درباره عرضه اولیه، بازار اولیه، بازار ثانویه، معاملات بلوکی و معاملات عمده در بورس

اصطلاحاتی برای آشنایی با بازار بورس ایران

درباره عرضه اولیه، بازار اولیه، بازار ثانویه، معاملات بلوکی و معاملات عمده در بورس

عرضه اولیه سهام در بازار بورس، یکی از روش های جذب نقدینگی بنگاه های اقتصادی پذیرفته شده در بازار سرمایه ایران است. در بازار بورس که در یک دهه اخیر با استقبال ایرانیان مواجه شده و یک دهم کل جمعیت ایران موفق به دریافت کد بورس شده اند، خرید و فروش سهام از طریق کد بورس و توسط ۱۰۷ کارگزاری سهام در ۳۱ استان کشور که مجوز فعالیت از سازمان بورس و اوراق بهادار ایران را دارند انجام می شود. همه خرید و فروش ها در بورس به صورت اینترنتی است و بابت دریافت کد بورس، مشاوره خرید و فروش سهام، دریافت کد معاملات آنلاین و ثبت سفارش، پولی از سهامدار دریافت نمی شود.

سرمایه گذاری در بازار بورس هر روز جدی تر و رونق آن افزون می شود. سال به سال به تعداد شرکت های بورسی اضافه می شود و این عمق بازار را افزایش می دهد و با تجدید ارزیابی دارایی های شرکت های بورس و فرا بورس ایران، امکان جذب نقدینگی بیشتر و سرمایه گذاری مطمئن و دراز مدت در بازار سرمایه ایران فراهم می شود.

سازمان بورس
اطلاعات همه شرکت های بورسی ایران را در TSETMC.COM بدست آورید

اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که از سرمایه گذاری در بورس وحشت دارید و همواره به عدم انجام این کار ترغیب شده اید! توصیه میکنیم با دانلود جزوه های آموزش سرمایه گذاری در بورس و کلاس های رایگان آموزشی سازمان بورس در تهران، با ۱ میلیون ریال سرمایه وارد بازار شده و پس از یکسال فعالیت، عاشقانه و آگاهانه، در این راه قدم بردارید که بسیار از سرمایه گذاری در بازارهای موازی ارز و سکه و زمین و سپرده های بانکی بهتر است و رونق اشتغال و شفافیت مالی را برای کشور به ارمغان می آورد.

در این گفتار سرویس دانستنی های روزیاتو، شما را با یک سری اصطلاحات مهم در بازار بورس آشنا میکنیم. یادتان باشد که برای دریافت کد بورس، فقط مراجعه به کارگزاری ها و ارائه رونوشت کارت ملی و شناسنامه کفایت میکند. برای سرمایه گذاری، میتوانید از شرکت های مشاور و صندوق های سرمایه گذاری استفاده کنید. برای فهم بازار هر روز به tsetmc.com بروید و روند خرید و فروش سهام را اینترنتی تماشا کنید. تابلوخوانی خود اطلاعات خوبی در اختیار شما قرار می دهد و ارزش آفرین و فرصت آفرین است. فعالیت موفق در بورس، به دکترا از دانشگاه هاروارد نیاز دارد. دانش اقتصادی و حسابداری نیاز ندارد. صبوری، سواد رسانه ای، فهم صورتهای مالی، فهم الفباس بورس و روانشناسی آن و تجربه و گذر زمان نیاز دارد.

عرضه اولیه چیست؟

واژه ای که در رسانه ها به خصوص رسانه های مجازی چند سالی است که زیاد توسط کاربران اینترنت می شنویم. حتی کسانی که سررشته ای در بورس و سهام بازی ندارند، مشتری پر و پاقرص عرضه اولیه سهام هستند. چرا که معمولا پس از عرضه سهام، تا چند روز صف خرید ادامه دارد و ۱۰ تا ۲۰ درصد سود ناقابل ظرف چند روز به حساب دارندگان سهام عرضه اولیه واریز می شود. خرید عرضه اولیه را در گفتاری در سرویس دانستنی ها معرفی کردیم. به آن رجوع کنید.

در واقع شرکت ها در هنگام ثبت نزد سازمان ثبت شرکت ها در چندین دسته قرار می گیرند. شرکت های سهامی، شرکت با مسئولیت محدود، شرکت تضامنی، شرکت مختلط غیر سهامی، شرکت مختلط سهامی، شرکت نسبی، شرکت تعاونی تولید و مصرف. در اینجا شرکت های سهامی مورد بحث ما هستند. شرکت های سهامی، به شرکت هایی که گفته می شود که سرمایه ی آن ها به سهام تقسیم شده و مسئولیت هر فرد محدود به میزان سرمایه یا تعداد سهامی که در آن شرکت سرمایه گذاری کرده است، بوده و بر دو نوع هستند.

