حداقل حقوق و دستمزد کارگران در سال ۹۸ بالاخره مشخص شد. با موافقت نمایندگان کارگری و کارفرمایی شورای عالی کار حداقل دستمزد سال ۹۸ کارگران با افزایش ۳۶.۵ درصدی از یک میلیون و ۱۱۱ هزار و ۲۶۰ تومان سال ۹۷ به یک میلیون و ۵۱۶ هزار و ۸۸۲ تومان رسید.
همچنین در این نشست حق اولاد به ازای هر فرزند زیر ۱۸ سال به ۱۵۱ هزار و ۶۰۰ تومان، حق مسکن ۱۰۰ هزار تومان، حق بن کارگری ۱۹۰ هزار تومان و پایه سنوات نیز ۷۰ هزار تومان شد. با این حساب، حداقل دریافتی یک کارگری با تعداد ۳.۳ نفر در ماه از حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان به ۲ میلیون و ۲۰ هزار تومان افزایش یافت.
در حال حاضر پرونده تعیین دستمزد «حداقلی بگیران» در شورای عالی کار بسته شد و هم اکنون مذاکره برای دستمزد «سایر سطوح مزدی» ادامه دارد.
سطوح دستمزدی مختلف کارگران در سال نود و هشت، همچنان در هاله ای از ابهام است. قرار است امشب، تکلیف سایر سطوح دستمزدی در سال ۹۸ مشخص شود. اما کارشناسان، رسیدن به جمع بندی نهایی در شورای عالی کار را پیش از سال ۹۸، بعید می دانند. علتش هم تفاوت نظر و دیدگاه های نمایندگان کارفرمایی، کارگری و وزارت کار درباره حداقل حقوق و دستمزد سال ۹۸ است. متاسفانه حقوق و دستمزد سال ۹۷، فروردین ۹۷ مشخص شد و شورای عالی کار نتوانست حداقل حقوق سال ۹۷ را در اسفند ۹۶ تعیین تکلیف کند.
حداقل حقوق و دستمزدها، تکلیف خیلی چیزها را روشن می کند. از حداقل بیمه بیمه پردازان اجباری و خویش فرما تا مبلغ سنوات و مرخصی و خلاصه، اقتصاد ۹۸ را تحت تاثیر قرار می دهد. حداقل حقوق سال ۹۷، یک میلیون و صد هزار و اندی تومان بود که انتظار می رود حداقل ۳۰ درصد افزایش یابد. افزایش حداقل حقوق، خیلی خوب است.
اما برای بیمه پردازان اجباری و خویش فرما، اتفاق خوبی نیست. چون مبلغ بیمه پردازی آن ها به سازمان تامین اجتماعی افزایش می یابد. امشب یا هر وقت دیگر، مبلغ حداقل حقوق و دستمزد ۹۸ مشخص شود، ۲ برابر آن، از پرداخت مالیات معاف است.
حتما ببینید: همه چیز درباره بیمه بیکاری سال ۹۸
دویست و هشتاد و دومین نشست شورای عالی کار دوشنبه ۲۷ اسفند در وزارت کار تشکیل شد و به موضوع مهم «تعیین دستمزد ۹۸» اختصاص داشت تا میزان افزایش مزد ۱۴ میلیون حقوق بگیر مشمول قانون کار مشخص شود. اما تکلیف مشخص نشد.
پس از آنکه در نشست ۶ ساعته سه شنبه هفته گذشته با حضور وزیر کار، به دلیل اختلاف نظر اعضای کارگری و کارفرمایی، درباره میزان افزایش دستمزد توافق حاصل نشد، ادامه این مذاکرات به نشست فردا موکول شد. اما پس از نشست هفته گذشته شورای عالی کار تا در روزهای آینده، جلسات جداگانهای با نمایندگان کارگری و کارفرمایی در وزارت کار برای نزدیک کردن نظرات و پیشنهادات و کاهش اختلاف نظرها برگزار شده است.
ظاهراً نظرات شرکای اجتماعی (اعضای کارگری، کارفرمایی و دولت در شورای عالی کار) برای تعیین دستمزد نزدیکتر شده و امید است در نشست فردای شورای عالی کار که با حضور وزیر کار برگزار میشود، میزان دستمزد کارکنان مشمول قوانین کار و تأمین اجتماعی نهایی شود.
دستمزد برای دو گروه از کارگران یعنی «حداقلی بگیران» و «سایر سطوح مزدی» تعیین میشود؛ کارکنانی که برای اولین سال وارد بازار کار میشوند و سابقه فعالیت ندارند مشمول «حداقل دستمزد» مصوب شورای عالی کار هستند. همچنین کارکنانی که بیش از یکسال سابقه کار و پرداخت حق بیمه دارند در گروه «سایر سطوح مزدی» قرار میگیرند که میزان افزایش دستمزد هر دو گروه از کارکنان در نشست شورای عالی کار تعیین خواهد شد.
اما در نشست سه شنبه هفته گذشته شورای عالی کار دو سناریو برای افزایش دستمزد مطرح شد؛ پیشنهاد نمایندگان کارگران افزایش دستمزد به صورت ترکیبی از «درصد به اضافه یک رقم ثابت» بود و نمایندگان کارفرمایی نیز پیشنهاد افزایش دستمزد به صورت درصدی ثابت را ارائه کردند.
با این حال، به دلیل عدم پذیرش پیشنهادات مطرح شده، در نشست قبل توافقی حاصل نشد اما با جلسات جداگانه مسئولان وزارت کار با نمایندگان کارگری و کارفرمایی به نظر میرسد در نشست فردا دستمزد سال آینده نهایی شود.
البته بر اساس تجربه سالهای گذشته ممکن است به رغم مذاکرات چندین ساعته توافقی حاصل نشود و تعیین دستمزد به جلسات فشرده طی دو روز باقی مانده تا پایان سال یا فروردین ۹۸ موکول شود. حداقل دستمزد برای سال جاری یک میلیون و ۱۱۱ هزار تومان تعیین شده بود.
لازم به ذکر است، حقوق پایه، حق مسکن و بن کارگری ردیفهای اصلی فیش حقوقی کارگران را تشکیل میدهند که حق مسکن در نشست بهمنماه شورای عالی کار به ۱۰۰ هزار تومان افزایش یافت. البته اعمال حق مسکن ۱۰۰ هزار تومان از زمان تصویب در هیأت وزیران خواهد بود. حق بن کارگری نیز در حال حاضر ۱۱۰ هزار تومان است که افزایش یا تثبیت این نرخ برای سال ۹۸ بستگی به نظر شورای عالی کار در جلسه تعیین دستمزد دارد.
خیلی جالبه، تورم ۳۱۴%ه و اینا ۴۰۰تومن گذاشتن رو حقوق بگیرا !!!
بقیه مردم هم به …. حکومتِ شیرینی داریم.