کارشناسان هشدار می دهند که اگر کیم جونگ اون زرادخانه سلاح های هسته ای و شیمیایی خود را آزاد کند، جنگ با کره شمالی می تواند خونین ترین جنگ تاریخ باشد. آمریکا برای اولین بار پس از چند دهه یک زیردریایی هسته ای به کره جنوبی فرستاده است تا طبل جنگ در شبه جزیره کره به صدا درآید.
در همین حال، کیم همزمان با افزایش آزمایش های تسلیحاتی، آزمایش های موشکی را تسریع بخشیده است. دیکتاتور کره شمالی و خواهرش به رشد زرادخانه هسته ای خود در بحبوحه، ترس غرب از انجام یک آزمایش اتمی جدید و ویرانگر ادامه می دهند. جو بایدن بر اوکراین و تایوان متمرکز است، اما کارشناسان هشدار می دهند که جنگ کره می تواند به قیمت جان میلیون ها نفر تمام شود و بسیار مخرب تر از جنگی باشد که ولادیمیر پوتین در اروپا به راه انداخته است.
و درگیری با کره شمالی، به راحتی می تواند آمریکا را به جنگ علیه چین بکشاند و جنگ جهانی سوم و آرماگدون هسته ای احتمالی را به راه بیندازد که احتمالاً آن را به خونین ترین جنگ تاریخ تبدیل خواهد کرد.
با رسیدن تنش ها در شبه جزیره کره به نقطه جوش، روزنامه سان بریتانیا چگونگی وقوع جنگ جدید کره و میزان تلفات را تشریح و پیش بینی کرده است. دکتر بروس بنت، کارشناس کره شمالی از اندیشکده RAND، معتقد است که جنگ در سه مرحله کلی- همراه با مرحله مقدماتی تشدید تنش ها- انجام خواهد شد.
مرحله مقدماتی
از آخرین باری که کره شمالی و جنوبی تقریبا در سال ۲۰۱۷ و در زمانی که دونالد ترامپ رئیس جمهور بود، به جنگ نزدیک شدند، کیم تمام تلاش و منابع خود را وقف ساخت زرادخانه هسته ایش کرده است. او اکنون آنقدر سلاح هسته ای دارد که آمریکا دیگر باور نمی کند این سلاح ها برای اهداف دفاعی هستند بلکه به کیم اجازه می دهند حملات نظامی متعارفی را در جنوب مرز انجام دهد.
در این سناریو – که مقاله اخیر شورای اطلاعات ملی ایالات متحده هشدار داد “محتمل ترین” سناریو است – کیم ممکن است به زیرساخت ها، کشتی ها، جزایر کره جنوبی یا اهداف دیگر حمله کند و مطمئن باشد که موشک های هسته ایش، مانع از حمله متقابل کره جنوبی یا آمریکا خواهد شد.
هدف این خواهد بود که این متحدان به او امتیازاتی – مانند تخفیف تحریم ها – در ازای توقف حملات بدهند، اما اگر کیم بیش از حد پیش برود، ممکن است این کشورها وادار به واکنش شوند. دکتر بنت در این باره می گوید: «پتانسیل جنگ این است که جنوب خسته شده و واکنش تهاجمی تری نشان می دهد، سعی می کند حاکمیت شمال را بدست آورد، و ما وارد چرخه تشدید می شویم. به عنوان مثال، جنوب با از بین بردن یک مقر نظامی پاسخ می دهد، سپس شمال با توپخانه در امتداد منطقه غیرنظامی شده پاسخ می دهد، جنوب درگیری را گسترش می دهد و همه چیز به درگیری بزرگ می انجامد».
فاز ۱: قطع کردن سر
اگر یک درگیری بزرگ رخ دهد، احتمالاً یکی از خونین ترین درگیری هایی خواهد بود که جهان تا به حال به خود دیده است. غیر از این، قطعیت های کمی وجود دارد. اما دکتر بنت معتقد است که محتمل ترین سناریو این است که جنگ در سه مرحله کلی انجام شود که مرحله اول آن شامل حملات موسوم به «قطع سر» هر دو طرف علیه یکدیگر خواهد بود.
