کاریابی در خارج از کشور هم مثل داخل کشور آسان نیست. علت این که کاریابی همیشه مشکل بوده، در ۲ فاکتور سلیقه کارفرما در انتخاب کارگر و دیگری رقابتی بودن پیدا کردن کار خوب با درآمد مناسب و وضعیت شغلی مطلوب خلاصه می شود.
البته دلایل دیگری هم دارد که به نظر نمی رسد از این ۲ فاکتور مهم تر باشد. سلیقه کارفرما و رقابت، ۲ عامل مهم در انتخاب شغل خوب و کارفرمای خوب برای یک کارگر است. شغل و کارفرمای خوب، به دنبال کارگر خوب هستند.
طبق قانون کار، همه افراد مشمول این قانون، کارگر محسوب می شوند. چه جراح قلب باشد چه نگهبانان واحد حراست. سال به سال بازار کار ، تخصصی شده و نیاز به جذب افراد خبره و متخصص در حوزه ای خاص افزایش می یابد.
بنابراین اگر شما به دنبال کار خوب با حقوق خوب در کشورهای مختلف دنیا هستید، بایستی تخصصی داشته و تسلط خود روی این تخصص را به اثبات برسانید. در واقع کارفرمای خوب، به دنیال احراز صلاحیت شما در تخصص ادعایی است.
اگر شما یک مدیر پروژه موفق هستید، صرف این که در فلان پروژه عظیم نفت و گاز و سدسازی در فلان نقطه ایران مشغول به کار بودید، کفایت نمی کند. شاید خیلی از کارفرماهای خارجی ندانند که بعضی از پروژه های نفت و گاز و پتروشیمی ایران، در دنیا بی نظیر است. مثل پتروشیمی نوری که غول آروماتیک جهان است یا منطقه عسلویه جنوب ایران که حضور کارگران و مهندسان و طراحان در بعضی از پروژه های آن، یک افتخار بین المللی محسوب می شود.
پس، باید به دنبال روش هایی بود که کارفرما بتواند، بهتر و سریع تر و شفاف تر، صلاحیت فنی و علمی شما را تایید کند. مدرک تحصیلی هم خیلی کارساز نیست.
چرا که دارنده یک مدرک تحصیلی در بعضی از رشته ها، ارتباطی با نوع کار مورد نظر ندارد و تشخیص صلاحیت کارگر با مدرک تحصیلی، آسان نیست. بنابراین باید به دنبال مدارک صلاحیت حرفه ای بود که اعتبار جهانی دارد.
مثل مدرک بین المللی مدیریت پروژه (PROJECT MANAGEMENT PROFESSIONAL) که موسسه PMI آمریکا صادر می کند یا مدرک بین المللی بهداشت ایمنی و حرفه ای (OCCUPATIONAL HEALTH & SAFETY) که موسسه NEBOSH بریتانیا صادر می کند.
از این مدارک در تخصص های مختلف مثل حسابداری و بورس و طراحی مد و جواهرات و گردشگری و غیره بسیار است. کارفرماها علاقمند هستند تا متقاضیان کار، چنین مدارکی در رزومه کاری خود داشته تا بررسی صلاحیت ان ها آسان و سریع شود. فردی که دارنده این مدارک تخصصی بین المللی با قابلیت استعلام سریع است، احتمالا الفبای تخصصی و حقوقی و بین المللی کار مورد نظر را می داند و این برای کارفرما، یک حسن و برای کارگر، امتیاز رقابتی (competitive advantage) محسوب میشود. رزومه ای که مجهز به مدارک صلاحیت حرفه ای بین المللی باشد، ارزش بالایی دارد.
اینکه بعضی ها گمان می کنند که دارنده مدرک ارشد یا دکترا یا پست دکتری از دانشگاه های خوب اما با تجربه کم، با التماس غول های صنعت و فناوری جهان روبرو می شود، اشتباه است. گاها با معضل OVER QUALIFIED مواجه می شوید. شما باید HIGH QUALIFIED باشید تا در وضعیت رقابت برای اپلای فرصت های شغلی، برگ برنده داشته باشید. یکی از این برگ برنده ها، مدارک صلاحیت حرفه ای و تسلط به زبان کشور مقصد است.
اگر شما متقاضی کار در نروژ هستید که بهشت تحصیل رایگان و یکی از مراکز مهم صنعت پتروشیمی و نفت و گاز اروپا است، تسلط به نروژی، یک امتیاز عالی محسوب می شود. یا اگر متقاضی کار در فرانسه، یکی از قطب های اقتصادی و صنعتی اروپا هستید، آشنایی به زبان فرانسه، یک الزام است چرا که به نسبت کشورهای اسکاندیناوی، فرانسوی ها آشنایی به انگلیسی ندارند.
گذراندن یک دوره کوتاه مدت در فرانسه نیز، شانس کاریابی شما را افزایش می دهد اما نه شرط لازم است و نه شرط کافی و باید به دنبال تقویت سایر فاکتورها در رزومه شغلی باشیم.
