تنها خورشید گرفتگی (کسوف) کامل امسال در این هفته اتفاق خواهد افتاد اما برای تماشای آن راه درازی را باید پیمود چرا که به گفته ی ناسا این رویداد تنها در جنوبگان (قاره ای در قطب جنوب) به صورت کامل قابل مشاهده خواهد بود.
به گزارش دیلی میل، این خورشید گرفتگی که در روز شنبه ۴ دسامبر (۱۳ آذر) به وقوع خواهد پیوست، در ساعت ۷:۳۳ به وقت گرینویچ برای مشاهده کنندگان در حاشیه ی جنوبگان به اوج خود خواهد رسید.
اگرچه اکثر افراد قادر به مشاهده ی این رویداد به صورت کامل نخواهند بود اما سایر افراد در نیمکره ی جنوبی ـ از جمله بخش هایی از استرالیا، شیلی و نیوزلند ـ خورشیدگرفتگی ناقصی را مشاهده خواهند کرد.
خورشید گرفتگی کامل بعدی تا ۸ آوریل ۲۰۲۴ اتفاق نخواهد افتاد که برعکس این رویداد در بخش های گسترده ای از کانادا، مکزیک و ایالات متحده قابل مشاهده خواهد بود. گفتنی است خورشید گرفتگی کامل در قرن میلادی کنونی در اروپا رخ نخواهد داد.
خورشید گرفتگی زمانی رخ می دهد که ماه از بین زمین و خورشید عبور کند و بر روی زمین سایه بیندازد. این پدیده بر اساس مقدار گرفتگی قابل مشاهده، انواع مختلفی دارد.
برای این که خورشید گرفتگی کامل رخ بدهد، زمانی که ماه جلوی خورشید را سد می کند، خورشید، ماه و زمین هر سه می بایست در یک خط مستقیم قرار بگیرند.
وقتی این پدیده رخ می دهد، آسمان تاریک می شود، جوری که انگار سحرگاه یا گرگ و میش است. در این مواقع ممکن است تاج خورشیدی، یعنی اتمسفر بیرونی خورشید، نیز پیرامون ماه دیده شود. تاج خورشیدی غالباً به خاطر سطح درخشان خورشید قابل مشاهده نیست.
زمانی که هر سه این ها دقیقاً بر روی یک خط قرار نگیرند، خورشید گرفتگی ناقص رخ می دهد. یعنی به نظر می رسد بر روی بخشی از خورشید سایه افتاده است.
در وبسایت ناسا چنین آمده: «افرادی که در سنت هلن، نامیبیا، لسوتو، آفریقای جنوبی، جزایر جورجیای جنوبی و ساندویچ جنوبی، جزایر کروزت، جزایر فالکلند، شیلی، نیوزلند و استرالیا هستند، می توانند در روز ۴ دسامبر شاهد یک خورشید گرفتگی ناقص باشند.»
ناسا گفته که در اکثر این مکان ها، زمان خورشید گرفتگی ناقص یا نزدیک طلوع خورشید و یا نزدیک غروب خورشید خواهد بود. به همین خاطر اشخاصی که دوست دارند این رویداد را مشاهده کنند باید دید خوبی از افق داشته باشند.
بیشتر بخوانید:
۱۳ حقیقت جالب و خواندنی درباره پدیده حیرت انگیز «ماه گرفتگی»
پرواز به ناکجاآبادِ خطوط هوایی کانتاس برای تماشای خسوف کامل در ارتفاع ۴۰,۰۰۰ پایی
بدون نظر