یکی از روش های درامد زایی کشور، اعزام نیروی کار به خارج از کشور است. البته به شرطی که ارز حاصل از کار نیروی متخصص ایرانی در خارج از کشور، به چرخه اقتصادی کشور باز گردد و به سرمایه گذاری در کشور مقصد منجر نشود. آمار بانک جهانی در سال ۲۰۱۸ میلادی نشان می دهد که ۴ میلیارد دلار ایران از اعزام نیروی کار، درآمد داشته و رتبه ۸ منطقه را کسب کرده است.
در عصر تحریم ها و حتی پسا برجام، یکی از راهکارهای کسب درآمد ارزی، اعزام نیروی کار به خارج از کشور که ارز آوری خوبی را به همراه دارد. افزایش تعاملات بین المللی و توسعه همکاری اقتصادی و سیاسی ایران با کشورهای منطقه ای و فرا منطقه ای، بستر این فرصت آفرینی را فراهم می کند.
صندوق ضمانت صادرات ایران از کارآفرینان ایرانی که قصد سرمایه گذاری و کسب درامد ارزی در کشورهای مختلف جهان داشته باشند، با ارائه ضمانت نامه و بیمه نامه، اصل و سود سرمایه گذاری را تضمین می کند. بعضا می توانید با پرداخت ۱۰۰۰ یورو، سرمایه گذاری ۱۰۰ هزار یورویی خود را در کشور ترکیه، بیمه کنید.
با توجه به ضریب ریسک کشور ها و سیاست های صندوق ضمانت صادرات برای حمایت از کارآفرینان ایرانی در خارج از کشور، مخاطرات کسب درآمد ارزی سرمایه گذاران در خارج، کاهش یافته است.
حدود ۱۰۰۰ کاریابی داخلی و خارجی مجوز دار از وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی داریم که البته بعضی، غیر فعال هستند. کاریابی های اینترنتی قانونی و غیر قانونی برای اعزام نیروی کار به خارج از کشور نیز درحال توسعه است و انقلاب اپ ها نیز در این زمینه مثمر ثمر بوده است.
بانک جهانی در گزارشی از درآمد ارزی کشورها با صدور نیروی کار به خارج در سال ۲۰۱۸ اعلام کرد کشورهای جهان در این سال ۵۲۹ میلیارد دلار از این محل درآمد کسب کردند. پیشبینی شده است این رقم در سال ۲۰۱۹ با رشد چهار درصدی به ۵۵۰ میلیارد دلار برسد.
بر اساس این گزارش، درآمد ارزی ایران از محل صدور نیروی کار در سال ۲۰۱۸ به یکمیلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار رسیده و ایران در رتبه هشتم در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا از نظر میزان جذب درآمد ارزی از صدور نیروی کار قرار گرفته است. در این منطقه، مصر با درآمد ۹/۲۸ میلیارد دلاری در رتبه نخست قرار گرفته و مراکش با ۴/۷ میلیارد دلار، لبنان با ۲/۷ میلیارد دلار، یمن با ۴/۳ میلیارد دلار، فلسطین با ۶/۲میلیارد دلار، تونس با دو میلیارد دلار و الجزایر با ۹/۱ میلیارد دلار به ترتیب در رتبههای دوم تا هفتم از این نظر قرار گرفتهاند.
عراق نیز با ۱/۱ میلیارد دلار پس از ایران در رتبه نهم قرار گرفته است. در میان کشورهای جهان، هند رتبه نخست را از این نظر به خود اختصاص داده است. درآمد ارزی این کشور از محل صدور نیروی کار در سال ۲۰۱۸ بالغ بر ۶/۷۸ میلیارد دلار اعلام شده است. چین با ۴/۶۷ میلیارد دلار و مکزیک با ۷/۳۵ میلیارد دلار بهترتیب رتبههای دوم و سوم را از این نظر به خود اختصاص دادهاند.
شرایط جذب نیروی کار
سال ۱۳۹۷ وزارت کار اطلاعیهای درمورد ثبت نام متقاضیان کار در کشور آلمان و اعزام نیروی کار ماهر و فارغالتحصیلان دانشگاهی به کشور کرواسی صادر کرد. اولویت ثبتنام برای کشور آلمان، رشتههای علوم کامپیوتر، فناوری اطلاعات و ارتباطات، مکانیک، الکترونیک و پرستاری عنوان شده بود. برای اعزام نیروی کار ایرانی به این لینک بروید.
در فهرست مرحله اول درخواست نیروی کار ایرانی در سال ۲۰۱۹ برای کشور کرواسی نیز نام رشتههای مختلفی اعم از جوشکار، مکانیک، راننده وسایل نقلیه سنگین، کارگر پرورش ماهی، کارگر چاپخانه، مهندس کامپیوتر، نانوا، تراشکار، پرستار خصوصی، آشپز، طراح تبلیغاتی و … به چشم میخورد.
میزان حقالزحمه کاریابیهای داخلی برای ثبتنام به همراه مشاوره شغلی، مبلغ ۲۰۰ هزار ریال و برای دفاتر کاریابی خارجی مبلغ ۳۰۰ هزار ریال تعیین شد و حقالزحمه بهکارگماری کاریابی غیردولتی داخلی که از کارجو دریافت میشود نیز حداکثر ۵۰ درصد حداقل دستمزد مصوب شورای عالی کار در سال ۱۳۹۷ بود.
در ابلاغیه سال ۹۸ نیز حقالزحمه ثبت نام به همراه مشاوره شغلی در دفاتر کاریابی داخلی مبلغ ۲۷۰هزار ریال و حقالزحمه ثبت نام به همراه مشاوران شغلی در دفاتر کاریابی خارجی مبلغ ۴۰۰ هزار ریال تعیین شده است. هماکنون، ۸۶۰ کاریابی داخلی و ۱۳۰ کاریابی خارجی مجاز در کشور وجود دارد، البته ممکن است برخی از آنها نیمهفعال یا غیرفعال باشند.
حتما ببینید: جزییات اعزام ۵۰۰۰ نیروی کار ایرانی به کانادا و استرالیا
اطلاعات منتشرشده در رسانههای رسمی کشور نشان میدهد که دفاتر کاریابی وزارت کار با تمام کشورهای نیروپذیر بهنحوی در ارتباط است و در این بین، تعدادی از کشورها از قبیل آلمان، کانادا، استرالیا، عمان و دانمارک ارتباط بیشتری با ایران برقرار کردهاند.
برای پیدا کردن فرصت های شغلی در خارج از کشور، به زبان کشور مقصد،مسلط شوید. گواهینامه های صلاحیت حرفه ای کسب کنید و حداقل یک سال در رشته مورد نظر در یکی از شرکت ها و موسسات دولتی یا خصوصی کشور، کاراموزی کنید. داشتن سابقه تامین اجتماعی، تحصیلات دانشگاهی و تجربه ۳ ساله، بستر خوبی برای یافتن کار در خارج از کشور است. عمان، گرجستان، امارات، قطر، کویت و ترکیه، ۶ کشور همسایه هستند که در حوزه های مهندسی و بهداشتی و خدماتی، نیروی کار ماهر نیاز دارند.
حتتما ببینید: راهنمای اعزام نیروی کار ماهر به کویت
بعد اون کشورایی که کارگر ایرانی میگیرن تظاهرات نمیکنن ؟ مثلا نمیگن مرگ بر ایرانی یا ایرانی برو گمشو؟
اگه تظاهرات نمیکنن پس عجب مردم بی فرهنگی دارن؟ باید بیان یکم از ما یاد بگیرن