کرمان که در جنوب شرقی کشور قرار دارد یکی از هفت شهر بزرگ ایران است. جاهای دیدنی کرمان و جاذبه های گردشگری آن آنقدر زیاد است که میتواند برای هرکسی با هر سنی و هر نوع سلیقه ای خاطرهساز شود. با توجه به آب و هوای خشک و کویری این شهر، نیمه دوم سال و اوایل بهار بهترین زمان سال برای سفر به کرمان است. اگر شما هم ازجمله کسانی هستید که ایران گردی را دوست دارید و این بار قصد سفر به کرمان را دارید بهتر است پیش از رفتن به این شهر، ابتدا با مکان های دیدنی کرمان آشنا شوید. در ادامه برخی از بهترین جاذبه های گردشگری کرمان را معرفی میکنیم.
جاذبه های تاریخی کرمان
ارگ بم
ارگ بم بزرگترین بنا خشتی جهان است و در فهرست میراث فرهنگی یونسکو به ثبت رسیده است. متاسفانه این بنای باشکوه بر اثر زلزله بم در سال ۱۳۸۲ بسیار آسیب دید؛ به طوری که یونسکو آن را در فهرست میراث جهانی در خطر قرار داد. حدود ۱۵ سال بازسازی بیوقفه توانست تا حد قابل توجهی این بنای شگفت انگیز را مرمت کرده و دوباره گردشگران زیادی را برای دیدن آن به شهر بم بازگرداند.
جاذبه های گردشگری بوشهر؛ در سفر به بوشهر از کجاها دیدن کنیم [تماشا کنید]
ارگ بم در شهر بم است که حدود دو ساعت از شهر کرمان فاصله دارد.
گنبد جبلیه
گنبد جبلیه تنها بنای سنگی کرمان است که به موزه سنگ این شهر تبدیل شد. یکی از نکتههایی که این مکان دیدنی کرمان را جذابتر کرده، تاریخچه نسبتا نامعلوم آن است؛ برخی این بنا را مربوط به دوران پیش از ورود اسلام به ایران میدانند که آتشکده یا آرامگاه یکی از بزرگان زرتشتی و از جمله بناهای «گبری» بوده و به مرور زمان نام آن به «جبلیه» تغییر کرده است. بر اساس نظریه دیگر قدمت آن به دوره سلجوقیان برمیگردد که این نظریه بسیار ضعیف است.
نکته قابل توجه دیگر این است که معماری بنای گنبد جبلیه شباهتی به بناهای مرسوم آتشکده ندارد و بعضی شواهد تاریخی نشان میدهد که در ساخت آن به جای آب از شیر شتر استفاده شده است. این گنبد تاریخی در شرق شهر کرمان و تقاطع خیابان شهدا با بلوار قائم قرار دارد.
مجموعه گنجعلی خان
مجموعه گنجعلی خان در مرکز شهر کرمان و نزدیک به بازار بزرگ قرار دارد و شامل میدان، حمام گنجعلی خان (موزه مردم شناسی) در ضلع جنوبی، ضرابخانه گنجعلی خان در ضلع شمالی، کاروانسرا و مدرسه گنجعلی خان در ضلع شرقی، آب انبار در ضلع غربی و بازار گنجعلی خان در سه سمت میدان میشود.
جاذبه های گردشگری سیستان و بلوچستان؛ اقلیم چندرنگ ایران [تماشا کنید]
مجموعه گنجعلی خان به سبک اصفهانی در عصر صفوی به دستور گنجعلی خان، یکی از حاکمان کرمان در زمان شاه عباس ساخته شده است.
ضرابخانه گنجعلی خان
ضرابخانه گنجعلی خان که به موزه ضرابخانه یا موزه سکه کرمان نیز شناخته میشود، همان طور که پیشتر نیز گفته شد، در بخش شمالی-جنوبی بازار مسگری و رو به روی حمام گنجعلی خان قرار دارد.
بنای ضرابخانه به صورت چهارگوش است که شامل یک گنبد بزرگ و چهار طاق کوچک در اطراف آن میشود. بر فراز گنبد اصلی آن، یک عمارت کلاه فرنگی قرار دارد که معماری منحصر به فرد این عمارت، موزه ضرابخانه را به یک بنای نورگیر تبدیل کرده است.
جاذبه های گردشگری مهاباد؛ در سفر به مهاباد از کجاها دیدن کنیم [تماشا کنید]
هماکنون بیش از ۵۰۰ سکه گوناگون از دوران مختلف تاریخی ایران، از دوره اشکانیان و ساسانیان گرفته تا دوران قاجار و پهلوی، در این موزه به نمایش گذاشته شده که هم به صورت سنتی و به کمک چکش و پتک و هم به صورت مدرن ضرب شدهاند. همچنین مجسمههای مومی شما را نحوه ضرب سکه در دوره های مختلف بیشتر آشنا میکند.
حمام گنجعلی خان
حمام گنجعلی خان یا موزه مردم شناسی کرمان درست مقابل عمارت ضرابخانه قرار دارد. اولین و البته شاخصترین مشخصه این مکان دیدنی کرمان، سردر این بناست؛ آجرهای ساده آبی رنگ سردر حمام با سنگهای مرمر، نقاشیها، گچ بریها، مقرنس کاریها و خطاطیهای نستعلیق هنرمندانه تزیین شده است.
