برق صنعتی چیست و چه کاربردی دارد؟

برق صنعتی چیست و چه کاربردی دارد؟

سلب مسئولیت: روزیاتو صرفا نمایش‌دهنده این متن تبلیغاتی است و تحریریه مسئولیتی درباره محتوای آن ندارد.

برق صنعتی به برقی گفته می‌شود که در صنعت و محیط‌های صنعتی استفاده می‌شود. این نوع برق شامل جریان متناوب AC با فرکانس و ولتاژ بالا است که برای انتقال انرژی بین دستگاه‌ها و سیستم‌های الکتریکی صنعتی استفاده می‌شود. در این نوع برق، فرکانس برق معمولاً ۵۰ هرتز در اروپا و بسیاری از کشورهای دیگر و ۶۰ هرتز در ایالات متحده آمریکا می‌باشد. برق صنعتی به دلیل ولتاژ و فرکانس بالای خود، برای اجرای دستگاه‌های بزرگ و سنگین مانند موتورهای الکتریکی، تجهیزات نورپردازی، ماشین‌آلات صنعتی و سایر تجهیزات الکترونیکی و الکتریکی که در محیط صنعتی استفاده می‌شوند، مناسب است.

Scada چیست؟

برای بسیاری از افرادی که قصد فعالیت در زمینه برق صنعتی دارند، این سوال به وجود می آید که scada چیست این واژه مخفف عبارت Supervisory Control And Data Acquisition است و به سیستمی اطلاق می‌شود که برای کنترل و نظارت بر فرآیندها، تجهیزات و داده‌های مختلف در صنایع استفاده می‌شود. این سیستم‌ها برای جمع‌آوری داده‌های صنعتی، کنترل و مدیریت عملکرد تجهیزات و فرآیندهای صنعتی، ذخیره سازی داده‌ها و تجزیه و تحلیل آنها به منظور بهبود کارایی و عملکرد صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

SCADA شامل دو بخش اصلی است: نرم افزار SCADA و تجهیزات سخت افزاری. نرم افزار SCADA به عنوان مرکز کنترل و مانیتورینگ برای ایستگاه‌های کنترل، پردازشگاه‌ها، نیروگاه‌ها، خطوط تولید، تأسیسات صنعتی و سایر تجهیزات صنعتی استفاده می‌شود.

تجهیزات سخت افزاری شامل سنسورها، ترانس‌ها، PLC (Programmable Logic Controller) وRTU (Remote Terminal Unit) است که به منظور تجمیع داده‌ها از تجهیزات و تبدیل آنها به سیگنال‌های قابل فهم برای SCADA استفاده می‌شوند.

با استفاده از SCADA، مهندسان و کارشناسان صنعتی می‌توانند به صورت زنده و در زمان واقعی اطلاعاتی را درباره عملکرد تجهیزات، شرایط فرآیندها، میزان تولید و کارایی سیستم‌های صنعتی دریافت کنند. با تحلیل اطلاعات جمع‌آوری شده، می‌توانند اقدام به بهبود کارایی و بهبود عملکرد سیستم‌های صنعتی کنند.

تفاوت برق صنعتی و خانگی

برق صنعتی و خانگی تفاوت‌های مهمی دارند که برای استفاده از آن ها، باید از این تفاوت ها اطلاع داشته باشید. اما تفاوت برق خانگی و برق صنعتی چیست در ادامه به بررسی برخی از تفاوت های این دو نوع برق اشاره می کنیم.

ولتاژ: برق صنعتی در ولتاژ بالاتری تولید می‌شود، معمولا ۳ فاز است و ولتاژ آن بین ۳۸۰ تا ۴۰۰ ولت است، در حالی که برق خانگی در ولتاژ ۲۲۰ ولت تولید و استفاده می‌شود.

توان: برق صنعتی برای تأمین نیازهای سیستم‌های صنعتی و تجاری با توان بالا استفاده می‌شود، در حالی که برق خانگی برای تأمین نیازهای خانگی با توان کمتری تولید می‌شود.

