به نظر شما فردای «نودمین روز» چه می شود؟

۱۳ آبان، آغاز دور جدید تحریم ها و چالش ها

به نظر شما فردای «نودمین روز» چه می شود؟

ترامپ از برجام خارج شد و به شرکت هایی که قصد همکاری با طرف ایرانی دارند، هشدار داد که دست نگهدارند و مهلتی ۹۰ روزه داد که رابطه با ایران را قطع کنند. توتال و بسیاری از شرکت های امریکایی و اروپایی در حال ترک پروژه ها هستند و اقتصاد ایران در وضعیت بلاتکلیفی به سر می برد. فردای تمدید تحریم ها چه خواهد شد؟ صنعت ایران، چگونه بار تحریم را حمل خواهد کرد؟ چه بر سر روابط بانکی با طرف خارجی خواهد آمد؟

برایان هوک، سرپرست تیم آمریکا برای گفتگو با کشورهای اروپایی در زمینه برجام گفته بود که بخش اول دور جدید تحریم‌های آمریکا علیه ایران روز ۴ اوت (۱۳ مرداد) و بخش دوم روز ۴ نوامبر (۱۳ آبان) به اجرا درخواهد آمد. بخش اول تحریم‌ها تجارت خودرو و فلزات و بخش دوم معاملات نفتی و بانکی با ایران را در برمی‌گیرد.

هوک روز دوشنبه ۲ ژوئیه  ۲۰۱۸ میلادی در یک نشست خبری گفته بود که، واشنگتن مطمئن است که در جهان به اندازه کافی ذخیره نفت برای جایگزین کردن نفت خام ایران وجود دارد. او افزود هدف آمریکا، افزایش فشار بر رژیم ایران برای کاهش درآمد نفت خام این کشور و رساندن آن به صفر است. به گفته هوک، آمریکا در حال حاضر در تلاش است تا اختلالات ایجاد شده در بازار جهانی نفت را به حداقل برساند، اما با این حال واشنگتن اطمینان دارد که می‌توان نفت خام ایران را جایگزین کرد.

برجام
لحظه خروج ترامپ از برجام با محکومیت طرف های اروپایی همراه شد

با تصویب برنامه جامع اقدام مشترک، اصطلاح تازه ای پا به رسانه های اقتصادی گذاشت که می خواست فرصت استفاده  از برجام برای اقتصاد اران توصیف کند. پسابرجام، هر چند به ظاهر شیرین بود،‌اما در دلش وضعیتی را حمل می کرد که فعالان اقتصادی آن را با کلمه تلخ بلاتکلیفی توصیف می کردند. دلیل عمده این بلا تکلیفی هم  این بود که بسیاری از مشکلات اقتصادی که حل آن را به تصویب برجام و لغو تحریم ها گره زندند، همچنان باقی ماند و افزایش نرخ  ارز و وضعیتی که امروزه شما در ایران مشاهده میکنید، روی داده است. ارز و سکه به بالاترین حد خود در ۴ دهه اخیر رسید. هنوز نودمین روز هم شروع نشده است! استیضاح و برکناری سه وزیر کابینه دولت روحانی توسط مجلس در پی گرانی ها و روند فزاینده بیکاری و تعطیلی کارخانه ها در سراسر کشور، اگر چه ارتباط مستقیمی با تحریم های سالهای اخیر ندارد، اما برخی از کارشناسان، آن را بی ارتباط با وضع موجود تحریم های بین المللی نمی دانند.

ژست های ژورنالیستی ترامپ در شبی که از برجام خارج شد

تراژدی قبل از برجام

دهه ۹۰، برای اقتصاد ایران خوب شروع نشد. از  تابستان سال ۱۳۹۰ رشد اقتصاد روند نزولی گرفت در سال های ۹۱ و ۹۲بی تقاضایی در بازار، دامن تولید داخلی را گرفت و انبار کارخانه ها مملو از محصولاتی شد که برای تولید آن هزینه  شده بود. اما خبری از خریدار نبود. رکود تورمی بدنه کارآفرینی را در محاق چالش برده بود تا اینکه در سال ۹۲ دولت تغییر کرد و اجرای سیاست های اقتصادی، به مثبت شدن شاخص رشد در بهار سال ۹۳ انجامید.

