راهنمای کاشان گردی در اردیبهشت ماه ۹۷

از ابیانه و قمصر تا مشهد اردهال

راهنمای کاشان گردی در اردیبهشت ماه ۹۷

کاشان، سرزمین هفت هزار ساله ایران، برگی از افتخارات کهن دیار پارسیان است که در اردیبهشت ماه، قمصر کاشان، میزبان گردشگرانی می شود که عاشق گلاب گیری هستند. دیار عقرب، گل سرخ، پشمک، خانه های تاریخی، حمام فین و سرزمین نام های جاویدان، مقصد گردشگری ارزنده ای است که توصیه میکنیم در اردیبهشت ماه برای بازدید از آن برنامه ریزی کنید. گزارش امروز سرویس گردشگری روزیاتو شما را با مقصدهای توریستی کاشان در جریان سفر یک روزه آشنا می کند. با کاشان گردی امروز روزیاتو همراه باشید.

بهار بهار، چه اسم آشنایی. . .

بهار، حتما بهترین فصل سال برای سفر است. چرا که با گرمای سوزان تابستان که در بسیاری از نقاط کشور شاهد هستیم،  روبرو نبوده و به خاطر عدم تعطیلی مدارس و دانشگاه ها، با حجم میلیونی گردشگر مواجه نخواهیم بود. از طرفی، از هفته سوم فروردین تا هفته پایانی خرداد، یکی از خلوت ترین زمان ها برای استفاده از مقصدهای گردشگری و هم چنین اقامتی در  ۳۱ استان ایران خواهد بود. توجه داشته باشید که در ایام بهار، به خصوص پس از تعطیلات نوروز، قیمت هر شب اقامت در هتل های لوکس تا معمولی  بعضا تا ۵۰ درصد با افت قیمت روبرو می شود که این یک فرصت ایده آل برای گردشگران در فصل بهار است. همین وضعیت تقریبا برای فصل پاییز هم وجود دارد و می توان با کم ترین هزینه به نسبت فصل تابستان و دو هفته عید، نسبت به گردش در استان ها اقدام کرد.

کعبه، قبله گاه مسلمین جهان، همه ساله با گلاب ناب قمصر کاشان شستشو می شود

تفاوت گردشگری پاییزی و گردشگری بهاری آن است که هوا در پاییز ایران به مراتب سرد تر از فصل بهار بوده و بعضی  نقاط  ایران مثل کردستان و لرستان،  که طبیعت فوق العاده ای در بهار دارند، در پاییز به خصوص در نیمه دوم آن، خیلی سرد می شود و عملا از فهرست اولویت های گردشگری خارج می شود. بنابراین هم از حیث قیمت سفر و هم شرایط آب و هوایی و هم خلوتی مقصدهای گردشگری، بهار، فصل عاشقان سفر است. یکی از این مکان ها، حتما کاشان است. جایی که شما را به ضیافت سوغات خوشمزه، مردمان مهمان نواز و مکان های دیدنی و تاریخی شگفت انگیز می برد. جایی در کویر. دیار نامداران و نام آوران ایرانی.

تصویر هوایی از کاشان

دسترسی شما از هر نقطه ایران به کاشان، با قطار و اتوبوس فراهم است. کاشان فرودگاه ندارد و باید از اصفهان یا مناطق اطراف استفاده کنید. این دیار را در برخی کتب، به عنوان با اصالت ترین و اولین شهر ایران و جهان خطاب کردند. باغ فین، از جمله باغ های ایرانی است که در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار دارد.

با شکوه باغ های ایرانی آشنا شویم

بافت تاریخی کاشان هم چون بافت تاریخی یزد و کرمان، دیدنی های بسیار دارد. گشتی در کوچه پس کوچه های کاشان را فراموش نکنید

 چطور به کاشان برویم؟

از  قطار برای سفر به کاشان استفاده کنید. اگر فاصله مکانی شما با کاشان کم تر از ۴۰۰ کیلومتر است، از اتوبوس هم می  توانید استفاده کنید. اما خوب اگر فردی از سیستان و بلوچستان قصد کاشان گردی داشته باشد، بهتر است از هواپیما یا قطار استفاده کند و حداقل ۱ روز را برای رفت و آمد خود در نظر بگیرد. اگر نزدیک کاشان هستید مثلا در تهران سکونت دارید، بلیط رفت و برگشت قطار را تهیه کنید. قطارها معمولا به مقصد تهران، شلوغ است و احتمال دارد حتی در ایام کم مسافر بهار نیز، بلیط به راحتی جور نشود.

