دونالد ترامپ بدون شک جنجالی ترین و غیرقابل پیش بینی ترین رییس جمهور تاریخ ایالات متحده است که کوچک ترین تصمیماتش نیز معمولاً با جنجال و دردسر همراه می شوند. چیزهای زیادی در مورد شخصیت او گفت؛ اعم از مثبت یا منفی اما نمی توان انکار کرد که کمتر کسی در بین سیاستمداران می تواند منطق او برای عزل و نصب ها یا دیگر تصمیماتش را متوجه شود. برای مثال ترامپ همواره تصمیمات خود را از طریق توئیتر اعلام می کند که شیوه قابل قبولی برای رییس جمهور قدرتمندترین کشور جهان نیست. به طور خلاصه می توانیم بگوییم که شاید دونالد ترامپ برای دنیای پیچیده سیاست ساخته نشده است.
او در طی دو سال زمامداری خود تصمیمات بسیار جالب و غیرمنتظره ای گرفته که بسیاری از آن ها با هم تناقض دارند. برای مثال مورد اخیر این تصمیمات کنار گذاشتن بسیاری از اطرافیان خود که مواضعی محافظه کارانه تر داشتند و جایگزینی آن ها با افرادی تندروتر بوده است. دونالد ترامپ وزیر امور خارجه اش رکس تیلرسون را با یک توئیت اخراج کرده و مایک پمپئو که مواضع سختگیرانه تری نسبت به ایران و روسیه و دیگر کشورهای رقیب در جهان داشت را جانشین وی کرد. بعد از آن نوبت به جان بولتون رسید که همه او را با مواضع بسیار تندش نسبت به ایران و روسیه می شناختند و ترامپ او را به سمت مهم مشاور امنیت ملی کشور منصوب کرد.
همه فکر می کردند که ترامپ در حال تقویت حضور خود در خاورمیانه برای کاهش یا جلوگیری از افزایش قدرت و نفوذ ایران و روسیه در خاورمیانه است. در حالی که با خارج شدن از برجام و بازگرداندن دوباره تحریم ها علیه ایران بسیاری منتظر ادامه سیاست های سختگیرانه و تند ترامپ علیه رقبا بودند به یکباره خبر رسید که او می خواهد نیروهایش را از سوریه و سپس افغانستان بیرون بکشد؛ آن هم باز از طریق توئیتر! بر کسی پوشیده نیست که خارج شدن نیروهای آمریکایی از این دو منطقه بحرانی و علی الخصوص سوریه، جا را برای نفوذ بیشتر رقبا در این منطقه باز می کند، چیزی که دقیقاً مخالف سیاست ها، انتصابات و عزل های اخیر کاخ سفید بوده است.
بسیاری از سیاستمداران ایالات متحده این تصمیم را یک فاجعه و شکستی بزرگ برای ایالات متحده می دانند. دامنه مخالفت با این تصمیم تنها به دموکرات ها و مخالفان وی محدود نمی شد و حتی قدرتمندترین سناتورهای جمهوری خواه، حامیان سرسخت ترامپ و حتی نزدیک ترین افراد به او نیز با این تصمیم مخالفت کردند اما ترامپ یاد گرفته که زورگو و سرسخت باشد و حرف آخر را خودش بزند حتی اگر اشتباهی فاحش باشد. مخالفت های جان بولتون و سناتور لیندسی گراهام، رییس اکثریت سنای آمریکا، نیز تاثیری در تصمیم ترامپ نداشت. جیمز ماتیس، وزیر دفاع کشور بلافاصله پس از این تصمیم کناره گیری خود را اعلام کرد و بعد از او برت مک گورک، نماینده ارشد ایالات متحده در ائتلاف جهانی علیه داعش نیز با انتقاد از این تصمیم و اعلام این که نبرد با داعش به پایان نرسیده، تصریح کرد که از مقام خود کناره گیری خواهد کرد.
بیشتر بخوانید: برنامه روزانه «دونالد ترامپ»؛ از خواب کم و شروع روز بدون صبحانه تا پرخوری شبانه
واکنش دونالد ترامپ به استعفای اخیر بسیار تحقیر کننده بود و باز هم به سبک خاص توئیتری خود اعلام کرد که آقای مگ گورک را نمی شناخته و وی در دوران اوباما به این مقام منصوب شده و قرار بوده دو ماه دیگر عزل شود. اما کمتر کسی فکر می کرد که او شیوه ای مشابه را برای وزیر دفاع سرسخت و مشهورش جیمز متیس که با لقب «سگ دیوانه» شناخته شده و از مشهورترین ژنرال های ارتش ایالات متحده است در پیش بگیرد. جیمز متیس در نامه استعفای خود اعلام کرده بود که با توجه به این که با تصمیم رییس جمهور برای خروج نیروهای آمریکایی از سوریه به شدت مخالف است تنها دو ماه دیگر در مقام خود باقی خواهد ماند و به همکاری خود با ترامپ پایان خواهد داد.
