سابقه پارتی بازی و استفاده از ژن خوب ها در میان روسای جمهور ایالات متحده [قسمت اول]

استفاده از ژن های خوب تنها یک محصول وطنی نیست!

سابقه پارتی بازی و استفاده از ژن خوب ها در میان روسای جمهور ایالات متحده [قسمت اول]

این روزها یکی از مباحث مهمی که در رسانه های اجتماعی جنجال آفرین شده انتصاباتی است که توسط مقامات ارشد کشور صورت می گیرد. در ماه های اخیر رونمایی از ژن های خوب و بستگان مقامات که علیرغم سن و تجربه بسیار کم خود (و شاید هم عدم لیاقت پست مذکور) در یک پست قابل توجه باب شده است و رسانه های اجتماعی نیز بیش از پیش این جنجال ها را بسط می دهند. در فرهنگ عامه از این موضوع با عنوان پارتی بازی یا خویشاوند سالاری استفاده می شود که معادل واژه «نپوتیسم» (Nepotism) در زبان انگلیسی است.

پارتی بازی ژن خوب ها

در این میان مهم ترین مورد اخیری که می توان آن را مصداق بارز پارتی بازی نامید، انتصاب کامبیز مهدی زاده، داماد ۳۳ ساله رییس جمهور به سمت معاونت وزیر اقتصاد و رییس سازمان زمین شناسی کشور بود که با مخالفت های گسترده در رسانه های اجتماعی مواجه شده و در نهایت باعث استعفای این شازده داماد جوان شد. اگر چه اینگونه انتصابات در سال های گذشته نیز رخ داده اما امروزه به دلیل شیوع استفاده از رسانه های اجتماعی و افشاگری های متعددی که در این فضای بدون مرز رخ می دهد، چنین اتفاقاتی برخلاف گذشته، کم اهمیت و دور از چشم عموم مردم باقی نمی ماند.

پارتی بازی ژن خوب ها

بلافاصله پس از ماجرای داماد دکتر حسن روحانی، نوبت به سید حسن میرخلیلی داماد آیت الله احمد خاتمی، امام جمعه تهران و عضو مجلس خبرگان رسید که ایشان در نامه ای هر گونه دخالت خود در انتصاب دامادش به سمت معاونت و رییس دفتری آقای محمد باقر نوبخت، رییس سازمان برنامه و بودجه، را قویاً رد کرد. بدون شک این انتصابات اولین نبوده و آخرین نخواهد بود و امیدواریم که همه آن ها بر اساس لیاقت و شایستگی افراد باشد و نه تنها وابستگی به شخص یا جریانی خاص در رأس حکومت و دولت. بدین بهانه قصد داریم شما را با نمونه هایی از پارتی بازی و خویشاوند گماری در ایالات متحده و به طور خاص در میان روسای جمهور این کشور آشنا کنیم که نشان بدهیم ژن خوب در آمریکا نیز یافت می شود اما نه به خوبی ژن های وطنی!

۱۰- دونالد ترامپ

پارتی بازی ژن خوب ها

دونالد ترامپ، رییس جمهور کنونی ایالات متحده هم دختر و هم دامادش را به سمت هایی مهم در کاخ سفید منصوب کرده است. همانند پارتی بازی و خویشاوند سالاری های دیگر روسای جمهور آمریکا، تصمیم او در زمینه انتصاب ژن خوب های خانواده نه موضوعی جدید است و نه بدون جنجال و مخالفت. ایوانکا، سمت دستیار پدرش را البته بدون دریافت دستمزد دریافت کرده است. چنین سمت رسمی در کاخ سفید برای دختر رییس جمهور بی سابقه بوده است و اگر چه وظایف او روشن نشده اما تمام قوانینی که در مورد کارکنان فدرال اعمال می شود در مورد وی نیز صدق خواهد داشت. جارد کوشنر، شوهر ایوانکا، نیز سمت مشاور ارشد رییس جمهور را در اختیار دارد.

پارتی بازی ژن خوب

برخی از کارشناسان این اقدام را مخالف بندهایی از قانون اساسی کشور دانسته اند اما بخش قضایی کشور رأی داده که حضور کوشنر در این سمت مغایرتی با قانون ضد خویشاوند گماری کشور ندارد. سمت کوشنر بسیار مهم است زیرا وظایف سیاسی مهمی به او واگذار شده که از آن میان می توان به رهبری صلح در خاورمیانه تا نوسازی حکومت فدرال اشاره کرد. هنوز معلوم نیست که این زوج جوان تا چه حد در انجام وظایف خود در کاخ سفید موفق بوده اند و آیا لیاقت و شایستگی ژن خوب بودن را دارند یا خیر اما یک چیز را با اطمینان می توان گفت و آن هم این که دونالد ترامپ نیز به رسم رییس جمهوران قدیم کشور، پارتی بازی را فراموش نکرده است.

