دو قایق تفریحی صدام حسین که به مدت ۲۰ سال پس از سقوط او رها شده اند، یادگارهایی از دوران قدرت دیکتاتور عراق هستند. در حالی که «نسیم بصره» از آشفتگی سقوط و مرگ صدام جان سالم به در برده، کشتی خواهرش «المنصور» به سرنوشت دیگری دچار شد. این کشتی در اروند رود که از بصره می گذرد پس از اصابت هواپیماهای آمریکایی به آن غرق شد و در پی هرج و مرج پس از سقوط صدام، غارت شد.
«المنصور» اکنون به پهلو خوابیده است، پس از حمله آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳، واژگون شد. اما «نسیم بصره» که در اسکله مجاور لنگر انداخته است، یادگاری است از گذشته کشور آسیب دیده از جنگ.
این قایق تفریحی فوق العاده توسط یک کارخانه کشتی سازی دانمارکی برای صدام در سال ۱۹۸۱، یک سال پس از آغاز جنگ عراق و ایران ساخته شد.
اسمان اولسون، مدیر عامل کارخانه کشتی سازی هلسینگور (Helsingor Vaerft)، در خاطرات خود مدعی شد که ماموران صدام خواهان پنج درصد تخفیف، ده اتوبوس بزرگ و چهار خودروی مرسدس بنز به نشانه حسن نیت بودند.
اگرچه قیمت این کشتی هرگز فاش نشده است، اما می توان تخمین زد که ساخت نسیم بصره میلیون ها دلار هزینه داشته است.
این کشتی با پرتابگرهای راکت و یک گذرگاه مخفی منتهی به زیردریایی کوچک، پناهگاه آبی صدام بود.
این قایق همچنین دارای محل فرود برای هلیکوپتر و یک سالن مخصوص جلسات یا همان اتاق مدیریت جنگ است.
در داخل این قایق تفریحی، یک سوئیت ریاست جمهوری، متشکل از اتاق های خصوصی صدام، اتاق های غذاخوری، اتاق خواب و همچنین ۱۷ اتاق مهمان کوچکتر، ۱۸ کابین برای خدمه و یک درمانگاه است.
اتاق خواب صدام حسین یک تخت عظیم با تزویناتی خیره کننده را در خود جای داده است و پردههای ابریشمی در سراسر اتاق به چشم می خورد.
چوب دیوارها با حکاکی تزئین شده اند، فرشهایی با رنگهای روشن در اتاقها انداخته شده است و تزئینات طلایی روی این قایق تفریحی لوکس فراوان است.
این کشتی حتی یک اتاق رختکن با یک صندلی آرایش اختصاصی برای سبیل های معروف صدام حسین دارد.
اما صدام پس از طراحی پر زحمت کاخ شناور خود هرگز با این کشتی سفر نکرده است و تنها برای پشتیبانی از این کشور در بحبوحه جنگ عراق و ایران استفاده شد. «نسیم بصره» به عربستان سعودی که در آن زمان متحد صدام بود فرستاده شد تا از آن در برابر حملات هوایی به بصره محافظت شود. عربستان که پس از حمله عراق به کویت در سال ۱۹۹۰ با صدام درگیر شد، کشتی را به اردن تحویل داد. جابجایی های بعدی آن نامشخص بود تا اینکه عراق آن را در تفرجگاه فرانسوی نیس ردیابی کرد و دادگاه آن را توقیف کرده و به خانه باز فرستاد.
این کشتی هم مانند سایر گنجینههای باقیمانده از صدام، که در سال ۲۰۰۳ در جریان حمله آمریکا به عراق سرنگون شد، ذهن دولت های پس از او را برای استفاده کاربردی از آن درگیر کرده بود. اما هیچ دولتی نتوانست خریداری برای آن پیدا کند.
در عوض برای دانشجویان دانشگاه بصره مفید واقع شد و این قایق تفریحی میزبان محققان در سفرهایی برای مطالعه حیات دریایی بوده است.
با وجود گذشت زمان، این قایق در شرایط خوبی است. دو موتور و ژنراتور آن کار می کنند. فقط نیاز به تعمیر و نگهداری دوره ای دارد.
مقامات عراق تصمیم گرفتند که قایق تفریحی صدام حسین را برای همیشه به عنوان یک هتل و مرکز تفریحی برای ملوانان بندر جنوبی این شهر که بسیاری از آنها در شهرهای دیگری زندگی می کنند، پهلو بگیرد.
انمار الصافی، سخنگوی بندر بصره، گفت: «این بندر به قایقی نیاز دارد تا اقامتگاهی باشد که نیروی دریایی بتوانند در آن استراحت کنند.
اما موزه بصره همچنان برای لنگر انداختن این قایق تفریحی در کنار یکی از کاخ های سابق صدام حسین مشرف به اروند رود رقابت می کند. آنها می خواهند بندر را متقاعد کنند که این کشتی چهار طبقه را به نمایشگاه تبدیل کند و ثروت یکی از بدنام ترین دیکتاتورهای جهان را مستند کند.
جواد عبدالکاظم، معاون مدیر موزه گفت: «نسل های آینده می توانند ببینند که یک دیکتاتور چگونه زندگی می کرد».
بدون نظر