قطار های مختلف برای تهران به کاشان
بلیط اتوبوس تهران به کاشان

فاصله تهران با کاشان با قطار سه ساعت و اندی است. یعنی اگر ۷ صبح حرکت کنید، ۱۰ ایستگاه قطار کاشان خواهید بود. خرید بلیط قطار حداقل ۱  هفته پیش از  سفر، شما را با قیمت کمتری روبرو میکند.

بعد از قطار چه کنیم؟

در ایستگاه کاشان که پیاده می‌شوید، برای رسیدن به مرکز شهر یا دیگر مکان‌ها باید ماشین سوار شوید، معمولا داخل ایستگاه تاکسی هست، اما اگر نبود، کنار اتوبان که بایستید، دومی یا سومین ماشین می‌ایستند و فقط می‌پرسد کجا می‌روید و شما را می‌برد! راه‌آهن کاشان در شرقی‌ترین نقطه شهر قرار گرفته و «باغ‌فین» که ثبت جهانی هم شده و به نظر می‌رسد هر کسی که به کاشان می‌رود حتما باید آن را ببیند، در غربی‌ترین نقطه آن! شاید فکر کنید بهتر است از راه‌آهن به مرکز شهر بروید و بعد به سمت غرب و باغ فین بروید، اما از ما به شما نصیحت که همان اول کار از ایستگاه به باغ‌فین بروید، هم اینکه ممکن است عصر با توجه به ترافیک محل‌های دیدنی در مرکز شهر هم خسته شوید و هم اینکه دیگر زمان رفتن به سمت دیگری از شهر را نداشته باشید، هم اینکه باغ‌فین شلوغ و البته گرم می‌شود.

پس همان اول یک ماشین بگیرید به سمت باغ‌فین و حواستان هم باشد که دربست حساب نکنند! بگویید مسافر بزند، اما در نهایت بین ۱۲ تا ۱۵ هزار تومان کرایه می‌گیرد.

باغ‌فین کاشان

نام باغ‌فین هم در میان آثار ثبت شده ملی وجود دارد، هم چند سالی است به ثبت جهانی یونسکو رسیده است. اما دلیل شهرت این باغ به جز اینکه باغ‌ایرانی دوره صفویه است، محلی است که ناصرالدین شاه، صدراعظم خود «امیرکبیر» را به قتل رسانید، حمام فین که امکان بازدید از آن وجود دارد، قتلگاه امیرکبیر است.

به  هر حال وقتی به کاشان سفر می‌کنید، باغ‌فین را هم باید دید، اما به طور کلی باغ‌فین را نمی‌توان در دسته بناهای خیلی خاص قرار داد، این باغ شباهت زیادی به باغ‌های یزد دارد و متاسفانه بخش‌های زیادی از بخش‌های داخلی سازه از بین رفته است، در باغ‌فین حتما بخش «حوض جوش» را ببینید، یکی از ورودی‌های آب چشمه به باغ از این قسمت بوده که در ضلع جنوبی باغ قرار گرفته، این حوض ۱۶۰ حفره دارد که ۸۰ حفره آن ورود آب و ۸۰ حفره آن کار خروج آب را انجام می‌دهند.

یه سمت تپه‌های سیَلک

خیلی وقتتان را در باغ‌فین و اطراف آن صرف نکنید، یک شهر برای دیدن باقی مانده! بهتر است راه بیفتید و از همان خیابان امیرکبیر که در ورودی و خروجی باغ‌فین است، به سمت تپه‌های سیَلک بروید. این تپه‌ها هیچ چیز خاصی ندارند، واقعا تعدادی تپه هستند که می‌توانید کمی روی آن‌ها راه می‌روید و یک نمایشگاه از ابراز و وسیله‌های پیدا شده از تپه‌ها را ببینید. شاید خیلی راحت بتوان این محل را از لیست دیدنی‌های کاشان حذف کرد، اما بعدها می‌توانید از اینکه در جایی قدم گذاشته‌اید که انسان‌های هشت هزار سال پیش در آن قدم گذاشته‌اند، حالتان فرق می‌کند.

