درباره معافیت های مالیاتی: ۴۰ درصد اقتصاد ایران معاف از مالیات است

معافیت های مالیاتی شرکت های تعاونی، دانش بنیان و فناوری اطلاعات

درباره معافیت های مالیاتی: ۴۰ درصد اقتصاد ایران معاف از مالیات است

معافیت مالیاتی در واقع هم ابزار محرک اقتصاد است و هم مانع توسعه اقتصادی می شود. محرک اقتصاد است به این دلیل که شرکت هایی که طبق قانون برای تسهیل و تسریع کسب و کار خود، معافیت مالیاتی را بدست می اورند، نقدینگی  بیشتری برای توسعه فعالیت خود داشته و این روند، رونق تولید را به همراه خواهد داشت. معافیت مالیاتی، میتواند یکی از موانع در توسعه اقتصادی هم باشد، به این خاطر که دولت از بابت معافیت های مالیاتی، پولی بدست نخواهد آورد و هزاران میلیارد ریال از کف می دهد. معافیت های مالیاتی بخش خاصی در اقتصاد، میتواند رانت ایجاد کند و برای بخشی از فعالان اقتصادی، گوی سبقت و رقابت بیشتر را به ارمغان آورد.

با توجه به کارکردهای مالیات، مهمترین اثر معافیت‌های مالیاتی علاوه بر زیان درآمدی برای دولت، اخلال در نظام رقابتی بازار است زیرا معافیت مالیاتی شرکت‌های برخوردار از معافیت را در شرایط و موقعیت برتری قرار می‌دهد. به همین خاطر از فروردین ماه سال ۹۷ (سال حمایت از کالای ایرانی) بررسی و اصلاح نظام معافیت‌ها و مشوق‌های مالیاتی در دستور کار سازمان امور مالیاتی قرار گرفته است. گزارش امروز سرویس دانستنی های روزیاتو شما را با معافیت های مالیاتی آشنا میکند.

معافیت مالیاتی
http://www.intamedia.ir

معافیت مالیاتی شرکت های فناوری اطلاعات

بر اساس ماده ۱۳۲ این قانون، درآمد اشخاص حقوقی غیردولتی در واحدهای تولیدی یا معدنی و تولیدی فناوری اطلاعات به شرط دارا بودن مجوز از مراجع قانونی، از تاریخ شروع بهره برداری یا استخراج به مدت ۵ سال و در مناطق کمتر توسعه یافته به مدت ۱۰ سال با نرخ صفر مشمول مالیات است.

چنانچه واحدهای اقتصادی مورد اشاره در شهرک های صنعتی یا مناطق ویژه اقتصادی باشند، به مدت ۲ سال و در صورت استقرار شهرک های صنعتی یا مناطق ویژه اقتصادی در مناطق کمتر توسعه یافته، به مدت ۳ سال به مشمولیت استفاده از نرخ صفر اضافه می شود. شرکت های دانش بنیان و شرکت های مستقر در پارک های علم و فناوری به مدت ۱۵ سال از پرداخت مالیات معاف هستند.

بخشنامه معافیت مالیات حقوق سال ۹۷

معافیت های مالیاتی مراکز خیریه

بر اساس مقررات موجود، موسساتی به عنوان خیریه و عام‌المنفعه شناخته می‌شوند که واجد شرایط زیر باشند. ابتدا اینکه موسسه رسما تحت یکی از عناوین فوق به ثبت رسیده و غیرانتفاعی بودن آن نیز در اساسنامه تصریح شده باشد. همچنین کمک‌ها و هدایای دریافتی نقدی و غیرنقدی آنها به موجب اساسنامه به مصارف امور خیریه یاد شده در «ق.م.م» برسد و درآمد و هزینه این موسسات تحت نظارت سازمان امور مالیاتی کشور باشد. همچنین عدم تسلیم اظهارنامه مالیاتی، دفاتر و یا اسناد و مدارک در هر سال مالی موجب محرومیت از معافیت‌ها و نرخ صفر مالیاتی مقرر در آن سال برای موسسات خیریه خواهد بود.

معافیت های قانون مالیات های مستقیم

قانون مالیات های مستقیم ، مصوب ۱۳۶۶ ، برای تعاونی ها معافیت های مالیاتی ذیل را در نظر گرفته است :

  • اتحادیه های تعاونی از پرداخت مالیات درآمد حاصل از حق عضویت دریافتی از اعضا معاف اند.
  • شرکت های تعاونی مصرف کارکنان موسسات دولتی
  • شرکت های تعاونی مسکن کارکنان موسسات دولتی
  • شرکت های تعاونی مصرف کارکنان موسسات غیر دولتی
  • شرکت های تعاونی صیادان
  • شرکت های تعاونی دانشجویان
  • شرکت های تعاونی دانش آموزان
  • شرکت های تعاونی تولیدی روستایی مشروط به اینکه متشکل از ساکنان روستا باشند.

