در مورد دنیای جالب و بامزه ی حیوانات خانگی زیاد شنیده ایم، اینکه سگ ها و گربه ها چه خصوصیاتی دارند یا رفتارهای منحصر به فردشان چه معنی ای دارد. اما حیوانات غیر اهلی هم خصوصیات و رفتارها جالبی دارند. مثلاً آیا می دانستید که لمورها می توانند الکل بنوشند و هوشیار بمانند، یا اینکه خرزنبورها می توانند فوتبال بازی کنند، و یا اینکه پشه ها رفتار بدی که با آن ها شده را به یاد می آورند؟ این ها تنها تعدادی از ویژگی های جالب حیوانات هستند. در ادامه با چند حقیقت جالب درباره ی دنیای حیوانات همراه باشید.
۱- وقتی سعی می کنید یک مگس را با چیزی بزنید، مگس حرکات شما را مثل یک ویدئوی دور کند می بیند. نکته اینجا است که این حشره گرچه اندازه ی کوچکی دارد اما سوخت و ساز بدنش سریع است و درک بالایی از سرعت دارد. به همین دلیل است که مثل سکانس معروف فیلم ماتریکس، از زیر ضربه های شما جاخالی می دهد.
۲- لمورها می توانند محلولی که ۱ درصد الکل در آن وجود دارد را از محلولی با ۵ درصد الکل تشخیص دهند و محلولی که الکل بیشتری دارد را ترجیح می دهند. و البته مست هم نمی شوند. نکته اینجا است که بدن این حیوانات از نمونه ی سریع تری از دهیدروژناز الکل برخوردار است، نوعی آنزیم که به پردازش و خنثی کردن الکل کمک می کند. بدن انسان هم این آنزیم را دارد، اما با سرعت پایین تری عمل می کند.
۳- ماهی های ماهیگیر (Anglerfish) نر در فصل جفتگیری هویت خود را از دست می دهند. وقتی یک ماهی نر با یک ماهی ماده رو به رو می شود، ماهی نر، ماده را گاز می گیرد، به آن می چسبد، شکل خود را از دست می دهد و همه ی اعضای بدن آن جز آبشش ها و اندام های تناسلی اش می میرند. ماهی نر برای باردار کردن تخم های ماهی ماده همان جا می ماند.
۴- حتماً می دانید که طاووس های نر برای جلب توجه طاووس های ماده از دم پر نقش و نگار خود استفاده می کنند، اما فقط به دلیل زیبایی و رنگارنگ بودن دم نیست. وقتی یک طاووس نر با یک طاووس ماده رو به رو می شود، شروع به تکان دادن دم خود می کند و با این کار صداهای فرکانس پایینی تولید می کند. در نتیجه، کاکل طاووس ماده شروع به لرزیدن می کند. طاووس ماده احتمالاً آن را نشانه ی این تلقی می کند که کسی واقعاً از او خوشش آمده.
۵- همه ی ما می دانیم که کلاغ ها پرندگان باهوشی هستند و گاهی حتی یکدیگر را دست می اندازند. اما دانشمندان متوجه شده اند کلاغ های کادونیای جدید (مجموعه ای از جزایر تحت تملک کشور فرانسه) از آنچه پیش از این تصور می شد هم باهوش تر هستند. آن ها می توانند با استفاده از مواد مختلف، ابزارهایی بسازند. برای مثال، این کلاغ ها می توانند با استفاده از چوب های کوچک تر یک عصای بلند درست کنند.
۶- زبان زرافه ها به قدری بلند است که آن ها می توانند گوش های خودشان را لیس بزنند.
۷- بسیاری از اندام های داخلی بدن انسان ها و حیوانات وظایفی دارند که ما چیزی از آن ها نمی دانیم. برای مثال، در بدن موش ها، رحم نقش مهمی در پردازش شناختی دارد. علت این مسأله در حقیقت به هورمون های تناسلی برمی گردد: وقتی سطح این هورمون ها دچار تغییر می شود، مغز متوجه این مسأله می شود. بنابراین تغییر در سطح هورمون استروژن با بروز تغییر در یکی از مراکز اصلی حافظه در مغز، یعنی هیپوکامپوس، همراه می شود. اما دانشمندان هنوز دست به تحقیقات مشابه بر روی انسان ها نزده اند.