نیروهای زمینی کره جنوبی – حتی با نیروهای کمکی آمریکا – در حد و اندازه ارتش کره شمالی نیستند. در سال ۲۰۲۲، سئول تنها ۳۶۵،۰۰۰ سرباز وظیفه فعال در ارتش خود داشت و آمریکا در حال حاضر کمی کم تر از ۳۰،۰۰۰ سرباز در این شبه جزیره دارد. در مقام مقایسه، کیم ۱.۲ میلیون نفر سرباز دارد.
کره جنوبی برای جبران کمبود نیروی انسانی، سرمایه گذاری زیادی روی فناوری هایی مانند جنگنده های F – ۳۵ کرده است. اولین هدف کره شمالی فرودگاه ها، بنادر و پایگاه های نظامی خواهد بود تا نیروهای زمینی آسیب پذیر کره جنوبی را در معرض تهدید قرار دهد. و کیم به راحتی می تواند تصمیم بگیرد که از سلاح های هسته ای خود برای این حملات استفاده کند، چرا که اخیراً قانونی را تصویب کرده که به او اجازه می دهد آن ها را به صورت پیش دستانه شلیک کند.
دکتر بنت می گوید سیاست رسمی آمریکا این است که اگر کیم از سلاح های هسته ای استفاده کند، رژیم او “باقی نخواهد ماند”؛ یعنی واشنگتن سلاح های اتمی خود را برای نابودی کیم و حکومتش به کار خواهد گرفت.
اما بنت در ادامه تصریح می کند: «کیم ممکن است امیدوار باشد که بتواند ایالات متحده را با تهدید موشک های بالستیک قاره پیمای خود مرعوب کند. آیا آمریکا واقعاً خطر حمله به پیونگ یانگ را می پذیرد، در صورتی که این عمل به معنای حمله به سیاتل یا نیویورک باشد؟».
همچنین دیکتاتور کره شمالی ذخایر بزرگی از عوامل عصبی مانند سارین و VX و همچنین سلاح های شیمیایی حاوی سیاه زخم و آبله دارد که می تواند از آن ها استفاده کند. اگر آمریکا تصمیم بگیرد که به کره شمالی حمله نکند، آنگاه واشنگتن و سئول با استفاده از جت ها، موشک ها و نیروهای ویژه به کره شمالی حمله خواهند کرد.
علاوه بر اعزام از پایگاه های هوایی در کره جنوبی، ناو هواپیمابر یو اس اس رونالد ریگان – ناو هواپیمابر مستقر در اقیانوس آرام – احتمالاً به همراه بمب افکن های دوربرد از پایگاه های آمریکا در ژاپن و گوام به این عملیات ملحق خواهند شد. به گفته دکتر بنت، هدف اصلی موشک های کیم خواهد بود.
دکترین نظامی کره جنوبی خواستار “زنجیره کشتار” است که ابتدا پرتابگرهای موشکی کره شمالی و سپس ذخایر و کلاهک های موشکی اضافی این کشور را نابود کند. پس از آن، این کشور به سراغ سیستم های دفاع هوایی کیم از جمله نیروی هوایی قدیمی و موشک های ضد هوایی بسیار جدیدتر و پیچیده تر کره شمالی خواهد رفت. سوم حذف خود کیم خواهد بود که کره جنوبی قول داده است در صورت لزوم با استفاده از نیرویی “عظیم” که در صورت نیاز شهرهای کره شمالی را با خاک یکسان می کند، این کار را انجام دهد.
