تونل های بی شمار زیر شهر غزه بیش از همه به عنوان گذرگاه هایی برای قاچاق کالا از مصر و همچنین حمله به اسرائیل شناخته میشوند. اما شبکه زیرزمینی دومی وجود دارد که نیروهای دفاعی اسرائیل از آن به عنوان «مترو غزه» یاد میکنند؛ هزارتویی وسیع از تونلها که بنا به برخی ادعاها طول آن به چندین کیلومتر میرسد. این تونلها برای جابهجایی افراد و کالاها، ذخیر موشک و انبار کردن مهمات استفاده میشود و محل استقرار مراکز فرماندهی و کنترل حماس به دور از پهپادهای جاسوسی ارتش اسرائیل است. به تازگی حماس به خبرنگار راشاتودی اجازه داده است تا از شبکه تونل های زیر زمینی غزه بازدید کند و گزارشی تصویری از این تونل ها منتشر شده است.
به گزارش گروه عبری خبرگزاری تسنیم، روزنامه معاریو روز سه شنبه در صفحه خود در فضای مجازی ادعا کرد گزارشی را با استناد به اطلاعات رسانههای روسی در رابطه با شکل و شرایط تونلهای حماس به دست آورده است. به نوشته این رسانه عبری زبان، یک شبکه روسی (راشاتودی) که ارتباط مستقیمی با ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه دارد، سه شنبه گزارش مستندی در رابطه با زیر تونل های حماس همزمان با آغاز حمله زمینی ارتش اسرائیل به نوار غزه منتشر کرده است.
در این گزارش آمده است، فعالان حماس اکنون در عمق ۶۰ متری زمین مشغول فعالیت هستند، این تونلها به طور کامل از سیمان ساخته شدهاند و اطلاعات مذکور با توجه به گسترش روابط بین روسیه و حماس و نیز محور ایرانی طی سال جاری به دست این شبکه رسیده است.
معاریو همچنین ادعا کرد، از ۷ اکتبر به بعد کرملین همواره حمایت خود را از حماس در غزه ابراز داشته و پوتین چندین بار خواهان آتش بس شده است.
حماس در سال ۲۰۲۱ مدعی شد که تونل هایی به طول ۵۰۰ کیلومتر در زیر غزه ساخته است. هرچند مشخص نیست که آیا این رقم دقیق بوده یا خیر، اما در صورت صحت این ادعا، طول تونل های زیرزمینی حماس کمی کمتر از نصف متروی شهر نیویورک خواهد بود.
دافنه ریچموند باراک، استاد دانشگاه رایشمن اسرائیل و کارشناس جنگهای زیرزمینی میگوید: «این یک شبکه تونلی بسیار پیچیده و بسیار عظیم در محدودهای نسبتاً کوچک است.»
مشخص نیست که این تونلها چقدر برای حماس هزینه داشته است. این رقم هرچه هست احتمالا هم از نظر نیروی و هم سرمایه اقتصادی قابل توجه است.
غزه از سال ۲۰۰۷ تحت محاصره زمینی، دریایی و هوایی اسرائیل و همچنین محاصره زمینی مصر بوده است و گمان نمیرود که ماشین آلات عظیمی که معمولاً برای ساخت تونلها در اعماق زمین استفاده میشود را در اختیار داشته باشد. کارشناسان بر این باورند که حفاران احتمالاً با استفاده از ابزارهای اولیه اعماق زمین را حفر کردهاند. این شبکه تونلی با برق سیمکشی و با بتن تقویت شده است. اسرائیل مدتهاست که حماس را متهم میکند که بتن مختص اهداف غیرنظامی و بشردوستانه را به ساخت این تونل اختصاص میدهد.
برگ برنده حماس در نبردی نابرابر
تونلها از قرون وسطی ابزار جنگی چشمگیری بودهاند. امروز آنها برگ برنده گروه های شبه نظامی مانند حماس در جنگ نابرابر با ارتشی محسوب میشوند که از مزیت سلاح های پیشرفتهتر برخوردار است.
