کشور پر رمز و راز و زیبای بوتان در بین کشورهای هند و چین قرار دارد. تا سال ۱۹۷۴، درهای این کشور به روی گردشگران بسته بود. امروزه اما هر کسی که آمادگی رعایت قوانین و تشریفات خاص این کشور و البته پول کافی را داشته باشد، می تواند از سرزمین زیبای بوتان دیدن کند. گرچه حالا دیگر مرزهای بوتان بسته نیستند، اما پادشاه بوتان کماکان تلاش دارد تعداد گردشگران را به روش های مختلف محدود کند. در سال های اخیر نام بوتان بارها در فهرست شادترین کشورهای دنیا قرار داشته. در ادامه به حقایقی جالب درباره کشور بوتان خواهیم پرداخت.
۱- ممنوعیت تلویزیون و اینترنت
تا سال ۱۹۹۹، تلویزیون و اینترنت در بوتان رسماً ممنوع بودند. اما از آنجایی که ممکن نبود بتوان تمام کشور را از تکنولوژی های مدرن به دور نگه داشت، پادشاه بوتان تصمیم گرفت این قانون را لغو کند. به همین دلیل، بوتان آخرین کشور در دنیا بود که استفاده از تلویزیون را شروع کرد.
۲- وزارت شادی
در سال ۲۰۰۸، به منظور حفظ آرامش درونی مردم بوتان، نهادی به نام «کمیته ی شادی ناخالص ملی» تشکیل شد. حتی در پرسشنامه های سرشماری این کشور، بخشی وجود دارد که مردم بوتان در آن می توانند رضایت یا عدم رضایت خود از زندگی را بیان کنند.
علاوه بر این، در کشور بوتان «وزارت شادی» هم وجود دارد و مانند تولید ناخالص ملی، «شادی ناخالص ملی» هم اندازه گیری می شود. در بوتان، کیفیت زندگی بر اساس تعادل میان ارزش های مادی و معنوی تعیین می شود.
۳- دریغ از یک بی خانمان
در بوتان، هیچ کسی در خیابان زندگی نمی کند. اگر کسی خانه اش را از دست بدهد، تنها کافی است که پیش پادشاه کشورش برود. پادشاه به او یک تکه زمین می بخشد و او می تواند در آنجا برای خود خانه ای بسازد و سبزی بکارد.
حالا کاملاً روشن است که چرا مردم بوتان خودشان را خوشبخت و شاد می دانند.
۴- خدمات درمانی رایگان
همه ی مردم بوتان از حق استفاده ی رایگان از خدمات درمانی برخوردارند. در بوتان، هم طب سنتی و هم پزشکی مدرن رایج است و هر کسی می تواند خودش تصمیم بگیرد که از چه روش درمانی ای استفاده کند.
۵- فرهنگ پوشش
مردم بوتان از لباس های سنتی استفاده می کنند. مردان رداهای سنگینی به تن می کنند که تا زانوی آن ها می رسد و زنان هم لباس های بلندی می پوشند. رنگ شالی که بوتانی ها روی شانه ی چپ شان می اندازند، مقام و طبقه ی اجتماعی آن ها را نشان می دهد. مردم عادی از شال سفید رنگ و اشخاص تراز اول از شال زرد رنگ استفاده می کنند.
۶- ممنوعیت سیگار
پادشاه بوتان قانونی وضع کرده که کشت، برداشت و فروش تنباکو در این کشور را ممنوع کرده است. خرید تنباکو در بوتان به کلی غیر ممکن است. گردشگرانی که موفق می شوند تمام مجوزهای لازم برای ورود به بوتان را به دست آورند، درصورتی که بخواهند به همراه خود سیگار بیاورند، باید هزینه ی سنگینی را پرداخت کنند.
۷- حفاظت از طبیعت و حیوانات
کشور بوتان توجه ویژه ای به موضوع بوم شناسی و طبیعت دارد. مسأله ی کاشت درخت برای مردم بوتان اهمیت زیادی دارد. در سال ۲۰۱۵، بوتانی ها با کاشت ۵۰ هزار درخت در عرض تنها یک ساعت، رکوردی جهانی را به نام خود ثبت کردند.
۸- فرهنگ غذایی
بیشتر مردم بوتان، بودایی هستند. از آنجایی که در آیین بودا احترام زیادی به حیوانات گذاشته می شود، گیاهخواری در بوتان بسیار رایج است. برنج، غذایی اصلی بوتانی ها است. با این حال، برنج های معمولی در ارتفاعات بوتان قابل کشت نیستند، به همین دلیل، مردم بوتان برنج قرمز کشت می کنند که کمی سفت تر از برنج معمولی است و مزه ی خاصی دارد.
چای هم جایگاه ویژه ای در فرهنگ بوتانی ها دارد. آن ها چای های سیاه و سبز را همراه نمک، فلفل و یک قاشق کره می نوشند.