لحظه تاریخی انعقاد برجام در وین
محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه در جشنواره ملی قهرمانان صنعت تقدیر شد
بخشی از مخالفت ها با برجام در مجلس شورای اسلامی

قیمت نفت اما از پاییز همان سال سقوط کرد و این شوک بزرگ به اقتصاد همیشه وابسته به نفت ایران بود. تنگنای درامدی و کمبود تقاضا دوره تازه ای از مشکلات اقتصادی را برای ایران کلید زده بود. سه ماه پس از پایان سال ۹۳ بود که بانک مرکزی در گزارشی اعلام کرد که تولید ناخالص داخلی ایران در این سال، به ۲۰۳ هزار میلیارد تومان رسیده که نسبت به سال ۹۲ حدود ۲ درصد رشد داشت. در پایان سال ۹۳ و آغاز  سال ۹۴ با تلاش هیات مذاکره کننده ایرانی با ۵+۱، همزمان شده بود. تلاشی که در تیر ماه همان سال به برجام رسید.

تراژی دوباره انتظار

بلاتکلیفی پسا برجام با پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا شکل دیگری به خود گرفت. نامزدی که در  دوران مبارزات انتخاباتی برجام را رد کرده بود به صندلی قدرت رسید. در حالی که تحیلگران سیاسی از منش بازاری و تجاری او می گفتند و این که بعید است برجام را به دلیل منافع اقتصادی که برای شرکت های آمریکایی از بویینگ تا GM داشت از دست بدهد.

این تحلیل، درست از آب در نیامد و ترامپ پس از چند دور تایید برجام، در  سال ۲۰۱۸ میلادی  از برجام خارج شد. او از تمدید تحریم ها سخن به میان آورد و برای همکاران اقتصادی و خریداران نقت ایران، فرصتی برای قطع همکاری تعیین  کرد. در مرداد ماه ، این مهلت ۹۰ روزه به پایان رسید و اکنون سوال این است که اقتصاد ایران در پایان این ضرب الاجل چگونه به مسیر ادامه می دهد؟

آیا امید به رخدادهایی در آینده  مثل برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در امریکا، تغییر مشی دیگر  کشورهای متعهد به برجام و پاسخ ایران به درخواست مذاکره دوباره اقتصاد را در دوره تازه ای از انتظار و بلاتکلیفی فرو می برد؟ آیا راهکار عملی از سوی دولت ایران  برای پیشبرد اهداف اقتصادی وجود دارد؟ تجربه گذشته نشان می دهد که انتظار از آینده، نقش موثری در چگونه  گذراندن وضع حال دارد.

وضعیت صنعت ایران به دلیل دولتی بودن ۸۰ درصد اقتصاد کشور، بسیار وخیم است و در آینده، پس از تمدید تجریم ها، این  وضعیت بد تر می شود. صنعت ایران، مظلوم ترین بخش در اقتصاد کشور است که در دوره تحریم ها مورد بی  توجهی و بی مهری قرار گرفت و این بی مهری همچنان ادامه دارد. سایه بحران اقتصادی در آینده، بدون گشایش برای ایران بسیار سنگین است. اگر دولت اقدامی عاقلانه و هوشمندانه نکند، تشدید تحریم ها، زندگی را سخت تر می کند و باز شاهد موج خروج سرمایه و نخبگان از کشور خواهیم بود که افزایش نرخ ارز، علامت آشکار آن است.

زمانی که قیمت ها روند طبیعی ندارد، جریان اقتصاد به درستی راهش را پیدا نمی کند و تحولات لحظه ای است . هر چقدر انرژی ارزان فاکتور خوبی است، اما بدون سرمایه گذاری و خرید فناوری های نو نمی تواند به رقابتی شدن صنایع کمک کند.