فاز ۲: درگیری های زمینی در جنوب
اگر فاز اول جنگ بی نتیجه بماند و هیچ یک از طرفین نتوانند دیگری را به طور کامل از میدان جنگ خارج کنند، در فاز دوم شاهد اتفاقاتی در روی زمین خواهیم بود. کره شمالی حدود ۷,۰۰۰ قبضه توپخانه در زمین های مرتفع مشرف به سئول مستقر کرده است که قطعاً برای ایجاد جهنم در این شهر پرجمعیت مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
در مقاله ای از RAND در سال ۲۰۱۸ آمده است که بیش از ۳۲ میلیون نفر در محدوده دوربردترین توپخانه کره شمالی زندگی می کنند که تقریبا ۱۰ میلیون نفر از آن ها در سئول هستند. کره جنوبی ممکن است برای از کار انداختن این توپخانه ها، به آن سوی مرز حمله کند، اما چنین قداماتی این خطر را دارد که ارتش نسبتاً کوچک خود را در این روند تحت خطر نابودی قرار دهد. در عوض، کره جنوبی ممکن است مجبور شود به یک دوئل با توپ های خود برای ساکت نگه داشتن کره شمالی تکیه کند – به خصوص اگر نیروهای زمینی این کشور در امتداد مرز ، مشغول درگیری با نیروهای کیم باشند.
دکتر بنت بر این باور است که بعید است کیم به ارتش عظیم خود دستور پیشروی به سمت جنوب را بدهد زیرا آن ها به سرعت با تمام جذابیت ها و زرق و برق های زندگی مدرن در جنوب مواجه خواهند شد. این کار، پروپاگاندایی را که آن ها در مورد فقیرتر بودن مردم در کره جنوبی انجام داده اند، از بین می برد و ممکن است خطر فروپاشی دولت کره شمالی را در پی داشته باشد.
دکتر بنت می گوید تنها چیزی که می تواند دست کیم را ببندد ترس از شورش ژنرال هایش است. در این صورت ممکن است او آن ها را به جنگ بفرستد تا از تلاششان برای به دست گرفتن قدرت جلوگیری کند. اگر چنین حمله ای رخ دهد، در ادامه هدف کره جنوبی این خواهد بود که ارتش کیم را به مدت کافی عقب نگه دارد تا آمریکا بتواند ارتش اصلی خود را جمع و جور کرده و برای کمک بیاید.
در حالی که آمریکا بزرگ ترین ارتش کره زمین را در اختیار دارد، تنها بخش کوچکی از آن در کره مستقر است و جمع آوری نیروی کافی برای عقب راندن کره شمالی کار آسانی نخواهد بود. سئول تخمین می زند که این نیرو باید بسیار پرتعداد بوده و شامل حدود ۶۰۰ هزار نفر – سه برابر تعدادی که در اوج جنگ در عراق به این کشور اعزام شده اند – و ۲,۰۰۰ هواپیما باشد.
دکتر بنت تردید دارد که آمریکا بتواند این تعداد سرباز – حداقل نه بدون بسیج نیروهای ذخیره خود – را به شبه جزیره کره اعزام کند که ممکن است این روند را بیش از پیش کند کند. سپس باید این نیروها را از مسیر اقیانوس آرام اعزام کرد که احتمالاً هفته ها و ماه ها طول می کشد تا کامل شود.
فاز ۳: حرکت به سمت شمال
اما پس از رسیدن نیروی اصلی آمریکا، آمریکا و کره جنوبی می توانند پیشروی به سمت شمال را آغاز کنند. هدف اول خارج کردن سئول از تیررس سلاح های کره شمالی با از ین بردن این سلاح ها و هدف دوم تصرف پیونگ یانگ و پایان دادن به جنگ است.
اما چنین عملیات زمینی پر از خطرات خواهد بود. اولاً، دکتر بنت معتقد است که کیم به طور قطع برخی از سلاح های هسته ای را با هدف تهدید آخرالزمان هسته ای برای مهاجمان، نگه داشته است. او می تواند تهدید کند که نیروهای در حال پیشروی، یک شهر بزرگ کره جنوبی، یا سرزمین اصلی آمریکا را به امید وادار کردن به نوعی توافق صلح، مورد حمله قرار خواهد داد.
