آرامکو (Aramco)، شرکت دولتی نفت عربستان سعودی در سال گذشته ۶۰۴ میلیارد دلار درآمد کسب کرد تا در فهرست Fortune Global 500 که هر سال بزرگترین شرکتهای دنیا را بر اساس درآمد معرفی میکند، در رتبه دوم قرار بگیرد و از آمازون (رده چهارم) و اپل (رده هشتم) جلو بزند. با این حساب شاید بتوان گفت آرامکو قرار است موقعیت شرکت خرده فروشی والمارت را که در ۲۰ سال گذشته ۱۶ بار در صدر بوده به چالش بکشد.
ارزش این شرکت بیش از ۲ تریلیون دلار است و سود خالص آن در سال گذشته از ۱۵۹ میلیارد دلار گذشت که آن را به سودآورترین تجارت در جهان تبدیل میکند.
ارزش بازار ۲.۱ تریلیون دلاری آرامکو عربستان
پادشاهی عربستان سعودی در حال سرازیر کردن سود هنگفت نفت خود در صنایع مختلف از گلف گرفته تا فناوری است. در اوایل ماه ژوئن صندوق سرمایه گذاری عمومی عربستان صعودی (PIF) که یکی از بزرگترین صندوقهای ثروت ملی در جهان است، حرکتی خیره کننده در حوزه گلف ایالات متحده انجام داد.
PIF به ریاست محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی که او را رهبر نانوشته عربستان میدانند، با وجود مخالفت گلف بازان حرفه ای توافقنامهای را امضا کرد که بر اساس آن سازمان دوساله LIV Golf متعلق به عربستان سعودی و PGA Tour ایالات متحده را که پیش از این رقبای سرسخت هم بودند، به همکارانی که عمدتا با پول PIF حمایت میشوند تبدیل میکند. رؤسای PGA میگویند که این معامله یک شرکت تابعه تحت کنترل از آن میسازد اما یاسر الرمیان که به عنوان رئیس شرکت آرامکو سعودی نیز فعالیت میکند در صورت تحقق این توافق، ریاست هیات جهانی گلف جدید را عهدهدار خواهد شد.
سود عظیم نفتی آرامکو باعث سرمایه گذاری های ورزشی دیگری نیز از سوی PIF شده است؛ ازجمله قراردادهای ۹ رقمی که لیگ حرفه ای عربستان سعودی تابستان امسال با برخی از ستاره های فوتبال اروپا امضا کرد و مذاکرات با سازمان های بین المللی تنیس برای میزبانی مسابقات بزرگ در این کشور. (اینجا بخوانید: همه بازیکنان بزرگی که امسال به لیگ برتر عربستان سعودی پیوسته اند)
اما بااینکه قراردادهای ورزشی به تیتر روز اخبار تبدیل میشود، وزن واقعی نفوذ جهانی فزاینده عربستان سعودی بسیار فراتر از زمین های سبز گلف، فوتبال و تنیس است.
این کشور با انبوهی از پول نقد بهدست آمده از یکی از حیاتی ترین منابع جهان، دهها میلیارد دلار را وارد دارایی های خارجی کرده؛ و برخی از این کارها را در اوج همه گیری کووید ۱۹ انجام داده است. ۶۰ درصد از سهام لوسید موتورز، سازنده خودروهای برقی و لوکس، سهام شرکت اوبر و شرکت های بازی اکتیویژن بلیزارد و الکترونیک آرتز نمونهای از سرمایه گذاری های آنها تنها در ایالات متحده است.
و این تازه آغاز ماجراست: بدر البدر معاون وزیر سرمایه گذاری عربستان تخمین زده که این کشور تا سال ۲۰۳۰ حدود ۳.۲ تریلیون دلار برای سرمایه گذاری خواهد داشت. این کشور با بیش از ۲۶۷ میلیارد بشکه ذخایر نفتی و حدود ۸.۵ تریلیون متر مکعب گاز طبیعی، حدود ۱۰ میلیون بشکه نفت در روز میفروشد که حدود ۱۰ درصد مصرف جهانی است.
باتوجه به وابستگی دنیا به سوخت های فسیلی، کار زیادی در جهت کم اهمیت کردن آرامکو سعودی نمیتوان انجام داد زیرا با وجود فراگیر شدن توجهات به انرژی سبز، جهان همچنان حدود ۱۰۰ میلیون بشکه نفت در روز مصرف میکند تا نفت همچنان سوخت تقریبا ۹۵ درصد حمل و نقل را تامین کند.
بعد ملت به اینا میگن ملخ خور!!!!!!!
همونم به خاطر خوی انسان ستیزی, نژادستیزی و توهم این مردمه, که این بلا الان سرشون اومده…
اونها ملت نیستن، ع.ر.ز.ش.ی هستن که مدام از دیوار سفارتها میرن بالا
ملت ایران با هیچ ملت و ملیتی ضدیت نداره، دژژژژژژژمن مال مغز ساندیسی هاس
ما هنوز تو کف این موندیم که با پی راست بریم مستراح یا پای چپ…
هر موقع مثل نیرو های انقلابی و جهادی ما تونستن به تشخیص کرونا با مستعان ۱۱۰ و درمانش با ادرار شتر برسن حرف از پیشرفت بزنن 🤭
مسیری کاملا در خلاف ما میرن و نتایجی کاملا خلاف باتلاقی که ما توش دست و پا میزنیم کسب میکنن