پس از عبور از سردر وارد راهرویی میشوید که به طوری طراحی شده که مانع از دید به فضای داخلی حمام میشود و دیوارهای آن نقش پرندگان دریایی دارد. سپس وارد هشتی میشوید و پس از آن فضای اصلی حمام قرار دارد که سقف بلند و پرکار، صدای آبی که از فوارهها به گوش میرسد و کاشی کاریهای پرنقش و نگار آن اولین مواردی است که توجه شما را به خود معطوف میکنند. دور تا دور رختکن را اتاقکهایی پر کرده است که در هر کدام نیز فوارهای وجود دارد.
یخدان مویدی
یخدان مویدی کرمان بزرگترین یخچال خشتی جهان است که در دوران صفوی ساخته شد و هماکنون در خیابان کمیاب میان میدان بسیج و خیابان شهید رجایی قرار دارد. شاید برایتان جالب باشد بدانید نام مویدی به این دلیل بر این یخدان گذاشته شده که آب قنات مویدی از زیر آن میگذرد.
لیست جاذبه های گردشگری کرمانشاه + عکس
سقف این بنا به صورت مخروطی طراحی شده تا میزان جذب نور آفتاب را به حداقل برساند همچنین، در اطراف این مخروط بزرگ دیوارهای بلندی به ارتفاع ۲۰ متر بنا شده تا با ایجاد سایه، دمای یخدان را پایین نگه دارد.
قلعه دختر
قلعه دختر کرمان که به قلعه گواشیر، قلعه کهنه، قلعه کوه و آتشکده آناهیتا نیز معروف است، یکی از قدیمیترین قلعههای ایران بوده که در زمان مادها در مرکز کرمان باستان با خشت و گل رس بنا شد و هماکنون بر فراز کوهی بلند در شرق شهر کرمان و نزدیک قلعه اردشیر قرار دارد. جالب است بدانید این قلعه باستانی از جمله بناهای پر رمز و راز است که هنوز باستان شناسی نشده است.
لیست کامل جاذبه های گردشگری شمال
بنای سه طبقه نیمه ویران درون این قلعه قرار دارد. دروازه اصلی قلعه دختر در غرب آن بوده و با فاصله از آن پلکانی وجود دارد که مشخص است با پلی متحرک به دروازه میرسید.
مجموعه ابراهیم خان کرمان
ابراهیم خان ظهیرالدوله حاکم عادل کرمان در زمان سلطنت فتحعلیشاه قاجار بود. او مجموعهای با مساحت بیشاز ۴۰۰۰ مترمربع در این شهر بنا کرد تا مردم رفاه بیشتری داشته باشند. این مجموعه شامل بخشهای مختلفی میشود که از آنها میتوان به مدرسه، بازار، حمام، آب انبار، مسجد و… اشاره کرد.
مجموعه ابراهیم خان کرمان از جاهای دیدنی کرمان است که اطراف میدان گنجعلی خان قرار دارد. قسمتهای اصلی این مجموعه در یک زمان و با دستور ابراهیم خان ساخته شدند؛ اما فرزندان ظهیرالدوله بخشهایی از مجموعه را سالهای بعد به آن اضافه کردند.
بسیاری از مسافران کرمان مجموعه ابراهیم خان را از جاذبه های تاریخی کرمان میدانند. یکی از ویژگیهای این مجموعه استفاده از تزئیناتی است که در معماری آن دوره کمتر موردتوجه قرار میگرفت. معماران قاجار کاشی خشتی هفت رنگ را فقط برای تزئین قسمتی محدود از بنا بهکار میبردند.
اما این کاشی در جایجای مجموعه ابراهیم خان کرمان بهچشم میخورد. المانهای طبیعی که روی کاشیها نقش بستهاند، زیبایی بنا را چندین برابر میکنند. این المانها مانند کبک کوهی یا گل مینا در کرمان زیست دارند و برای مردم بومی شناختهشده هستند. بازار مجموعه ابراهیم خان هنوز با همان کاربری فعالیت دارد. سوغاتی و صنایعدستی کرمان را از بازار قیصریه زرگری بخرید.
ارگ راین
ارگ راین در شهر راین در جنوب شهر کرمان قرار دارد. این ارگ، سومین بنای خشتی جهان پس از ارگ بم و ارگ مورچه خورت است که در دوره ساسانی و به سبک ساسانی بنا شد.
معماری کلی ارگ به صورت چهارگوش است دورتادور آن با دیوارهای محکم به طول ۱۰متر محافظت شده و در چهار گوشه آن برج دارد. تنها ورودی قلعه در سمت شرقی ارگ است که سردر باشکوهی بالای آن قرار گرفته است. داخل قلعه حاکم نشین، خانه های اعیانی و عامه نشین، انبار، مدرسه و آتشکده دارد.
حمام وکیل کرمان
بین حمامهای قدیمی ایران، حمام وکیل یکی از معروفترین بناهای تاریخی و از مکان های دیدنی کرمان است. چیزی که این حمام را شهره ایرانیان کرده، کاشی کاریهای شگفتانگیزی است که در همه قسمتهای آن بهچشم میخورد. این حمام ۴۰ سال پس از حمام مجموعه ابراهیم خان ساخته شد؛ درنتیجه رقابت میان این دو حمام، حمام وکیل کرمان جذابیت بصری و سهولت کاربری بیشتری پیدا کرد.
