گشتی در پارک جمشیدیه تهران: تابستان گردی در بوستان سنگی شمال پایتخت

گشتی در پارک جمشیدیه تهران: تابستان گردی در بوستان سنگی شمال پایتخت

پارک جمشیدیه تهران در روزگاری  که بوستان جوانمردان و بوستان نهج البلاغه و دریاچه خلیج فارس و پل طبیعت، فرصت های گردشگری و تفریحی جذاب و لاکچری را در اختیار تهرانی ها قرار میدهد، به نسبت یک دهه پیش، با مخاطب کمتری مواجه شده اما در تابستان ها، همچنان پاتوق جذاب خیلی هاست. زیبا ترین بوستان سنگی تهرانی ها، جای خوب و خنکی برای شب گردی های تابستانی در پایتخت است. مخصوصا برای بالا شهری ها که در کنار بام تهران، یکی از ظرفیت های  شب گردی در مکانی خنک بوده و دسترسی به آن از نقاط مختلف شهر  آسان است. از طریق مترو تجریش میتوان با اتوبوس یا تاکسی خود را به پارک جمشیدیه رساند.

پارک جمشیدیه تهران در دامنه های کوه کلکچال واقع شده و بوستانی سرسبز و زیبا است که از دیدنی های گردشگری پایتخت به شمار می رود و در طول هفته، کوهنوردان زیادی را به سمت خود جلب میکند. محیطی ده هکتاری که تفرجگاه خوبی برای پایتخت نشنیان بالا شهری بوده و برای پیرمردها، درختان کهنسال پارک جمشیدیه، خاطرات زیادی را در آن روزگاران نه چندان دور به ارمغان می آورد. روزگاری که با صبح جمعه با شما رهسپار پارک جمشیدیه میشدند و پاتوق های خوبی شکل میگرفت.

این بوستان مصفا که در منطقه یک و ناحیه ۴ تهران و در بخشی از اراضی باغ‌های دولو ساخته شده است، روزگاری متعلق به خاندان دولو بود که در دوره شاه قاجار در آنجا زندگی میکردند. بوستانی که امروزه جمشیدیه نام دارد، متعلق به فردی به نام جمشید دولو قاجار بود و املاک زیادی طایفه او در اختیار داشت. در شناسنامه تاریخی پارک جمشیدیه هم نام جمشید دولو قاجار به عنوان مالک زمین این بوستان ثبت شده است، مالکی که ملک ۶۹ هزار مترمربعی خود را به فرح پهلوی بخشید.

در واقع آنچه که امروز به‌ عنوان بوستان جمشیدیه می‌شناسیم، در طول سال‌ها دچار تغییرات اساسی شده اما طراحی اصلی آن را کامران طباطبایی دیبا انجام داده است. وی در ۱۴ اسفند ۱۳۱۵ در تهران متولد شد و در سال ۱۳۳۵، تحصیل در رشته معماری هاروارد را آغاز کرد. او نقاش، شهرساز و معمار نوگرا و صاحب سبک ایرانی است که بناهای زیبا و ماندگاری همچون موزه هنرهای معاصر تهران، فرهنگسرای نیاوران و فرهنگسرای دانشجو، پارک شفق و … را در کارنامه خود دارد و برادر همسر محمد رضا پهلوی است.

در ابتدا قرار بود که بنای یک سرای سالمندان در آن طرح‌ریزی شود؛ اما این تصمیم هرگز به اجرا در نیامد و به سود احداث پارک عمومی و استفاده همگانی از صحنه کنار رفت و سال ۱۳۵۶ این منطقه شمایل یک پارک عمومی را پیدا کرد و به یکی از جاذبه‌های گردشگری مهّم پایتخت تبدیل شد.

نکته ای که باید اضافه کنیم آن است که بوستان جمشیدیه از بدو تأسیس، ۲ بار بازسازی شده است و در سال ۱۳۷۴، ‌۱۶ هکتار به وسعت آن افزوده شد که قسمت الحاقی به پاس ۳۰ سال رنج شاعر نامدار در سرایش شاهنامه، به نام «فردوسی» مزین شد؛ بوستان سنگی فردوسی با ابتکاراتی که برای احداث آن به کار رفته، از نظر جذب توریست با پارک اصلی در رقابت است.