معافیت مالیاتی شرکت های تعاونی

معافیت شرکت های تعاونی مصرف و مسکن کارکنان موسسات دولتی و غیر دولتی از مالیات ، مشروط بر این است که طبق اساسنامه منحصراَ برای کارکنان یک موسسه تشکیل شده و فقط مجاز به تامین کالا و مسکن برای اعضا باشند. در صورتی که ثابت شود شرکت برای اشخاص غیر عضو کالا و مسکن تامین کرده است ، در موارد تخلف علاوه بر مالیات متعلق ، مشمول جریمه غیر قابل بخشش ، معادل پنجاه درصد مالیات متعلق خواهد شد.

اعضای شرکت های تعاونی مسکن کارکنان موسسات دولتی و غیر دولتی باید هنگام عضو شدن در شرکت فاقد مسکن باشند و هر گاه خلاف موضوع ثابت شود ، عضو مذکور نسبت به سهم خود از درآمد مشمول مالیات ، از پرداخت مالیات معاف نخواهد بود.در شرکت های تعاونی تولیدی روستایی ، اعضا باید از ساکنان روستا باشند ، هر یک از اعضا که ساکن روستا نباشد ، نسبت به سهم خود از درآمد مشمول مالیات ، از پرداخت مالیات معاف نخواهد بود.

هیئت مدیره شرکت های تعاونی روستایی موظف اند فهرست اسامی اعضای غیر ساکن روستا را ظرف یک ماه از تاریخ تشکیل شرکت به حوزه مالیاتی اطلاع دهند ، در غیر این صورت شرکت از معافیت مالیاتی در آن سال استفاده نخواهد کرد.
شرکت های تعاونی معدنی معادن بزرگ که برای آن ها پروانه اکتشاف یا بهره برداری از طرف وزارت معادن صادر شده باشد ، برای مدت پنج سال از تاریخی که معدن به گواهی وزارت صنایع و معادن ، آماده بهره برداری  بوده است ، از پرداخت مالیات معاف خواهند بود.

مبالغی که به موجب بندهای ۱ تا ۳ ماده ۲۵ قانون بخش تعاونی ، از سود خالص سالیانه شرکت یا اتحادیه های تعاونی به عنوان ذخیره قانونی ، اندوخته احتیاطی و حق تعاون و آموزش کسر و برداشت می شود ، به شرط ثبت شدن در دفاتر قانونی شرکت و اتحادیه ، جزء هزینه محسوب و از درآمد مشمول مالیات کسر خواهد شد.

معافیت مالیاتی شرکت های مستقر در مناطق آزاد تجاری

منطقه آزاد قلمرویی است که غالباَ در داخل یا مجاورت یک بندر واقع گردیده و در آن تجارت آزاد با سایر مناطق جهان مجاز شناخته شده است. واردات کالا به مناطق آزاد خارج از مقررات صادرات و واردات و امور گمرکی مناطق آزاد جمهوری اسلامی بوده و از مقررات صادرات و واردات کشور مستثنی است. به همین دلیل ،از بهترین مناطق برای ثبت شرکت هم برای اتباع خارجی و هم داخلی به شمار می آید. ایران هشت منطقه آزاد تجاری و صنعتی دارد که عبارت است از:

  • منطقه آزاد کیش
  • منطقه آزاد قشم
  • منطقه آزاد چابهار
  • منطقه آزاد اروند
  • منطقه آزاد بندرانزلی
  • منطقه آزاد سلفچگان
  • منطقه آزاد ماکو
  • منطقه آزاد ارس.

معافیت مالیاتی ۲۰ ساله فعالان اقتصادی در مناطق آزاد

مناطق آزاد برای تشویق صادرات صنعتی، شامل کارخانجات تولیدی و صنعتی موقعیت مناسبی برای سرمایه گذاری داخلی و خارجی دارند. به طوری که با بهره گیری از مزایایی نظیر معافیت های مالیاتی ، بخشودگی سود و عوارض گمرکی و عدم وجود تشریفات زاید ارزی و اداری و همچنین سهولت  و تسریع فرایندهای واردات و صادرات با جذب سرمایه گذاری های خارجی و انتقال فناوری  به توسعه سرزمین اصلی کمک می نمایند.

