نیروی دریایی ارتش ایران با انتشار بیانیه ای از توقیف یک نفتکش آمریکایی در دریای عمان در پی تصادف این نفتکش با یک شناور ایرانی خبر داده است. گرچه ارتش ایران علت توقیف نفتکش آمریکایی را تخلف در آب های خلیج فارس عنوان کرده اما به ادعای خبرگزاری رویترز این اقدام ایران در پاسخ به اقدام چند روز قبل آمریکا به توقیف نفت ایران صورت گرفته است.
روابط عمومی ارتش در بیانیه ای اعلام کرد:
بر اثر تصادف یک فروند کشتی ناشناس با یک شناور ایرانی در آبهای خلیج فارس که منجر به مفقود شدن دو نفر و زخمی شدن چند تن دیگر از خدمه این شناور شد، کشتی ناشناس بر خلاف مقررات بینالمللی مبنیبر کمک به شناور و مصدومان، اقدام به فرار از معرکه کرد که بلافاصله پس از درخواست نجات شناور صدمهدیده ایرانی به مرکز تجسس و نجات دریایی (MRCC)، نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در قالب مرکز بینالمللی امنیت دریایی مستقر در چابهار اقدام به رهگیری، شناسایی و توقیف کشتی ناشناس در دریای عمان کرد.
در این عملیات ناوشکن شهید بایندر نیروی دریایی ارتش پس از رهگیری کلیه کشتیهای عبوری در منطقه، با توجه به خاموش بودن سامانه ارسال موقعیت خودکار جهانی یک فروند کشتی ناشناس و تغییر مسیرهای مکرر، به آن مشکوک شده و با مجوز مراجع قضایی جمهوری اسلامی ایران طی یک عملیات هلیبرن کشتی مورد اشاره توقیف و به سمت آبهای سرزمینی جمهوری اسلامی ایران هدایت میشود.
کشتی فوق از نوع نفتکش و حامل محمولهای متعلق به ایالات متحده آمریکا بوده که با پرچم جزایر مارشال در حال تردد بوده است.
واکنش آمریکا به توقیف نفتکش توسط ایران
نیروی دریایی آمریکا به اقدام ارتش ایران در توقیف یک فروند کشتی متخلف در دریای عمان واکنش نشان داد.
به گزارش المیادین، ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا اعلام کرد روز پنجشنبه یک نفتکش با پرچم جزایر مارشال در دریای عمان توقیف شده است.
بر اساس این گزارش، نیروی دریای آمریکا با صدور بیانیهای اعلام کرد که ایران روز پنجشنبه ساعت یک و ۱۵ دقیقه به وقت محلی یک نفتکش با پرچم جزایر مارشال به اسم Advantage Sweet را در محدوده آبهای بین المللی دریای عمان توقیف کرده است.
نیروی دریایی آمریکا در بیانیه خود از ایران خواسته است تا فوراً این نفتکش را آزاد کند.
بر اساس این بیانیه، نفتکش مذکور هنگام توقیف، درخواست کمک کرده است.
دادههای ماهوارهای به دست آمده از وبسایت MarineTraffic.com که به رصد اطلاعات مربوط به تردد کشتیها اختصاص دارد نشان میدهد که این کشتی عصر پنجشنبه خلیج عمان و در شمال مسقط، پایتخت عمان در حال تردد بوده است.
خبرگزاری آسوشیتدپرس میگوید کشتی مذکور از کویت حرکت کرده و عازم شهر «هیوستون» در ایالت تگزاس بوده است.
ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا در بیانیهای گفته است: «اقدامات ایران خلاف قوانین بینالمللی و باعث اخلال در ثبات و امنیت منطقه هستند. ایران بایستی فوراً این نفتکش را آزاد کند.»
در بیانیه نیروی دریایی آمریکا اشارهای به دلیل توقیف این کشتی نشده است.
ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا مدعی شده که این پنجمین کشتی تجاری است که ایران در دو سال اخیر توقیف کرده است.
