وزارت راه و شهرسازی از زمان بر سر کار آمدن دولت ابراهیم رییسی طرحی را در دست اجرا دارد که با عنوان نهضت ملی مسکن شناخته می شود. اگر چه در ابتدا گفته شده بود که ثبت نام در این طرح برای خانه دار شدن تنها برای متاهل هاست اما اکنون تغییراتی در آن صورت گرفته که حتی مجردها و زنان نیز می توانند در آن ثبت نام کنند.
پروانه اصلانی مدیر کل اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی دیروز با تاکید بر اینکه تاکنون بیش از ۲ میلیون و ۷۶۰ هزار نفر در طرح نهضت ملی مسکن ثبتنام کرده اند افزود: «هنوز این ثبتنام ادامه دارد و برای بخش دومی که هنوز ثبتنام نشده بود. استقبال خوبی شده است.طرح نهضت ملی مسکن اقدامی بسیار خوبی برای شناسایی تقاضا و نیاز بازار در حوزه مسکن برای افراد فاقد خانه است». وی در مورد افراد واجد شرایط ثبت نام در سامانه نهضت ملی مسکن گفته است: «افراد متقاضی باید فاقد مسکن باشند، سابقه مالکیت حداکثر پنج ساله را نباید داشته باشند و برخی از آنها باید متأهل باشند».
اصلانی در مورد امکان ثبت نام مجردها در طرح نهضت ملی مسکن وجود دارد تاکید کرد که این مجردها شامل خانم های بالای ۳۵ سال و آقایان بالای ۴۵ سال می شود: «این افراد نیز با شرایط متأهلان میتوانند نسبت به ثبتنام در طرح نهضت ملی مسکن اقدام کنند؛ این افراد باید سابقه سکونت پنج ساله را در شهر مورد تقاضای خود داشته باشند». وی در مورد شرایط ثبت نام مجردهای زیر ۴۵ سال (بین ۲۳ تا ۴۵ سال) نیز افزود این افراد باید در هنگام واگذاری واحد مسکونی متاهل بوده و عقدنامه خود را ارائه دهند. اصلانی در ادامه خاطرنشان کرد: « این دسته از مجردان اکنون امکان ثبتنام دارند و تا هنگام واگذاری زمین باید بر اساس تکلیف قانون رفتار شود چرا که این اقدام با هدف تشویق به ازدواج و تشکیل خانواده انجام شده است. با این حال افراد متأهل، زنان خود سرپرست، زنان مطلقه و نخبگان علمی با معرفی بنیاد نخبگان و بیماران خاص با معرفی از وزارت بهداشت نیاز به ارائه شرط تأهل ندارند».
اصلانی در ادامه عنوان کرد که طرح اقدام ملی مسکن و طرح نهضت ملی مسکن تفاوتی با هم نداشته و بر اساس مصوبه شورای عالی مسکن این دو طرح کاملاً شبیه هم هستند و مقدار تسهیلات نیز مشابه خواهد بود و در واقع این دو طرح یکی شده اند.
رستم قاسمی وزیر مسکن و شهرسازی اخیراً اعلام کرده است که ثبت نام کنندگان در طرح مسکن ملی باید حداکثر ۱۵۰ میلیون بپردازند تا صاحبخانه شوند. گفته می شود این خانه ها معمولاً در متراژ ۱۰۰ متری ساخته شده و مبلغ وام نهضت ملی مسکن نیز ۳۵۰ تا ۴۵۰ میلیون تومان به ازای هر واحد تعیین شده که باعث می شود هزینه ساخت هر متر چیزی بین متری ۵ تا ۶ میلیون تومان باشد. این ارقام در حالی است که در طرح نهضت ملی مسکن (طرح اقدام ملی مسکن) در دولت دوازدهم ابتدا هزینه احداث هر متر مربع ۲ میلیون و ۷۲۰ هزار تومان بود.