بنابراین با مقدمه ای که در بالا ارائه شد، برای متقاضیان کاریابی در خارج از کشور که این روزها با توجه به وضعیت اقتصادی داخل و کاهش شدید ارزش پول ملی و آینده گنگ اقتصاد در حال گذار ایران از سنتی به مدرنیسم، شمار آن ها افزایش یافته است، نکاتی پیشنهاد می شود.
نکاتی که می تواند راهکارهایی برای پیدا کردن شغل متقاضیان اشتغال در خارج از کشور به منظور کسب اقامت دائم و گذرنامه ثانی، موثر باشد.
حتما ببینید: آشنایی با هزاران فرصت شغلی در عمان ۲۰۲۰
چند نکته برای کاریابی در خارج از کشور
- اگر قصد شما برای کار در خارج از کشور، کسب اقامت دائم و گذرنامه و زندگی همیشگی است، اول روی فرصت های شغلی در کشورهای مهاجر پذیر جهان تمرکز کنید. مثل نیوزلند، کانادا، استرالیا. فرصت های شغلی در این کشور ها برای متخصصان زیاد است و شما برای ویزای SKILLED WORKER به منظور دریافت اقامت دائم (PERMANENT RESIDENCY) میتوانید اقدام کنید. به دنبال روش EXPRESS ENTRY در این کشور ها باشید.
- سایت اداره مهاجرت کشور یا کشورهایی که قصد اپلای و پیدا کردن فرصت شغلی دارید، بررسی کنید. در سایت های اداره مهاجرت کشورها، اطلاعات خوبی درباره قانون کار کشور مقصد، حقوق پایه، شرایط اقدام برای دریافت ویزای کار، تبدیل ویزای کار به کارت اقامت دائم و گذرنامه و دعوت اعضای خانواده به کشوری که مشغول به کار هستید و حقوق کارگر و کارفرما، ارائه شده است. مثل سایت اداره مهاجرت نیوزلند.
- از LINKEDIN برای پیدا کردن کارفرمای خوب و متخصصان خوب در کشور مقصد استفاده کنید. لینکدین تنها یک سایت کاریابی نیست. بزرگ ترین شبکه اجتماعی متخصصان جهان است که شما از متخصص MRI تا برنامه نویس ios و هوش مصنوعی تا طراح مبدل های حرارتی نیروگاه ها، در آن پیدا می کنید. سعی کنید پروفایل خوبی در لینکدین برای خود دست و پا کنید با رفرنس های خوب.
- از سایت های کاریابی بین المللی معروف استفاده کنید که گاها به صورت دسته بندی شده، در روزیاتو هم معرفی میکنیم. روزانه هزاران فرصت شغلی در سراسر جهان از طریق سایت های کاریابی، معرفی می شود. در آن ها ثبت نام کرده و هر ازگاهی با طبیعت و ساختار شغل های پیشنهادی و نیازمندی های مربوطه، آشنا شوید.
- کشورهای حوزه خلیج فارس، برای متخصصان حوزه پزشکی و فنی و مهندسی و امور مالی مثل حسابداری و تحلیل گر داده، هم حقوق خوبی در نظر می گیرد و هم کارفرمایان خوبی در کلاس جهانی، در انتظار متخصصان هستند. سعی کنید با دریافت مدرک صلاحیت حرفه ای، شانس خود را در این کشور ها امتحان کنید که برای حضور در غول های صنعت و فناوری اروپا و آمریکای شمالی، یک تجربه کار عالی محسوب می شود.
- حضور داوطلبانه در پروژه های سازمان ها و شرکت های بین المللی و انجمن های نیکوکاری، در حد یونسکو و یونیسف و المپیک و غیره، رزومه شما را تقویت می کند و نقطه مثبت است. این را دانشجویانی که در خارج از کشور مشغول به تحصیل هستند در ذهن داشته باشند.
- با متخصصان و کارشناسان شرکت ها از طریق شبکه های اجتماعی در تعامل باشید. پیدا کردن آن ها آسان است.
- اگر دانشجویی در خارج از کشور هستید،از فرصت کارآموزی برای پیدا کردن کارفرمای خوب در بلند مدت، استفاده کنید.
- بلوکارت اروپا تنها یک گزینه است.
حتما بخوانید: راهنمای فرصت های شغلی در آلمان ۲۰۲۰
شاخص فلاکت.
تلگرام یکی شاخص فلاکت رو نوشته بود چهارمین کشوریم. مجله فوربز رو دیدم نوشته سومیم.
ارمنستان هماسیه شمالی رتبه ۱۶ رو داره. عربستان سعودی رتبه ۱۸. اذربایجان رتبه ۲۵. پاکستان رتبه ۳۴. کویت رتبه ۵۷. اسراییل رتبه ۷۶. قطر رتبه ۸۰. مالزی پیشرفته ترین و نواورترین کشور مسلمون رتبه ی ۸۶.