با مراحل، فواید و رکورد دار اهدای خون ایران آشنا شویم

اهدای خون ۲.۵ میلیون ایرانی در سال ۱۳۹۶

با مراحل، فواید و رکورد دار اهدای خون ایران آشنا شویم

اهدای خون اهدای زندگی است و مهم ترین هدیه ما به هم نوع در زمان زنده بودن است. پس از مرگ، اگر کارت اهدای عضو را دریافت کرده باشید، نسبت به پیوند اعضای بدن به افراد نیازمند اقدام می شود. اما به هر حال، برای زنده ها، هیچ اهدایی ارزشمند تر از اهدای خون نیست. سالانه بیش از ۲ میلیون هموطن خون اهدا میکند و ۵۲ درصد اهدا کنندگان، خون دهندگان مستمر هستند. شاخص اهدا خون در ایران، ۲۷ در هر هزار نفر است که فاصله کمی تا استاندارد ۳۳ داریم.

افرادی که به ویروس HIV آلوده هستند و قصد خون دادن داشته باشند، اگر بیماری اهداکننده در جریان آزمایش‌ها مشخص شود، آزمایشات تکمیلی برایش انجام میشود. اگر جواب آزمایشات تاییدی هم مثبت اعلام شود، وی با ساز و کار خاصی به درمانگاه پیگیری اهداکنندگان معرفی میشود، در آنجا آزمایش و مشاوره مجدد برای او انجام شده و در نهایت وی را به کلینیک‌های درمانی مربوط ارجاع میشود تا ضمن پیگیری امر درمان، راه‌های پیشگیری از ابتلای دیگران به بیماری را نیز بیاموزد.

دکتر محمد حسین شیخ الاسلامی: رکورد دار اهدای خون در ایران است. او بیش از ۶۰ سال، سابقه اهدای خون مستمر دارد و نامش در کتاب رکوردهای گینس ثبت شده است. هر فرد میتواند ۴ بار در سال خون اهدا کند.

اهدای خون توسط ملت خونگرم و نیکوکار ایران در همه ایام سال انجام می شود و در شب های ماه رمضان نیز روند صعودی به خود می گیرد. اگر برای اولین بار است که قصد اهدای خون دارید، ضمن عرض تبریک به شما، مراحل کامل اهدای خون و شرایط مورد نیاز و حقوقی که شما در هنگام خون دادن در اختیار خواهید داشت را ارائه کردیم.

اهدای خون
سایت سازمان انتقال خون ایران برای آشنایی با مراکز اهدای خون: http://www.tbtc.ir

مراحل اهدای  خون

۱- ورود

بعد از ورود به بخش اهداکنندگان مرکز اهدای خون، تابلوی پیام انتقال خون و همچنین پمفلتهای قرار گرفته در اختیارتان را مطالعه نمائید. داوطلب اهدا ممکن است پس از مطالعه تابلوی پیام انتقال خون ویا پمفلتهای موجود از اهدا خون انصراف داده و بدون هیچگونه توضیحی سازمان را ترک نماید. همچنین ممکن است داوطلب پس از مطالعه و قبل از اعلام انصراف به صورت خصوصی با پزشک اهداکنندگان مشورت کند.

۲- ثبت نام

ثبت نام با کارت شناسایی معتبر عکس دار صورت می گیرد ( اعلام کدملی و کدپستی بسیار مهم است) سپس لیبل اهدا و برگه خودحذفی محرمانه به اهداکننده ارائه می گردد.

۳- انجام تست هموگلوبین

در این مرحله میزان هموگلوبین اهداکننده اندازه گیری می گردد. 

۴- معاینه و مشاوره پزشکی

در اتاق معاینه توسط پزشک، نبض، فشار خون و وزن شما اندازه گیری می شود و از نظر کم خونی نتیجه آزمایش همو گلوبین بررسی و سپس سوالاتی در مورد بیماری ها و داروها و رفتارهای شخصی از شما پرسیده خواهد شد. (مرحله مشاوره) این اهمیت را دارد که شما بدانید، بخش مهمی از تضمین سلامت خون و فرآورده های آن وابسته به دقت و صداقت داوطلبین در پاسخگوئی به پزشک اهداکنندگان در مورد سوابق بیماری، رفتارهای شخصی ویا مواجهه با عوامل خطر ساز است.

۵-اخذ رضایت نامه

پس از تأیید سلامت فرد توسط پزشک، رضایت نامه اهدا توسط داوطلب اهدا خون امضا خواهد شد.