جمشیدیه: پاتوق نوستالژی بازهای تهرانی

با ورود به فضای بوستان جمشیدیه هجوم هوای خنک و پاکیزه را به درون ریه‌های خود احساس می‌کنیم. اینجا دیگر از دود و ماشین خبری نیست. تا چشم کار می‌کند، درخت است و گل، نغمه پرندگان با صدای شرشر آب درهم آمیخته و سمفونی دل پذیری را به وجود آورده است. قرار گرفتن کوه، رودخانه، آبشار و فضایی جنگلی مجموعه زیبایی را به وجود آورده که موجب شده کوهنوردان بسیاری از این مسیر برای صعود به کلکچال استفاده کنند. وجود پله‌ها و عبور از کفپوش‌های ناهموار سنگی که تداعی‌کننده جاده‌های جنگلی است، فضایی دلچسب و خاطره‌انگیز برای عبور و مرور به وجود آورده است. مخصوصا در شب های داغ تابستان تهران، یکی از گزینه های خوب شب گردی، همین بوستان است.

پاییز جمشیدیه، یکی از مکان های جذاب برای سلفی بازهای اینستاگرام در پایتخت است

وجود دریاچه‌ای زیبا به همراه آب نماهای گوناگون طراوت دلپذیری به محیط بخشیده است. دیدن بازی ماهی‌ها و مرغابی های بازیگوش در این برکه می‌توانند ساعت‌ها نگاه گردشگران را مجذوب خود کند. این بوستان از امکانات گوناگونی چون آلاچیق، آبشار، کافه‌های گوناگون، آب‌نما، سرویس‌های بهداشتی، رستوران و فضایی برای نگهداری پرندگان برخوردار است. وجود تندیس‌های متعدد با طرح‌های مفهومی و انتزاعی در نقاط مختلف پارک، زیبایی و جذابیت فضا را دو چندان کرده است.

بوستان جمشیدیه
بوستان جمشیدیه تهران یکی از مقصدهای نوستالژی گردی تهرانی ها

بیش از ۶۰ گونه پرنده نیز در این بوستان شناسایی شده که در لابه‌لای شاخ و برگ درختان زندگی می‌کنند. همراه داشتن یک کتاب راهنما و دوربین دو چشمی فرصت مناسبی است تا در این باغ مصفا به پرنده نگری بپردازید و با گونه‌های مختلف این ساکنین زیبا از نزدیک آشنا شوید. البته در بعضی هفته ها، نمایشگاه سوغات شهرستان ها و همچنین نمایشگاه صنایع دستی در این منطقه برگزار می شود. خلاصه اگه به دنبال یک پاتوق خوب و دنج و خنک برای گردشگری شبانه در تهران هستید، بوستان جمشیدیه را در نظر داشته باشید. همچون درکه، گزینه خوبی برای شب گردی های تابستانی است.

برای  رفتن به بوستان جمشیدیه با اتوبوس، سوار بر اتوبوس های خط تجریش- جماران شوید و در ایستگاه مدرسه یادگار امام که سر خیابان امیدوار است پیاده شده و به وسیله تاکسی و یا پیاده روی به جمشیدیه برسید. خطوط BRT هم دردسترس  است.  می توانید با استفاده از خط هفت اتوبوس های BRT (مسیر میدان راه‌آهن – تجریش) به تجریش بروید و از آنجا به وسیله تاکسی یا اتوبوس خودتان را به جمشیدیه برسانید.

در شب گردی های تهران، پل طبیعت، دریاچه خلیج فارس، درکه، بام تهران، بوستان نهج البلاغه شهرک غرب، شیان و همچنین زیبا ترین باغ  تهران در ده ونک را فراموش نکنید.

منبع: ایرنا
مطالب مرتبط
مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
بدون نظر

ورود