سید محمد مرتضوی عضو هیئت مدیره کانون سراسری انبوه سازان نیز گفته است: «در نهضت ملی مسکن نیز به موضوع ساخت مسکن خودمالکی توجه ویژهای شده است و انبوه سازان و بخش خصوصی میتواند اراضی ملکی خود را با همان تسهیلات در نظر گرفته شده از ۳۰۰ تا ۴۵۰ میلیون تومان بسته به شهر و نوع پروژه، در اختیار این طرح قرار داده و به ساخت واحدهای مسکونی اقدام کند. هزینه احداث در خودمالکی ها با توجه به نوع شهر و اهمیت پروژه یا جانمایی آن در سطح شهرها، شناور و متغیر است؛ دهکهای بالایی جامعه هم معمولاً از پروژههای خودمالکی بیشتر استقبال میکنند.در حال حاضر پیشنهاد انبوه سازان ۵ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان به وزارت راه و شهرسازی پیشنهاد دادهاند که با در نظر گرفتن تعدیل و نرخ پایه ۳ ماهه زمستان ۱۳۹۹ است».
متقاضیان طرح نهضت ملی مسکن می توانند از ساعت ۱۲ ظهر روز دوشنبه مورخ ۱۴۰۰/۱۰/۲۰ تا پایان روز چهارشنبه مورخ ۱۴۰۰/۱۱/۲۰ با مراجعه به سامانه نهضت ملی مسکن به آدرس: saman.mrud.ir https:// نسبت به ثبتنام اقدام کنند.
شرایط عمومی ثبت نام طرح نهضت ملی مسکن نیز به شرح زیر است:
امکان ثبتنام صرفاً برای متقاضیان مرد مجرد (بین ۲۳ سال تمام تا ۴۴ سال تمام) مجاز است.
-داشتن حداقل ۲۳ سال تمام سن در هنگام ثبتنام.
نداشتن سابقه مالکیت مسکن و یا زمین با کاربری مسکونی براساس ضوابط ابلاغی وزارت راه و شهرسازی.
عدم استفاده از امکانات و تسهیلات دولتی یا امکانات نهادهای عمومی غیر دولتی مربوط به تامین مسکن شامل زمین، واحد مسکونی و یا تسهیلات یارانه ای خرید و یا ساخت واحد مسکونی (دارا بودن فرم “ج” سبز) از تاریخ اول فروردین ۱۳۵۷.
در تبصره ۱ آمده است: همسر متقاضی در هنگام تحویل واحد باید حائز شرایط قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن، آئیننامه اجرایی قانون مذکور و اصلاحات بعدی آن باشد (فاقد مالکیت خصوصی و دارای فرم “ج” سبز) باشد.
در تبصره ۲ نیز تصریح شده است: در صورتیکه فرد پس از تحویل واحد مسکونی از همسر خود جدا شود (طلاق بگیرد) فرم “ج” هر دو زوج تا پنج سال پس از وقوع طلاق قرمز باقی خواهد ماند و در این مقطع زمانی (پنج سال پس از وقوع طلاق) امکان استفاده از تسهیلات دولتی مسکن را نخواهد داشت. فرم “ج” زوج یا زوجهای که مالک واحد مسکونی موضوع این دستورالعمل است، قرمز باقی میماند.
دارا بودن سابقه سکونت در شهر محل تقاضا براساس ضوابط ابلاغی وزارت راه و شهرسازی.
ارائه تعهدنامه محضری مبنی بر تحویل عقدنامه ازدواج رسمی قبل از انعقاد قرارداد واگذاری واحد مسکونی.
شرایط انعقاد قرارداد و تحویل واحد مسکونی به متقاضی:
۱.در اتصال کلیه متقاضیان ثبتنامی به پروژهها و تحویل واحدها اولویت با متقاضیان متاهل است. اولویتبندی متقاضیان در هر استان/شهر براساس شاخصهایی که متعاقباً اعلام میشود از جمله تعداد متقاضیان واجد شرایط و امکانات موجود در هر استان/شهر و… انجام میشود.
۲.نهایی شدن ثبتنام و انعقاد قرارداد با متقاضی در زمان انجام انتخاب واحد پروژه تخصیصی براساس ضوابط ابلاغی وزارت راه و شهرسازی و منوط به واریز سهم آورده ابلاغی، ارائه عقد نامه رسمی ازدواج به اداره کل راه و شهرسازی استان/شهرستان و درج آن در سامانه است.
تعیین تکلیف متقاضی در صورت عدم ایفای تعهدات از جمله عدم ارائه عقدنامه رسمی و عدم واریز سهم آورده:
در صورت عدم ارائه عقدنامه رسمی توسط متقاضی در زمان انعقاد قرارداد (بر اساس ضوابط ابلاغی وزارت راه و شهرسازی) در این دستورالعمل، ثبتنام آنها ملغی و کل سهم آورده پرداختی پس از جایگزین کردن متقاضی جدید (با رعایت تبصره (۱) ذیل) با اولویت متقاضی متاهل عیناٌ به ایشان مسترد میشود.