۸- فلامینگوها اگر غذای کافی دریافت نکنند، پرهای آن ها به رنگ خاکستری درمی آید. نکته اینجا است که این پرندگان با پرهای صورتی متولد نمی شوند، بلکه به لطف موادی که در غذای آن ها وجود دارد به رنگ صورتی درمی آیند. فلامینگوها جلبک های سبز و آبی ای را می خورند که بعد از هضم در بدن آن ها تبدیل به رنگ صورتی می شوند. رنگ بخش به اصطلاح زرده ی تخم این پرنده ها هم می تواند صورتی باشد.
۹- خفاش ها می توانند خون انسان ها را هم بخورند. جانورشناسان برزیلی می گویند خفاش های خون آشام مویین پای آمریکای جنوبی خون انسان را هم می خورند، گرچه معمولاً برای این منظور از پرندگان استفاده می کنند. طبق گمانه زنی این محققان، این خفاش ها به دلیل کمبود خون مجبور به گسترده کردن رژیم غذایی خود شده اند.
۱۰- اورانگوتان ها تجربیات گذشته ی خود را با یکدیگر به اشتراک می گذارند. دانشمندان بریتانیایی پی برده اند که اورانگوتان های ماده ای که بچه هایشان را به همراه دارند، در شرایط خطرناک ابتدا سعی می کنند جایی برای مخفی شدن پیدا کنند و وقتی احساس امنیت کردند، با لب های خود صداهایی تولید می کنند تا فرزند خود را از خطر آگاه کنند. با این کار، اورانگوتان های ماده به بچه های خود می گویند که از چه نوع خطری فرار کرده اند.
۱۱- گنجشک های مردابی شمال شرق آمریکا، آوازهایی می خوانند که بیش از چند صد سال قدمت دارند. آن ها نسل به نسل این آوازها را می خوانند و قدمت قدیمی ترین آواز آن ها به ۱۵۰۰ سال قبل باز می گردد.
۱۲- دانشمندان پی برده اند که یک همستر درون گونه هایش چقدر غذا می تواند حمل کند. آن ها یک ظرف پر از غذا در اختیار یک همستر گذاشتند و همستر توانست ۲۰ عدد مغز و میوه ی شکری را به طور همزمان درون گونه هایش جا دهد. همستر مواد غذایی ای که نتوانسته بود درون گونه هایش بگذارد را با دندان هایش نگه داشته بود.
۱۳- اگر با پشه ای بدرفتاری کنید، پشه آن را به خاطر می سپارد. گاهی تلاش می کنیم یک پشه را بگیریم اما موفق نمی شویم. این تلاش ها مهم هستند. دانشمندان آمریکایی پی برده اند که پشه ها می توانند شرایطی را که با بوی خاصی مرتبط هستند به خاطر بیاورند و اگر اتفاق بدی برایشان بیفتد، سعی می کنند که از بوی مرتبط با آن اتفاق پرهیز کنند، حتی اگر آن بو، بوی یک انسان باشد.
۱۴- نهنگ ها و دلفین ها به هوش بالا، آوازها و روابط اجتماعی پیچیده شان مشهور هستند. آن ها ترفندهایی هم برای شکار کردن دارند. برای مثال، نهنگ های گوژپشت، ماهی ها را با حباب های هوا احاطه می کنند، به این ترتیب، ماهی ها به یکدیگر می چسبند و خوردن آن ها را راحت تر می شود. این نهنگ ها همچنین نقاطی را انتخاب می کنند که پرنده های دریایی زیادی آنجا هستند. آن ها دهان خود را باز و بیرون از آب نگه می دارند، ماهی ها با این تصور که دهان نهنگ ها یک غار امن است، از ترس پرنده های دریایی به درون آن ها شنا می کنند. وقتی تعداد ماهی ها به مقدار کافی برسد، نهنگ دهان خود را می بندد.
۱۵- عنکبوت ها هم شیر دارند. عنکبوت های جهنده ی ماده بعد از تخم گذاری، چند قطره شیر تولید می کنند. وقتی عنکبوت های کوچک سر از تخم درمی آورند، این شیر را می خورند و عنکبوت مادر، با این روش آن ها را تغذیه می کند. این روند تا ۲۰ روز ادامه پیدا می کند. بررسی های صورت گرفته بر روی شیر این عنکبوت ها نشان می دهد، پروتئین، چربی و کربوهیدرات این شیر، ۴ برابر بیشتر از شیر گاو است.
