تاثیر موسیقی در زندگی روزمره

تاثیر موسیقی در زندگی روزمره

سلب مسئولیت: روزیاتو صرفا نمایش‌دهنده این متن تبلیغاتی است و تحریریه مسئولیتی درباره محتوای آن ندارد.

باستانشناسان در سال ۲۰۰۹ با بررسی غاری در جنوب آلمان، فلوتی را کشف کردند که از استخوان بال کرکس تراشیده شده بود. این کار هنری ظریف قدیمی‌ترین ابزار موسیقی شناخته‌شده بر روی زمین است و نشان می‌دهد که انسان‌ها بیش از ۴۰ هزار سال است که با موسیقی خو گرفته‌اند. در این مقاله به بررسی تاثیر موسیقی در زندگی انسان می‌پردازیم.

تاثیر موسیقی در زندگی روزمره

اگرچه ما دقیقا نمی‌دانیم که انسان از چه زمانی گوش دادن به موسیقی را آغاز کرده است، اما قطعا دلیل چرایی این کار را می‌دانیم. موسیقی هم مزیت فردی و هم مزیت اجتماعی برای انسان‌ها دارد. تحقیقات نشان می‌دهند که موسیقی تاثیر زیادی در بهبود سلامت جسمی، ذهنی و احساسی انسان‌ها دارد.

تاثیر موسیقی در زندگی انسان واضح است

محققان بر این باورند که مهمترین نقشی که موسیقی در زندگی ما دارد، ایجاد احساس انسجام و ارتباط اجتماعی است. دانشمندان تکاملی معتقدند که انسان ممکن است موسیقی را به عنوان یک ابزار ارتباطی توسعه داده باشد زیرا اجداد ما در واقع از تکامل گونه‌های درختی ایجاد شده‌اند.

موسیقی ابزار قدرتمندی برای متحد کردن مردم است. مثلا سرود‌های ملی جمعیت‌ها را در هنگام رویداد‌های ورزشی به همدیگر مرتبط می‌کنند و  یا اینکه سرود‌های اعتراضی باعث تحریک یک مقصود مشترک در میان افرد می‌شود. پس تاثیر موسیقی در زندگی انسان کاملا ملموس است و مثال‌های ذکر‌شده به خوبی این تاثیر را نشان می‌دهند.

تاثیرات موسیقی بر ذهن

موسیقی می‌تواند منجر به یادگیری بهتر شود. دانشمندان این قضیه را به خوبی درک کرده‌اند و تحقیقات نشان داده که در هنگام گوش دادن به موسیقی قسمت‌های خاصی از ذهن فعال می‌شوند. این واقعیت را با استفاده از ام‌آر‌آی (MRI) می‌توان به خوبی مشاهده کرد.

موسیقی همچنین می‌تواند حافظه را بهبود ببخشید و قدرت یادآوری چیز‌ها را بسیار بیشتر کند. مطالعات مختلفی درستی این موضوع را ثابت کرده است. حافظه موسیقایی انسان یکی از عملکرد‌های مغز است که بیشترین مقاومت در برابر زوال عقل را بر عهده دارد. به همین دلیل است که بعضی از مددکاران توانسته‌اند با استفاده از موسیقی بیماران مبتلا به زوال عقل را آرام کرده و با آن‌ها ارتباط برقرار کنند.

موسیقی همچنین می‌تواند ابزاری برای درمان بیماری‌های ذهن باشد. موسیقی می‌تواند عملکرد مغز را تحت تاثیر قرار دهد و سبب بیرون دادن مواد شیمیایی خاصی در مغز شود. این مواد شیمیایی نقش برجسته‌ای در عملکرد مغز و سلامت روانی آن برعهده دارند. انسان تنها با بهره‌مندی از ذهنی آرام می‌تواند امورات روزمره خود را به خوبی انجام دهد، پس تاثیر موسیقی در زندگی انسان را دست‌کم نگیرید و سعی کنید همواره اطلاعات عمومی موسیقی خود را بالا ببرید. یکی از بهترین کتاب‌های موسیقی که به این موضوع می‌پردازد کتاب اطلاعات عمومی موسیقی اثر محمدرزضا آزاده‌فر است که با زبانی ساده و گویا مهمترین مباحث موسیقی را برای خودآموزان و نوآموزان موسیقی بیان می‌کند.