۹- زاخاری تیلور

پارتی بازی ژن خوب ها

اگر چه ریاست جمهوری وی کمتر از یک سال و نیم به طول انجامید اما زاخاری تیلور با انتصابات خانوادگی خود خشم مردم کشور را برانگیخت. دو دستیار ارشد او را یکی برادرش، جو، و دیگری دامادش، ویلیام بلیس، تشکیل می دادند. جو به عنوان مورد اعتمادترین فرد در کنار رییس جمهور شناخته شده و تاثیر مهمی در سیاست های و تصمیم گیری های زاخاری تیلور داشت. جو و خانواده اش در کاخ سفید اقامت داشته و هر زمان که می خواست می توانست با رییس جمهور ملاقات کرده و با او صحبت کند.

بلیس نیز مدت کوتاهی پس از رییس جمهور شدن تیلور داماد خانواده شد. او سخنور توانایی بوده و متن بیشتر سخنرانی های رییس جمهور را می نوشت. با این وجود انتصاب بلیس به این سمت به دلیل قدرت بیش از حدی که به وی داده شده بود با انتقاد روزنامه ها همراه بود. این دو علیرغم این که هیچ سابقه نظامی نداشتند اما سمت هایشان شامل تصمیم گیری در حوزه های نظامی نیز می شد. این دو علاوه بر منافعی که به عنوان نزدیکان رییس جمهور داشتند، دستمزدهایی قابل توجه نیز از جانب دولت دریافت می کردند.

بیشتر بخوانید: هزینه شیدایی؛ دخترانی که برای شبیه شدن به «ایوانکا ترامپ» دست به هر کاری می زنند

۸- اولیس سی گرانت

پارتی بازی ژن خوب ها

ریاست جمهوری اولیس سی گرانت با رسوایی های بزرگ و متعدد همراه بود که کمترین مورد آن ها به پارتی بازی و خویشاوند گماری باز می گشت. در طول دوران حضور او در این مقام، گرانت بیش از ۴۰ نفر از نزدیکان و خویشاوندان خود را به سمت های رسمی دولتی گماشت. حتی بعد از این که مشخص شد بسیار از آن ها فاسد هستند و از قدرت خود سوء استفاده می کنند نیز گرانت آن ها را شامل عفو ریاست جمهوری کرده و به آن ها اجازه داد در سمت خود باقی بمانند. این در حالی بود که خلاف ها و سوء استفاده های آن ها مسجل شده بود.

یکی از برادران همسر او که دزدی اش از گمرک نیو ارولئان مسجل شده بود بار دیگر به عنوان جمع آوری کننده مالیات منصوب شده و دیگر برادر همسر او که در کاخ سفید کار می کرد نیز مدام اطلاعات حساس و خصوصی را می فروخت و هیچگاه به خاطر این کار خود تنبیه نشد. چارلز سامر، سناتور وقت ایالت ماساچوست شرایط پارتی بازی و خویشاوند سالاری در دوران زمامداری گرانت را این گونه توصیف می کند که از یک دمل کوچک به فیل پایی تبدیل شده بود (در بیماری فیل پایی (elephantiasis) بدن شخص به تمامی ورم کرده و بسیار ترسناک می شود). تمایل گرانت به استفاده از بستگان نالایق و فاسد خود به دوران پیش از ریاست جمهوری اش باز می گشت.

پارتی بازی ژن خوب

پسرش، فرد، یک دانشجوی تنبل و ضعیف بود اما گرانت، رییس جمهور جانسون را وادار کرد که سمتی در وست وینگ به او بدهد. فرد به عنوان تنبل ترین شاگرد کلاس فارغ التحصیل شد و همه او را به خاطر اذیت و آزار اولین سیاهپوستانی که اجازه رفتن به مدرسه و دانشگاه را یافتند می شناختند. اگر چه رییس جمهور گرانت در زمینه حقوق مدنی به موفقیت ها و دستاوردهای خوبی دست یافت اما این دستاوردها تحت الشعاع پارتی بازی ها و نژاد پرستی پسرش قرار گرفت.

۷- روثرفورد بی هیز

پارتی بازی ژن خوب ها

انتصاب روثرفورد بی هیز به سمت ریاست جمهوری ایالات متحده حتی با استانداردهای امروزی نیز بسیار جنجالی و سوال برانگیز است. او رأی اکثریت رأی دهندگان را کسب نکرد و حتی موفق به اخذ بیشترین آرای کالج الکترال نیز نشده بود. اما رقیب او، ساموئل تیلدن، هنوز هم یک رأی برای بردن رقابت کم داشت. ظاهراً ۲۰ رأی الکترال مورد مناقشه قرار گرفته و کنگره مجبور به برگزاری یک جلسه انتخاباتی برای پایان دادن به این مناقشه شد. کوتاه بگوییم که در آخرین دقایق و بعد از یک مناقشه سیاسی بسیار پرتنش، هیز به عنوان رییس جمهور انتخاب شد.