تجهیزات: تجهیزات مورد استفاده در سیستم‌های تولید و توزیع برق صنعتی با توجه به ماهیت کاربری آنها، متفاوت با تجهیزات مورد استفاده در سیستم توزیع برق خانگی است.

ایمنی: به دلیل توان بالای برق صنعتی، ایمنی در استفاده از آن بسیار مهم است و نیاز به نصب تجهیزات ایمنی و محافظتی بیشتری دارد تا از خطرات احتمالی جلوگیری شود.

قیمت: برق صنعتی به دلیل توان بالای آن، هزینه تولید و توزیع آن نسبت به برق خانگی بیشتر است.

به طور کلی، برق صنعتی و خانگی با توجه به ماهیت و نیازهای مصرف‌کنندگان، تفاوت‌هایی در ولتاژ، توان، تجهیزات، ایمنی و هزینه دارند.

نقش کلید محافظ جان در تابلو برق

در سیستم های برق صنعتی، اجرای مختلفی وجود دارد که یکی از آن ها کلید محافظ جان است. شاید برای شما این سوال به وجود آید که فیوز محافظ جان چیست ،این فیوز یکی از اجزای مهم تابلو برق است که برای حفاظت از سیستم برق در برابر خطرات جانی نظیر شرایط اضافی جریان، کوتاهی، بار اضافی و یا افزایش ولتاژ استفاده می‌شود. نقش اصلی این کلید، قطع کردن جریان الکتریکی در صورت بروز خطر جانی به منظور جلوگیری از آسیب به تجهیزات و یا احتمال ایجاد حریق است.

کلید محافظ جان در تابلو برق به عنوان یک سیستم حفاظتی کلیدی عمل می‌کند و در صورت بروز خطر جانی، جریان الکتریکی را به صورت سریع و اتوماتیک قطع می‌کند. این عمل باعث می‌شود تا از آسیب جانی و یا حریق تجهیزات و سیم‌ها جلوگیری شود.

تعویض کلید محافظ جان در صورت فعال شدن آن نیز بسیار ساده است و به راحتی قابل انجام است. به عبارت دیگر، کلید محافظ جان در تابلو برق مانع از وقوع خطرات جانی مانند بروز حریق، آسیب به تجهیزات و ایمنی افراد در اطراف محل نصب آن می‌شود.

نحوه برقرار کردن ارتباط بین تجهیزات صنعتی

برای برقراری ارتباط بین تجهیزات صنعتی معمولا از پروتکل‌های ارتباطی مختلفی مانند Modbus، Profibus، DeviceNet، Ethernet/IP و… استفاده می‌شود. این پروتکل‌ها به منظور انتقال داده‌ها و اطلاعات بین تجهیزات مختلف در یک سیستم صنعتی طراحی شده‌اند.

در بسیاری از موارد، تجهیزات صنعتی به شبکه‌های ارتباطی متصل می‌شوند که به صورت سیمی یا بی سیم می باشند. برای این کار از کابل‌های شبکه مانند کابل‌های اترنت و پروتکل‌های ارتباطی مختلف استفاده می‌شود. برای مثال، اگر تجهیزاتی که قرار است به شبکه ارتباطی متصل شوند دارای پورت اترنت باشند، می‌توان از کابل‌های شبکه اترنت برای اتصال آنها به یک سوئیچ شبکه استفاده کرد.

در برخی موارد، تجهیزات صنعتی به شبکه‌های بی سیم متصل می‌شوند. به عنوان مثال، در صنایع بزرگی مانند صنایع نفت، گاز و پتروشیمی، تجهیزات می‌توانند به شبکه‌های وایرلس متصل شوند تا به راحتی بتوانند اطلاعات را به همدیگر منتقل کنند.

در کل، برقراری ارتباط بین تجهیزات صنعتی نیازمند شبکه‌های ارتباطی و پروتکل‌های ارتباطی مختلف است که باید با توجه به نیازهای هر سیستم مشخص شود.

مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
بدون نظر

ورود