کارمند کنسولگری عربستان: پیش از قتل خاشقجی گفتند فر را روشن کنم

کارمند کنسولگری عربستان: پیش از قتل خاشقجی گفتند فر را روشن کنم

یکی از پرسنل کنسولگری عربستان سعودی در استانبول در دادگاه رسیدگی به مرگ جمال خاشقجی که این روزها در ترکیه در حال انجام است ادعا کرده که وی در روز قتل این روزنامه نگار منتقد عربستانی «سیخ های گوشت» زیادی دیده و کارکنان «وحشت زده» از وی خواسته اند که «تنور» را برایشان روشن کند. زکی دمیر، تکنسینی محلی است که برای کنسولگری عربستان در استانبول کار می کرد روز گذشته در دادگاه ادعا کرد که در روز قتل جمال خاشقجی به کنسولگری که در نزدیکی خانه اوست فرا خوانده شده بود. وی در این باره چنین گفته است: «پنج تا شش نفر آنجا بودند… از من خواستند که تنور را روشن کنم، حال و هوای وحشت در فضای [کنسولگری] پراکنده بود».

قتل جمال خاشقجی

وی همچنین ادعا کرده که «سیخ های کباب» متعددی دیده و متوجه تغییر رنگ صفحه های مرمرین اطراف تنور شده که انگار ناشی از تمیز شدن با مواد شیمیایی بوده است. دادگاهی در ترکیه در روزهای گذشته به منظور محاکمه غیابی دو دستیار سابق ولیعهد عربستان سعودی، محمد بن سلمان ، و ۱۸ شهروند دیگر اهل عربستان به خاطر قتل جمال خاشقجی ، ستون نویس روزنامه واشنگتن پست در سال ۲۰۱۸ تشکیل شده است. این دادگاه قصد دارد علاوه بر شناسایی و محاکمه خاطیان این قتل فجیع، شواهدی دال بر واقعیت ماجرای قتل خاشقجی و بقایای جنازه او بیابد.

قتل جمال خاشقجی

قضات پرونده ۲۰ شهروند سعودی را در قصابی هولناک این روزنامه نگار منتقد در سال ۲۰۱۸ در کنسولگری این کشور در استانبول مقصر دانسته و ولیعهد عربستان سعودی را نیز در این ماجرا دخیل می دانند. دادستان های پرونده به دنبال حکم حبس ابد برای متهمان هستند، کسانی که البته ترکیه را ترک کرده اند. عربستان سعودی درخواست های ترکیه برای استرداد متهمان را رد کرده و برخی از آن ها را در ریاض محاکمه کرده است. این محاکمات از نگاه بسیاری از منتقدان یک نوع ماست مالی انگاشته شده هر چند فرزندان خاشقجی بعدها اعلام کردند که قاتلان پدرشان را بخشیده اند. دادستان های ترکیه ای دو نفر از مشاوران سابق ولیعهد عربستان به نام های سعود القحطانی و احمد العسیری را متهم به قتل و شکنجه با نیت قبلی کرده اند.

قتل جمال خاشقجی

همچنین آن ها برای ۱۸ شهروند سعودی دیگر نیز به جرم های مشابه درخواست حکم حبس ابد کرده اند. جمال خاشقجی که ساکن ایالات متحده بود در اکتبر ۲۰۱۸ به منظور دریافت مدارکی که به او اجازه ازدواج مجدد می داد وارد کنسولگری عربستان در استانبول شد و هرگز زنده بیرون نیامد. تیمی از ۱۵ مامور اهل عربستان سعودی برای ملاقات با خاشقجی به ترکیه سفر کرده و در زمان حضور خاشقجی در کنسولگری در استانبول به سر می بردند. این افراد شامل یک پزشک متخصص معاینه جسد، افسران اطلاعاتی و امنیتی و چند نفر دیگر که در دفتر شاهزاده محمد بن سلمان کار می کردند بودند.

قتل جمال خاشقجی
حدیثه چنگیز نامزد جمال خاشقجی و زنی که قرار بود با وی ازدواج کند

مقامات قضایی ترکیه بر این باورند که آقای خاشقجی در داخل کنسولگری کشته شده و سپس با اره بدنش تکه تکه و از کنسولگری خارج شده است. ترکیه از لحاظ سیاسی رقیب عربستان سعودی به شمار آمده و ظاهراً در داخل کنسولگری این کشور شنود کار گذاشته بود به طوری که فایل های صوتی بدست آمده از لحظه کشته شدن خاشقجی را در اختیار مقامات آمریکایی قرار داده بود. قبل از مرگ، خاشقجی در ستون های خود به انتقاد از سیاست های محمد بن سلمان پرداخته بود. دولت عربستان در ابتدا هر گونه مشارکتی در مرگ این روزنامه نگار را رد کرد اما بعد از فشارهای بین المللی و افشا شدن فایل صوتی مربوط به قتل توسط مقامات ترک، ادعا کرد که این قتل در نتیجه درگیری بین خاشقجی و یک عده ماموران خودسر در داخل کنسولگری صورت گرفته است.

قتل جمال خاشقجی

دادستان های ترک بر این باورند که متهمان از همان ابتدا بر سر دستگیری و بازگرداندن خاشقجی به عربستان سعودی و کشتن او در صورت موافقت نکردنش با بازگشت به این کشور توافق کرده بودند. عربستان سعودی ۱۱ نفر را در ارتباط با این ماجرا دادگاهی کرد و بعد از مدتی اعلام کرد که ۵ نفر در این ماجرا به مرگ محکوم شده و سه نفر دیگر نیز به دلیل سرپوش گذاشتن بر این قتل جمعاً به ۲۴ سال زندان محکوم شده اند. بعدها پسر خاشقجی در ماه رمضان اعلام کرد که خانواده اش قاتلان او را بخشیده اند که شرایط را برای تعلیق حکم اعدام ۵ مامور محکوم شده فراهم کرد.

بیشتر بخوانید: ماجرای قتل محافظ شخصی پادشاه عربستان سعودی و ارتباط آن با قضیه «جمال خاشقجی»

مطالب مرتبط
مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
بدون نظر

ورود