دستمزدهای نجومی بازیگران سینما و تلویزیون؛ چه توجیهی برای این رقم‌ها وجود دارد؟

دستمزدهای نجومی بازیگران سینما و تلویزیون؛ چه توجیهی برای این رقم‌ها وجود دارد؟

اگرچه دستمزد چهره‌ها چندان از قواعد اقتصادی حاکم بر زندگی مردم تبعیت نمی‌کند، اما درعین‌حال در همین بی‌قانونی نیز قانون و قاعده‌ای عمده وجود دارد؛ سود و زیان یا عرضه و تقاضا.

روز گذشته خبری عجیب منتشر شد که میزان دستمزدهای بازیگران مهم سینما و تلویزیون ایران را اعلام می‌کرد؛ دستمزدهایی که خصوصا با توجه به اوضاع اقتصادی کشور و مردم و نیز وضع مالی سینما که در آن کمتر فیلمی توان رسیدن به سودآوری دارد، عجیب و تکان‌دهنده به نظر می‌رسد.

خبر دستمزدهای بازیگران از رقم‌هایی حکایت می‌کند که با هیچ متر و معیاری مناسب سینمایی با این حجم ناچیز گردش مالی که سینمای ایران دارد، نیست. در حقیقت برای سینمایی که گردش مالی سالانه آن شاید اندکی بیش از ١٠٠‌میلیارد تومان – اصلا شما بگیرید ٢٠٠‌میلیارد تومان! – باشد، دستمزدهای ٢٠٠میلیونی برای بازیگران مهمش کمی بیش از شوخی به نظر می‌رسد.

براساس خبر منتشر شده؛ شهاب حسینی برای حضور در سریال شهرزاد ماهی ١٢٠‌میلیون تومان و ترانه علیدوستی ماهی ٩٠‌میلیون تومان دستمزد گرفته‌اند. در جدول منتشر شده که ‌سال پیش ارایه شده بود، دستمزد محمدرضا گلزار ۴٠٠ میلیون، هدیه تهرانی و اکبر عبدی ٣٠٠‌میلیون و بهرام رادان و مهناز افشار نیز برای هر فیلم ٢۵٠‌میلیون تومان اعلام شده بود. طبق آن جدول، امیر جعفری ٢٠٠ و بازیگرانی چون حامد بهداد و امین حیایی و… نیز در همین حول و حوش می‌گیرند.

دستمزدهای نجومی بازیگران
ترانه علیدوستی برای حضور در سریال شهرزاد ماهی ٩٠‌میلیون تومان دستمزد گرفته‌ است.

اما آمار منتشرشده روز گذشته حکایت از ارقامی حتی دیوانه‌وارتر نیز می‌کرد. این خبر به دستمزد یک‌میلیاردی محمدرضا گلزار برای سریال عاشقانه اشاره کرده بود؛ با این توضیح که سخنان منوچهر‌ هادی، کارگردان عاشقانه را هم ذکر کرده بود که درباره دستمزد یک‌‌میلیارد تومانی این بازیگر برای حضور در سریال عاشقانه گفته بود که به نظر من اگر آقای گلزار بابت ۵ ماه کار با ما یک‌میلیارد دریافت کند، لطف بزرگی در حق ما کرده است! در همان خبر اعلام شده بود که رامبد جوان برای هر اجرا در خندوانه مبلغ ٣٠‌میلیون تومان می‌گیرد و البته به نقل از جعفر دهقان درباره دستمزد بازیگران سریال معمای شاه گفته بود که دستمزد بازیگران سریال معمای شاه از ماهی ۶‌میلیون تومان شروع می‌شد تا بازیگری که ماهی ۴٠‌میلیون تومان حقوق می‌گرفت! و البته حقوق جعفر دهقان ماهی ١۶‌میلیون تومان بود.

نگاهی اجمالی به دستمزد برخی بازیگران برای هر پروژه سینمایی:

  • رضا عطاران بالای یک میلیارد تومان
  • حمید فرخ‌نژاد ۸۰۰ میلیون تومان
  • جواد عزتی ۷۰۰ میلیون تومان
  • پژمان جمشیدی حداقل ۴۰۰ میلیون تومان
  • امیر جعفری ۴۰۰ میلیون تومان
  • نوید محمدزاده برای یک سریال ۲ ماهه ۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان
  • بهرام رادان ۴۰۰ میلیون تومان
  • مهناز افشار و لیلا حاتمی بین ۵۰۰ تا ۷۰۰ میلیون تومان
  • ترانه علیدوستی بین ۴۰۰ تا ۶۰۰ میلیون تومان

همچنین گفته می‌شود تمام لباس‌های مجلل این بازیگران زن و مرد، آرایش‌ها، کاشت مو و داندانپزشکی آنها همه رایگان است و صفحات اینستاگرام آنها محملی برای تبلیغات برندهاست.