به نظر شما، فردای نودمین روز، صنعت و اقتصاد ایران چگونه خواهد بود؟

مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
۳۴ نظر

ورود

  • Soheil Tehrani شهریور ۱۹, ۱۳۹۷

    فکر نکنم از خر شیطون پایین بیان این مسئولین

    • تورک عاقل شهریور ۲۰, ۱۳۹۷

      مگه ما برای قیمت ارز و دلار و سفر های خارجی انقلاب کردیم؟
      ما برای انسانیت و به کمال رسیدن و تمدن اسلامی انقلاب کردیم. ایران ۲۵۰۰ سال در بی تمدنی بسر میبرد که به برکت انقلاب اسلامی بعد از انقلاب به رشد و شکوفایی رسید.
      ما تورکان کشور آذربایجان از ایستادیگی رهبر ایران در جلوی استکبار جهانی یعنی امریکا حمایت میکنیم

      • محمد شهریور ۲۱, ۱۳۹۷

        با این افکارت ابروی ترکا رو نبر , من خودن ترکم ولی حرفات یه ذره بودی عاقلیت نمیده, ملت اسایش میخواد امنیت میخواد کار میخواد هزارتا زهر مار دیگه بجای ما حرف نزن از خودت

        • مازیار خشنودی شهریور ۲۱, ۱۳۹۷

          محمد کاشکی اینا افراد نا آگاه بودن ولی متاسفانه برای آگاه یا نا آگاه بودن عقل آدمیزاد نیاز که اینا ازش محرومن

      • ناشناس شهریور ۲۱, ۱۳۹۷

        ایران بی تمدن بود ؟؟؟؟؟؟!!!!!!! انقلاب شما ما رو به تمدن رسوند ؟؟؟؟!!!!! خدایا خودت مارو از شر بی سواد نجات بده که هر چی میکشیم از بی سوادی شماهاست ! برو تاریخ کشورتو بخون بعد بیا اینجا اراجیف بگو

      • مازیار خشنودی شهریور ۲۱, ۱۳۹۷

        آره ما برای این انقلاب کردم تا انسان های جانی و مریض جنسی، مفسدان اقتصادی، مردمانی غمگین و همچنین خشمگین، افرادی بی سواد ونالایق، دلار چهارده هزارتومان، نبود اولیه ترین وسایل بهداشتی و… داشته باشیم من شمارو به حرف های خمینی ارجاع میدم نتنها این دنیارو درست نکردن بلکه ریدن به آخرت مردم

      • elyar شهریور ۲۱, ۱۳۹۷

        نمی فهمم یا واقعا نفهمی یا خودتو به نفهمی زدی…

      • ... شهریور ۲۱, ۱۳۹۷

        کشور آذربایجان؟؟؟؟؟منظورت جمهوری آذربایجانه نه؟؟؟?

      • رسول شهریور ۲۳, ۱۳۹۷

        اومدم جواب درست حسابی بهت بدم ولی دیدم ارزششو نداری

      • رضا مهر ۲۶, ۱۳۹۷

        کاملابی ریشه وبی اصالتی بی سوادافراطی,تاامثال تو توی این مملکت هستن اوضای ایران ازاین بهترنمیشه,فقط بروسربزاربمیرهوا روبیشترازاین آلوده نکن

      • سید جعفر آبان ۳, ۱۳۹۷

        معلومه جیباتو تا نهایت حد ممکن پرکردی از دلارهای جناب شیطان بزرگ

      • امیر عباس آبان ۱۳, ۱۳۹۷

        کجا بودی تو این مدت ؟؟؟ بیا مملکتو بچرخون ، اصلن تو کله ای ، تو نخبه ای ، تو خیلی سری… ..?

      • انیر آبان ۱۶, ۱۳۹۷

        خخخخخ عقب مونده ذهنی
        خدایا شفانده اینو
        ساندیسی

    • آترین شهریور ۲۱, ۱۳۹۷

      من و شما از گرسنگی هم بمیریم این هااز سواری ما پایین نماین.

