زندان هالدن (Halden prison) بسیار آرام است. صدای کوبیدن پر خشم و مداوم درهای زندان شنیده نمی شود، به ویژه به این دلیل که زندانیان در طول روز زیاد در سلول نیستند. زندان هالدن یکی از زندانهای با امنیت بالا در نروژ است که متجاوزان، قاتلها و پدوفیلها را در خود جای داده است. این زندان دو سال پیش با هزینه ۱۶۶ میلیون دلار افتتاح شد و حالا به عنوان انسانی ترین زندان جهان شهرت پیدا کرده است.هنگامی که هالدن افتتاح شد، به دلیل طراحی و شکوهش توجه جهانی را به خود جلب کرد. بلوکهای زندان که در یک جنگل قرار دارند، طراحی شیک و مینیمالیستی دارند. میزهای سفید، مبلهای چرمی نارنجی و صندلیهای ظریف در سراسر زندان دیده میشود. گاهی اوقات، بیشتر از اینکه احساس کنید در یک زندان کلاس A هستید، گمان می کنید در یک هتل اسکاندیناوی پرسه می زنید.هر سلول هالدن یک تلویزیون صفحه تخت، توالت مخصوص به خود و یک دوش همراه با حوله های بزرگ، نرم و سفید دارد. زندانیان یخچالها، کمدها و میزهای مخصوص خود، تختههای مغناطیسی سفید و پنجرههای بزرگ و بدون میله مشرف به مناظر جنگلی خزهدار دارند.با توجه به محدودیت های نیاز به نگهداری ۲۴۵ خطرناک، ایجاد محیطی که تا حد امکان شبیه زندان نباشد، برای معماران این زندان اولویت داشت. سیستم محکومیت نروژ هیچ حبس ابدی ندارد و حداکثر مدت زندانی شدن، ۲۱ سال است. همه کسانی که در داخل زندان های نروژ زندانی هستند آزاد خواهند شد. در نتیجه اینکه زندانی ها پس از آزاد شدن در جامعه تبدیل به چه افرادی می شوند، مهم است.مسئولین زندان معتقدند که سختگیری باعث نمی شود آنها انسان های بهتری شوند. آنها تمرکز بیشتری روی توانبخشی زندانیان دارند و نتیجه هم داده است؛ ظاهرا خیلی وقت است که بین زندانیان هیچ درگیری و دعوایی اتفاق نیافتاده است.قفل زندانیان در ساعت ۷:۳۰ صبح باز می شود و در ساعت ۲۰:۳۰ شب بسته می شود. در طول روز زندانیان با دریافت دستمزد روزانه، تشویق می شوند تا در فعالیت های کاری و آموزشی شرکت کنند.اگرچه غذا توسط زندان تهیه می شود، اما زندانیان می توانند مواد لازم را برای تهیه وعده های غذایی خود خریداری کنند. مغازه زندان برای کسانی که می خواهند سوشی درست کنند خمیر واسابی دارد. بیشترین کتاب هایی که در کتابخانه امانت گرفته می شوند، کتاب های آشپزی هستند. یخچال های اکثر زندانیان پر از نوشیدنی، ماست و پنیر است.در هالدن ۳۴۰ کارمند فعالیت می کنند. نگهبان زندان یک دوره دانشگاهی دو ساله را با تاکید بر حقوق بشر، اخلاق و قانون گذرانده اند. کارکنان تشویق می شوند تا با زندانیان معاشرت کنند، با آنها صحبت کنند و به آنها مشاوره بدهند و در نهایت توجه زیادی به این امر می شود که زندانیان پس از آزادی، خانه و شغلی داشته باشند.
بیشتر بخوانید:
معمای فرار زندانیان آلکاتراز ممکن است بالاخره پس از ۷۰ سال حل شود
اولین مصاحبه با محمد بلندیان، تنها اسیر ایرانی زندان ابوغریب + ویدئو
یکی از بچه های عمو ۲۰ سال قبل رفت نروژ. این اقاهه یه ادم به اصطلاح دردساز و از این بی مخای روزگار بود. ۲۰ سال قبل وقت سربازیش میشه. بعد از پادگان هرطوری بوده دوتا اسلحه از پادگان میدزده و اونا رو میفروشه. با پولش رفت نروژ. اونجا انگار خودشو پناهنده جا میزنه درجا قبولی میگیره. ۱ سالی ازش بی خبر بودیم. فهمیدیم زندانه. یه گروه مافیایی البانیایی عضو شده بوده و چون کله خر بوده کارای خطرناک میکرده. حالا میگن قتل هم کرده. ولی خودش گفته نه قتل نبوده. تنها بزن بزن و تخریب مغازه و این بوده.
بعد چندسال زندان میاد ایران. در واقع اخراجش میکنن از نروژ . اومده بود تعریف میکرد اونجا تو زندان کار میکرده و چوب تراش میداده. با همین یه سال کار میاد ایران تو دهکده المپیک یه خونه میسازه. الان ۱۰ میلیارد تومن خونشه. تو رشت یه خونه داره.