با ناموفق بودن دور جدید مذاکرات احیای برجام در وین، ارزش ریال ایران به پایین تر میزان خود رسید.
به دنبال این اتفاق، قیمت دلار آمریکا در بازار آزاد ارز برای نخستین بار به بیش از ۳۰ هزار تومان رسید. هر پوند انگلیس نیز با قیمتی بیش از ۴۰ هزار تومان معامله شد.
پیش از این دولت حسن روحانی رکورددار سقوط ارزش ریال بود و حالا در دولت ابراهیم رئیسی ارزش واحد پول ایران به پایین ترین میزان خود رسیده است.
کاهش ارزش پول کشور به کاهش قدرت خرید مصرف کنندگان و افزایش قیمت کالاهای وارداتی خواهد انجامید.
دور جدید مذاکرات احیای برجام روز دوشنبه ۸ آذر در وین، پایتخت اتریش، آغاز شد و جمعه به پایان رسید. آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، روز جمعه در مصاحبه ای اختصاصی با رویترز گفت به نظر نمی رسد ایران درباره ی انجام آنچه برای بازگشت به پیروی متقابل از برجام ضروری است، جدی باشد.
از سوی دیگر، یک مقام ارشد وزارت امور خارجه ایالات متحده روز شنبه در جمع خبرنگاران از احتمال وضع تحریم های بیشتر در صورت از بین رفتن توافق هسته ای توسط ایران خبر داد.
پیش تر، کمال سیدعلی، معاون اسبق ارزی بانک مرکزی ایران، طولانی شدن روند مذاکرات هسته ای برای احیای توافق برجام را مهمترین عامل افزایش قیمت ارز در ایران عنوان کرده و گفته بود: «اگر در برجام اتفاقی نیفتد و شرایط امروز ادامه داشته باشد نرخ دلار به بالاتر از ۳۰ هزار تومان هم می رسد، اما اگر برجام احیا شود و امکان فروش دو و نیم میلیون بشکه نفت را داشته باشیم و میزان درآمدهای نفتی بالا برود، مشکلی در مدیریت ارزی کشور نخواهیم داشت.»
افزایش قیمت دلار در کشور معمولاً اثری منفی بر قیمت سایر اجناس و خدمات دارد و سطح عمومی قیمت ها را بالا می برد. در حال حاضر میزان تورم در ایران حدود ۴۵ درصد است.
به هر حال پول نفت همیشه صرف فساد، اختلاس و بخور بخور مسولان و آقازاده ها شون تو کانادا و اروپا میشد و نفع واقعی برای مردم نداشت . همچنین درنظر بگیرید که با گران شدن دلار واردات بی رویه کم میشه و صنایع داخلی رشد می کنند و اشتغال زایی ایجاد میشه مثلاً تولید لوازم خانگی و نساجی تقریبا هشتاد درصد بیشتر شده . جنس هم که توی بازار زیاده . هرچی تحریم بیشتر میشه تعداد فروشگاه های زنجیره ای مثل جانبو و کوروش و وین مارکت و … و تخفیفات شون بیشتر میشه . پس اونهایی باید ناراحت باشند که از پول نفت میخوردند نه مردم عادی . چین هم که با نفت با ما معامله میکنه نه با دلار .
چقدر خام و خوش خیالی که با چهارتا تخفیف الکی سوپرمارکتها فکر می کنی وضع تولید داخل خوبه و جنس مورد نیاز مردم فراوونه. بهتره بدونی اولا این تخفیفهایی که کورش و جانبو و بقیه میدن همش الکیه و جنسی که تولید کننده ها برای اونها میزنند از لحاظ وزن یا کیفیت پایینتر از اجناس جاهای دیگه است تا مثلا با عنوان تخفیف دار بودن به مردم غالب کنند. دوما گول این حرفهای بی سر و تهی که میگن گرون شدن دلار باعث تقویت تولید داخل میشه رو نخور. حتی اگر فساد و دزدی هم نبود که تا دلت بخواد هست باز تاثیر آنچنانی نداشت. این شاید برای کشوری که تولید داخلی اش توانایی تامین عمده نیازهای مردم رو داشته باشه جواب بده مثل چین ولی نه برای ما که تمام تولید کننده هامون یا از لحاظ تکنولوژی و مواد اولیه وابسته اند یا حتی اگر مواد اولیه در داخل باشه به دلیل افزایش هزینه ها اونها هم دچار افزایش قیمت میشن. توی مملکت ما حتی سیب زمینی و شلغم هم با گرون شدن دلار قیمتشون میره بالا اگر هم دولت به زور بخواد جلوی افزایش قیمتشون رو بگیره به شکلهای مختلف قانونی و غیرقانونی صادر می کنند و اصلا دیگه گیر مردم نمیاد. سوما چین و کشورهایی که به جای نفت بهمون اجناس بنجلشون رو میندازند حتی قیمت واقعی نفت رو هم بهمون نمیدن و ما مجبوریم نفتمون رو مفت بدیم و با کلی منت جنس آشغال تحویل بگیریم.
جناب محض اطلاع همین موبایل و لبتابی که داری باهاش پیام میدی جنس بنجل چینیه .
چین محصول با کیفیت هم داره ولی گیر ما نمیاد. به جای اینکه با گوشی و لپ تاپ رده بالا و با کیفیت که خریدنشون برای مردم کشورهای دیگه آب خوردنه کار کنیم مجبوریم گوشی ها و لپ تاپهای رده پایین دستمون بگیریم. تازه برای خریدن همینها هم باید با کلی بدبختی چندین ماه یا حتی سال پس انداز کنیم. با وضعیتی که پیش میره همین چندتا برند شناخته شده چینی هم تا یک مدت دیگه خریدنشون برامون آرزو میشه و نهایت محصولات شرکتهای پرت چینی گیرمون بیاد. تازه فقط گوشی و لپ تاپ نیست که الان از لوازم خونه بگیر تا لباس و … جنسهای درجه دو و سه و چهار چینی بازار رو قبضه کرده.
جنس های چینی اروپا و آمریکا رو هم قبضه کردند فقط ایران نیست. بعدش هم رابطه ما با چین بر اساس صادرات نفت و واردات موبایل و لبتاب و … است هیچ ربطی به دلار نداره . نوسان قیمت لوازم الکترونیکی به دلیل گران شدن دلار ، کلاهبرداری کاسب ها ست . چون رابطه ما با چین هیچ ربطی به دلار نداره .
شما معلومه سوادت خیلی زیاده، حیف شدی
دو حالت بیشتر محتمل نیست: یا جمهوری اسلامی برای مدتی شل می کنه و خیلی نرم و مجلسی به ساز کشورهای غربی میرقصه تا چند سالی بتونه وقت بگیره و عمر خودش رو طولانی تر کنه (که البته با توجه به ماهیتش بعیده بتونه برای مدتی طولانی این نقش رو بازی کنه و دوباره تحریمهای به شدت سخت تر به دنبالش خواهد آمد و دوباره همین آشه و همین کاسه) یا اینکه ترجیح میده کلا بیخیال توافق بشه و در مدت کوتاه باقی مونده از عمرش تا می تونه سرمایه های ایران رو به تاراج ببره و به چین و روسیه باج بده تا شاید به لطف اونها کمی بیشتر باقی بمونه. در هر دو حالتش بدا به حال ملت ایران. تنها روزنه امید برای ایران اینه که ملت قبل از اینکه فشار اقتصاد ویران کشور اونها رو به مرز جنون بکشونه و از روی استیصال حرکتی بکنند، خودشون زودتر دست به کار بشن تا پیش از ویرانی کامل کشور اون رو نجات بدن.