  • عباس شهریور ۱۹, ۱۳۹۷

    دیکتاتوری ممنوع آمریکا دلش به حال ما نسوخته از همه بدتر مسئولین خیانت کار وبی خیال آمریکا دیکتاتور است انگلیس خبیث وازهمه بدتر روسهای حرامزاده اگر مسئولین ما دست بکار شوند واز این ظلم واجهافی که در حق مردم میشود بی خیال نباشند وخود را جزو مردم بدانند ما هیچ مشکلی در این مملکت نداریم

    • آترین شهریور ۲۱, ۱۳۹۷

      همه بدن و فقط ما خوبیم!؟ خوب شد ما هم فهمیدیم. همه کشورها دارن برای منافع ملی و مردمشون کار میکنن. مسئولین ما برای کی کار میکنن؟! برای فلسطین و سوریه؟ یا جیب بچه های خارج رفتشون؟

    • رسول شهریور ۲۳, ۱۳۹۷

      #دشمن فرضی

    • محسن آبان ۳, ۱۳۹۷

      آفرین مرد
      هرکه ک…. داد مرد میدان شد

  • ali شهریور ۲۰, ۱۳۹۷

    چند سال پیش که استان گیلان و شهررشت برف سنگینی بارید و شهر چند روزی دچار بحران شده بود ،از دوستی شنیدم که نان لواش هر بسته تا بیست هزارتومان فروخته شد

    قبل از زلزله کرمانشاه ، قیمت کانکس حدود یک و نیم تا دو میلیون بود و پس از زلزله قیمت کانکس به حدود هفت میلیون رسید.

    با یک برف که شهر تهران به بحران رسیده ، قیمت کرایه تاکسی از فرودگاه امام تا شهر تهران به یک میلیون رسیده است

    اینکه مسٸولین مدیریت بحران بلد نیستند ، عجیب نیست ، چون مدیریت یک تخصص آموختنی است که این عزیزان نیاموخته اند

    اما چه بلایی بر سر انسانیت آمده است. خیلی دوست دارم کسانی که در شهر رشت نان لواش را بسته ای بیست هزارتومان به مردم فروخته اند از نزدیک ببینم ،برایم جالب است فروشنده کانکس هفت میلیونی خانواده دارد یا نه ؟ راننده تاکسی که کرایه یک میلیونی از مسافرش طلب میکند ، به کدام خدا اعتقاد دارد ؟

    حتما فیلم دوربین مخفی ایرانی که اخیرا منتشر شد دیده اید که مردم عادی کوچه و خیابان چگونه پولهای یک نابینا را با وقاحت تمام می دزدند !

    من از مردم ایران میترسم !
    از خودم بعنوان یک معلم دانشگاه خجالت می کشم که در تربیت این نسل مسٸولیت داشته ام و درست تربیت نکرده ام ، معلمان مدرسه ، روحانیون و وعاظ ، صدا و سیما ، آموزش و پرورش ، وزارت فرهنگ و ارشاد و … همه کسانی که به هر نحو سهمی در فرهنگ سازی داشته ایم باید خجالت بکشیم .

    وقتی شنیدم در بحران هسته ای و سونامی شهر فوکوشیما ، پنجاه نفر داوطلب شدند برای خنک نگهداشتن رآکتور هسته ای (مرگ ) تا مردم شهر فرصت پیدا کنند از شهر خارج شوند ، درجه شرمساری ام بیشتر می شود .

    وقتی شنیدم در زمان تخریب برج های دوقلو در یازده سپتامبر تاکسی های شهر نیویورک مردم را رایگان جابجا می کردند ، از شدت خجالت آب می شوم.

    من از مردم ایران میترسم !!
    من بخاطر تمام کوتاهی هایم در عرصه فرهنگ اجتماعی از تاریخ ایران شرمسارم …

    مهم نیست امریکا چیکار میکنه. چون خوبی و بدی هیچوقت باهم سازگاری ندارن. اینو بگم بد این قضیه ماییم.
    امریکا نباشه این همه گروهای تروریستی رو کی ادمشون کنه؟ این کشورای سرکشی که انقلابهای گوناگونشونو میخوان به کشورای دیگه صادر کنن کی جلوشونو بگیره؟

    اون کشور بد دنیا ماییم

  • ساقی شهریور ۲۰, ۱۳۹۷

    فردای آن روز، هیچ مشکلی در مملکت نداریم. همه چیز به وفور هست، مردم در حال خرید و تامین مایحتاج زندگی شان هستند، اقتصاد ایران از سود سرشار برخوردار خواهد بود و زندگی در زیر پرچم اسلام و امت واحد ایران ادامه خواهد یافت. علی برکت الله