حمام وکیل کرمان را حوالی خیابان طالقانی پیدا خواهید کرد. حمام وکیل کرمان طبق قاعده ساخت حمامهای سنتی ایرانی، پایینتر از سطح زمین بنا شده است. این کار نقشی اساسی در حفظ گرمای حمام و آبرسانی اصولی دارد.
بنای حمام وکیل با دو بخش اصلی برای استحمام و اتاق تعویض لباس یا رختکن طراحی شده بود. افرادی که برای تماشای جاهای دیدنی کرمان به این شهر سفر میکنند، بازدید از حمام وکیل را حتما در برنامه خود قرار میدهند. این حمام کاربری سابق را ندارد و از آن بهعنوان موزه، عکاسخانه و چایخانه استفاده میشود.
در حمام وکیل روایتی از تاریخ مردم کرمان را میشنوید. اطراف حمام وکیل کرمان بازارهای سنتی و مساجد کاشیکاریشده قرار گرفتهاند که بازدید از آنها خالی از لطف نیست.
قلعه اردشیر
قلعه اردشیر بالای کوهی نزدیک شهر کرمان ساخته شده که به بافت تاریخی شهر اشراف دارد. در شاهنامه فردوسی داستانی درباره این قلعه نوشته شده است. اردشیر بابکان این قلعه نظامی را بهعنوان نماد پیروزیاش در فتح شهر کرمان ساخت.
اردشیر که برای شکست هفتواد و نابودی قدرتش راهی کرمان شده بود، با مکر و حیله برنده این نبرد شد. برخی دیگر نیز قلعه اردشیر را متعلق به اردشیر ساسانی میدانند که برای دفاع از کرمان آن را ساخته بود. قدمت قلعه اردشیر از جاهای دیدنی کرمان به دوران اشکانی و ساسانی برمیگردد.
یکی از ویژگیهای قلعه اردشیر مصالحی است که در ساختش بهکار گرفتهاند. این مورد از جاذبه های کرمان دیوارهایی خشتی دارد که به قطر شش متر یا بیشتر ساخته شدهاند. بخشهای زیادی از بنای قلعه اردشیر نابود شدهاند. طبق نظر باستانشناسان این دو قلعه به دو بخش تقسیم میشود.
قسمت اصلی و بزرگتر قلعه اردشیر کرمان روی تپهای مشرف به شهر و قسمت دیگر در ارتفاعی کمتر ساخته شده است. بخش دوم این قلعه را با نام آتشکده آناهید هم میشناسند. با توجه به وسایلی که در قلعه اردشیر پیدا شده، این محل ارزشی بیشتر از قلعهای نظامی دارد. ظاهرا گاهی از این قلعه برای برپایی جشن و مراسمهای آیینی استفاده میکردند.
باغ های سرسبز کرمان
هرچند به نظر میرسد کرمان یک منطقه خشک و کویری باشد، اما باغهای سرسبز آن تصویر دیگری از این شهر به شما نشان خواهند داد.
باغ شازده
شاید بتوان باغ شازده را یکی از مهمترین مکان های دیدنی کرمان به شمار آورد به طوری که اگر یک سفر یک روزه کاری هم به کرمان داشته باشید، بهتر است چند ساعت از وقت خود را برای بازدید از این باغ شگفت انگیز کنار بگذارید. واقعا حیف است به کرمان سفر کنید و باغ شازده را نبینید.
قدمت باغ شازده ماهان یا شاهزده ماهان به زمان قاجار برمیگردد؛ باغی مستطیل شکل با بیش از ۳ هکتار مساحت که از همان ابتدا با سردر باشکوه و منحصر به فرد خود به شما خوش آمد میگوید و تفاوتش را نسبت به سایر باغهای ایرانی به رخ میکشد. درختان بلند و سرسبز، حوضچهها، فوارهها و جویبارهای سنگی که در سراسر باغ در جریان است، حس زندگی و شادابی را به شما هدیه میدهد که هوای مطبوع کوهستانی این منطقه نیز در این حس زیبا بیتاثیر نیست.
باغ شازده نیز مانند اکثر باغ های ایرانی شامل عمارت میانی بوده که به جز بخشی کوچک، باقی مکانهای آن برای بازدید عموم باز است.
این باغ در حدود ۲ کیلومتری شهر ماهان در نزدیکی شهر کرمان و در دامنه کوه قرار دارد که برای رسیدن به آن از کرمان فقط ۳۰ دقیقه زمان لازم است و همه روزه از ۹ صبح تا ۱۲:۳۰ ظهر و ۳ بعدازظهر تا ۶ عصر پذیرای شما خواهد بود.
باغ فتح آباد
باغ فتح آباد که به باغ بیگلر بیگی هم معروف بوده، یکی از زیباترین باغ های ایران است؛ با اینکه این باغ برای سالها کنار گذاشته شده بود و متاسفانه برخی از درختان آن به همین دلیل خشک شد ولی دوباره به زیبایی هر چه تمامتر احیا شده و به دوران شکوه خود برگشت.