به موجب بخشنامه حق تمبر موضوع ماده ۴۸ قانون مالیات های مستقیم در مناطق آزاد تجاری ، اشخاص حقیقی و حقوقی که در منطقه به انواع فعالیت اقتصادی اشتغال دارند، نسبت به هر نوع فعالیت اقتصادی در منطقه آزاد از تاریخ بهره برداری مندرج در مجوز به مدت بیست سال از پرداخت مالیات بر درآمد و دارایی موضوع قانون مالیات های مستقیم معاف خواهند بود.

لذا با عنایت به مراتب فوق، حق تمبر موضوع ماده ۴۸ قانون مالیات های مستقیم بابت شرکت هایی که در منطقه آزاد به ثبت رسیده و دارای مجوز فعالیت اقتصادی در آن منطقه بوده و در منطقه مذکور نیز فعالیت دارند، مشمول حکم ماده ۱۳ قانون یاد شده است. صادرات کالا و خدمت از طریق مبادی خروجی رسمی مناطق آزاد تجاری – صنعتی و ویژه اقتصادی از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده معاف هستند. پرواضح است در صورت عدم تسلیم اظهارنامه مالیاتی مربوط به سال مالی ثبت یا افزایش سرمایه،در اجرای حکم تبصره ( ۲ ) ماده ۱۱۹ قانون برنامه پنجم توسعه مشمول معافیت نبوده و حق تمبر و جرائم مقرر با رعایت مقررات وصول خواهد شد.

مالیات
کتاب مجموعه قوانین مالیاتی و کتاب پرسش های چهار گزینه ای قوانین و مقررات مالیاتی برای شرکت در آزمون جامع مشاوران رسمی مالیاتی کشور

در خصوص ثبت اسامی اشخاص حقیقی و حقوقی ایرانی و خارجی در مناطق آزاد تجاری-صنعتی، «ضوابط ثبت شرکت ها و مالکیت های صنعتی و معنوی در مناطق آزاد تجاری – صنعتی جمهوری اسلامی ایران» مصوب ۴/۲/۱۳۷۹ شورای عالی مناطق آزاد چنین مقرر می دارد: «انواع شرکت ها و موسسات غیر تجاری مذکور در قانون تجارت و سایر قوانین ایران می توانند در واحد ثبتی منطقه به ثبت برسند، مشروط بر آنکه موضوع فعالیت آن ها قانونی باشد. در هر حال تاسیس و فعالیت شرکت ها تحت قوانین موضوعه امکان پذیر است.

اگر شما هم به عنوان کارگر یا کارفرما، تجربه دریافت معافیت مالیاتی یا بخشودگی مالیاتی در صنف خاصی داشتید، تجربیات خود را از طریق کامنت با مخاطبان روزیاتو و مودیان مالیاتی قرار دهند. به امید روزی که پرداخت مالیات، فرهنگ و مطالبه عمومی در ایران شود.

منبع: ایسنا
مطالب مرتبط
مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
دیجیاتو
۳ نظر

ورود

  • معلم مرداد ۲۱, ۱۳۹۷

    با سلام
    شما را با tax havens اشنا میکنم. به فارسی میشه بهشت های مالیاتی.
    این عبارت اصولا در کشورهای غربی که نظارت مالی شدیدی دارن به کار میره. بهشت های مالیاتی به کشورهایی گفته میشه که نظارت مالی و قوانین اقتصادی و مالی اسونی دارن. کشورهایی که اکثرا کوچیک و حالت جزیره ایی دارن و برای رشد و توسعه ی خودشون اومدن قوانین اقتصادی اسونی ایجاد کردن که افراد پولدار و یا شرکتهای پولدار پولهاشون رو اونجا منتقل کنن. مثلا جزایر کایمن. جزیره ی مان. لوگزامبورگ. تعدادی از کشورهایی هستن که به بهشت مالیاتی معروفن.
    مثلا جزیرهای کایمن یه کشور متشکل از چند جزیره هست و شاید اسمش تا الان نشنیده باشین. ولی از نظر ذخیره ارزی پانزدهمین کشور دنیا هست. چون قوانین اقتصادی رو ازاد گذاشتن با کشورهای دیگه ایی قراردادهای تبادل اطلاعات اقتصادی ندارن برای همین شده بهشت افراد پولدار که پولهاشون رو ببرن اونجا و قایم کنن. با همین روش این کشور شده پانزدهمین کشور با بیشترین ذخیره ارزی. کسانی هستن که سرمایه ایی بهم زدن کلی سود کردن ولی برای اینکه به دولت از سود مالیات ندن این سود رو به این بهشت ها منتقل میکنن. یا یک شرکت صوری در کشورهای بهشت مالیاتی درست میکنن بعدم اینطوری فعالیتهاشون رو طوری جلوه میدن که مثلا سود نمیکنن ولی در اصل کلی سود میکنن ولی رو کاغذ مینویسن سود نکردم.
    مثل الان ایران که به هر مسئولی برسی میگه من ضرر میکنم سود نمیکنم برم مطب بزنم درامدم فلان قدر میشه