هیز نیز با ادامه پارتی بازی های دیگر روسای جمهور قبل از خود، پسرش، وب، را به یک سمت بسیار مهم منصوب کرد. پیش از انتخابات، وب برای ایفای نقش مشاور پدرش که در ان زمان فرماندار اوهایو بود دانشگاه را رها کرد. او تا زمانی که پدرش به کاخ سفید راه یافت نیز همچنان مشاور او باقی ماند. وب هم محافظ پدرش بود و هم دست راست او، وظیفه ای که امروز بر عهده رییس کارکنان کاخ سفید است.

۶- وودرو ویلسون

پارتی بازی ژن خوب ها

وقتی که وودرو ویلسون در تصمیمی جنجالی یک نژاد پرست معتقد به برتری سفیدها به نام ویلیام مک آدو را به سمت وزیر خزانه داری کشور منصوب کرد کسی شگفت زده نشد زیرا بیشتر اعضای کابینه ویلسون را نژاد پرست های جنوبی تشکیل می دادند. از این رو وقتی که مک آدو اقدام به جدا سازی اداره متبوع خود و جدا سازی و اخراج کارکنان سیاهپوست وزارت خزانه داری کرد کسی تعجب نکرد. اما وقتی که او تنها یک سال پس از ریاست جمهوری ویلسون با دختر رییس جمهور ازدواج کرد بسیاری حیرت زده شدند.

مک آدو حتی پس از عروسی با دختر ویلسون درخواست استعفا کرد اما پدر زنش اصرار داشت که وی در سمت خود باقی بماند. وقتی که ایالات متحده در سال ۱۹۱۷ وارد جنگ جهانی اول شد، ویلسون تصمیم گرفت که روی جنگ متمرکز شده و بسیاری از وظایف مهم خود را به اعضای کابینه اش واگذار کند و در این میان هیچ کسی به اندازه دامادش مورد اعتماد نبوده و قدرت تصمیم گیری نداشت.

بیشتر بخوانید: با ۱۰ عادت عجیب و غریب در میان روسای جمهور ایالات متحده آشنا شوید [قسمت دوم]

مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
۳ نظر

ورود

  • رضا نوری دی ۸, ۱۳۹۷

    هرچند خودتان گفتید که به داغی ژن های خوبی وطنی نبوده و نیست! چون این روزها اصلاح طلبان دنبال ماست مالی این قضیه به هر شکلی هستند که خپ انجام می شود. در تاریخ در امریکا هم شده و اتفاقا فرقی میان حکومت سلطنتی و جمهوری با این وجود که شما گفتید هم نیست زیرا در خیلی از جمهوری ها هم خویشاوندان هم به سمت های رسمی منصوب می شوند!!! اما خپ احتمال زیاد ان افراد فامیل گمارده شده در کارشان موفق بودند که امریکا به چنین ابرقدرتی تبدیل شده و از زبان و فرهنگ گرفته تا اقتصاد و نظامی دنیا را فتح کرده وگرنه مثل خیلی از جمهوری ها یا حکومت های دیگر می پاشید از هم ! ولی همین پسر عارف یک دانشجو تنبل در دانشگه شرق کشور بود که اول با پارتی بازی پدر وارد دانشگاه شریف شد و از رانت پدر عضو هیت علمی استفاده کرد و انتقالی گرفت و بعد هم که عارف وزیر ارتباطات شد مسول مذاکره با mtn و ایرانسل و بعدها هم که نماینده شد را هم می دانید! بدون هیچ سابقه ورزشی شد صاحب سمت ورزشی در المپیک! خخخ حقیقتا بوده ولی نه به این غلظت و مثلا بوش پسر هم ریس جمهور شد ولی نه بابت ژن خوب بلکه بابت رای مردم و انتخابات ازاد! انتخابات آزاد خودش خیلی مهمه و نصب شدن از طریق ان حتی اگر خویشاوندی باشد.

  • دایان دی ۸, ۱۳۹۷

    امیدوارم حدسم اشتباه باشد اما فکر میکنم گاها مطالب سفارش شده از جاهای خاصی را با هدف های مشخص منتشر میکنید / کافی است یک حادثه یا رسوایی در کشور رخ دهد فورا یک مقاله در همین راستا منتشر میکنید که نه فقط ایران این جوری نیست باقی دنیا هم گرفتار این مشکل و رسوایی هستند … نمونه همین مقاله ….

    • فروغ بیداری دی ۸, ۱۳۹۷

      اینکه تلاش تیم روزیاتو حرکت همسو با اتفاقات روز هست رو کاملا صحیح می فرمایید، اما این اطمینان رو به شما می دم که سفارشی کار کردن هرگز مدنظر ما نبوده و نخواهد بود. هدف، فقط آگاهی رسوندن در مورد اتفاقات بین المللی در رابطه با موضوعی مشترک هست.
      ممنون که از مخاطبان همیشگی روزیاتو هستید.