دسترسی رایگان به فایل PDF صورت های مالی کلیه شرکت های بورسی ایران در سامانه کدال امکان پذیر است

یکی شرکت های سهامی عام و شرکت های سهامی خاص که هر یک قوانین مربوط به خودشان را دارند. مهم ترین وجه تمایز این دو دسته شرکت در مالکیت سهام آن هاست. همانطور که از اسمشان بر می آید، عمده ی مالکیت شرکت های سهامی در دست اشخاص حقیقی یا حقوقی می باشد و تعداد سرمایه گذاران قابل توجه نیست ولی در شرکت های سهامی عام، مالکیت بیش از ۵۱ درصد از سهام شرکت باید در دست عموم مردم باشد و ازین رو فقط شرکت های سهامی عام، امکان عرضه در بورس را دارند.

خرید عرضه اولیه بورس توسط کارگزاری و به درخواست شما سهامدار و به میزان سهمیه ای که سازمان بورس اعلام میکند انجام می شود. آگهی عرضه اولیه را در codal.ir مشاهده کنید. به عرضه ی شرکت های سهامی عام در بورس، اصطلاحا عرضه اولیه گفته می شود. به صورت کلی در بازار سرمایه، سهام شرکت ها در سه بازار مورد معامله قرار می گیرند.

بازار اولیه چیست؟

بازاری است که در آن، سهام یک شرکت برای بار اول مورد معامله قرار می گیرد و شرکت هایی که عرضه اولیه می شوند، معاملاتشان برای اولین بار در این بازار ثبت می شود. از دیگر معاملات این بازار، پذیره نویسی سهام شرکت ها می باشد و ازین رو شرکت هایی که هنوز در فرآیند ثبت شرکت قرار دارند نیز، گواهی پذیره نویسی خود را در این بازار در دسترس مردم قرار می دهند. در این بازار، سهام با نماد شرکت  به همراه عدد ۱ معامله می شود. برای مثال سهام شرکت لیزینگ ساپیا با نماد وساپا یا شرکت صنایع دریایی ایران با نماد خصدرا در این بازار مورد معامله قرار می گیرد. اطلاعات شرکت ها را در سایت tsetmc.com مشاهده کنید.

بازار ثانویه چیست؟

بعد از اینکه سهام شرکت ها در بازار اولیه، در دسترس عموم مرد قرار گرفت، معاملات این اوراق در بازار ثانویه پیگیری می شود و خریداران و فروشندگان در این بازار به رقابت می پردازند. . در این بازار، سهام با نماد شرکت  به همراه عدد ۱ معامله می شود. برای مثال سهام شرکت پالایش نفت بندرعباس با نماد شبندر (شبندر۱) یا شرکت سایپا با نماد خساپا در (خساپا۱) در این بازار مورد معامله قرار می گیرد.

بازار معاملات بلوکی چیست؟

معاملات بلوکی به معاملاتی اطلاق می شود که در آن عموما کمتر از ۱ درصد از سهام شرکت مورد معامله قرار می گیرد. معاملات شرکت ها در این بازار با نماد به همراه عدد ۲ دنبال می شود. به طور مثال معاملات بلوکی نماد تامین مواد اولیه داروپخش با نماد دتماد در (دتماد۲) یا شرکت ایران خودرو با نماد خودرو در (خودرو۲) در این بازار معامله می شود. لازم به ذکر است در بیشتر اوقات خریداران و فروشندگان بلوک سهام، سرمایه گذاران حقوقی هستند و البته منعی برای حضور اشخاص حقیقی در این معاملات وجود ندارد. معاملات بلوکی برای سهامداران اهمیت زیادی دارد. چرا که ترکیب سهامداران عمده و هیات مدیره شرکت را مشخص میکند.

بازار معاملات عمده چیست؟

همانطور که از اسم این بازار بر می آید، در این بازار معاملات عمده ی سهام شرکت ها صورت می گیرد. این معاملات که عمدتا بیشتر از ۵ درصد از سهام شرکت های کوچک یا بیشتر از ۱ درصد سهام شرکت های بزرگ را شامل می شود، مدتی قبل از انجام معامله توسط شرکت بورس و فرابورس اطلاع رسانی می شود و معاملات شان در نماد شرکت به همراه عدد ۴ پیگیری می شود. برای مثال معاملات عمده سهام شرکت پالایش نفت بندرعباس که سود خوبی را در زمان خود نصیب سهامداران کرد، با نماد شبندر در (شبندر۴) و سهام شرکت سایپا با نماد خساپا در (خساپا۴) صورت می گیرد.

با این تفاسیر برای ورود سهام یک شرکت به بازار بورس، اصطلاحا سهام آن شرکت عرضه اولیه می شود و سهامدار عمده (مالک شرکت) برای ورود شرکتش به بازار سرمایه بین ۵ تا ۱۰ درصد از سهام شرکت را در بازار عرضه می کند و هر سرمایه گذار با کد بورسی خود می تواند برابر با سهمیه های اعلامی، بخشی از سهام شرکت را خریداری کند. به این عملیات اصطلاحا عرضه اولیه ی سهام یک شرکت می شود و سهام شرکت برای اولین بار در بازار سرمایه معامله می شود. البته قبلا بازار توافقی هم بود که گویا جمع شده است.