    ماها معروف به ملتی هستیم که حافظه ی تاریخی نداریم. هر چند ماه اختلاسی میشه که اگه تو امریکا شده بود کل مردم میریختن خیابون و دولتو سرنگون میکردن. اما اینجا بعد دو سه ماه همه فراموش میکنن. مسئولین که عامل همین اختلاسها هستن و همشون شماره حساب تو بهشتهای مالیاتی دارن از این اختلاسها سهم دارن. تا حالا شنیدین تو امریکا کسی اختلاس کنه؟ تا حالا دیدین تو امریکا اخبار بگه اینقدر پول مردم گم شد؟

    جزیره ها و کشورهای بهشت مالیاتی بانکهایی دارن که چون تحریم نیستن با اکثر کشورها تعامل دارن. برای همین بانکهاشون تو خیلی از کشورها نماینده و شعبه دارن. مثلا بانک صادرات ایران تو المان فرانسه نماینده داره با وجودی که تحریمه. کشورهای بهشتهای مالیاتی که تحریم نیستن پس به راحتی شعبه میزنن. مثلا چندتاشو خبر دارم تو دبی و استانبول شعبه دارن. کار شعبه هاشون اینه که از مشتری بدونه هیچ سوال جوابی پول چه نقد چه حواله چه واریز قبول کنه و به حسابشون بریزه. کسی که تو خارج زندگی میکنه میدونه شما با ده میلیون تومن پول نقد بری بانک و بخوایی به حسابت بریزی قبول نمیکنن و حتما کلی سوال میپرسن. حتی شما بخوایی سی میلیون از حسابت به صورت نقد برداری ازت میپرسن چرا این پولو میخوایی؟ چون کشورشون قوانینی تصویب کردن که حتما این سوال و جوابها باشه فرمها پر بشه و بررسی بشه و تایید بشه.
    ولی تو شعبه ی بانکهایی که به بهشت مالیاتی معروفن من مسئول که اختلاس کردم و یا بودجه ی اداره رو نقد کردم و بعدم دلار کردم و رفتم ترکیه با چمدون پر پول برم به شعبه شون تو ترکیه از نمیپرسن این چمدون پر دلار رو از کجا اوردم چون کشورشون قوانینشو تصویب نکردن. اگه حساب داشته باشم پولو میگیرن و واریز میکنن یه استیکر مخصوص میچسبونن رو گذرنامم که تا اخر عمر بدونه ویزا برم کشورشون و خوش بگذرونم.

    • mehdi مرداد ۲۴, ۱۳۹۷

      وقتی میتونن برن کانادا چرا برن یه جزیره؟
      کایمنو الان تو ویکی پدیا زدم شصت هزار جمعیت داره و چهل تا بانک اونم بانکایی با کلی شعبه بین المللی و معروف. تقریبا کل بانکا یه شعبه اونجا زدن

  • معلم مرداد ۲۱, ۱۳۹۷

    بعد اینکه این کشورهای بهشت مالیاتی تبادل اطلاعات بانکی با کشورهای دیگه ندارن.
    مثلا شهروندای امریکا هر کشوری که برن و حساب باز کنن، اون کشور و اون بانک باید اطلاعاتشو به امریکا بفرسته. چون مردم امریکا خودشون رای دادن. همشونم راضی ان. چون تا اختلاسی نشه جرمی نشه دولت امریکا هیچکاریتون نداره. ولی بهشت های مالیاتی چنین قراردادهایی با امریکا ندارن. چون تصویب و امضا نکردن. نه تنها امریکا بلکه با هیچ کشوری امضا نکردن. پس یه مسئولی ایرانی به راحتی میتونه اختلاس کنه و پولهاشو منتقل کنه. بعدم این مسئول بیاد تو مجلس بگه من اختلاس نمیکنم من پاکم. چون از افشا نشدن اطلاعات بانکیش تو اون جزیره ها مطمئنه