این باغ در زمان قاجار ساخته شد و معماری شاهانه آن در عمارت میانی باغ خودنمایی میکند. پیشنهاد میکنم هنگام غروب آفتاب از باغ فتح آباد دیدن کنید چرا که نورپردازی شگفت انگیز آن، شکوه و جلال این باغ را چندین برابر میکند.
این باغ در ۲۵ کیلومتری شهر کرمان و در شهر اختیارآباد قرار دارد.
باغ هرندی
باغ هرندی کرمان که به موزه هرندی نیز معروف است، تاریخچه جالب توجهی دارد؛ این باغ برای اولین بار در حدود سال ۱۲۹۰ قمری توسط «محمدرضا خان عدل سلطان» که یکی از نظامیان سرشناس کرمان در زمان خود بود، به عنوان باغی تفریحی در خارج از شهر ساخته شد که چندین سال بعد به یکی از تاجران مشهور کرمان به نام ابوالقاسم هرندی فروخته شد.
حدود ۴۰ سال بعد این باغ به وزارت فرهنگ و هنر اهدا شده و از حالت ملک شخصی خارج گشت. در طول زمان این باغ سرسبز و باصفا به موزههای گوناگون تبدیل گشته و برای مدتی به عنوان سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کرمان نیز مورد استفاده قرار گرفت.
باغ موزه هرندی در حال حاضر در خیابان فردوسی این شهر قرار گرفته و طبقه همکف آن به موزه سازهای سنتی و طبقه اول این باغ به موزه باستان شناسی اختصاص یافته است.
بازارهای کرمان
اگر اهل بازارگردی و گشتوگذار در پاساژ و بازار هستید، بازارهای تاریخی کرمان را از دست ندهید.
بازار بزرگ کرمان
بازار بزرگ کرمان که به بازار سراسری یا بازار وکیل کرمان هم شناخته میشود، دومین بازار کهن ایران بعد از بازار تبریز است که از میدان ارگ شروع میشود و با حدود ۱.۵ کیلومتر مسافت به میدان مشتاقیه میرسد؛ یک سیاحت بینظیر تاریخی در میان کرمان قرن هشتم هجری که به لطف آن میتوانید با مردم و همچنین سوغاتی های کرمان بیشتر آشنا شوید به ویژه زیره که از ابتدا تا پایان بازار رایحه آن شما را همراهی میکند.
بازار زرگری
بازار زرگری خود راستهای از بازار بزرگ کرمان به شمار میرود که بر بازار کلاه مالی عمود است. این بازار به بازار ابراهیم خان یا قیصریه نیز شناخته میشود که مدرسه ابراهیم خان، حمام ابراهیم خان، آب انبار ابراهیم خان و یکی از درهای کاروانسرای میرزاحسین در خود جای داده است. در بازار زرگری حدود۵۰ باب فروشگاه قرار دارد که اکثر آنها مربوط به طلا میشوند. از مشخصههای این بازار قدیمی درهای چوبی محکمی بوده که برای محافظت از آن ساخته شده است.
این بازار جزو مجموعه ابراهیم خان به شمار میرود.
بازار مسگری
بازار مسگری، یکی از مهمترین و جذابترین دیدنی های کرمان، نیز جزو مجموعه گنجعلی خان است. جالب است بدانید که مسگری در کرمان قدمت ۶هزار ساله دارد. کرمانی های باستان جزو اولین انسانهایی بودند که ذوب مس را در کوره انجام دادند و هنر قلم زنی به سبک سطح کاری از ۵هزار سال پیش تاکنون در این منطقه رواج دارد؛ در این سبک بر روی سطح ظرفهای مسی فرورفتگی ایجاد نمیشود بلکه هنرمند بر اساس طرح مورد نظر خود با قلم، بر روی آن خط میاندازد.
در این بازار میتوانید هنر دست هنرمندان کرمانی را بر روی مس از نزدیک ببینید و سوغاتیهایی ارزشمند تهیه کنید.
بازار مسگری از دو بخش شرقی-غربی و شمالی-جنوبی تشکیل شده که بخش اول از ورودی اصلی مجموعه گنجعلی خان تا بازار کلاه مالی ادامه دارد و موزه ضرابخانه یا همان ضرابخانه گنجعلی خان نیز در این بخش قرار دارد و بخش دوم از ورودی شمالی مجموعه آغاز شده و به چهارسوق ختم میشود.
بازار سردار کرمان
در فهرست جاهای دیدنی کرمان چند گزینه برای بازارگردی وجود دارد. بازار سردار کرمان از معروفترین بازارهای این شهر است. قدمت این بازار هم مانند بسیاری از جاذبه های تاریخی کرمان به دوره قاجار برمیگردد. بازار سردار سه راسته دارد که همگی به کاروانسرای تاریخی سردار میرسند.
نبض اقتصاد کرمان برای بازه زمانی مشخصی در روزگار قاجار، در دستهای بازار سردار قرار داشت. گروههای تجاری که راهی کرمان میشدند، شب را در کاروانسرای سردار میماندند و با شروع روز به خریدوفروش و تجارت در این شهر مشغول میشدند.
این بازار همچنان به فعالیت خود ادامه میدهد. اگر میخواهید لباسی با کیفیت یا پارچهای از هنر مردم کرمانی بخرید، حتما سری به بازار سردار بزنید. آنچه باعث اهمیت این بازار میان آثار تاریخی کشورمان میشود، انواع کاشیکاریهای آن است.