در حال حاضر، ۱۰۷ کارگزاری رسمی و مجوز دار از سازمان بورس و اوراق بهادار تهران فعال هستند که در مراکز استان ها و برخی از شهرهای کشور، نمایندگی داشته و هموطنان می توانند با مراجعه به درگاه کارگزاری های فعالی که در این گفتار به آن اشاره شده است، نسبت به اخذ کد بورس و دسترسی معاملات آنلاین اقدام کنند. حتی اگر به شیوه معاملاتی در بازار بورس آشنایی ندارید، تالار مجازی  رسمی بورس ایران به صورت رایگان، به شما آموزش می دهد و تا سطح دریافت مدارک رسمی گواهینامه های ۷ گانه حرفه ای بورس کشور هدایت می شوید.

مطالب مرتبط
مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
دیجیاتو
۴ نظر

ورود

  • peste دی ۲۹, ۱۳۹۷

    منکه هرکی رو دیدم بورس خریده بهم گفته نخرین
    هرکیم که گفته بخرین و سود میکنین و سودش تظمینیه اخرش خودش یا کارگزار بوده یا تو بورس کار میکرده یا درصدی کار میکرده
    بورس اینطوریه که شما صد میلیون سهم میخرین بعد یکسال فوقش سیصد هزار تومن سود بدن. حالا معلوم نیست سهامتون بالا بره یا نه. حالا فرض میکنیم شانس داشته باشین و سهامتون همون قیمت یک سال پیش باقی بمونه. این یعنی بعد یک سال شما صد میلیون و سیصد هزار تومن سرمایه دارین.
    این صد میلیون تومنو شما طلا بخری بعد یک سال شما این طلا رو سیصد میلیون تومن میفروشی. یعنی بعد یک سال شما سیصد میلیون تومن سرمایه داری.
    بورس تو کشورای جهان سومی یه کلاهبرداریه. بورس نیویورک نیستش که کلی نظارت باشه و تراز مالی و گزارش مالی شرکتها همه در دسترس باشه.
    توصیه من اینه که اگه شما دنبال سود سیصد هزار تومنی تو یک سال هستین برین سهام بخرین.
    اگه دنبال سود دویست میلیون تومنی تو یکسال هستین برین یا زمین یا خونه یا چیزای دیگه بخرین

    • علی زمانی دی ۲۹, ۱۳۹۷

      دوست عزیز
      با عرض معذرت،تحلیل شما به صورت بنیادی و تکنیکی، اشتباه است. پیش از این که وارد بورس بشید،کلاس های اموزشی عمومی و تخصصی را بگذرانید یا فقط عرضه اولیه بخرید

    • محمد بهمن ۳, ۱۳۹۷

      گزارش مالی هم در دسترس هست حداقل اگر نمیدونی جوری نگو انگار میدونی
      اگر دیر گزارش مالی بدن از بورس وارد فرا بورس میشن
      بر اساس شفافیت، بازار ۱ یا ۲ میرن
      حتی میتونی کد ملی مدیر عامل رو ببینی
      http://www.tsetmc.com/Loader.aspx?ParTree=15131F

  • علی بهمن ۲, ۱۳۹۷

    سلام، یک موضوعی هست که نیازمند پیگیریه.
    کارگزاری ها در صف های خرید اردرهای حجیم و با تعداد بالا رو در زمان شروع معاملات (۸:۳۰:۰۰) ثبت میکنند و اردرهایی که جایگاه های پایین تری داشته باشند در صف میموند و بقیه حذف میشند. اینکار مخصوصا برای سهم هایی که تازه عرضه اولیه شده اند کاربرد داره، معمولا این سهم ها تا ۵۰ الی ۲۰۰ درصد رشد تضمینی دارند، تو عرضه اولیه اگر ۱۰۰ هزار تومن بخرید، نهایتا ۴۰۰ تومن سود خواهد کرد، ولی اگر از فردای عرضه اولیه که صف خرید هست بتونید سهم های افرادی که میفروشند رو بخرید در نهایت پول خوبی گیرتون میاد. ولی هیچ حقیقی عادی این امکان رو نداره، بنده چند روز تست کردم، و این تست به صورت نرم افزاری بوده نه دستی، حداقل جایگاهی که تونستم به دست بیارم ۳۰۰۰ بوده، در شرایطی که تونسته بودم راس ساعت ۸:۳۰:۰۰ تعداد ۴ عدد رکوئست خرید ثبت کنم در کارگزاری، یعنی ۴ رکوئست در ثانیه. این به این معنی هست که خود کارگزاری ها قبل از کاربران اردرها رو ثبت میکنند برای خودشون یا مشتریای به خصوصشون و این یعنی شرایط نا برابر رقابتی در بازار.
    اگر مایل هستید آیدی تلگرام یا ایمیلتون رو لطف کنید تا اطلاعات بیشتری در اختیارتون بزارم.