۱۶- بیشتر مردم برایشان سؤال است که پنگوئن ها چرا انقدر عجیب و خنده دار راه می روند. جواب ساده است: چون چاق هستند. پنگوئن ها برای حفظ تعادل خود و جلوگیری از افتادن، هنگام راه رفتن تلو تلو می خورند و کمی به سمت زمین خم می شوند.
۱۷- موش کورهای بی مو می توانند ۱۸ دقیقه بدون اکسیژن زنده بمانند. این حیوانات همچنین ۱۰ برابر بیشتر از موش های صحرایی معمولی عمر می کنند (حدود ۳۰ سال)، هرگز دچار سرطان نمی شوند و از هر گونه دردی ایمن هستند. دانشمندان با بررسی این موش ها سعی کرده اند به راز سلامتی آن ها پی ببرند. شاید این موجودات بتوانند کلید درمان بیماری های سرطانی باشند.
۱۸- سوسک های حمام می توانند از خودشان دفاع کنند. گونه ای از زنبور به نام زنبور جواهر از این سوسک ها برای تغذیه ی لاروهای خود استفاده می کند. این زنبور سوسک را نیش می زند و وقتی سم اثر کرد، سوسک از حرکت می افتد و تسلیم می شود و زنبور با استفاده از شاخک هایش می تواند آن را به سمت یک حفره هدایت کند. اما اگر سوسک دشمنش را زودتر تشخیص دهد، با استفاده از پاهای تیغ دار پشتش، به زنبور لگد می زند و چندین بار به سر آن ضربه می زند. معمولاً بعد از این ضربه ها، زنبور فرار می کند.
۱۹- سگ ها و گربه ها تنها حیواناتی نیستند که می توانند احساسات انسان ها را متوجه شوند. اگر به یک بز عکس های دو نفر را نشان دهید، یکی کسی که حالت صورتش شاد است و دیگری غمگین، بز تصویر فرد شاد را ترجیح می دهد. اسب ها هم می توانند احساسات ما را متوجه شوند و حتی وقتی کسی حال روحی بدی داشته باشد، اضطراب را تجربه می کنند.
۲۰- خوکچه های هندی در تولید مثل رکورددار هستند. خوکچه های هندی ماده می توانند ۵۵ روز بعد از متولد شدن، باردار شوند. آن ها ۲ تا ۱۵ ساعت بعد از زایمان هم آمادگی جفتگیری دوباره را پیدا می کنند.
۲۱- نهنگ ها پستاندار هستند و بچه هایشان را با شیر تغذیه می کنند. اما این کار زیر آب چندان راحت نیست. به همین خاطر، نهنگ های مادر عضلات ویژه ای دارند که به آن ها اجازه می دهند تا شیر را به درون دهان بچه هایشان بپاشند.
۲۲- زبان سگ های چوچو آبی رنگ است.به گمان بعضی از محققان، این ویژگی از گونه ی منقرض شده ای از گرگ های قطبی به این سگ ها به ارث رسیده است. طبق افسانه های چینی، زبان سگ های چوچو به این خاطر آبی است که از کنجکاوی زیاد، با زبان شان آسمان را لیس زدند.
۲۳- خر زنبورها می توانند فوتبال بازی کردن را یاد بگیرند. در تحقیقی، یک خرزنبور برای اینکه بتواند از شهدی که برای آن در نظر گرفته شده بود تغذیه کند باید یک توپ کوچک را به نقطه ی تعیین شده ای می رساند. ابتدا یک انسان توپ را هول می داد و سپس به زنبور شهد جایزه می داد. بعد از آن، زنبور به تنهایی توپ را جا به جا می کرد. جالب ترین نکته ی این تحقیق آن بود که دیگر خر زنبورها هم با دیدن کارهای همنوعشان، همان حرکات را تکرار کردند.
۲۴- انسان ها و سفره ماهی ها یک نقطه ی مشترک دارند. باله های لگنی این ماهی ها مانند دست و پا به آن ها کمک می کند که کف دریا راه بروند. دانشمندان پی برده اند که باله های سفره ماهی ها توسط همان نورون ها و ژن هایی کنترل می شود که در حیوانات خشکی هم وجود دارد. بنابراین سفره ماهی ها هم مانند انسان ها می توانند راه بروند.
بدون نظر