اگر چه وی در نامه خود تصریح کرده بود که تا دو ماه دیگر در مقام خود حضور خواهد داشت اما ترامپ روز گذشته معاون وی، پاتریک شاناهان، را به عنوان نامزد وزارت دفاع و جانشین متیس انتخاب کرده و از همه تحقیر آمیزتر این که اعلام کرد وی از اول ماه ژانویه در سمت جدیدش مشغول به کار خواهد شد. بدین ترتیب جیمز متیس حتی زودتر از آن چیزی که فکر می کرد از این مقام کنار گذاشته می شود. رفتار تحقیرآمیز دونالد ترامپ با همکاران و مشاورانش بسیار تعجب برانگیز و آزار دهنده است، رفتاری که تاکنون تقریباً در هیچ جایی دیده نشده (جز مواردی وطنی!).
بعد از این مقدمه طولانی قصد داریم شما را با پاتریک شاناهان که به «آچار فرانسه» مشهور است اشنا کنیم که تا چند روز دیگر جایگزین جیمز متیس خواهد شد. دونالد ترامپ در پیام توئیتری خود با مضمون سپردن پنتاگون به شاناهان درباره او چنین گفته است: «پاتریک لیستی طولانی از دستاوردها هنگام فعالیت در مقام معاون وزارت دفاع و قبل از آن در بوئینگ داشته است. او فوق العاده خواهد بود». اما شاناهان کیست و این مرد واشنگتنی که سه فرزند دارد چه نوع تجربیاتی در طی این سال ها کسب کرده است؟
پاتریک شاناهان، بزرگ ترین پسر در میان سه پسر مایکل و جوآن شاناهان است که در سال ۱۹۶۲ بدنیا آمد. او افسر پلیس بوده و یکی از کسانی است که در جنگ ویتنام حضور داشته و به خاطر خدماتش مدال ستاره برنزی را دریافت کرده است. وی در مقاله ای که در وبسایت وزارت دفاع ایالات متحده قرار گرفته در مورد خود چنین می گوید: «در دوران نوجوانی درک من از جنگ از طریق پدرم، دوستانش و داستان هایی که با هم به اشتراک می گذاشتند شکل می گرفت». در هنگام حضور در پست معاون وزارت دفاع، پاتریک شاناهان عکسی از پدرش را در دفتر کار خود آویزان کرده بود و زیر آن نیز مدال ستاره برنزی پدرش قرار داشت.
بیشتر بخوانید: از دست دادن دونالد ترامپ تا بوسه جرج بوش؛ آتش بس میان بوشها و ترامپها؟
پاتریک شاناهان در واشنگتن به دنیا آمده و وارد دانشگاه این شهر شد، جایی که وی تحصیلاتش را در رشته مهندسی مکانیک به پایان رساند. اما او ارتباطش با دانشگاه را قطع نکرد و از سال ۲۰۱۲ به مدت ۴ سال عضو شورای دانشگاه بود. وی بعدها در رشته مهندسی مکانیک و MBA مدرک کارشناسی ارشدش را از دانشگاه MIT بدست آورد. در سال ۱۹۸۶، شاناهان مدیریت یک دهه ای خود در کمپانی هواپیماسازی بوئینگ را آغاز کرد. در این کمپانی بزرگ او مدیریت پروژه هایی مانند سیستم های دفاع موشکی و سیستم روتورکرافت بوئینگ را بر عهده داشت.
در طی این سال ها، پاتریک شاناهان لقب «آقای آچار فرانسه» (Mr. Fix-It) را بدست آورد. وی توانست پروژه اسفبار و دردسرساز ۷۸۷ دریم لاینر را با موفقیت به سرانجام برساند و در نهایت به مقام معاونت ارشد بخش تولید و عملیات شرکت بوئینگ رسید. او در طی این دوران کمک هایی را به کمپین های انتخاباتی جمهوری خواهان و دموکرات ها داشته است. شاناهان بین سال های ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۶ به طور دقیق ۶.۲۵۰ دلار به جمهوری خواهان و محافظه کارها و ۵.۰۰۰ دلار نیز به دموکرات ها و لیبرال ها کمک کرده است اما هیچ کمکی از جانب پاتریک شاناهان به کمپین انتخاباتی دونالد ترامپ ثبت نشده است. بعد از قطع همکاری شاناهان به دلیل اختلاف با روسای بوئینگ، دونالد ترامپ در ۱۶ مارس ۲۰۱۷ اعلام کرد که قصد دارد پاتریک شاناهان را به عنوان معاون وزیر دفاع منصوب کند.
اما حضور او در این مقام به آسانی میسر نشد زیرا در کمیته رأی اعتماد به او در کمیسیون خدمات نظامی سنا، جان مک کین، رهبر جمهوری خواهان، شاناهان را به خودداری از پاسخگویی به سوالات در مورد حمایت از اوکراین در ماجراهای درگیری آن ها با روسیه متهم کرد. اما سنا در نهایت با ۹۲ رأی موافق در برابر ۷ رأی مخالف در تاریخ ۱۸ جولای ۲۰۱۷، وی را برای سمت معاونت وزارت دفاع تایید کرد. شاناهان تصریح کرده که او و متیس رابطه و همکاری خوبی در این وزارت خانه مهم داشته اند. به هر ترتیب پاتریک شاناهان را اول سال میلادی جدید در صندلی وزیر دفاع کشور خواهیم دید و باید منتظر ماند و دید که « آقای آچار فرانسه» چگونه جانشینی برای «سگ دیوانه» خواهد بود.
بیشتر بخوانید: هزینه شیدایی؛ دخترانی که برای شبیه شدن به «ایوانکا ترامپ» دست به هر کاری می زنند
بدون نظر