تاثیر موسیقی بر خلق و خوی افراد

مطالعات متنوع زیادی نشان داده‌اند که موسیقی بر خلق و خوی افراد نیز می‌تواند تاثیر مثبت داشته باشد و به انسان‌ها کمک کند که کنترل بیشتری بر احساسات خود داشته باشند. موسیقی به افراد کمک می‌کند که سطح ناراحتی و نگرانی خود را کاهش دهند. افرادی که دچار تنش روحی و یا بیماری‌های مانند سکته شده‌اند، با گوش دادن به موسیقی می‌توانند تا حدود زیادی آرامش از‌دست‌رفته را دوباره برگردانند.

همچنین مطالعات زیادی ثابت کرده‌اند که ترکیب موسیقی با صدا‌های طبیعت می‌تواند بسیار آرام‌بخش باشد و بسیاری از افرادی را که مبتلا به بیماری‌های جدی هستند، آرام کند. گوش دادن به موسیقی بعد از رویداد‌های تنش‌زا می‌تواند در بدن تغییرات هورمونی ایجاد کند و تا حدود زیادی از استرس و نگرانی بکاهد.

موسیقی‌درمانی ابزاری بسیار موثر برای مبارزه با بیماری افسردگی است که در جوامع امروزی بسیار شایع است. موسیقی‌های ضربتی مانند طبل و موسیقی کلاسیک می‌توانند بهترین منفعت‌ها را برای بیماران مبتلا به افسردگی به همراه داشته باشند. تاثیر موسیقی در زندگی انسان انکارناپذیر است و حقیقتا به کار بردن عبارت غذای روح برای موسیقی کاملا به‌جا و مناسب است.

تاثیرات موسیقی بر بدن انسان

موسیقی می‌تواند منجر به سلامت بیشتر قلب شود زیرا افراد را به حرکت بیشتر و رقصیدن ترغیب می‌کند. شدت و ضرب‌آهنگ موسیقی حتی می‌تواند ضربان قلب و فشار خون افراد را تحت تاثیر قرار دهد. موسیقی آرامش‌بخش باعث کاهش خستگی می‌شود و به ماهیچه‌های مغز استراحت می‌دهد. موسیقی‌درمانی می‌تواند منجر به کاهش خستگی در افراد بیمار شود و سطح تحمل خستگی آن‌ها را بالا ببرد.

ورزشکاران به خوبی از تاثیر موسیقی در زندگی انسان مطلع هستند و می‌دانند که عملکرد ورزشی آن‌ها با گوش دادن به موسیقی بالا می‌رود. گوش دادن به موسیقی کارایی ما را در نرمش‌های صبحگاهی بالا می‌برد و باعث می‌شود بتوانیم زمان بیشتری را به نرمش کردن بگذرانیم.

تاثیر موسیقی در زندگی روزمره

تحقیقات کلینیکی نشان داده‌اند که ورزشکارانی که به موسیقی‌های سریع و دارای شدت بالا قبل از گرم کردن  خود گوش می‌دهند، کارایی و انگیزه خود را در رقابت‌های ورزشی بسیار بالا خواهند برد. استفاده از موسیقی در حین نرمش باعث می‌شود بتوانیم عملکرد بیشتری را با مصرف اکسیژن کمتر از خود نشان دهیم که این نیز یکی دیگر از تاثیرات معجزه‌آسای موسیقی است.

موسیقی همچنین به تسکین و مدیریت درد کمک می‌کند. موسیقی‌درمانگر‌ها از این ابزار مفید برای کاهش درد در حالت‌های بستری و یا سرپایی استفاده می‌کنند. موسیقی در کنار دارو می‌تواند ابزاری بسیار کارآمد برای کنترل درد باشد. با استفاده از موسیقی می‌توان ذهن افراد را از درد منحرف کرد که این بهترین روش برای درمان با استفاده از قدرت ذهن است.

موسیقی‌درمانی چیست؟

موسیقی‌درمانی چیست؟ موسیقی درمانی به استفاده از موسیقی برای بهبود سلامت فیزیکی و روانی افراد اشاره دارد. موسیقی‌درمانی ممکن است شامل گوش دادن به موسیقی، خواندن همراه آن، حرکت به همراه موسیقی، مدیتیشن و نواختن یک ابزار موسیقی باشد.

موسیقی‌درمانی به یونان باستان برمی‌گردد که در آن زمان از موسیقی برای درمان اختلالات روانی استفاده می‌شد. در طول تاریخ همواره از موسیقی استفاده شده است. مثلا در جنگ و برای بالا بردن روحیه سرباز‌ها و یا برای انجام کارایی بیشتر در محیط کار از این ابزار بهره گرفته شده است. اینک تحقیقات علمی ثابت کرده‌اند که موسیقی حتی می‌تواند بر سلامت جنین در شکم مادر هم تاثیر مثبت داشته باشد.