برای رسیدن به این تپه‌ها از همان خیابان امیرکبیر ماشین بگیرید، البته به نظر می‌رسد تقریبا کرایه تاکسی‌ها در کاشان زیاد است، مسیر باغ‌فین تا تپه های سیلک را با ما ۵ هزار تومان حساب کردند، اما دمِ در ورودی پیاده شدیم. برای دیدن تپه‌ها به بلیت نیاز نیست، اما برای تماشای نمایشگاه اثار یافت شده از تپه‌ها باید بلیت تهیه کنید که ما تصمیم گرفتیم فقط تپه‌ها را ببینیم.

زندگی روی این تپه‌ها دو مرحله بوده، مرحله اول از هشت هزار سال تا هفت هزار و ۳۰۰ سال قبل است که انسان‌ها به شکار حیوانات مشغول بودند و با گیاهان برای خودشان سرپناه می‌ساختند. بعد از آن در مرحله دوم یعنی از هفت هزار و ۳۰۰ سال تا ۶ هزار و ۷۰۰ سال قبل زندگی انسان‌ها وارد مرحله پیشرفته‌تری شده و کار با فلزات را یاد گرفته بودند. اما در حدود سال‌های ۶ هزار و ۷۰۰ سال تا ۶ هزار ۶۰۰ سال قبل آخرین روستای این منطقه خالی از سکنه می‌شود، دلایل آن هم به عواملی مثل بیماری و زلزله و زوال زیست محیطی برمی‌گردد. البته امروزه در منطقه می‌توانید بقایای استخوان آریایی‌هایی که احتمالا در اثر زلزله از بین رفته‌اند را ببینید.

پیش به سوی مرکز شهر

حالا که دو محل دورتر از مرکز شهر را دیده‌اید و ساعت هم تقریبا ۱۱ قبل از ظهر است، با یک ماشین به سمت مرکز شهر و خانه‌های تاریخی بروید. البته ماشین پیدا کردن چندان ساده نیست و بهتر است که در مسیر و کنار خیابان راه بروید تا ماشین پیدا کنید. البته اگر خوش‌شانس باشید یک راننده خوش‌اخلاق و راه بلد سوارتان می‌کند و در پایان هم چون مهمان شهرشان شده‌اید و با این بهانه که مسیرش بوده، از شما پول نمی‌گیرد!

خانه‌های تاریخی کاشان همگی در کنار هم هستند و از اول خیابان که شروع کنید، با خیال راحت همه را دیده‌اید و خیالتان راحت است هیچ‌کام هم از دست نمی‌روند!

سرای عامری‌ها

سرای عامری‌ها که بعد از مرمت امروز به اقامتگاه زیبایی بدل شده، احتمالا اولین مقصد شما در خیابان خواهد بود، خانه‌ای بزرگ و قدیمی است که احتمالا به قرن ۱۳ برمی‌گردد. البته برای ورود به خانه باید بلیت ۵ هزار تومانی آن را تهیه کنید. این خانه دو حیاط مستقل از هم برای دو بخش درونی و اندرونی دارد که و از ویژگی‌های آن مجلل بودن هرکدام و تزئینات بخش‌های مختلف خانه است.

از آن‌جایی که شما در سرای عامری‌ها اتاق ندارید، فقط بخش حیاط و ساختمان اصلی را می‌توانید ببینید و البته از یک راهروی متفاوت و عجیب و به پشت بام برسید که اتفاقا خیلی هم زیباست.

خانه تاریخی طباطبایی‌ها

مرحوم سیدجعفر طباطبایی که از تجار معروف و شناخته شده فرش دستباف در کاشان بوده، در سال ۱۲۰۹ شمسی سنگ‌بنای خانه‌ای چهار هزار متری را می‌گذارد! خانه‌ای با بخش‌های اندرونی، بیرونی و مخصوص خدمه که مجموعا ۴۰ اتاق، چهار حیاط، چهار سرداب (زیرزمین)، سه بادگیر و دو مسیر عبور قنات دارد.

ساختن خانه هم ۱۰ سالی زمان بُرده! برای ورود به خانه هم بلیت دو هزار ۵۰۰ تومانی را باید تهیه کنید، اگر به خانه طباطبایی‌ها رفتید، خودتان را مثل ما خسته نکنید که همه ۴۰ اتاق را از نزدیک ببینید، از بودن در حیاط‌ها و اتاق‌های اصلی لذت ببرید و کنار گل‌های حیاط عکس بگیرید. ۴۰ اتاق خالی چندان هم دیدن ندارد و فقط خستگی برای‌تان باقی می‌گذارد، البته چون خیلی بزرگ است، حواس‌تان باشد هر چهار حیاط را ببینید که هر کدام زیبایی خاص خودشان را دارند.

