو هدف بگیره این موشکها بی خاصیت میشن.
    ۴- هیچ کشور خردمندی قابلیت دفاعی کشورش رو فاش نمیکنه مگه اینکه بخواد لاف بزنه و مثلا حریفش رو برسونه .درباره روسیه دقیقا همین طوری هست و شما به زودی متوجه میشید که چطوری آمریکا با سلاحهای جدید و سری در چند ماه روسیه رو به خاک و خون میکشه

  • ناشناس فروردین ۱۲, ۱۳۹۷

    شکی در این نیست که اس۴۰۰ یکی از پیشرفته ترین سیستم های پدافندی دنیاست…اما در زمان نبرد هم غیر قابل نفوذ نیست زیرا می توان با استفاده از یک عملیات سرکوب پدافند گسترده هر سیستمی را نابود کرد و می توان از جنگنده های پنهانکار و با سطح مقطع راداری کم و موشک های کروز پنهانکار (با سطح مقطع راداری بسیار کم و پلتفرم پروازی در ارتفاع پست و تغییر ارتفاع)استفاده از سیستم های جمینگ(جنگ الکترونیک)پیشرفته به صورت غلاف و به صورت هواپیماهای جنگ الکترونیک و جاسوس الکترونیک و کشتی ها و….برای پارازیت و نویز انداختن روی رادارها و یا ویروسی کردن آنها…استفاده از تله های پرنده…استفاده از حمله زنبوری به وسیله زیر پهپاد و انواع و اقسام روش ها برای عملیات سرکوب پدافند ساقط کردن سیستم پدافندی مثل اس۴۰۰ آسان نیست ولی غیرممکن هم نیست…آسمان امن به وسیله پدافند قوی و نیروی هوایی قوی به دست می آید و در زمینه نیروی هوایی هم ناتو و اعتلاف نسبت به روسیه برتری هایی دارند ولی در نهایت چیزی که به ما مربوط می شود این است که روسیه متحد استراتوژیک ایران به ترکیه و عربستان و برخی دیگر از کشورهای عربی دشمن ایران سلاح های پیشرفته اش را می فروشد و همین طور چین هم دیگر متحد ایران تجهیزات پیشرفته ای را به آنها می فروشد ولی به ایران نمی فروشند…

  • Parsa فروردین ۱۲, ۱۳۹۷

    به توپ های لیزری امریکا که بر روی نار های جنگی ش قرار داره و در سر تا سر دنیا. هست هم نگاه کنیم
    هزینه هر شلید کمتر از یک دلار
    راحتی کار
    سرعت شلید نور
    دفعات شلیک بیشمار
    کشتی قایق موشک کروز بالستگ و … قابل هدف گیری

    تازه سیستم تاد امریکا را فراموش نکنیم

  • محصب فروردین ۱۲, ۱۳۹۷

    چقدر از کلمات خوفناک و مخوف زیاد استفاده میکنید مثل اینکه روزیاتو کارشناس امور نظامیه یا اینکه میخواین تو خواننده هیجان ایجاد کنیین

  • اریا فروردین ۱۲, ۱۳۹۷

    اینها همه در برابر سیستم بیم لیزری هیچی نیستن. لیزر با سرعت نور حرکت میکنه . اس ۴۰۰ و ۵۰۰ و… در برابرش ناتوانن.

  • هادی فروردین ۱۲, ۱۳۹۷

    کاملا مقاله ش جهت دار بود.
    وقتی مقاله رو می خوندم یه حسی همش می گفت چقد این مقاله درپیتی و یک جانبه نوشته شده.

  • هادی فروردین ۱۳, ۱۳۹۷

    مقاله جالبی بود دوستانی که در ناسا و صنایع سوخو و لاکهید مارتین کار میکنند اومدن اینجا نظر گوهر وار گذاشتن

  • ناشناس بهمن ۳, ۱۳۹۷

    خیلی جالبه بعضیا از امریکا چنان بتی ساختن که شاید خودشم ندونه . اینو بدونید امریکا ظاهرش بهتر از باطنش ینی چی؟ ینی خودشو درظار تو فیلماش خوب نشون میده و یا حتی توامارهای نظامی درحالیکه به اون خوبی نیست.

  • بابک مرداد ۷, ۱۳۹۹

    سلام تو یک مطلب نظامی خوندم که نویسنده نوشته بود دو کشور قدرتمند در منطقه که از لحاظ نظامی قدرتمند هستند میخواهند اس۴۰۰ ازروسیه بخرند ،این نویسنده چرا فکر میکند این دو کشور قدرتمندند اینها نتونستند از پس یمن در بیاییند حالا شما به این دوکشور میگوئید قدرتمند ،البته هیچ کشوری رو نباید دست کم شمرد ولی این همه تعریف از قدرت آنها هم باعث میشه که ما فکر کتیم که شانس آوردیم امارات وعربستان تا حالا به ما رحم کردند وحمله نکردند