در تبصره ۱ آمده است: ظرف مدت ۶ ماه پس از لغو و ابطال ثبت نام متقاضی مجرد، متقاضی دیگری برای تملک واحد احداثی از متقاضیان ثبت نام شده در سامانه طرحهای حمایتی و با اولویت متقاضی متاهل، جایگزین می شود.
در تبصره ۲ آمده است: در صورت عدم وجود متقاضی مطابق تبصره (۱) اخیر، در صورت تمایل متقاضی مجرد، واگذاری واحد به آنها مشروط به شرایط ذیل امکانپذیر است؛
کل بهای قدرالسهم زمین و هزینه احداث واحد مسکونی به صورت نقدی و براساس قیمت کارشناسی روز با کسر اصل آورده متقاضی را بپردازد.
تسهیلات دریافتی با نرخ مصوب شورای پول و اعتبار محاسبه و تقسیط خواهد شد.
کل یارانههای پرداختی مشتمل بر هزینه تخفیف صدور پروانه، نظام مهندسی، انشعابات و… به قیمت روز محاسبه و از متقاضی مسترد میشود.
تبصره۲: در صورتیکه متقاضی مبالغ تعیین شده را وفق شرایط ذیل تبصره ۱ اخیر پرداخت نکند، سهم آورده به ایشان پس از کسر جرایم بانکی ناشی از تطویل دوره مشارکت مدنی، عیناً مسترد خواهد شد.
سایر موارد:
علاوه بر مورد تصریح شده در دستورالعمل حاضر، پنج گروه مجرد زیر نیز براساس ضوابط و مقررات موجود قبلی (آئین نامه ها و دستورالعمل های اجرایی) امکان ثبت نام را دارا هستند: نخبگان علمی با معرفی بنیاد ملی نخبگان، مردان مجرد بالای ۴۵ سال، معلولین جسمی، حرکتی با دارا بودن حداقل ۲۰ سال سن و با معرفی سازمان بهزیستی کشور، زنان خودسرپرست بالای ۳۵ سال سن، بیماران خاص بر اساس ضوابط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی.
مدارک مورد نیاز برای ثبت نام در طرح نهضت ملی مسکن نیز به شرح زیر است:
- بارگذاری تصویر کارت ملی متقاضی
- بارگذاری تصویر شناسنامه متقاضی
- بارگذاری تصویر گواهی سابقه سکونت در شهر محل تقاضا در پنج سال اخیر شامل (گواهی تحصیل متقاضی، مدارک مربوط به محل تولد (شناسنامه) متقاضی یا والدین متقاضی
- جواز کسب شاغلین صنوف برای متقاضی یا والدین متقاضی
- سابقه پرداخت بیمه برای متقاضی یا والدین متقاضی
- گواهی اشتغال به کار از دوایر دولتی برای متقاضی یا والدین متقاضی
- گواهی مبنی بر پرداخت مستمری بگیران و بازنشستگان یا والدین متقاضی
دلیلشون چی بوده که زنان مجرد بالای ۳۵ سال مجاز هستند ولی مردان مجرد فقط بالای ۴۵ سال می تونند از این طرح استفاده کنند؟ مثلا خواستن مردان مجرد رو ترغیب به ازدواج کنند؟ خر پیش اینها علامه دهره!
چرا هر ایرانی نباید یک بند ج سبز برای مسکن ملی داشته باشه.
من۵۳ ساله هستم وخونه ندارم ومستاجر هستم وهمسرم سال ۹۲ امتیاز خانه ی مهر رو با همون هزینه ی ثبت نام رد کرد
چون در شرایطی که دخترمون سلامتی اش واجب تر از خونه بود ،مجبور به فروش رایگان امتیاز کردیم وهزینه ی ساخت نداشتیم
الان همسر من بند ج مسکن مهر اش قرمز هست ،آیا من نباید بتونم یه امتیاز داشته باشم
بادودختر ماهی ۴ میلیون اجاره با حقوق اداره کاری
آیا انصاف هست
وبعضی ها چندین خونه دارن واز امتیازات هم بهره مند شدن
پس لطف کنید یه بند وتبصره هم واسه ی من وامثال من وضع کنید،این بی انصافی در حق قشر ماست