توت فرنگی های خوشمزه یکی دیگر از میوه های لذیذ و دوست داشتنی فصل تابستان هستند و به دلیل طعم و ظاهر منحصر به فردی که دارند یکی از پرطرفدارترین میوه های دنیا و همینطور پای ثابت مواد تشکیل دهنده ی بسیاری از خوراکی های خوشمزه ی دیگر از جمله شیرینی ها، مرباها، بستنی ها و غیره هستند. در ادامه به فواید و مضرات مصرف توت فرنگی خواهیم پرداخت.
۱- آبدار و سرشار از مواد مغذی
توت فرنگی های تازه آب بسیار زیادی در خود دارند. به علاوه، این میوه ی خوش آب و رنگ حاوی ویتامین C، فولات یا همان ویتامین B9، منگنز و پتاسیم است. توت فرنگی، ویتامین ها و مواد معدنی مفید دیگری هم در مقادیر کم دارد.
این میوه سرشار از آنتی اکسیدان است، موادی که می توانند جلوی ابتلا به بسیاری از بیماری ها را بگیرند.
۲- تقویت عملکرد شناختی
اختلال در حافظه و کنترل فعالیت عضلانی بدن، عوارض طبیعی بالا رفتن سن هستند و مشکلاتی رایج در میان افراد مسن محسوب می شوند. با این حال، رادیکال های آزاد می توانند باعث پیری زودرس مغز و دستگاه عصبی افراد جوان تر شوند. رادیکال های ازاد که محصول جانبی سوخت و ساز سلولی در بدن به شمار می روند، عامل بروز پدیده ای به نام تنش اکسیداتیو هستند که باعث تخریب عصب ها می شوند.
توت فرنگی سرشار از ویتامین C و فیتوکمیکال است که به تجدید نیروی دستگاه عصبی بدن کمک می کنند. به علاوه، این میوه منبع خوبی از ماده ی ید به شمار می رود که برای عملکرد مغز و دستگاه عصبی مفید است.
پتاسیم، دیگر ماده ی موجود در این میوه هم با بیشتر کردن جریان خون به سمت مغز به تقویت عملکرد شناختی کمک می کند.
تحقیقات جدید نشان داده مصرف پتاسیم و فیستین یعنی همان فلاونولی که عامل رنگ قرمز توت فرنگی است، حافظه را تقویت می کند و ممکن است در طولانی مدت به جلوگیری از بیماری آلزایمر کمک کند.
۳- مناسب برای دیابتی ها
توت فرنگی گرچه مزه ی شیرینی دارد اما شاخص گلوکز پایین و فیبر بالایی دارد و به همین دلیل میوه ی مناسبی برای افراد مبتلا به دیابت به شمار می رود.
۴- حفظ سلامت قلب
طبق تحقیقات، مصرف توت فرنگی به اندازه ی دست کم سه وعده در هفته می تواند عملکرد و سلامت قلب را حفظ کند.
فلاونوئیدهای موجود در این میوه، ریسک حمله های قلبی را کاهش می دهند و به کم شدن ریسک تصلب شرایین کمک می کنند. به علاوه پلی فنول های فراوان توت فرنگی با جلوگیری از بالا رفتن میزان پلاکت خون، ریسک بروز بیماری قلبی عروقی را کاهش می دهند و با استفاده از مکانیزم های ضد التهابی خود، فشار خون را پایین می آورند.
۵- کاهش فشار خون
این میوه حاوی مقدار قابل توجهی پتاسیم و منیزیم است که هر دوی این مواد تأثیر زیادی در کاهش فشار خونی دارند که به خاطر مصرف سدیم بالا می رود. پتاسیم که نوعی ماده ی رگ گشا به شمار می رود، هم فشار خون را کاهش می دهد و هم از سختی عروق خونی می کاهد و به این ترتیب خون پیوسته در سرتاسر بدن توزیع می شود.
۶- کمک به جلوگیری از آلرژی و آسم
توت فرنگی حاوی نوعی فلاونوئید به نام کوئرستین است که به این میوه خاصیت ضد التهابی می دهد. در نتیجه، مصرف این میوه می تواند علائم مرتبط با آلرژی از جمله آبریزش بینی و چشم ها و کهیر را تسکین دهد.
به همین ترتیب، مصرف زیاد ویتامین C که مقدار فراوانی از آن در این میوه وجود دارد، می تواند بیماری آسم را به میزان زیادی تسکین دهد. بیوفلاونوئیدهای موجود در این میوه تأثیر مثبتی بر کاهش تعداد دفعات وقوع حمله های آسمی و شدت آن ها دارد.
۷- تقویت بینایی
بیشتر مشکلات چشمی بر اثر رادیکال های آزاد به وجود می آیند. بالا رفتن سن و کمبود مواد مغذی باعث می شود رادیکال های آزاد بتوانند صدمات جدی ای به چشم ها وارد کنند، از جمله تخریب عصب بینایی، افزایش آسیب پذیری به عفونت های چشمی، تباهی لکه زرد و غیره.