محمدرضا گلزار برای برای حضور در سریال عاشقانه یک‌میلیارد تومان دستمزد گرفته‌ است.

وقتی به آمار دستمزدها نگاه می‌کنیم، نخستین نکته‌ای که به ذهن می‌رسد این است که هر فیلمی در خوشبینانه‌ترین شکل و در صرفه‌جویانه‌ترین انتخاب‌های ممکن، هزینه‌ای ۵٠٠ تا ٨٠٠‌میلیونی تومان فقط و فقط برای بازیگران اصلی‌اش باید اختصاص دهد. رقمی عجیب در سینمای ایران که به این معناست که اگر این قاعده را در نظر آوریم که در حدود ٣٠‌درصد فروش فیلم درنهایت به دست تهیه‌کننده می‌رسد، هر فیلمی باید حداقل دو و نیم‌میلیارد تومان فروش داشته باشد تا فقط بتواند هزینه دستمزد دو بازیگر اولش را دربیاورد.

با احتساب دستمزدهای نویسنده، کارگردان، عوامل تصویر، صدا، گریم، تولید و دیگر گروه‌های فنی و نیز هزینه‌های ابزار و لوازم، لوکیشن، هزینه‌های جاری، تبلیغات و… که آنها نیز سر به فلک می‌زنند، به جرأت می‌توان گفت که فروش کمتر از پنج‌میلیارد تومان می‌تواند به معنای این باشد که فیلم حتی نتوانسته هزینه خود را هم درآورد.

حالا اگر این را با واقعیت سینمای ایران قیاس کنیم نتیجه‌ای که به دست می‌آید، طعنه‌آمیز و ناامید‌کننده است.

در صنعت سینما به صورت متر و معیار، چند شاخص وجود دارد که دستمزد بازیگرها براساس آنها تعیین می‌شود: تجربه، توانمندی‌های بازیگر، شهرت و محبوبیت، سختی و دشواری نقش، مکان فیلمبرداری، نیاز به تغییرهایی همچون لاغری، چاقی و … در بازیگر برای ایفای نقش و… اما این همه موارد نیست.

به این معنی که عموما بازیگران براساس محبوبیتشان در گیشه فروش دستمزد تعیین می‌کنند و درواقع یک بازیگر محبوب از یک بازیگر توانمند گران‌قیمت‌تر است حتی اگر بازیگر توانمند از دیگر شاخص‌های تعیین دستمزد نیز برخوردار باشد.

اما آیا این قضیه در سینمای ایران هم رعایت می‌شود؟ به زبان ساده‌تر: آیا بازیگران ما به اندازه دستمزدهایشان می‌ارزند؟!

مطالب مرتبط
دیجیاتو
۵ نظر

ورود

  • MUHAMMAD NOROUZI اسفند ۱, ۱۳۹۷

    حداقل آن این است که دستشان در جیب مردم نیست و از هنر کم و زیاد خودشان پول در می آورند و نه از راه دزدی پاکیزه و رانت و و جیب مردم و کارتل و باند بازی های خودشان و برادرانشان و ژن هایشان.

  • مرتضی اسفند ۲, ۱۳۹۷

    سلام. به نظر من همچین ارقامی خیلی زیاده برای هنرپیشه های ما و اصلا معقول نیست. چرا باید گلزار یک میلیارد واسه ۵ ماه بگیره؟ واقعا خنده داره. بازیگری که همیشه یکنواخت بازی میکنه و تکراری.

  • Mehroo اسفند ۵, ۱۳۹۷

    اولا که به شماها چه ربطی داره قضاوت میکنید؟
    ثانیاً وجودش رو داری اونایی که میلیارد دلاری میدزدن رو نام ببری؟
    ثالثا نوش جونشون

  • رسول اسفند ۱۰, ۱۳۹۷

    مگه ماله بابا شما رو خوردن حروم خواری که نکردن همه جای دنیا بازیگرا دستمزدشون بالاست

  • Ghazal اردیبهشت ۷, ۱۳۹۹

    به نظر من انین حیایی خیلی کم میگیره بهنظر من امین حیایی لیاقت رقمهای خییییلی بالا تر از ایناروداره
    مقدار پولیکه بهشون میدین رو باید خیییلی بیشتر کنین