موسیقی‌درمانی چگونه کار می‌کند؟

در موسیقی‌درمانی از جنبه‌های مختلف صوت برای بهبود وضعیت فیزیکی و روانی استفاده می‌شود. نحوه عملکرد موسیقی‌درمانی بستگی به روش مورد استفاده دارد. اکثر جلسات موسیقی‌درمانی به صورت انفرادی و به همراه یک متخصص آموزش‌دیده انجام می‌شود. موسیقی‌درمانی تاثیر موسیقی در زندگی را به صورت کاربردی نشان می‌دهد.

فردی که تحت درمان قرار می‌گیرد ممکن است در حالت نشسته و یا درازکش به موسیقی گوش کند که موسیقی در اینجا به وسیله ابزار و یا دستگاه خاصی پخش می‌شود. عکس‌العمل شما در اینجا بستگی به روش کار دارد و ممکن است مجبور به تکرار موسیقی، حرکت و یا استفاده از یک ابزار خاص شوید. در بعضی از مواقع لازم است که آرام بمانید و هیچ کاری نکنید تا موسیقی تاثیر خودش را اعمال کند.

انواع موسیقی‌درمانی

انواع مختلفی موسیقی‌درمانی وجود دارد که هر یک دارای مزایای خاص خود هستند و تاثیر موسیقی در زندگی انسان را به نمایش می‌گذارند.

مدیتیشن راهنمایی‌شده

مدیتیشن در این نوع موسیقی‌درمانی از طریق یک دستورالعمل صوتی به صورت حضوری و یا از طریق ویدیو و اپلیکیشن صورت می‌گیرد. مدیتیشن در این حالت می‌تواند شامل آواز خواندن و یا تکرار تعدادی شعار و ادعیه خاص باشد. تحقیقات نشان داده که این نوع مدیتیشن می‌تواند منافع زیادی برای سلامتی ما به همراه داشته باشد که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کاهش استرس
  • کاهش افسردگی و ناراحتی
  • بهبود حافظه
  • کاهش فشار خون
  • تسکین درد
  • پایین آوردن کلسترول خون
  • کاهش ریسک بیماری‌های قلبی و سکته

موسیقی‌درمانی نورولوژیک

این نوع موسیقی‌درمانی می‌تواند استرس را کاهش داده و آرامش خاطر را بیشتر کند. تحقیقات نشان داده که این نوع موسیقی‌درمانی بسیار کارآمد‌تر از تجویز دارو برای آرامش قبل از جراحی است. مطالعه‌ای در سال ۲۰۱۷ نشان داد که یک جلسه موسیقی‌درمانی ۳۰ دقیقه‌ای در کنار مراقبت‌های سنتی می‌تواند قبل از جراحی بسیار مفید باشد.

تاثیر موسیقی در زندگی روزمره

موسیقی‌درمانی باید توسط افرادی حرفه‌ای انجام بگیرد که نیاز‌های افراد را کاملا ارزیابی می‌کنند. از این نوع موسیقی‌درمانی نیز می‌توان برای احیای سلامتی فیزیکی، کنترل درد و آسیب‌های مغزی استفاده کرد. پس مشاهده می‌کنید که تاثیر موسیقی در زندگی انسان را می‌توان از ابعاد مختلف جسمانی، روانی، احساسی و غیره مورد بررسی قرار داد.

انواع مختلف دیگری از موسیقی‌درمانی وجود دارد که توضیح آن‌ها در این مقال نمی‌گنجد. اگر به دنبال بالا بردن اطلاعات عمومی موسیقی خود هستید، می‌توانید با مطالعه‌ی کتاب موسیقی در مورد دیگر شیوه‌های موسیقی‌درمانی اطلاعات کسب کنید.

موسیقی‌درمانی در کل چه کاربرد‌هایی دارد؟

موسیقی‌درمانی در موقعیت‌های زیادی کاربرد دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • اختلالات اضطرابی
  • افسردگی
  • اختلال استرس بعد از سانحه
  • زوال عقل
  • اختلالات اوتیسم و مشکلات یادگیری
  • اختلالات روانی و رفتاری
  • سرطان

منافع موسیقی‌درمانی

موسیقی‌درمانی منافع و مزیت‌های زیادی را به همراه دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • پایین آوردن استرس و فشار روحی
  • کاهش اختلالات خلقی
  • پایین آوردن فشار خون
  • پایین آوردن سطح کلسترول خون
  • کمک به یادگیری تکنیک مدیریت درد
  • کاهش ریسک بیماری‌های عروق کرونر و سکته
  • بهبود خواب

ابزار‌های شفابخش

از جمله ابزار‌هایی که در موسیقی‌درمانی مورد استفاده قرار می‌گیرند، می‌توان به فلوت، چنگ، طبل و غیره اشاره کرد. در بعضی از روش‌ها از چندین ابزار در یک جلسه استفاده می‌شود که این ابزار‌ها ممکن است شامل پیانو، گیتار و یا هر ابزار دیگری باشند. تاثیر موسیقی در زندگی با استفاده از این ابزار‌های شفابخش انجام می‌گیرد؛ پس لازم است که موسیقی در جامعه جدی گرفته شود و برای یادگیری این ابزار‌ها وقت صرف شود.