    • Hassan شهریور ۲۰, ۱۳۹۷

      واقعا ساقی هستی، یه پیک هم برا ما بریز

    • مازیار خشنودی شهریور ۲۰, ۱۳۹۷

      فردا روز آن روزی که من سر افرادی مثل شمارو با آره برقی مثل داعش یکی یکی ببرم بندازم جلوی کفتارها اون روز همون روزی که گفتی

  • مازیار خشنودی شهریور ۲۰, ۱۳۹۷

    فردا روز آن روزی که من سر افرادی مثل شمارو با آره برقی مثل داعش یکی یکی ببرم بندازم جلوی کفتارها اون روز همون روزی که گفتی

  • مهدی اردبیل شهریور ۲۱, ۱۳۹۷

    به عقیده من ضعف صنعتی و اقتصادی و نبود مدیران لایق از یک سمت و از طرف دیگر و مهم تر عدم برخورداری نسل جدید از فرهنگ و انسانیتی که باید در مدارس و مکان های ارشاد اموخته میشد از سمت دیگر با تحریم های امریکا همراهی خواهند کرد و اقتصاد ایران به طور جدی ورشکست خواهد شد
    مهاجرت و جرم و جنایت و اعتراضات به شکل بی سابقه ای افزایش خواهد یافت و نرخ زاد و ولد و ازدواج و همچنین تمامی امار های مربوط به رفاه گردشگری سفر و سیاحت به زیر صفر خواهد رسید
    اعتصابات گسترده و بلایای اجتماعی به بالاترین حد خود رسیده و دچار مشکل فوق حاد خواهد شد
    در این شرایط احتمال جنگ جناحی داخلی
    و در صورت اشتباه استراتژیک احتمال نبرد نظامی با امریکا قوت خواهد گرفت

  • اریا شهریور ۲۱, ۱۳۹۷

    پیش به سوی ونزوئلا شدن. من بیشنهاد میکنم همه یکی دوتا فرقون بخریم چون در اینده قراره باهاش پول جابجاکنیم برای چند عدد نان و پنیر دو تا فرقون کافیه

  • اریا شهریور ۲۱, ۱۳۹۷

    اینم نتیجه در افتادن با ابرقدرت دنیا

  • دنیز از تبریز شهریور ۲۱, ۱۳۹۷

    اینم کشور داری عاریی ها و فارس ها
    دیدم با تمدن ۲۵۰۰ سالتون چیکار کردید خخخخخخ
    یکم از ما تورکا یاد بگیرید تمدن و اصالت و شرف و مردانگی و غیرت رو

    • 1234 شهریور ۲۱, ۱۳۹۷

      خیلی عجیبه شما خودتون رو جزو ایرانیا نمیدونید ؟؟؟؟؟اگه قرار باشه هر قسمت از کشور خودش رو جدا بدونه هیچی از کشور باقی نمیمونه همین میشه که یه عده میان دزدی میکنن میخورن و میبرن.تعصب قومیتی خوبه ولی نه بیش از حد.

    • Amin شهریور ۲۲, ۱۳۹۷

      ببخشید که ما ادم نیستیم غیرت نداریم شرف نداریم فقط ترک ها انسانن . تو هم ۵۰ درصدت ایرانیه غیرت داری ازش دفاع کن

    • آرش آبان ۳, ۱۳۹۷

      آقای خوش غیرت ، خوبه مملکت ۲۰ساله دست شماست?
      من خودم ترک تبریزم ولی مثل تو مغزم از پهن پرنشده حرف خودمم نفهمم?

  • کربلایی سید رضا آبان ۳, ۱۳۹۷

    بنظر من تا وقتی حسابها و جیبهای مسوولین دلسوز پراز دلارهای تانخوردهء شیطان بزرگه ، هر بلایی هم که سر مردم بیاد هیچ اهمیتی براشون نداره و ترامݐ اینو خوب فهمیده