بیمه بیکاری که یکی از مهم ترین دغدعه های میلیون ها بیمه شده سازمان تامین اجتماعی در ۳۱ استان کشور است، در روزگار کرونایی، دارای سامانه ای شده است تا مراجعه کنندگانی که به صورت غیر ارادی از کار بیکار شده اند یا به خاطر بیماری کرونا، خانه نشین شده اند، نیازی به مراجعه حضوری به شعب سازمان تامین اجتماعی در سراسر کشور نداشته باشند.
سامانه بیمه بیکاری فرصتی است تا سازمان تامین اجتماعی، یک انقلاب اینترنتی و یک تحول فناوری را تجربه کند تا از ترافیک عظیم مراجعان روزانه خود بکاهد.
اکنون بیش از ۱۴ میلیون نفر بیمه شده سازمان تامین اجتماعی هستند و بیش از ۲۳۰ هزار نفر نیز هر ماه، از مقرری بیمه بیکاری استفاده می کنند. کف حداقل حقوق ماهانه بیمه بیکاری سال ۹۸ که به مشمولان طبق حکم بیمه بیکاری آن ها پرداخت می شود، ۱ میلیون و ۵۷۰ هزار تومان است.
این رقم در سال ۱۳۹۹ پس از اعلام نرخ حداقل حقوق کارگران در سال ۹۹ توسط شورای عالی کار، تعدیل شده و به نظر می رسد که کف بیمه بیکاری ماهانه سال ۹۹، ۲۰ میلیون ریال باشد.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی یکشنبه ۲۵ اسفند ۹۸ اعلام کرد که کارگران برای درخواست بیمه بیکاری، نیازی به مراجعه حضوری به شعب تامین اجتماعی ندارند. لذا اگر طبق قانون کار و طبق قانون تامین اجتماعی، مشمول دریافت بیمه بیکاری هستید، به سامانه بیمه بیکاری مراجعه کنید.
به منظور رعایت مهلت قانونی بیمه بیکاری و پیشگیری از شیوه کرونا و حفظ سلامت کارگران مشمول قانون کار و هم چنین کاهش ترافیک مراجعان به شعب در روزهای پایانی سال به منظور تکمیل مدارک برای دریافت بیمه بیکاری، سامانه بیمه بیکاری راه اندازی شده است. برای دریافت بیمه بیکاری در سال ۹۸، به سایت BIMEBIKARI.MCLS.GOV.IR مراجعه کنید.
ثبت درخواست در این سامانه قطعی نمی باشد و می بایست متقاضی در زمان مقرر جهت ادامه فرآیند بیمه بیکاری به اداره کار محل کار خود مراجعه نماید.مدارک مورد نیاز جهت مراجعه به اداره کار عبارت است از: مدارک عمومی : شناسنامه ، کارت ملی ، دفترچه بیمه ، یک قطعه عکس ، کارت پایان خدمت (اقایان) ، اخرین مدرک تحصیلی، اتمام قرارداد : اخرین قرارداد ، نامه عدم نیاز
در سامانه بیمه بیکاری که اخیرا توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در روزگار کرونایی اقتصاد ایران راه اندازی شده است، شما می توانید به عنوان بیمه شده اجباری مشمول بیمه بیکاری، تقاضای خود را بر اساس فرم های الکترونیکی مندرج در سایت، ارائه کنید. اطلاعات هویتی خود را ارائه کرده و بر اساس شماره بیمه و کدملی، ثبت درخواست کنید. برای دریافت بیمه بیکاری، نیازمند اختصاص شماره حسابی در بانک رفاه کارگران هستید.
متقاضی بعد از ثبت درخواست بیمه بیکاری و ورود اطلاعات هویتی خود در سامانه بیمه بیکاری تامین اجتماعی، کد رهگیری دریافت کرده و به شماره موبایلی که در سامانه بیمه بیکاری درج کرده، ارسال می شود.
آشنایی با سامانه بیمه بیکاری
سایت بیمه بیکاری تامین اجتماعی در روزهای پایانی سال ۹۸ و به دلیل کرونا راه اندازی شده و به همین خاطر، گرافیک خوبی ندارد و مشخص است که در وضعیت فورس ماژور توسط مرکز فناوری اطلاعات تامین اجتماعی طراحی شده است. فرم درخواست ثبت بیمه بیکاری در این لینک قرار دارد.
شما بایستی به منظور ثبت درخواست اینترنتی به منظور برقراری بیمه بیکاری، ابتدا فرمی که تصویر آن را در عکس بالا ارائه کردیم، پر کنید. برای این کار، بایستی کد کارگاه، اطلاعات کارفرما، اطلاعات هویتی و هم چنین علت و تاریخ بیکاری را وارد کنید. موارد پس از بررسی و اخذ استعلام های مربوطه، به صورت پیامکی از طریق سازمان تامین اجتماعی به اطلاع شما می رسد. ضمنا هیج نیازی به مراجعه حضوری به شعب تامین اجتماعی و هم چنین دفاتر کاریابی سراسر کشور به منظور دریافت بیمه بیکاری ۹۹ نیست.
نکات مهم که باید بدانیم
کارگران دارای قرارداد دائم و قرارداد موقت : قبل از تکمیل فرم ثبت نام ، بندهای مربوط به شرایط ثبت نام کنندگان را به طور دقیق مطالعه فرمایید. کارگران با قرارداد مدت موقت چنانچه در پایان مدت قرارداد از کار بیکار شوند در صورت داشتن حداقل یکسال سابقه در آخرین کارگاه و دارا بودن آخرین قرارداد و نامه عدم نیاز می توانند درخواست بیمه بیکاری خود را از طریق این درگاه ثبت نمایند.
کارگران فاقد قرارداد (دائم) و یا اخراج شده در اثنای قرارداد می بایست ابتدا در مراجع حل اختلاف کار نسبت به ثبت دادخواست (بازگشت به کار و سایر مزایای قانونی) اقام نموده و پس از قطعی شدن رأی مبنی بر احراز اخراج غیر ارادی درخواست بیمه بیکاری خود را در این درگاه ثبت نمایند.
مطابق قانون بیمه بیکاری متقاضیان مکلف می باشند حداکثر ظرف ۳۰ روز از تاریخ بیکاری با اعلام مراتب بیکاری درخواست بیمه بیکاری خود را ثبت نمایند . عدم ثبت درخواست ظرف ۳۰ روز از تاریخ بیکاری با ارائه عذر موجه و تشخیص هیأت حل اختلاف کار (اداره کار محل) تا سه ماه امکان پذیر خواهد بود.
انتظار می رود در روزگار کرونایی اقتصاد و کسب و کار ایران، همه فعالیت هایی که نیاز به مراجعه حضوری کارگر ندارد مثل مراجعه به ادارات وزارت کار و دفاتر کاریابی هم اینترنتی شود. امیدواریم در عصر پسا کرونا، برای اینترنتی شدن کلیه فعالیت هایی که حضور فیزیکی افراد را نیاز ندارد و با امضاء الکترونیکی و ردیابی بیومتریک، امکان احراز هویت اشخاص فراهم است، اقدام عاجلی در دستور کار دولت الکترونیک ایران قرار بگیرد.
- حتما ببینید: راهنمای مصور دریافت بیمه بیکاری در سال ۱۳۹۹
بدون نظر