آنچه تونل های حماس را از تونل های گروه های شبه نظامی دیگر مانند ویت کنگ ها در جنگل های جنوب شرقی آسیا متمایز میکند این است که این شبکه زیرزمینی را در زیر یکی از متراکم ترین مناطق روی کره زمین ایجاد کرده است. نزدیک به ۲ میلیون نفر در مساحت ۲۲۸ کیلومتر مربعی شهر غزه سکونت دارند.
به گفته ریچموند باراک «سروکار داشتن با تونلها همواره دشوار است اما وجود آنها در مناطق شهری وضعیت را پیچیدهتر هم میکند. زیرا بحث جنبههای تاکتیکی، جنبههای استراتژیک و عملیاتی و البته جنبههای حفاظتی از جمعیت غیرنظامی مطرح است.»
انتظار میرود که ارتش اسرائیل در تهاجم زمینی آتی خود به غزه به دنبال این شبکه باشد زیرا در سالهای اخیر تمام تلاش خود را برای از بین بردن تونلهای آنها کرده است.
ارتش اسرائیل روز جمعه به حدود ۱.۱ میلیون ساکن غزه هشدار داد تا پیش از عملیات احتمالی آنها به سمت جنوب حرکت کنند. منتقدان اجرای چنین دستوری را در چنین مدت کوتاهی در میانه یک منطقه جنگی غیرممکن دانستهاند.
ریچموند باراک میگوید انتقال غیرنظامیان به خارج از شهر غزه به ایمنترشدن از بین بردن تونلها کمک میکند، اما چنین عملیاتهایی خطرناک خواهد بود.
ارتش اسرائیل میتواند تونل ها را به طور موقت غیرقابل استفاده یا تخریب کند. به گفته ریچموند باراک، بمباران معابر زیرزمینی معمولاً کارآمدترین راه برای از بین بردن آنها است، اما چنین حملاتی میتواند غیرنظامیان را نیز درگیر کند.
آنچه واضح است این است که فناوری به تنهایی برای متوقف کردن تهدید زیرزمینی کافی نخواهد بود. اسرائیل میلیاردها دلار برای ایمنسازی مرزها با سیستم هوشمندی که دارای حسگرهای پیشرفته و دیوارهای زیرزمینی است هزینه کرده است، با این حال حماس باز هم توانست حمله اخیر خود را از طریق زمین، هوا و دریا انجام دهد.
اگه با همین فرمون پیش بریم یه جنگ تمام عیار پیش رومونه که کشور ما هم درگیر میشه
این جنگها نیابتی است ایران درگیر نخواهدشد صهیونیستها توانایی مقابله با نایبین ایران راهم ندارند چه رسد به خوده ایران
ولی آمریکا و فرانسه و انگلیس قطعا به حمایت از اسرائیل وارد جنگ میشن که اگه این اتفاق بیفته پیشروی روس ها در اوکراین سریعتره و بیشتر میشه چرا که بهترین فرصت برای روس هاست تا نیروهاشون رو تا بیخ گوش لهستان و آلمان و اروپا قرار بدن چرا که میدونن اروپایی ها نمیتونن هم در جبهه اوکراین بجنگند هم در جبهه خاورمیانه بعید نیست چین هم بخواد خودی نشون بده
نه ایران و نه هیچ کشور دیگه ای حتی حزب الله وارد جنگ نمیشه چون میدونه با این کار گور خودش رو میکنه
البته هم ایران و هم حزب و الله و هم حوثی های یمن چهار تا راکت پرت میکنن که بگن ما هواتونو داشتیم ولی بیشتر از این نمیشه
روسیه تو باتلاق گیر کرده هیچ کاری ازش بر نمیاد
چین هم حماقتی علیه امریکا نخواهد کرد
مسئولان ایران شهامت رویارویی با یک نیروی مسلح رو ندارند حتی طالبان. چه رسد به اسرائیل قدرتمند و متحدش آمریکا.
ندارن ولی اگه جنگ بشه خودشون قایم میشن سرباز های بدبخت رو میفرستن جلو