توت فرنگی حاوی الاژیک اسید، فلاونوئید و فنولیک فیتوکمیکال است که به میزان زیادی به جلوگیری از بروز چنین مشکلاتی کمک می کنند. به علاوه، این میوه حاوی پتاسیم هم هست که به تنظیم فشار چشم کمک می کند.
۸- تقویت سیستم ایمنی
سیستم ایمنی بدن، در خط اول مبارزه با حملات بیماری زایی است که به بدن می شود. ویتامین C موجود در این میوه در حقیقت نوعی آنتی اکسیدان قدرتمند است که رادیکال های آزاد را خنثی می کند و به سیستم ایمنی کمک می کند واکنش قدرتمندانه تری در برابر عفونت هایی مثل سرما خوردگی داشته باشد.
۹- جلوگیری از سرطان
رادیکال های آزاد که محصول جانبی سوخت و ساز سلولی هستند، به طور پیوسته در بدن تولید می شوند. همین مواد مضر هستند که باعث می شوند سلول های سالم بدن به سلول های سرطانی تبدیل شوند.
توت فرنگی حاوی ویتامین C، آنتوسیانین، کامفرول، فولات و کوئرسین است که به این میوه خواص ضد اکسایش و ضد سرطان می دهند. مصرف روزانه ی این میوه می تواند به بدن کمک کند واکنش قدرتمندانه تری در برابر مشکل اکسیداسیون داشته باشد و جلوی رشد تومور در بدن را بگیرد.
۱۰- کمک به جلوگیری از ایجاد نقص های مادرزادی
مصرف فولیک اسید در دوران بارداری ضروری است، نوعی فولات طبیعی که به جلوگیری از بروز نقص در لوله های عصبی جنین کمک می کند و البته مقادیر زیادی از آن در توت فرنگی وجود دارد.
فولات همچنین جلوی ابتلا به افسردگی پس از زایمان در مادرها را می گیرد. این ماده از تشکیل بیش از اندازه ی هوموسیستئین در بدن جلوگیری می کند، ماده ای که تولید هورمون های شادی در بدن یعنی سروتونین، دوپامین و نورپینفرین را مختل می کند.
۱۱- درمان آرتریت و نقرس
رادیکال های آزاد باعث تخریب عضلات و بافت ها، کاهش تحرک پذیری مفاصل و تجمع مواد سمی از جمله اوریک اسید در بدن می شوند. این موارد اصلی ترین دلایل بروز بیماری های آرتریت (ورم مفاصل) و نقرس هستند.
توت فرنگی سرشار از آنتی اکسیدان است که به درمان این بیماری ها کمک می کند. به علاوه، خواص ضد التهابی این میوه به تسکین درد ناشی از آرتریت کمک می کند.
۱۲- کمک به حفظ سلامت پوست
رادیکال های آزاد ممکن است منجر به پیری زودرس پوست و مشکلات ناشی از آن، از جمله چروک شدن، کدر شدن و افتادگی پوست شوند. اما ویتامین C موجود در توت فرنگی با رادیکال های آزاد مقابله می کند. به علاوه، این میوه حاوی الاژیک اسید است، نوعی آنتی اکسیدان که تولید کلاژن در پوست را افزایش می دهد، از پوست در برابر پرتوهای فرابنفش محافظت می کند و بنابراین پوست را نرم و انعطاف پذیر نگه می دارد.
۱۳- جلوگیری از یبوست
مصرف این میوه به دلیل داشتن فیبر فراوان، به تقویت گوارش کمک و از یبوست جلوگیری می کند. توت فرنگی همچنین به جلوگیری از دیورتیکولیت یا همان التهاب جداره ی مجرای گوارشی که باعث تب و حالت تهوع می شود، کمک می کند.
مضرات مصرف توت فرنگی
حساسیت به توت فرنگی یکی از آلرژی های غذایی رایج، به ویژه در کودکان است. آلرژی به توت فرنگی معمولاً باعث احساس خارش یا سوزش در دهان، کهیر زدن، سردرد، و ورم کردن لب ها، صورت، زبان، یا گلو، و همینطور بروز مشکلات تنفسی در موارد حاد می شود.
اما مصرف بیش از اندازه ی توت فرنگی هم ممکن است عوارض زیر را به دنبال داشته باشد:
- اسهال و نفخ
- بیماری کبدی
- یرقان
- دردناک شدن و ورم (التهاب) جداره ی مجرای تنفسی
- تنش عصبی
- احتباس آب (ورم)
- بیماری های کلیوی، سنگ کلیه
- هایپرکالمی (افزایش پتاسیم خون)
- تب
- بی حالی
بنده تا هفته پیش مشکلی با توت فرنگی نداشتم، ولی چشمتون روز بد نبینه که هفته پیش با خوردن یک توت فرنگی چنان آلرژی به من دست داد که تمام پوستم مثل زامبی قرمز شد و ریخت بیرون و صورت مثل کره ماه و گلو باد کرده همراه با درد! در حال حاضر بنده به اسانس توت فرنگی هم نزدیک میشم چنین حالتی بهم دست میده! خیلی مواظب باشید.