۶- مرحله خودحذفی محرمانه

داوطلب بعد از مطالعه بروشور خودحذفی و معاینه و مشاوره پزشکی و اطلاع کامل از مطالب مربوط به رفتارهای پرخطر همانگونه که در پایین فرم ثبت نام توضیح داده شده است در مورد مصرف و یا عدم مصرف خون اهدایی نظر خود را اعلام می نماید. در صورت انتخاب گزینه بله، خون اهداکننده پس از تأیید آزمایشات غربالگری مورد استفاده قرار می گیرد. در صورت انتخاب گزینه خیر، با وجود انجام آزمایشات غربالگری، خون اهداکننده از چرخه مصرف خارج می گردد.

۷- مرحله اهدا خون:

داوطلبین پذیرفته شده به سالن خونگیری راهنمایی می شوند و توسط تکنیسین خونگیری، در شرایط استریل و با استفاده از وسائل یکبار مصرف انجام می گیرد و ظرف مدت ۱۰-۵ دقیقه یک واحد خون از شما اخذ خواهد شد.

۸- استراحت و پذیرایی

اهداکننده حدود ۱۵-۱۰ دقیقه بعد از اهدای خون، بر روی تخت استراحت مینماید و سپس پذیرایی به عمل می آید. زمان متوسط برای کلیه مراحل اهدای خون حدود ۳۰ دقیقه است.

۹- اطلاع رسانی تلفنی (Call back )

 با ارائه بروشور مربوطه ضمن ارائه توصیه های پس از اهدای خون از اهداکننده درخواست می گردد تا در صورت بروز علائم مربوط به ابتلا به هر گونه بیماری عفونی در طی روز های آینده و یا اعلام هرگونه سوابق پزشکی فراموش شده نظیر سابقه مصرف دارویی … ، انتقال خون استان تهران را به منظور حذف خون اهدایی در جریان امر قرار دهد.

نشانی مراکز اهدای خون در تهران و شهرستان های استان تهران

افرادی که دچار بیماری هایی همچون ایدز، هیپاتیت، ابولا و سایر بیماری‌های خطرناک قابل انتقال از طریق خون هستند نباید خون اهدا کنند؛ از جمله مزایای سلامتی اهدای خون به تفضیل می‌توان موارد زیر را نام برد.

۱-جلوگیری از بروز خطر هموکروماتوز 

هموکروماتوز نوعی عارضه سلامتی است که به علت جذب بیش از حد آهن توسط بدن ایجاد می‌شود. این عارضه علل ارثی یا ژنتیکی دارد یا ممکن است در اثر کم خونی یا اختلالات دیگر ایجاد شود. اهدای منظم می‌تواند در کاهش مقدار اضافی آهن خون کمک کند و به این ترتیب از بروز این عارضه در افراد جلوگیری کند.

 ۲-ضد سرطان

اهدای خون همچنین می‌تواند در کاهش خطر ابتلا به انواع سرطان موثر باشد. با اهدا کردن خون پاکسازی می‌شود و مواد سمی و ایجاد کننده سرطان دربدن تا حد زیادی تولید نمی‌شوند.

۳-سلامت قلب و کبد

اهدای خون در کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و کبدی ناشی از میزان زیاد آهن در بدن مفید است. داشتن رژیم غذایی غنی از آهن به ویژه پروتئین‌های حیوانی می تواند سطح آهن در بدن را افزایش دهد و از آنجایی که تنها مقادیر محدودی می تواند جذب بدن شود، آهن اضافی در قلب، کبد و پانکراس ذخیره می شود که این خود مسبب ابتلا به سیروز و نارسایی کبد، آسیب به پانکراس و یا اختلالات قلبی مانند ریتم نامنظم قلب است. اهدای منظم خون کمک می‌کند تا سطح نرمال آهن خون حفظ شود و در نتیجه ریسک ابتلا به بیماری‌های مختلف کاهش پیدا کند.

۴-کاهش وزن

اهدای خون منظم سبب کاهش وزن اهدا کنندگان می‌شود. به همین سبب افراد چاق یا دارای اضافه وزن می‌توانند از اهدای خون به عنوان یک روش کمک درمانی برای کاهش وزن خود بدون هیچ خطر سلامتی استفاده کنند تا خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی در آن‌ها کاهش پیدا کند.

اگر تجربه اهدا خون دارید با ما در میان بگذارید / ارائه اصل کارت ملی برای اهدای خون الزامی است

مطالب مرتبط
مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
بدون نظر

ورود