موسیقی و تقویت ارتباطات اجتماعی

بیماری، آسیب و معلولیت می‌توانند توانایی ارتباط با مردم را تحت تاثیر قرار دهند. موسیقی در اینجا نیز می‌تواند کمک کند و موقعیت‌هایی را برای ارتباط و تعامل سازنده با افراد ایجاد کند. به این ترتیب موسیقی به این نوع افراد کمک می‌کند که به مقابله با احساس انزوا بپردازند.

در مطالعه‌ای که در سال ۲۰۱۱ انجام شد، تاثیر موسیقی بر افراد دارای بیماری‌های روانی و زوال عقل بررسی شد و این تحقیقات نتایج مثبتی را نشان داد. میزان مشارکت افراد بیمار بعد از موسیقی‌درمانی بسیار بالا رفت و این افراد توانستند تعاملات خود را بهبود دهند. ارتباطات اجتماعی قوی کاملا وابسته به وضعیت سلامت جسمانی و روانی افراد است. تاثیر موسیقی در زندگی انسان بسیار بیشتر از تاثیرات فردی است و روابط اجتماعی را نیز تغییر می‌دهد.

موسیقی چگونه فعالیت‌های روزانه را تحت تاثیر قرار می‌دهد؟

تحقیقات نشان می‌دهد که موسیقی بر فعالیت‌های روزانه مانند مقدار پولی که خرج می‌کنیم و یا سازندگی ما تاثیر می‌گذارد. افرادی که فعالانه با موسیقی سر‌و‌کار دارند و به رقص می‌پردازند بسیار شادتر از دیگران هستند. شرکت در فعالیت‌های گروهی موسیقی حتی می‌تواند تاثیر بیشتری داشته باشد و شعف و شادی بیشتری را در افراد ایجاد کند.

پس تاثیر موسیقی در زندگی با توجه به شادی و شعفی که ایجاد می‌کند، بسیار برجسته است و می‌تواند سازندگی و خلاقیت افراد را بالا ببرد. موسیقی در افراد تولید انرژی می‌کند و این انرژی مخصوصا برای انجام کار‌های تکراری و کسل‌کننده روزمره بسیار مفید است.

اما توجه داشته باشید که اگر فعالیتی که انجام می‌دهیم بسیار پیچیده باشد، موسیقی ممکن است مانند یک عامل منحرف‌کننده‌ای عمل کند که تمرکز را از ما می‌گیرد. پس به یاد داشته باشید که باید از موسیقی در جای مناسب خود استفاده کرد و این طور نیست که تحت هر شرایطی بتوان آن را تجویز کرد.

کلام آخر  

به خاطر داشته باشید که مقصود ما از موسیقی در این نوشتار نوعی موسیقی آرامش‌بخش است که امواجی مثبت به سوی افراد ارسال می‌کند. تاثیر موسیقی در زندگی در حالتی مثبت است که از موسیقی‌های آرامش‌بخش و سالم استفاده شود. فراموش نکنید که برخی از موسیقی‌ها حاوی امواج منفی هستند و چه بسا آرامش افراد را به هم بزنند. همچنین ما به شما توصیه می‌کنیم که با مطالعه‌ی و خرید کتاب موسیقی همواره سعی کنید تا اطلاعات و دانش خود را افزایش دهید.

نظر شما در ارتباط با موسیقی چیست؟ تاثیر موسیقی در زندگی را چگونه می‌توان ارزیابی کرد؟ نظرات خود را با ما در میان بگذارید.

مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
دیجیاتو
۲ نظر

ورود

  • رضا شهریور ۶, ۱۴۰۱

    چرا سعی داریم هی بگیم هنر باید مفید باشه؟ هنر فقط برای هنر.

  • آرش شهریور ۷, ۱۴۰۱

    مطلب مفیدی بود. فقط کاشکی به موارد دیگه‌ای هم اشاره میکردین، مثل موسیقی برای کودکان، تاثیر موسیقی در مغز، یادگیری … . کمی مطلب جامع تری میشد