با تصمیم مقامات عربستان برای از سرگیری مراسم عمره مفرده پس از یک وقفه ی هفت ماهه زائرین خانه ی خدا بار دیگر به شهر مکه بازگشتند. با این حال، این مراسم به شکل محدود برگزار می شود.
مراسم عمره مفرده که برخلاف حج واجب در هر زمانی از سال می تواند برگزار شود، از ماه مارس به دلیل شیوع ویروس کرونا به حال تعلیق درآمد.
عربستان سعودی در اواخر ماه جولای مراسم حج واجب را به شکل بسیار محدودی برگزار کرد که در تاریخ معاصر بی سابقه بود. در این مراسم تنها چند صد هزار زائر از مردم عربستان شرکت کردند. این در حالی بود که مراسم حج واجب به طور معمول با جمعیتی بالغ بر ۳ میلیون نفر برگزار می شد.
با این حال، عربستان روز یکشنبه با رفع بخشی از ممنوعیت های کرونایی، اجازه ی به جا آوردن عمره مفرده را برای شهروندان و ساکنان خود صادر کرد. این مراسم با ۳۰ درصد ظرفیت برگزار می شود.
به گفته ی محمد بنتن، وزیر حج عربستان سعودی، هر روز نزدیک به ۶ هزار زائر می توانند مراسم عمره مفرده را «با احتیاط و ظرف مدت زمان معینی» به جا آورند.
تصاویر منتشره زائران را نشان می دهد که ماسک به صورت و در گروه هایی کوچک در حال آماده شدن برای ورود به مسجد الحرام بودند و مقامات سعودی هم از رعایت فاصله گذاری اجتماعی در میان آن ها اطمینان حاصل می کردند.
زائران به دور کعبه می چرخیدند اما اجازه ی لمس کعبه را نداشتند.
یکی دیگر از اقدامات ایمنی اتخاذ شده ضدعفونی کردن مسجدالحرام قبل و بعد از ورود هر گروه از زائران است.
هر یک از این گروه های ۲۰ یا ۲۵ نفری را یک کارشناس پزشکی همراهی می کند و چند تیم پزشکی هم برای مواقع ضروری در محل حضور دارند.
از زمان آغاز همه گیری کرونا بسیاری از کسب و کارها در عربستان سعودی به اجبار تعطیل شدند، از جمله بیشتر از ۱،۳۰۰ هتل و صدها فروشگاهی که به زائرینی که به شهرهای مکه و مدینه می آمدند، خدمات ارائه می کردند.
طبق ارزیابی های اقتصاددانان، هتل های شهر مکه امسال شاید دست کم ۴۰ درصد از درآمدی که به واسطه ی زائرین خانه خدا کسب می کردند را از دست بدهند.
با این حال، در مرحله ی دوم که از ۱۸ اکتبر (۲۷ مهر) آغاز می شود، قرار است تعداد زائران عمره مفرده به ۱۵ هزار نفر در هر روز افزایش یابد.
حداکثر ۴۰ هزار نفر از جمله زائرین عمره مفرده و سایر زوار می توانند در مسجدالحرام نماز به جا آوردند.
در مرحله ی سوم که از اول نوامبر (۱۱ آبان) آغاز می شود زائرین خارجی هم اجازه ی ورود به عربستان را پیدا خواهند کرد که دراینصورت ظرفیت برگزاری مراسم عمره مفرده و نماز به ترتیب به ۲۰ هزار و ۶۰ هزار نفر افزایش پیدا خواهد کرد.
وزیر امور داخلی عربستان سعودی ماه گذشته علت تصمیم این کشور برای از سرگیری مراسم عمره مفرده را «خواست مسلمانان داخلی و خارجی» برای به جا آوردن این مراسم و بازدید از مکان های مقدس عنوان کرد.
زیارت اصلی ترین رکن طرح عربستان برای توسعه ی گردشگری خود به دنبال تلاش محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی برای تنوع بخشی به اقتصاد بزرگ ترین صادر کننده ی نفت در دنیا است.
عربستان قصد داشت تعداد شرکت کنندگان مراسم عمره مفرده را تا سال ۲۰۲۰ به ۱۵ میلیون نفر و تا سال ۲۰۳۰ به ۳۰ میلیون نفر افزایش دهد، طرحی که شیوع ویروس کرونا مخل آن گشت.
زائران مکان های مقدس درآمدی ۱۲ میلیارد دلاری برای عربستان سعودی دارند که از قبل محل اقامت، حمل و جابهجایی، سوغاتی، غذا و هزینه ی ارائه ی خدمات به دست می آید.
تماشای این ویدئو را به شما پیشنهاد می کنیم:
بدون نظر