خانه تاریخی بروجردی‌ها

خانه بروجردی‌ها که خیلی هم به خانه طباطبایی ها نزدیک است، داستان جالبی دارد، می‌گویند حاج سیدمهدی نطنزی که بازرگان مقیم کاشان بوده و به خاطر سفرهای زیادش به بروجرد، بروجردی نامیده می‌شده، عاشق دختر حاج سیدجعفر طباطبایی (همان صاحب خانه طباطبایی‌ها) می‌شود و پدر دختر شرط ازدواج دخترش را ساختن خانه‌ای مانند خانه خودش عنوان کرده! جادوی عشق کار خودش را کرد و بعد از هفت سال حیاط اندرونی خانه ساخته می‌شود و بعد ۱۱ سال دیگر هم برای ساختن تالار اصلی زمان صرف می‌شود.

ورودی خانه بروجردی‌ها هم دو هزار و ۵۰۰ تومان است و علاوه بر حیاط زیبا، گچ‌بُری‌ها چشم نوازی دارد و وقتی برای دیدنش رفتید، تمام مدت سر به هوا خواهید بود!

خانه تاریخی عباسیان

خانه عباسیان هم مثل دو خانه قبلی در همان محله قرار گرفته و بلیت دو هزار ۵۰۰ تومانی دارد، البته زیربنای آن خیلی بیشتر است و معماری متفاوتی هم دارد که در همه‌جا تقارن رعایت شده است. اما خانه عباسیان یک رستوران معروف هم دارد که اگر بر اساس همین برنامه پیش آمده باشید، حالا دیگر وقت نهار است و می‌توانید قبل از دیدن خانه یا بعد از دیدن آن به رستوران بروید و نهار بخورید. البته رستوران خیلی شلوغی است و پر از توریست‌هایی است که می‌خواهند غذای ایرانی را در دل ایران تجربه کنند! غذاهای مختلفی هم دارد، اما غذای کاشان، آبگوشت، مسما بادمجان با گوشت شتر و گوشت و لوبیا با برنج و شوید است. البته قطعا غذاهای مختلف دیگری هم هست و حتی ممکن است هر منطقه غذایی را به شکل متفاوتی سرو کند، اما این غذاها را در رستوران خانه عباسیان می‌توانید پیدا کند، دوغ و ماست محلی خوشمزه‌ای هم دارند.

حمام سلطان امیر احمد

این منطقه کاشان به محله سلطان امیراحمد معروف است و حمام سلطان امیراحمد هم همین‌جا قرار گرفته است. بلیت ورودی آن برای هر نفر دو هزار تومان است و باید بگوییم به جز معماری خاص و زیبا انتظار چیز دیگری را نداشته باشید. پشت بام حمام‌های قدیمی هم که اساسا زیبایی خاصی دارد.

و برگشت..

 حالا که با این برنامه همراه شده‌اید و کاشان را دور زده‌اید، دیگر ساعت از ۵:۳۰ عصر گذشته و کم‌کم باید به سمت ایستگاه قطار برگردید. احتمالا جاهای دیدنی از این لیست جا مانده باشند، مثل همین بازار که ساختمان‌های مختلفی دارد، اما سفر یک روزه است و به هر حال محدودیت‌های زمانی دارد و از طرفی آدمیزاد هم خسته می‌شود! اگر همه مسیر را مو به مو با ما امده باشید، می‌دانید که دیگر توان راه رفتن هم ندارید و خیلی خسته هستید. از همان اطراف بازار یک بستنی بخرید، سوار تاکسی شوید و با ۵ هزار تومان به به ایستگاه قطار برسید.

حساب کتاب پایانی

با در نظر گرفتن بلیت‌های ۱۸ هزار تومانی قطار و بلیت‌ها و آژانس در حدود ۱۵۰ هزار تومان خرج کرده‌اید. این رقم بدون در نظر گرفتن نهار و خرید سوغاتی است که بستگی به انتخاب خودتان دارد. بیشترین پولی که خرج می‌شود، برای بلیت مکان‌های دیدنی و آژانس‌هاست. اگر از تهران می روید، اتوبوس و قطار در انتظار شما خواهد بود. اگر به کاشان رفتید، تصویر و نظرات خود را از طریق کانال های روزیاتو در شبکه های اجتماعی ارسال کنید.

سفر به «سوباتان»، بهشت اردیبهشت ایران را فراموش نکنید

مطالب مرتبط
مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
یک نظر

ورود