۹- چالش های گردشگری در بوتان
گرچه پادشاه بوتان با ورود گردشگران به کشورش موافقت کرده، اما او هنوز هم اجازه ی دسترسی به تمام نقاط بوتان را به آن ها نمی دهد. بازدید از کشور بوتان تنها به همراه گروهی از گردشگران امکان پذیر است. تمامی مدارک و ویزاهای لازم برای ورود به این کشور را تنها شرکتی صادر می کند که توسط حکومت بوتان برای این کار تعیین شده. برای دریافت مجوز ورود، گردشگران باید تمامی هزینه ها (هزینه های مربوط به بلیت هواپیما، هتل، دستمزدها، گرداننده و راهنمای تور، ویزا و بیمه) را از قبل پرداخت کنند.
در بوتان، فقط با همراهی یک راهنما امکان سفر کردن را دارید. در حقیقت، هرگز نمی توانید به تنهایی جایی بروید. گردانندگان تورها برنامه های سرگرم کننده ی مختلفی برای گردشگران دارند. یک روز گردش در بوتان معمولاً حدود ۲۵۰ دلار برای گردشگران هزینه دارد.
تمامی پروازها به داخل و خارج بوتان تنها توسط یک شرکت هواپیمایی انجام می شود و هزینه ی اقامت در هتل ها (هم هتل های ارزان قیمت و هم هتل های لوکس) را حکومت بوتان تعیین می کند.
۱۰- سنت ارث بری
بوتانی ها احترام ویژه ای برای زنان قائل هستند. سنت ارث بری در بوتان این نکته را به خوبی اثبات می کند. تمامی املاک و دارایی ها مانند خانه، زمین و دام به بزرگ ترین دختر خانواده تعلق می گیرد، نه پسر آن ها.
۱۱- اهمیت ویژه ی بوم شناسی
امروزه مشکلات زیست محیطی باعث نگرانی مردم سراسر دنیا شده است. اما بوتانی ها چنین مشکلی ندارند. در کشور بوتان، واردات هر گونه محصول شیمیایی و استفاده از آن ها غیر قانونی است. به همین دلیل، محصولات مورد استفاده ی مردم بوتان، همگی در کشور خودشان پرورش داده می شود و کاملاً طبیعی هستند.
۱۲- سنت های ازدواج
در بوتان، ازدواج با افراد خارجی ممنوع است. در حقیقت، پادشاه بوتان تلاش دارد از هر طریقی، بوتانی ها را منحصر به فرد و به دور از بقیه ی دنیا نگه دارد.
یکی از بخش های مراسم عروسی بوتانی ها، خواندن مانترا توسط راهبه های بودایی است. به اعتقاد بوتانی ها، با این کار یک پیوند روحی مستحکم میان تازه عروس و تازه داماد ایجاد می شود. یکی دیگر از بخش های این مراسم، برگزاری آیین چانگفود است که در آن به خدایان، آبجوی محلی پیشکش می شود. بعد از برگزاری این آیین، باقیمانده ی آبجوها توسط عروس و داماد سرو و بین حاضرین تقسیم می شود.
تنها بعد از برگزاری تمامی این آیین ها و مراسم ها است که زوج تازه ازدواج کرده تبدیل به یک خانواده می شوند. معمولاً داماد به خانه ی عروس می رود و وقتی داماد پول کافی را به دست آورد، او و همسرش می توانند به خانه ی خودشان نقل مکان کنند.
۱۳- خیابان ها
در پایتخت بوتان هیچگونه چراغ راهنمایی و رانندگی ای وجود ندارد و البته این مسأله مشکلی برای بوتانی ها ایجاد نمی کند. در بوتان، همه ی علائم و تابلوهای راهنمایی و رانندگی با دست کشیده می شوند.
۱۴- خانه های رنگارنگ
بوتانی ها علاقه ی زیادی به تزئین خانه های خود دارند. آن ها روی دیوارهای خانه هایشان پرنده، انواع حیوانات و نقش و نگارهای مختلفی ترسیم می کنند. این تزئینات بسیار زیبا و چشمگیر هستند.
خانه های سنتی بوتان، یک ساختمان نسبتاً کوچک سه طبقه است. از طبقه ی همکف خانه برای نگهداری از حیوانات استفاده می شود. طبقه ی دوم محل زندگی ساکنین خانه است. طبقه سوم هم انبار یونجه ی دام ها است.
با وجود همه ی این قوانین سختگیرانه و ممنوعیت ها، بوتانی ها مردمان بسیار خونگرم و شادی هستند و علاقه به سفر به این کشور زیبا و عجیب در میان گردشگران رو به افزایش است.
کشور بوتان از نظر قوانین شباهت های زیادی به کره شمالی داره!!!!