لحظه دستگیری جوان ۲۱ ساله عامل درز اسناد فوق محرمانه پنتاگون +‌ ویدیو

لحظه دستگیری جوان ۲۱ ساله عامل درز اسناد فوق محرمانه پنتاگون +‌ ویدیو

دادستان کل ایالات متحده روز پنجشنبه ۲۴ فروردین ماه از بازداشت مظنون اصلی افشاکننده اسناد محرمانه نظامی وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون، توسط ماموران پلیس فدرال، اف‌ بی‌ آی، خبر داد؛ جوان ۲۱ ساله ای به نام جک تِیشِیرا (Jack Teixeira) که از اعضای گارد ملی هوایی ماساچوست است.

به گفته یک منبع آگاه در دولت آمریکا، تیشیرا حداقل چند روز قبل از دستگیری توسط FBI تحت نظر بود. گمان می‌رود که این جوان رهبر گروهی باشد که در آن مجموعه‌ای از اسناد طبقه‌بندی شده ارسال شده بود.

در ویدیویی که از لحظه دستگیری جوان مظنون به درز اطلاعات فوق محرمانه پنتاگون منتشر شده می‌بینیم که او پیراهنی خاکستری و شلوارکی قرمز به تن دارد و در حالی که دست‌هایش را بالای سرش گرفته عقب عقب به سمت ماموران حرکت می‌کند تا به دستانش دستبند بزنند.

واشنگتن پست پیش‌تر با اتکاء به گفته‌های دو عضو گروه چت که تیشیرا رهبری و نظارت بر آن را بر عهده داشت، نوشته بود که او «او.جی» لقب دارد و پرسنل یک پایگاه نظامی است.

دستگاه قضایی آمریکا، جک تیشیرا را طبق قانون جاسوسی ۱۹۱۷ ایالات متحده دستگیر کرده و محاکمه و احراز جرم او می‌تواند ۱۰ سال حبس در پی داشته باشد. رسانه‌های آمریکایی اما تاکید می‌کنند که نمی‌توان تنها او را عامل لو رفتن انبوهی از مدارک محرمانه در دیسکورد، توییتر و تلگرام دانست.

گزارش‌ها حاکی از آن است که تیشیرا پیش از دستگیری با دوستان گیمر خود تماس برقرار کرده و بسیار وحشت‌زده بود. به گفته یکی از دوستانش که با نیویورک تایمز صحبت کرد، به نظر می‌رسید که او در یک ماشین با سرعت زیاد بوده و گفت: «بچه‌ها، همه‌تان را دوست دارم. نمی‌خواستم این‌طور بشود. از خدا می‌خواستم که هرگز این اتفاق نیفتد. دعا کردم. دعا کردم و دعا کردم. از اینجا به بعد فقط خدا می‌تواند تصمیم بگیرد که چه اتفاقی بیفتد.»

تیشیرا در سال ۲۰۱۹ یعنی در ۱۷ سالگی به گارد هوایی ملی آمریکا پیوسته و به عنوان متخصص فناوری اطلاعات کار می‌کرده است. اما مشخص نیست او چگونه به این اسناد دست یافته و هدف او جاسوسی بوده یا خودنمایی.

پیش‌تر نیویورک تایمز گزارش کرد که گرداننده یک گروه چت بازی‌های ویدئویی به نام Thug Shaker Central، جایی که اسناد در آن درز کرده، نامی مشابه داشته است. نیویورک تایمز در گزارش خود با چند نفر از اعضای این گروه چت بازی‌های ویدیویی گفت‌وگو کرده که یکی از آنها ادعا کرد شخصا سه سال است که افشاکننده اسناد پنتاگون را می‌شناسد. گزارش‌ها حاکی است که این روزنامه توانسته است براساس شواهد موجود از عکس‌های گرفته شده از این اسناد، این جوان ۲۱ ساله را قبل از اف‌بی‌آی شناسایی کند.

روز چهارشنبه ۱۲ آوریل، روزنامه واشنگتن‌پست هم گفت‌وگوی اختصاصی با یکی از اعضای این گروه چت را منتشر کرد. بنابر این گزارش این گروه چت نخستین جایی است که این اطلاعات محرمانه میان اعضای آن دست‌به‌دست شد.

فرد مصاحبه‌شونده توسط واشنگتن پست در این گفت‌وگو کسی را که مسئول اصلی درز این اسناد می‌خواند به این شکل توصیف می‌کند: «جوان، کاریزماتیک، علاقمند به داشتن اسلحه و در ابتدای دهه ۲۰ سالگی که در یک پایگاه نظامی کار می‌کند.»

به نوشته این روزنامه، کلیپی از او که ناسزاهای «یهودستیزانه» برزبان می‌آورد نیز منتشر شده است.

واشنگتن پست نوشته اعضای این گروه چت در شبکه دیسکورد از کشورها و مناطق مختلفی چون اوکراین، روسیه، اروپا، آسیا و امریکای جنوبی هستند.

آن طور که گزارش شده اسناد پنتاگون، که ابتدا در میان اعضای این گروه منتشر شده، کم‌کم در اوایل ماه مارس امسال توسط اعضاء در پست های عمومی شبکه دیسکورد هم انتشار یافته، از جمله پست‌هایی که به بازی کامپیوتری ماین‌کرفت و یک چهره سرشناس یوتیوب از فیلیپین نسبت داده شده است.

در جریان افشای این اسناد دست کم ۵۰ و احتمالا تا ۱۰۰ سند محرمانه نظامی و اطلاعاتی در دسترس عموم قرار گرفت که همگی نخستین بار روی شبکه اجتماعی دیسکورد منتشر شد که میان علاقمندان به بازی‌های کامپیوتری محبوبیت دارد.

این مدارک شامل طیفی از گزارش و تحلیل‌های نظامی و اطلاعاتی درباره جنگ اوکراین است و همچنین اطلاعات حساسی هم در آن‌ها دیده می‌شود که درباره بعضی از دیگر کشورها، از جمله متحدان آمریکا، تهیه شده است.

این اسناد محرمانه حاوی جزئیاتی از برنامه های آمریکا و ناتو برای کمک به اوکراین برای آماده شدن برای حمله بهاری علیه روسیه بود.

همچنین بر اساس این اسناد، گمانه‌زنی‌ها مبنی بر وضعیت سلامت ولادیمیر پوتین و شایعات پیرامون مبارزه او با سرطان صحت دارد و نشان می‌دهد که رهبر روسیه تحت شیمی‌ درمانی است در حالی که اطرافیانش می‌توانند از وضعیت رو به وخامت او برای توطئه علیه او استفاده کنند.

این اسناد همچنین حاوی اطلاعاتی در مورد چین است که نشان می‌دهد پکن به طور مخفیانه یک موشک مافوق صوت با سرعت ۶۵۰۰ مایل در ساعت پرتاب کرده است که می‌توانست سیستم‌های دفاعی ایالات متحده را شکست دهد.

مطالب مرتبط
مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
دیجیاتو
یک نظر

ورود

  • الکیه فروردین ۲۷, ۱۴۰۲

    الکیه. اسناد قلابی رو گذاشتن بعدم دسترسی رو براش ازاد کردن که اسناد رو ببینه. اینم برا رو کم کنی گفته به چنین اسنادی دسترسی دارم. بعدم دو سه تا مامور از اینور تحریکش کردن که اگه راست میگی ببینم.