اولین تصاویر از عملیات توقیف نفتکش های یونانی توسط سپاه پاسداران + ویدئو

اولین تصاویر از عملیات توقیف نفتکش های یونانی توسط سپاه پاسداران + ویدئو

برای نخستین بار ویدئویی از عملیات توقیف دو نفتکش یونانی در آب های خلیج فارس توسط سپاه پاسداران منتشر شده است.

اواخر فروردین ماه امسال دولت یونان یک نفتکش حامل نفت خام ایران را در آب های خود توقیف کرد. گفته می شود این نفتکش ابتدا با تصور اینکه متعلق به روسیه است و تحت تحریم‌ های اتحادیه اروپا قرار دارد توقیف شد اما بعداً اعلام شد این نفتکش حامل نفت ایران بوده است. سپس هفته ی قبل اعلام شد محموله ی این نفتکش با هماهنگی دولت آمریکا به نفتکش دیگری منتقل شده تا به آمریکا انتقال یابد.

پس از این اتفاق، سازمان بنادر و دریانوردی ایران در بیانیه ای اقدام دولت یونان را دزدی دریایی و در تضاد با قوانین بین المللی خواند و از آن ها خواست که فوراً به تعهدات بین‌ المللی خود عمل کند.

علاوه بر این، برخلاف آنکه در ابتدا در خبرها آمده بود این نفتکش با پرچم روسیه در حرکت بود، سازمان بنادر و دریانوردی ایران اعلام کرد نفتکش مذکور تحت پرچم جمهوری اسلامی ایران بوده است.

وزارت امور خارجه کشورمان هم از احضار کاردار یونان (در غیاب سفیر این کشور) به این وزارتخانه در پی توقیف محموله نفتکش حامل نفت ایران در آب‌ های یونان و اعتراض شدید به وی خبر داد.

همچنین نور نیوز، رسانه شورای عالی امنیت ملی از تصمیم ایران برای انجام اقدام تنبیهی علیه یونان در پی توقیف یک نفتکش حامل نفت ایران توسط دولت یونان و در اختیار دادن محموله ی آن به آمریکایی‌ ها خبر داد.

سپس روز جمعه ۶ خرداد شبکه خبری المیادین گزارش داد که ۲ فروند نفتکش یونانی در آب های خلیج فارس توسط گارد ساحلی ایران توقیف شد. این گزارش چند ساعت بعد توسط مقامات یونانی و نیز مقامات سپاه پاسداران تأیید گشت.

روابط عمومی کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در اطلاعیه‌ ای در اینباره اعلام کرد نیروی دریایی سپاه روز جمعه ۲ فروند نفتکش یونانی را به دلیل تخلفات انجام گرفته در آب های خلیج فارس توقیف کرد.

سازمان بنادر و دریانوردی ایران هم در بیانیه ای علت توقیف نفتکش های یونانی در آب‌ های خلیج فارس را برخی تخلفات دریایی اعلام ‌کرد.

سازمان بنادر و دریانوردی ضمن تکذیب بازداشت خدمه ی این ۲ نفتکش یونانی، تصریح کرد: «تمامی خدمه ی هر دو کشتی یونانی در صحت و سلامت کامل به سر می برند و در حالی که روی کشتی قرار دارند، مطابق قوانین بین‌ المللی از آن ها محافظت، نگهداری و هر گونه خدمات لازم به آن ها ارائه می‌ شود.»

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان، سعید خطیب زاده هم در توییتی اعلام کرد خدمه ی نفتکش‌ های یونانی در امنیت و سلامت به سر می‌ برند.

پس از آن وزارت امور خارجه آمریکا در واکنش به این اقدام سپاه پاسداران بیانیه ای منتشر کرد. طبق این بیانیه آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا و همتای یونایی اش در تماسی تلفنی با محکوم کردن این اقدام اعلام کردند ایران باید فوراً دو نفتکش و خدمه آن را آزاد کند.

رسانه داوجونز، هفته ی گذشته در گزارشی درباره ی نفتکش حامل نفت ایران نوشت:

داستان نفت‌کش مرموز روسیه امروز شکل دیگری به خود گرفت. محموله نفت این نفت‌کش توسط وزارت دادگستری آمریکا توقیف شده و توسط نفت‌کشی متعلق به آمریکا در راه این کشور است. این نفت‌کش ۷ هفته پیش در یونان با تصور این‌که متعلق به روسیه است و تحت تحریم‌های اتحادیه اروپا قرار دارد توقیف شده بود. اما گروه‌های نظارتی بعدها اعلام کردند این نفت‌کش حامل نفت تحریم‌شده ایران بوده است.