معماران در ساخت بنای این بازار از طرحهای مختلفی برای کاشیکاری استفاده کردهاند؛ طوریکه هریک از گنبدهای بازار سردار صاحب نقشهای خاص از کاشیکاری است. در آتشسوزی که دهه ۵۰ در این بازار اتفاق افتاد، بخشهایی از سرای سردار آسیب دید. خوشبختانه در سالهای اخیر با مرمتهای اصولی این آسیبها را تا حدزیادی بازسازی کردهاند.
بازار اختیاری
مهمترین مشخصه بازار اختیاری کرمان قدمت آن است. اختیاری قدیمیترین بازار کرمان بهحساب میآید؛ شاید به همین دلیل مسافران میان جاهای دیدنی کرمان علاقه زیادی به بازدید از بازار اختیاری دارند. این بازار سنتی در زمان حکومت پادشاهان تیموری ساخته شده است.
بازار اختیاری پهنای کمتری نسبت به دیگر بازارهای کرمان دارد. بهدلیل عرض کم این بازار، تردد در آن در روزهای آخر هفته و تعطیلات برای مسافران کمی سخت میشود. بازار اختیاری دو بازار وکیل و گنجعلی خان را به هم متصل میکند.
مسجد چهلستون نزدیک بازار اختیاری ساخته شده بود تا مردم و کسبه، از فضای معنوی برای برکت در مالشان استفاده کنند. در فاصله کمی از بازار اختیاری کاروانسرای گلشن واقع شده است. این کاروانسرا محلی امن برای اقامت تاجرانی بود که همراه با اجناس و اموالشان راهی کرمان میشدند. شما میتوانید حمام وکیل را انتهای بازار اختیاری پیدا کنید. بازار سردار هم نزدیک این بازار ساخته شده است.
بازار ارگ کرمان
بازار ارگ بخش غربی بازار اصلی کرمان را تشکیل میدهد. این بازار را در دو بخش اصلی بازار نقارخانه و بازار سراجی ساختهاند. بازار نقارخانه از میدان ارگ کرمان شروع میشود و تا بازار سراجی امتداد پیدا میکند. نام این بازار از اتاقهایی گرفته شده که بالای بازار قرار دارند. با فرارسیدن غروب آفتاب، افرادی به این اتاقها میرفتند و با نقارهنوازی ساعت پایان کار بازار ارگ را اعلام میکردند. بازار ارگ یکی از بهترین جاهای دیدنی کرمان است. شما زمان زیادی برای بازدید از بخشهای مختلف آن نیاز خواهید داشت.
بازار سراجی بین بازار نقارخانه و چهار سوق قرار دارد. بازار ارگ کرمان هنوز هم کاربری خود را حفظ کرده و هرروز از ساعت ۹ تا ۲۱ فعالیت میکند. بازار ارگ کنار دیگر بازارهای کرمان، مجموعهای بزرگ را تشکیل میدهند؛ تا جایی که از آن بهعنوان طولانیترین بازار ایران یاد میشود.
بازارهای این شهر از مهمترین جاذبه های تاریخی کرمان هستند. در این بازارها اجناس مختلفی مانند صنایعدستی کرمان، پارچه، لباس و انواع پوشاک، ادویه، ظروف مسی، ساعت، جواهرات و… بهفروش میرسد. معماری مختلف این بازارها نشاندهنده ساختشان در دورههای مختلف است.
مکان های زیارتی کرمان
در این شهر تاریخی میتوانید به زیارت هم بروید تا هم سیاحت کرده باشید و هم زیارت.
مسجد ملک
مسجد ملک کرمان که به مسجد امام نیز شناخته میشود، در خیابان امام خمینی این شهر قرار دارد و بزرگترین و قدیمیترین مسجد کرمان است. این مسجد حدود هزار سال قدمت دارد و در زمان سلجوقیان به سبک چهارایوانی بنا شد.
برج آجری سلجوقی، سه محراب گچبریشده و قنات مستوره که آب آن از میان مسجد میگذرد، از مشخصههای منحصر به فرد مسجد به شمار میرود.
آتشکده کرمان
آتشکده زرتشتیان کرمان در خیابان شهدا، خیابان برزو آمیغی این شهر قرار دارد. این آتشکده، آخرین پرستشگاه زرتشیان در این استان بوده که در زمان رضاخان در منزل شخصی به نام «جهانگیر اشیدری» بنا شد که هماکنون باغ سرسبز آن در اطراف آتشکده باقی مانده است.
مسجد جامع کرمان
مسجد جامع کرمان که به مسجد مظفری نیز معروف است، در نزدیکی میدان شهدا، در خیابان شریعتی، بین بازار قدمگاه و مظفری قرار دارد و در زمان آل مظفر به سبک چهارایوانی بنا شده است. سردر بلند و باشکوه شرقی و محراب کاشی کاری شده معرق از شاخصترین و معروفترین بخش های این مکان دیدنی کرمان محسوب میشود.
آرامگاه شاه نعمت الله ولی
آرامگاه شاه نعمت الله ولی در شهر ماهان در نزدیکی شهر کرمان قرار دارد که برای اولین بار به صورت یک بنای چهارگوش کوچک با گنبدی بزرگ در باغی عظیم به دستور «احمد شاه دکنی» بر مزار نعمت الله ولی بنا گردید. به مرور زمان این بنا گسترش یافت به طوری که هماکنون بیش از ۳هزار متر مربع به زیربنای این آرامگاه اختصاص پیدا کرده است.