دکتر بنت می گوید که دوماً، بعید است که جنگ بتواند برای این مدت طولانی بدون دخالت چینی ها ادامه داشته باشد. در حالی که شی جین پینگ یکی از نزدیک ترین متحدان کیم است، او طرفدار برنامه سلاح های هسته ای این کشور نیست و نمی خواهد شاهد جنگ اتمی باشد.
بنابراین دکتر بنت معتقد است که نیروهای ویژه چین احتمالاً در این مرحله در سراسر این کشور پراکنده خواهند شد. این نیروها برای تامین امنیت سایت های هسته ای کره شمالی اعزام می شوند تا کیم نتواند از این سلاح ها استفاده کند.
اما این بدان معنا نیست که آن ها از ورود آمریکا و کره جنوبی استقبال خواهند کرد. اگر این دو در میدان نبرد به طور غیر منتظره ای با هم روبرو شوند، این رویارویی می تواند به یک مسابقه تیراندازی تبدیل شود و جرقه جنگ بین دو ابرقدرت را بزند. و نیروهای دو طرف ممکن است در هوا نیز با هم درگیر شوند، زیرا چین به راحتی می تواند تصمیم به اجرای منطقه پرواز ممنوع در امتداد مرز خود با کره شمالی بگیرد.
این مساله می تواند مشکلات بزرگی را برای آمریکا و کره جنوبی ایجاد کند، به خصوص با در نظر گرفتن اینکه برخی از پایگاه های هسته ای کیم در آن منطقه واقع شده اند. واشنگتن مجبور خواهد شد یک تصمیم دشوار بگیرد: فرستادن جنگنده ها به منطقه پرواز ممنوع چین و خطر وقوع جنگ جهانی سوم، یا ریسک شلیک موشک هسته ای توسط کیم.
نتیجه نهایی
همه این درگیری ها به احتمال زیاد منجر به مرگ صدها هزار نفر می شود، اگر نه میلیون ها نفر. دکتر بنت در این باره می گوید: «حتی در جنگ کره در دهه ۱۹۵۰ بدون استفاده از سلاح هسته ای، صدها هزار نفر از هر دو طرف کشته شدند. افزودن سلاح های هسته ای می تواند تلفات را به طور چشمگیری افزایش دهد.
به عنوان مثال، برنامه ای که ارزیابی آسیب های هسته ای را انجام می دهد، نشان می دهد که اگر یک سلاح هسته ای کره شمالی… در محل پیش فرض خود بر فراز سئول منفجر شود، تقریبا ۶۰۰ هزار نفر کشته و ۲.۵ میلیون نفر دیگر به شدت زخمی خواهند شد. و کره شمالی ممکن است مواد هسته ای مورد نیاز برای ساخت ۵۰ تا ۱۰۰ سلاح هسته ای را در اختیار داشته باشد».
با فرار میلیون ها نفر از کره شمالی به چین، بحران پناهندگان قطعاً به وجود خواهد آمد. ژاپن نیز مسلماً تحت فشار قرار خواهد گرفت تا مردمی را که از جنوب فرار می کنند، بپذیرد. و روسیه نیز می تواند به این درگیری کشیده شود زیرا مرز کوچکی با کره شمالی دارد.
با توجه به تلقین پروپاگاندایی که مردم کره شمالی طی دهه ها در معرض آن قرار گرفته اند، هر قدرت اشغالگری تقریباً به طور قطع با جنبش های شورشی مواجه خواهد شد که می تواند این شبه جزیره را برای دهه های آینده بی ثبات کند. و حتی اگر بتوان بر این چالش غلبه کرد، این جنگ با وجود تنها یک خط مرزی بین نیروهای چینی و آمریکایی پایان خواهد یافت، مرزی که به نقطه پرتنشی برای درگیری های آینده تبدیل خواهد شد.
بدون نظر