نفت‌کش افرامکس در اوایل آوریل با گزارش مشکلات فنی به یونان رسید و اعلام کرد برای ادامه مسیر خود احتیاج به کمک دارد. این نفت‌کش در جنوب جزیره اویای یونان لنگر انداخت و به‌عنوان نفت‌کش پگاس روسیه شناخته شد. در آن زمان تصور می‌شد محموله نفت این نفت‌کش متعلق به روسیه است.

طبق گفته یکی از مقامات یونان این نفت‌کش با درخواست آمریکا توقیف شده چون هم محموله آن متعلق به یک کشور تحریم‌شده است و هم خود کشتی تحریم است. محموله نفت به نفت‌کش دیگری برای انتقال به آمریکا منتقل شده است. مقامات آمریکا مدتهاست نفت ایران را به‌خاطر نقض تحریم‌های اعمال‌شده بر تجارت این کشور توقیف می‌کنند.

مقامات یونان در پانزدهم آوریل اعلام کردند این کشتی به‌خاطر تحریم‌های اخیر اتحادیه اروپا علیه روسیه و با تصور این‌که تحت کنترل بانک پی‌اس‌بی روسیه قرار دارد، توقیف شده است. این بانک روسی توسط آمریکا و اتحادیه اروپا به‌خاطر حمله روسیه به اوکراین تحریم شده است.

مقامات یونان چند روز بعد این نفت‌کش را آزاد کردند، چون عقیده داشتند حق توقیف آن را ندارند. مالک این نفت‌کش بانک پی‌اس‌بی نبود، بلکه کشتی متعلق به یک شرکت دیگر روسی با نام ترانسمورفلات است. شرایط بعدها پیچیده‌تر شد، این کشتی که از ژوئن ۲۰۳۱ با عنوان پگاس فعالیت می‌کرد، اعلام کرد از اول مارس سال جاری میلادی نام خود را به لانا تغییر داده است.

درحالی که مقامات ضدپول‌شویی یونان از نگه‌داشتن این نفت‌کش تحت تحریم‌های اتحادیه اروپا صرف‌نظر کرده بودند، نفت‌کش به‌خاطر گزارش مسائل فنی تحت بازرسی قرار گرفت.

مقامات یونان در ۱۸ آوریل مشکلات این نفت‌کش را قدرت ناکافی موتور اصلی و فرسودگی عرشه اعلام کردند.

گروه‌های صهیونیستی در همان زمان ضمن تأکید بر ماهیت مرموز این نفت‌کش گزارش دادند این نفت‌کش حاوی ۷۰۰ هزار بشکه نفت خام ایران بوده که در ماه اوت ۲۰۲۱ بارگیری شده‌ و به‌دنبال بندری برای تخلیه بار خود عازم ترکیه بوده که با مشکل فنی مواجه شده است. این سازمان اعلام کرد این نفت‌کش طی دور قبلی تحریم‌ها در لیست سیاه آمریکا قرار گرفته است.

سفارت روسیه در یونان اعلام کرد در حال بررسی این پرونده است، اما این نفت‌کش در اول ماه مه از مالکیت روسیه به مالکیت ایران در آمده است، گفته شد این نفت‌کش پرچم ایران را حمل می‌کند.

اطلاعات سازمان امنیت دریایی ایکواسیس نشان می‌دهد این نفت‌کش از ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۲ با نام مانتیران فعالیت می‌کرده و بعد بارها نام خود را تغییر داده است، اول به هرم و بعد در ۲۰۱۲ به تگزاس استار. این نفت‌کش در ۲۰۲۰ نام پرون را داشته و در ۲۰۲۱ با عنوان پگاس شناخته شده است. آخرین تغییر نام این نفت‌کش به لانا بوده که یک هفته پس‌از شناسایی آن توسط آمریکا صورت گرفته است. این نفت‌کش در ۲۰۲۰ با پرچم روسیه فعالیت می‌کرده و تحت مدیریت شرکت‌های ترنسمارفلات و پی‌اس‌بی بوده است.

مطالب مرتبط
مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
بدون نظر

ورود