برای دسترسی به آرامگاه شاه نعمت الله ولی ابتدا باید خود را از طریق آزادراه کرمان-بم به ماهان برسانید. مسیر خود را بهسمت داخل شهر کج کنید تا به میدان بسیج برسید. با امتداد مسیر بهصورت مستقیم، به میدان قرنی خواهید رسید. در این میدان وارد خیابان امام خمینی بشوید. این خیابان به میدان امام خمینی منتهی میشود. در میدان امام خمینی، به خیابان ولیعصر بپیچید. آرامگاه در ابتدای این خیابان واقع شده است.
آرامگاه مشتاقیه (گنبد مشتاقیه)
یکی دیگر از دیدنی های کرمان آرامگاه مشتاقیه است که آن را با نام سه گنبدان هم میشناسند. در آرامگاه مشتاقیه مقبره عارفان و صوفیانی قرار داد که عمر و زندگی خود را وقف شناخت خود و خدا کرده بودند. اگر دنبال یکی از جاهای دیدنی کرمان میگردید که فضایی معنوی داشته باشد، گنبد مشتاقیه را انتخاب کنید.
مشتاقیه سه گنبد دارد که دوتای آن کاشیکاری شدهاند. مشتاق علیشاه اولین کسی بود که در این مجموعه دفن شد. او یکی از صوفیهای بلندمرتبه در کرمان بود که مریدان زیادی داشت. کوثر علیشاه همدانی پس از طی سفری طولانی از همدان به تبریز همراه با ولیعهد قاجاری، عباسمیرزا، راهی کرمان شد؛ اما درنهایت بر اثر بیماری کرمان را بهعنوان خانه ابدی انتخاب کرد. گنبدهای کاشیکاری شده به این دو صوفی تعلق دارند.
شیخ اسماعیل هراتی از افراد برجسته روحانیت بود که با کمترین وسایل ممکن روزگار میگذراند. پس از فوت این عارف گرانقدر، او را در آرامگاه مشتاقیه به خاک سپردند تا همراه همکیشانش باشد. گنبد سوم این آرامگاه به مقبره شیخ اسماعیل تعلق دارد که به نشانه غنای روحی و فقر زندگیاش، بدون کاشیکاری باقی مانده است. آرامگاه مشتاقیه خارج شهر کرمان ساخته شده بود اما الان که شهر از چپ و راست بزرگتر شده، این آرامگاه را هم به آغوش بافت شهریاش کشیده.
جاذبههای طبیعی کرمان
کرمان طبیعت بکری هم دارد که این منطقه را از منظر دیگری زیبا کرده است.
روستای صخره ای میمند
روستای صخره ای میمند کرمان یکی از زیباترین روستاهای ایران است. یک روستای صخرهای دیگر در ایران مانند روستای کندوان است که در ۳۰ کیلومتری شمال شرقی شهر بابک نزدیک به سیرجان و رفسنجان قرار دارد.
مشخصههایی که میمند کرمان را از سایر نمونههای حتی خارجی خود مانند روستای کاپادوکیا ترکیه متمایز میکند این است که با وجود قدمت چندین هزار ساله (۸ تا ۱۲هزار سال) و ارزش قابل توجه آن از نظر تاریخی و میراث فرهنگی، هنوز هم مردم بومی در این روستا ساکن هستند؛ مردمی که اجداد آنها در زمان اشکانیان (قرن دوم و سوم میلادی) این منطقه را برای یکجانشینی انتخاب کردند و خانههای خود را در دل کوه با دست حفر کرده و ساختند.
جالب است بدانید مردم این روستا هنوز هم گویش و آداب و رسوم باستانی خود را حفظ کرده است و به همین دلیل روستای میمند کرمان توانسته هفتمین جایزه مرکوری جهان را از آن خود کند.
آبشار کشیت
برای افرادی که میان جاهای دیدنی کرمان طبیعت گردی را بیشتر از هر چیزی دوست دارند، بازدید از آبشار کشیت یکی از بهترین برنامههای سفر خواهد بود. این آبشار جذاب در دل کویرهای کرمان واقع شده است؛ همین موضوع جذابیت آن را چندبرابر میکند! برای بازدید از آبشار کشیت باید ۱۷۰ کیلومتر از شهر کرمان فاصله بگیرید.
بخشی از جاده در مسیر رسیدن به کشیت، خاکی است؛ بنابراین از سلامت وسیلهنقلیهتان مطمئن شوید. آبشار کشیت میان چند دره سرازیر است. ترکیب این آبشار، آبوهوا و درههای اطراف باعث رشد خزه و سرخس شده که محیطی سرسبز را میان کویرهای کرمان پدید میآورد.
آبشار کشیت دریاچه عمیقی با وسعت ۶۰۰ مترمربع میسازد. زمانیکه پا در دره کنار آبشار کشیت میگذارید، چند آبشار کوچک هم میبینید که زیبایی محیط را بیشتر میکنند. وجود چنین آبشاری در یکی از گرمترین مناطق ایران باعث شده مردم بومی به این دره بهشت بگویند.