در این بیانیه آمده است: «اقدام مستمر ایران در حمله به کشتیها و مداخله در حقوق تردد دریایی در آبهای منطقهای تهدیدی علیه امنیت دریایی و اقتصاد جهانی است.»
آسوشیتدپرس نوشته مدیر این کشتی که یک شرکت ترکیهای است.
از سویی دیگر نمایندگان هر دو حزب جمهوریخواه و دموکرات در مجلس سنای آمریکا در نامهای به رئیسجمهور این کشور با اشاره به افزایش صادرات نفت ایران علی رغم تحریمها خواستار توقیف محمولههای نفتی ایران شدهاند.
این نامه به ابتکار «جونی ارنست»، سناتور جمهوریخواه و «ریچارد بلومنتال» تنظیم شده و ۱۰ سناتور دیگر آن را امضا کردهاند.
نگارندگان از «جو بایدن»، رئیسجمهور آمریکا خواستهاند به «اداره تحقیقات امنیتی» که از ادارههای «وزارت امنیت داخلی» آمریکا است اجازه داده شود محمولههای نفتی ایران را توقیف کند.
آنها خاطرنشان کردهاند که اکنون بیش از یک سال است که اداره مذکور به دلیل محدودیتهای اعمالشده از سوی یکی از نهادهای وزارت خزانهداری قادر به توقیف محمولههای نفتی ایران نبوده است.
مطابق ادعای این ۱۲ سناتور، اداره تحقیقات امنیتی از زمان فعالسازی برنامهای برای اجرای تحریمها در سال ۲۰۱۹ موفق شده نزدیک به ۲۲۸ میلیون دلار از نفت خام و سوخت مایع مرتبط با نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را مصادره کند.
رویترز با استناد به گفتههای ماه پیش وزیر نفت ایران نوشته صادرات نفت ایران به بالاترین رقم از زمان احیای تحریمها در سال ۲۰۱۸ رسیده است.
این نامه در همان روزی منتشر شده که ارتش جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد یک نفتکش را در خلیج عمان توقیف کرده است.
یک دستیار جونی ارنست به خبرنگاری رویترز گفت: «در حالی که ایران کشتیها را توقیف میکند برنامههای ما کاملاً فلج شدهاند.»
سناتورها از بایدن خواستهاند به وزارت خزانهداری دستور دهد اطمینان حاصل کند که دولت از توقیف محمولههای نفت ایران حمایت میکند و به آن منابع مالی اختصاص میدهد و توضیح دهد چرا منابع مالی لازم برای توقیف این محمولههای نفت جهت اجرای تحریمها علیه ایران قطع شده است.
سال گذشته آمریکا تلاش کرد یک محموله نفت ایران را در اطراف یونان توقیف کند. دیوان عالی یونان حکم داد که این محموله باید به ایران بازگردانده شود و در نتیجه آن محمولهها آزاد شدند.
توقیف محموله نفت ایران توسط آمریکا
خبرگزاری رویترز به نقل از منابع خود مدعی شد که اقدام اخیر ایران مبنیبر توقیف کشتی متخلف در دریای عمان، در پاسخ به اقدام آمریکا مبنیبر توقیف نفت ایران بوده است.
به ادعای رویترز ایالات متحده طی روزهای اخیر، نفت ایران در یک نفتکش در دریا را توقیف کرده بود. این خبرگزاری همچنین به نقل از یک شرکت امنیت دریایی، ادعا کرد که ایران پس از این اتفاق، اقدام به توقیف یک نفتکش کرده است.
این شرکت همچنین عنوان کرد که اقدام آمریکا پنج روز پیش از توقیف کشتی در دریای عمان توسط ایران رخ داده است.
همچنین فاننشیال تایمز در اینباره نوشت که، محموله نفت ایران پیش از اینکه توسط آمریکا توقیف شود در مسیر به مقصد خود در چین بوده است.
بدون نظر