برای تماشای این آبشار باید از مسیری کاملا بیابانی بگذرید؛ بنابراین حتما از راهنماهای بومی کمک بگیرید. با توجه به موقعیت مکانی آبشار کشیت، بهترین زمان بازدید از آن روزهای معتدل بهاری است. بهتر است شبها به تماشای آبشار کشیت نروید؛ احتمالا تحمل سرمای شدید هوا برایتان دشوار باشد.
آبشارهای سیمک
آبشارهای سیمک در ۳۵ کیلومتری شمال کرمان، در روستای کوهپایه قرار دارد. در این منطقه اردوگاه نیز وجود دارد که این امر خود، باعث جذب گردشگر شده است. در سیمک ۱۳ آبشار وجود دارد که محیط مناسبی برای کوهنوردان و صخرهنوردان فراهم کرده است. اگر خواستید به این آبشارها صعود کنید، مطمئن شوید از مهارت کافی برخوردار هستید و حتما تجهیزات لازم را بههمراه داشته باشید.
کلوت های کویر لوت
در کنارههای کویر لوت، فرسایشهای شدید سازههای طبیعی را به وجود آورده که کلوت نامیده میشوند. هنگام طلوع و غروب آفتاب بهترین زمانها برای بازدید از این مناطق دیدنی کرمان است چرا که رقص نورهای رنگارنگ خورشید بر پستی بلندیهای کویر شما را مسحور خود میکند. همچنین از آنجایی که گرمترین نقطه جهان در دل کویر لوت است، برای بازدید از کلوتها این زمانها بسیار مناسبتر بوده و شما را از خطر گرمازدگی نیز در امان نگه میدارد.
دره راگه
دره راگه کرمان در جنوب شرقی رفسنجان قرار دارد و مانند کال جنی در کویر طبس و یزد، یک دره با دیوارههای فرسایش یافته، بلند و مخوف بوده که جریان آب در میان آن قرار دارد و باب ماجراجویی است. شاید در نگاه اول اینطور به نظر میرسد که طرحها و نقشهای ایجاد شده روی آن ها به دست بشر انجام شده ولی در واقع این دست هنرمند طبیعت بوده که به زیبایی هرچه تمام تر دیواره های عظیم دره را فرسایش داده و نقش انداخته است.
ظاهر ترسناک و پر رمز و راز و همچنین تغییر آب و هوایی محسوس و ناگهانی که در دل کویر و گرمای سوزان آن، درون دره آب و هوایی بهاری و مطبوع دارد، موجب شده که مردم بومی پای افسانههای جن و پری را به دره راگه کرمان هم بکشند.
جالب است بدانید که دره راگه سومین ژئوپارک طبیعی ایران است که حدود ۲۰ کیلومتر امتداد دارد.
غار ایوب
غار ایوب کرمان در کوه ایوب در جنوب شهر دهج در شمال غرب کرمان قرار دارد. این مجموعه شامل غار و زیارتگاه ایوب میشود که در ارتفاع ۲۷۰۰متری از این کوه ۳۳۰۰متری قرار دارد و دهانه آن جزو بزرگترین دهانه های غار در ایران بوده که ۵۰ متر است.
جنگل پردیسان قائم
بزرگترین جنگل دستکاشت ایران، در کرمان ساخته شده است. جنگل پردیسان قائم بههمت دکتر مظفر بقایی میان کوههای صاحبالزمان ساخته شد تا از محیطزیست این منطقه محافظت کند. جنگل پردیسان قائم یکی از جاهای دیدنی کرمان از نظر طبیعی است. در این جنگل حدود ۵۰۰ هزار درخت از انواع گوناگون کاشته شده؛ سرو، نارون و کاج از این درختها هستند.
این جنگل امکانات مختلفی برای سفر تفریحی همراه خانواده و دوستان دارد. در پیست موتورسواری، دوچرخهسواری یا کارتینگ اوج هیجان را تجربه کنید. برای سرو یکی از غذاهای سنتی کرمان سری به رستوران و کافیشاپ جنگل پردیسان قائم از جاذبه های کرمان بزنید. در شهربازی این جنگل مصنوعی سوار وسایل بازی پرهیجان شوید. آبشار مصنوعی پردیسان قائم حالوهوای این جنگل را بهتر از پیش میکند.
کوههای اطراف جنگل پردیسان قائم جایی مناسب برای تجربه ورزش کوهنوردی در سطح مبتدی هستند. در سفرهای گروهی به کرمان حتما به پینتبال پردیسان قائم بروید و لذت شلیک با توپهای رنگی را بچشید. گلزار شهدا و زیارتگاه سید حسین نزدیک این جنگل قرار گرفته است. اگر از تماشای دیدنی های کرمان لذت میبرید، حتما سری به آنها بزنید.
پیست اسکی سیرچ
در شهر کرمان یکی از بزرگترین پیستهای اسکی ساخته شده است. پیست اسکی سیرچ از پرهیجانترین جاهای دیدنی کرمان بهحساب میآید که در جاده سیرچ قرار دارد. یکی از دلایل اهمیت پیست اسکی سیرچ بیهمتابودنش است؛ در جنوبشرقی کشور فقط این مکان بهعنوان پیست اسکی برفی فعالیت میکند.
شما میتوانید در همه طول سال به این پیست اسکی بروید. پیست اسکی سیرچ، تنها پیستی است که دقیقا کنار کویر ساخته شده؛ به همین دلیل طبیعتگردها علاقه زیادی به آن دارند. پیست سیرچ روی قله جفتان واقع شده که نزدیک تل گندم بریان است. دمای این تل در بعضی از روزها از ۷۰ درجه سانتیگراد هم میگذرد.
برای بازدید از پیست اسکی سیرچ حتما وسایل و تجهیزات کافی همراه داشته باشید. کاپشن، دستکش، شلوار ضدرطوبت، کلاه ایمنی و کفش مناسب از مهمترین این تجهیزات هستند. همراهداشتن وسایل غیرضروری، کار شما را برای گردش در پیست اسکی سیرچ سختتر میکنند.
برای ورود به این پیست نیازی به پرداخت هزینه ندارید؛ البته بعضی از امکانات و خدمات ارائهشده در پیست رایگان نیستند. برای بازدید از این پیست و تجربه اسکی روی برف، دستکم به دو تا سه ساعت زمان نیاز دارید.
مکان های فرهنگی کرمان
و در آخر کنار همه جاهای دیدنی کرمان سری هم به فرهنگ این شهر بزنید.
موزه هنرهای معاصر صنعتی کرمان
اگر به هنر و تماشای آثار هنری علاقه دارید، بازدید از موزه هنرهای معاصر صنعتی کرمان را ازدست ندهید. نام این موزه از نام پدر مجسمهسازی ایران، علیاکبر صنعتیزاده، گرفته شده است. حاج علیاکبر صنعتیزاده از افراد خیر کرمان بود که مِلک بزرگی را برای پرورش کودکان بیسرپرست وقف کرد.
او برای کودکان بدون مدرک شناسایی، با نام خودش شناسنامه میگرفت. اگر در کودکی استعداد و علاقه به موضوع خاصی را میدید، از حمایت او دریغ نمیکرد. پدر مجسمهسازی ایران، از کودکان همین پرورشگاه بود که با حمایتهای خیر کرمانی توانست زیرنظر بهترین اساتید هنر تحصیل کند.
بیشتر آثار هنری این موزه از جاهای دیدنی کرمان به استاد صنعتیزاده تعلق دارد. البته با گردش در بخشهای مختلف این موزه، با آثار هنرمندان معاصر ایرانی و خارجی هم آشنا میشوید. نقاشیهایی از سهراب سپهری و کمالالملک بر دیوارهای موزه هنرهای معاصر صنعتی کرمان آویخته شده است.
مجسمههای «اوت رودن» در این موزه جذابیت خاصی دارند. بدون شک از تماشای مینیاتورهای رسام ارژنگی در بنایی از دوران قاجار و پهلوی لذت میبرید. موزه هنرهای معاصر صنعتی کرمان هرروز از ساعت ۹ تا ۱۴ پذیرای هنرمندان و علاقهمندان به تماشای آثار هنری است.
کتابخانه ملی کرمان
کتابخانه ملی کرمان در دوران پهلوی اول ساخته شده و در خیابان شهید رجائی، خیابان خورشید واقع شده است. این بنای آجری یک طبقه بوده و در وسط محوطهای زیبا قرار دارد. در محوطه آن درختهای سرو، حوض آب و آبنماها بر زیبایی آن افزوده است. کتابخانه ملی کرمان در ۳۰ شهریور ۱۳۷۸ با شماره ۲۴۱۹ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
هتل کاروانسرای وکیل کرمان (کاروانیکا)
کرمان اقامتگاه های بوم گردی زیادی دارد اما از معروفترین های آن هتل کارونسرای وکیل است که بزرگترین کاروانسرای دو طبقه درون شهری ایران است و احداث آن به دوران حکمرانی اسماعیل خان نوری وکیل الملک باز میگردد. در سال ۱۳۹۶ احیای کاروانسرای وکیل کرمان آغاز و در سال ۱۴۰۱ افتتاح شد. امروزه این کاروانسرا با حفظ هویت تاریخی خود، در دو طبقه و ۵۷ اتاق در قالب فضای اقامتی آماده میزبانی از میهمانان است.
این مجموعه در مرمز بازار گنجعلی خان قرار گرفته و به تمامی جاذبه های گردشگری کرمان نزدیک است.
رستوران ها و کافی شاپ های کرمان
خوراکها و غذاهای سنتی که در شهر کرمان و با ترکیب ادویههای بومی گوناگون طبخ میشود یکی دیگر از جاذبه های این شهر دوستداشتنی است که پیشنهاد میکنیم از دست ندهید. جالب است بدانید که هزینه غذاهای سنتی در کرمان نسبت به تهران و بیشتر شهرهای بزرگ دیگر ایران کمتر است.
اگر هم میخواهید کمی از فضای سنتی فاصله بگیرید، کافی شاپهای مرکز شهر که اغلب پذیرای جوانها و دانشجویان کرمان است، میتوانند قهوههای بینظیری ارائه دهند که هنوز هم رگههای ذائقه بومی کرمانی در طعم آن حس میشود.
بهترین زمان سفر به کرمان
از آنجایی که کرمان آب و هوایی گرم دارد و مناطق جنوبی آن مانند بم گرمتر نیز است، بهترین زمان برای سفر به این شهر پاییز تا ماههای اول بهار است.
بدون نظر